Malatya Valisi Seddar Yavuz'un geçtiğimiz hafta içerisinde deprem sonrası yeniden imar, rezerv alanlarla ilgili bilgilendirme amaçlı olarak düzenlediği toplantıda, zemin etüdü yapılmadan alelacele inşaat için temel kazısına başlayan Çarşı Merkezi bölgesinde 3,5- 4 metreden sonra yeraltı suyunun çıkması ve bunun için, yeraltı sularının bir proje ile toplanıp, sulama amaçlı olarak drenajının yapılmasına yönelik proje yapılmak yerine, zemini sağlamlaştırma için bu bölgeye toplam 300 km. uzunluğuna ulaşan fore kazık çakıldığı açıklaması, yeniden imara yönelik çalışmaların nasıl aceleye getirildiğine ilişkin eleştirileri bir kez daha gündeme getirdi.
Bu arada, İnönü Üniversitesi öğretim görevlilerinden İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, zemini sağlamlaştırmaya yönelik çakılan kazıkları ise fore kazık değil, plastik kazık olarak niteledi.
Çarşı merkezinde inşaatların başlamasından bu yana, birçok bölgede yeraltı suyu sorununun giderilemediği, zeminin sıvılaşmasını önleyecek suyun drenajı yerine kazık çakılarak "günün kurtarıldığı", bu bölgenin 'Venedik misali' su üzerinde inşa edildiği yorumları yapılmaya başlandı.
ZEMİN ETÜDÜ YAPMADAN İNŞAATA GİRİŞTİLER, SU ÇIKINCA PANİKLEDİLER..
Malatya'nın, deprem sonrası 'rezerv alan' kapsamında inşaatlara başlanan ve çarşı merkezinde, tüm yerli halkın yeraltı sularının yoğunluğunu bilmesine rağmen herhangi bir zemin etüdü yapılmadan, Malatya'yı bilmeyen yerel yöneticilerin seyirciliğinde ve merkezden gönderilen Çevre Bakanlığı, Emlak Konut, TOKİ yetkililerinin karar vericiliğinde, beton yoğun bir yapılaşma projesi ortaya çıkarıldı.
Ankara'dan Hilmi Güner mimarlık firmasına yaptırılan, yerel siyasi ve güç sahiplerinin de müdahale ettikleri, ranta yer açmak için Söğütlü Cami'yi dahi yok ettikleri proje kapsamında inşaatların ilk aşamasında, Bakırcılar Çarşısı denilen bölüm için temel hafriyatı yaptı ve zeminin durumu burada gözler önüne serildi. 3,5- 4 metrelik derinlikte yoğun yeraltı suyu çıkınca, tüm proje bölgesinin de durumu aynı olmasına rağmen, yeraltı suyunun toplanıp, kuzeye doğru sulama için akıtılıp değerlendirilmesi, böylece zeminin sıvılaşmasının önüne geçilmesi için çalışma yapılması yerine, zemin sağlamlaştırılması için fore kazık yöntemine başvuruldu.
300 KİLOMETRELİK HİBE KAZIK!.
Vali Seddar Yavuz, mülkiyet hakkını yok eden, rezerv alan uygulamasını haklı göstermeye yönelik olarak düzenlediği toplantıda, çarşı merkezindeki zemin sağlamlaştırma çalışması hakkında da açıklama yaptı.
Vali Yavuz, Valilik binasının yanı sıra çarşı denilen bölgenin zemininin sağlamlaştırılmasıyla ilgili 'kazık' çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Yeni Valilik Binasının zeminine sırf 15.3 Km. fore kazık çakıldı. Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen alanın altında şu anda tam 300 Km’lik fore kazık var. Yani Kayseri’ye kadar uzanan bir mesafe. Şunu söylemek istiyorum. Altyapıya yaptığımız yatırımları hibe ediyoruz. Vatandaşlarımıza bu konuyla ilgili herhangi bir yansıtmamız söz konusu değil." diyerek, bu çalışmaları vatandaşa devletin bir lütfu olarak göstermeyi yeğledi.
"300 KİLOMETRE ÇOK KORKUNÇ BİR RAKAM, AYRICA.."
Yoğun inşaat yapılan alanın zemininin fore kazıklarla donatılmasının, yeraltı sularının daha geniş bir alana yayılmasına sebep olacağı yolundaki endişeler de başta olmak üzere eleştirilerini dile getiren İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, bu kazıkları plastik kazık olarak değerlendirerek, "“300 kilometre çok korkunç bir rakam. Burada başka sorunlara sebep olacak durumlar söz konusu özellikle drene edilmeyen o zemine bu kadar kazığın çakılması Yeraltı suyunun akışının yönünü değiştireceği için başka yerlerdeki binaların altından çıkacak olan sularla ilgili problemler yaşayacağız” dedi.
Aluçlu, şöyle devam etti:
“Sayın valimizin açıklamasında çarşı ve Valilik alanlarına toplamda 315.3 kilometre fore kazık çakıldığından bahsediyor. Bu çakılan kazıkların fore kazık olmadığını daha önceki yaptığım açıklamalarda kamuoyuna ilk ben duyurmuştum. Bunlar fore kazık değil. İçerisine donatı konulmadan fore kazık yapılamaz. Bunların içerisinde donatı yoktur bildiğimiz, gördüğümüz kadarıyla. Ülanda izleme şansımız olmadı ama ben bir gün kendim bizzat gidip açık olan araç çıkışlarının olduğu yerden baktım izledim donatı konulmadan beton döküldüğünü gördüm. Çukurun derinliği ile ilgili bir bilgiye sahip değiliz.
GÖRSEL: Çarşı Merkezi projesinin maket görüntüsü. İnşaatlar bittiğinde Malatya kent merkezi böyle olacak!
Maket görseli ortaya çıktığında ‘tamamen betonlaştırılmış’ bir bölge eleştirilerine yol açan Çarşı Merkezi inşaatının son durumu
Bu konularda sanırım Sayın Valimize eksik bilgi verilmiş. 300 kilometrelik Bakırcılar Çarşısının oradaki fore kazık uygulamasının kaç metre derinliğinde kaç tane çukur açıldı bilmiyoruz bizler. O yüzden, 300 kilometre çok korkunç bir rakam. Burada başka sorunlara sebep olacak durumlar söz konusu. Özellikle drene edilmeyen o zemine bu kadar kazığın çakılması, yeraltı suyunun akışının yönünü değiştireceği için başka yerlerdeki binaların altından çıkacak olan sularla ilgili problemler yaşayacağız. Zaten buna örnek olarak LC Waikiki binası, Maliye binası gösterilebilir. Buralarda büyük sorunlar yaşıyoruz ve temiz suyumuzu kanalizasyona bağlayarak kirletiyoruz. Daha sonra arıtma tesisinin olduğu yerde de bunu tekrar arıtarak enerji kaybına ve ekstra bir maliyete uğruyoruz. Bu çok yanlış, drene edilmeyen suyun olduğu yere bu kadar kazık çakıldığını çok da düşünmüyorum Şöyle ki 300 kilometre Bakırcılar Çarşısının olduğu alanda yapıldığına ben şahsen inanmıyorum ve fore kazık olmadığını da söylemek istiyorum. Bunun adına teknik anlamda plastik kazık deniliyor.”
Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi