SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bize de Destek Verilsin Daha Çok Üretelim"

0
Güncellendi - 2018-07-24 05:51:01
A- A+ PAYLAŞ

  • "Aile işletmelerinin ortalama hayvan sayısı 120 civarında, bu işletmeler 5 bin lira prim desteği alamıyor. 200 ve üzeri hayvanı olan işletmelere yıllık 5 bin lira destek veriliyor. Biz diğer yetiştiricilerin de destekten faydalanabilmeleri için belirlenen 200 baş hayvan sayısının biraz aşağı çekilmesini talep ediyoruz."

Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hükümetin küçükbaş hayvancılığa çok güzel destekler verdiğini belirtti.

Yem, koç, inşaat desteği gibi hibe desteklerinin verildiğini küçükbaş hayvan üreticileri 200 küçükbaş ve üzeri hayvanı olan işletmelere yılda bir defa ödenen 5 bin liralık desteğin 100 ya da 150 baş hayvanı olan aile işletmelerine de verilmesini talep ediyor.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çeşitli desteklerin verildiğini söyledi.

Yetiştiricilere yem desteği, yüzde 80 koç, yüzde 50 ağıl yapımı için inşaat desteği gibi hibe desteklerinin verildiğini aktaran Akın, 200 küçükbaş ve üzeri hayvanı olan işletmelere yılda bir defa 5 bin lira destek ödemesi yapıldığını belirtti.

Küçükbaş hayvancılığın gelişmesi açısından verilen desteklerin önemine değinen Akın, küçükbaş hayvan sayısının arttırılabilmesi için küçük ve orta ölçekli aile işletmelerine yönelik desteklerin arttırılması gerektiğini anlattı.

Hayvancılığın gelişmesi, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin kırsalda üretime devam edebilmesi açısından 100 veya 150 küçükbaş hayvanı olanlara da yıllık 5 bin lira pirim desteği verilmesi gerektiğini savunan Akın, sözlerine şöyle devam etti:

"Aile işletmelerinin ortalama hayvan sayısı 120 civarında, bu işletmeler 5 bin lira prim desteği alamıyor. 200 ve üzeri hayvanı olan işletmelere yıllık 5 bin lira destek veriliyor. Biz diğer yetiştiricilerin de destekten faydalanabilmeleri için belirlenen 200 baş hayvan sayısının biraz aşağı çekilmesini talep ediyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta çoban ve kadın çok önemli, kadının olmadığı aile işletmeleri kapanıyor. Prim desteği 100 veya 150 baş hayvan sayısına çekildiği zaman 70 hayvanı olan yetiştirici destek alabilmek için hayvan sayısını 100-150'ye çıkaracak."

Yaz mevsiminde yaylalara çıkan ve hayvancılık yapan yetiştiricilerin kent merkezlerine dönüşte ulaşımda sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Akın, yaylaların uzak olduğunu ifade etti.

Yetiştiricilerin yaylalarda ürettikleri süt ve süt ürünlerini şehir merkezlerine kolayca götürebilmeleri gerektiğini anlatan Akın, "Bazı bölgelerde üreticiler, süt ve süt ürünlerini at, katır gibi hayvanlarla araçların bulunduğu yerlere götürüyor. Hükümet küçükbaş hayvancılığa çok güzel destekler veriyor. Yerel yöneticiler de ulaşım konusunda üreticilere destek olmalı, yetiştiricilere ulaşım, sulak, tuzlak ve gölgelik yapılması konularında çalışma yapmalı." ifadelerini kullandı.

Doğanşehir ilçesindeki Börük Yaylası'nda yetiştiricilik yapan Mustafa Bağlantı ise 100 küçükbaş hayvanı bulunduğuna değinerek, "Bu hayvanlarla geçimimi sağlamaya çalışıyorum, sigortam yok. Hayvanlarımın sayısını arttırmak isterim ancak ihtiyaçlarımı karşılamak için bir kısmını mecburen satıyoruz. 200 küçükbaş hayvanı olana verilen destek bize de verilsin, daha çok üretelim, ekonomiye katkı sağlayalım." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Asıl desteklenmesi gereken üretici bunlar,yaylasına git,hayvanlarının su içecek su teknesi yok al sana hizmet...............
    0
    0
    Yanıtla