SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Doğanşehir'den Kale'ye Uzanan Çöşnük Fayı Depremler Üretebilir'

'Doğanşehir'den Kale'ye Uzanan Çöşnük Fayı Depremler Üretebilir'
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin anısına Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) bünyesinde anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında saat, 11:30’da 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden personel ve öğrenciler için hatıra ormanı alanında fidan dikimi yapıldı. Saat 13:10’da deprem anlarının fotoğraflarının yer aldığı sergi açılışı yapıldı. Battalgazi Konferans Salonu’nda 13:24’teki program;  Müftü Yardımcısı Hasan Nacar'ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Depremde hayatını kaybeden personel ve öğrencilerin fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon ve yine 6 Şubat deprem anlarından oluşan sinevizyon sunumu yapıldı.

"MALATYA'DA ÜÇ BİNADAN BİRİ YA YIKILDI, YA AĞIR HASAR ALDI"
Sinevizyon sunumundan sonra Rektör Prof. Dr. Recep Bentli kısa bir konuşma gerçekleştirdi.Prof. Dr.Bentli, “Bildiğiniz gibi 6 Şubat 2023 tarihinde asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 9 saat arayla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Birbirinden bağımsız meydana gelen iki deprem geniş bir alanda hissedildi, deprem merkezde ve çevre illerde büyük yıkıma sebep oldu. 11 ilde hissedilen bu depremlerde birçok vatandaşımızı kaybettik. Yüreğimizde derin yaralar açan bugünü,  kaybettiğimiz canlarımızı asla unutmayacağız.  Üzüntümüzü paylaşmak, onların hatıralarını yaşatmak adına bugün burada bir aradayız. Bu felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, ailelerine büyük sabırlar diliyor ve bizlere bir daha böyle acılar yaşatmamasını niyaz ediyorum.” dedi.

Rektör Prof.Dr. Bentli: “Bu felaket, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ailesini de derinden etkilemiştir. Çok değerli çalışma arkadaşlarımız; Dr. Nusret Ayaz’ı, Araştırma Görevlisi Saadet Merve İlçin’i ve idari personelimiz Aynur Sevim'i, öğrencilerimiz Beyza Nur Aydın, Tülin Kaymaz, Mert Eren Yıldırım, Muhammed Sadık Ergün, Emine Karaömer, Nurullah Konyalı, Elif Kevser Akça ve Fırat Sarıaslan’ı kaybetmenin üzüntüsünü hâlâ yüreğimizde yaşıyoruz.

Malatya'da her üç binadan birinin ya yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü bu zorlu süreçte genç bir üniversite olmamız ve binalarımızın yeni olması nedeniyle MTÜ olarak daha az etkilendik.  Ağır hasarlı olan Sanat Tasarım ve Mimarlık ile Mühendislik Fakültesi binamızın yıkımı yapıldı. Hafif hasarlı olan binalarımızın da tadilatları bitti. Tabi depremden en fazla etkilenen ilçe olan Doğanşehir’deki Vahap Küçük MYO’muz daha fazla etkilendiği için tadilat işlemleri devam ediyor. Bu okulumuzu yaptıran ailenin yine tüm tadilatı üstlenmesi nedeniyle sizlerin huzurunda kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde devam etti.

Deprem sonrası üniversite olarak yapılanlardan bahseden Bentli: “Depremlerden sonra yaklaşık 450-500 depremzedenin üniversitemiz Öğrenci Yaşam Merkezi ve dersliklerimizde barınmalarını sağladık, günlük 600-700 kişilik 3 öğün yemek hizmeti sunduk. Yemeğin bir kısmını kampüs dışındaki depremzedelere de ulaştırdık.” dedi.

Prof.Dr. Bentli:  “Bu büyük depremde vefat eden öğrencilerimizin, hocalarımızın ve idari personelimizin anısını yaşatmak için Battalgazi ve Yeşilyurt kampüsümüzde seçilen laboratuvarlara isimlerini verdik. Üniversite olarak depremin etkilerini ortadan kaldırmak adına her türlü çabayı gösteriyoruz. Acımız büyük, ancak birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu görünce bu zor zamanları aşacağımıza olan inancımız daha da büyüyor. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimizin katkıları ile daha güçlü yarınlar için adım atmaya devam edeceğiz. ”dedi

Prof.Dr. Bentli konuşmasını “Bugün, depremin Malatya’da yaşanan boyutları ve sonuçları ile şehrimizin jeolojik yapısı hakkında önemli bilgiler sunacak olan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı eski Başkanı, Genel Jeoloji ve Yer Bilimleri Uzmanı emekli öğretim üyesi  Prof. Dr. Mehmet Önal'ı aramızda ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Malatya çevresinin jeolojisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan hocamız proje sorumlusu ve araştırmacı olarak toplam 22 projeye imza atmış ve 103 bilimsel faaliyet ile alana önemli katkılar sağlamıştır. Sayın Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya’da yaşanan ve yaşanabilecek depremlerin nedenleri, etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında bizlere ışık tutacak değerli bilgileri paylaşacaktır.  Kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum. Hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” diyerek sonlandırdı.

"BURADA HER YIL 2-3 SANTİM ENERJİ BİRİKİYOR"
Programda daha sonra Prof. Dr. Mehmet Önal “Malatya Dolayının Depremselliği” temalı sunumunu yaptı. Prof. Dr. Mehmet Önal konuşmasında şunları söyledi:

“Böyle bir sunumu yapmak benim için de çok zor,  ben de bu depremi yaşadım. 42 yıl jeoloji dersini anlattım. Bu alanda uzman olduğum için her zaman depremi öğrencilerime anlatmaya çalıştım. Ama depremi yaşamak lazımmış.

Değerli dinleyenler, sunumumun hepsi bilimsel verilere dayanmaktadır. Kendim ve arkadaşlarımla yaptığımız bilimsel çalışmalarla depremi anlatacağım. Yorumsal tek bir cümlem olmayacak. Dünyamızda pek çok büyüklü küçüklü levhalar var. Bireysel hareket ederler, yani her bir levha özgürce hareket eder. Kısaca bu levhalar büyüklü küçüklü. Örneğin pasifik levhası, kuzey, güney Amerika, Afrika levhası, Arabistan levhası ve bizim ülkemizin bulunduğu Avrasya levhası gibi çok sayıda levha var. Bu levhalar üç tür hareket ediyor,  burası çok önemli niye memleketimizde depremler oluyor, buradan oraya bağlayacağım. Levhalar karşı karşıya gelip çarpışıyor, Yoğun olan (gr/cm3) altta kalır, hafif olan üste kalır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu bölgesi Arap levhasına ait, diğer kısımlar ise Avrasya levhasının içinde yer alıyor. Bu levhalar her yıl birbirine doğru hareket ediyor. Ülkemizin bazı bölgelerinde petrol aramak istiyoruz,  Amerika müsaade etmiyor. Çünkü burası Afrika kıtasına ait bu kıta çok petrol çıkan bir kıta, Kıbrıs’ın güneyinde çok büyük petrol rezervleri var.”

Üç boyutlu görsellerle sunumuna devam eden Prof.Dr.Önal: “Doğu Anadolu fayının hareket yönlerine baktığımızda burada her yıl 2-3 santim enerji birikiyor. Arap levhası kuzeye yüklendiği zaman deprem devam edecek. Biri doğuya biri batıya hareket edince kuzey Anadolu fayımızda enerji birikiyor ve deprem süreci, iç Anadolu levhaları batıya gittikçe de buralarda çok sayıda faylar oluşuyor. Öyleyse ülkemizdeki depremin ana kaynağı Arap ve Afrika levhalarının kuzeye doğru itilmesidir. Bu veriler uluslararası verilerdir.” 

Amerika’da 2004 yılında bir makale yayınladığını, Sivas’ın Gürün ilçesinde bir TÜBİTAK projesi yaptığını ve birçok projede çalıştığını belirten Prof.Dr.Önal, Malatya fayının Doğanşehir’den Malatya’nın kuzey sınırlarına kadar hepsini çalıştığını ifade etti.

"ÇÖŞNÜK FAYI ÖNEMLİ BİR FAY, HAREKETE GEÇERSE.."
Malatya çevresinin depremselliğinde Çöşnük fayının önemli bir fay hattı oluşturduğunu belirten Prof.Dr.Önal: “Çanakkale'de tektonik çalışma sempozyumunda Malatya'nın depremselliğini sunduk. Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem olursa Çöşnük fayını  tetikler. Çöşnük fayı da harekete geçerse çok sayıda yapılaşmanın altından geçen Çöşnük fayı çok büyük zarar verir. Bakın o günleri tam o zaman tanımladım. Ne zaman söylüyoruz bunu 2009 yılında. Meslektaşlarımla birlikte Malatyamızın kuzeyini çalıştık yine Amerika'da uluslararası bir dergide yayınladık sonra doktora öğrencimle birlikte sizin bu kampüsünüzün zemin etüdünü çalıştık, sıvılaşma saptadık. Uluslararası bir dergide yayınladık sonra Fransa yeraltı suyu konusunda doktora yapan bir meslektaşımı buraya getirdim. 

YERALTI SULARININ ÖNÜNÜ FORE KAZIKLARLA KESTİK..
Malatya'nın zemini çok kötü, çok bol su içeriyor, gelin birlikte çalışalım. Birlikte çalıştık bir yayın yaptık. Malatya'nın merkezinde bol su olmasının nedeni Beydağlarından doğu batı yönlü uzanan faylar yağmur sularını taşır. Malatya'nın merkezini besliyor arkadaşlar üzülerek bir şey söylemek istiyorum. Bir Belediye Başkanı Kernek Parkı'nda 40 litre saniye olan bir fay kaynağını betonla kapattı kapatınca Fuzuli Caddesi'nde Malatya merkezinde bütün binaların zeminine su bastı başka bir Belediye Başkanı onu kırdı tekrar çıkardı. Şehirler arası alt geçitler yapıldı, bitişik nizam fore kazıklar çakıldı, önüne beton perdeler yapıldı. Hidrojeolojik yani yeraltı suyu çalışması haritası yaptım yani Malatya'nın yeraltı suyu güneyden kuzeye doğru akıyor ve biz önünü kestik, önünü kesince su şişti, şimdi Bakırcılar Çarşısı’nın temeli kazıldı, su şişti. Bir bilene neden sorulmadı. Bakın o tür suları Afyon civarında bataklık kurutma projesinde de çalıştım, yardımcı araştırmacı olarak. Sondaj yaparsınız yeraltı gözenekli geçirimli formasyon bulunca suyu oraya aktarırsınız gider. Afyon'unki öyle bir projeydi.  4-5 metre kanalla da suyu akıtırsınız. Uzun dönemde 10-15 yıl sonra su, her şeyi çürütür; fore kazık da kâr etmez. Güneyde Doğu Anadolu fayımız ve Güney Doğu Anadolu ters fayımız bulunuyor. Ben fayları çizen yer altı yapısını ortaya çıkaran bir uzmanım, uzmanı olmadığım yerlerde uzmanı getirerek beraber çalıştım. “ dedi.

"YEŞİLYURT FAYI KIRILMIŞ, ENERJİSİNİ BOŞALTMIŞTIR"
Prof.Dr.Önal, “Pütürge’de kayaç toplulukları vardır aşırı kırılmış kayaç grubu enerji biriktirmiyor. Doğu Anadolu fayımız 6 segmentten oluşuyor. Elazığ depreminde kırılan 85 km uzunluğundaki segment 2020 yılında 6,8 büyüklüğünde bir deprem verdi. Çelikhan- Gölbaşı ve alttaki  3 segment kırılınca 7,7 büyüklüğünde 6 Şubat depremleri olmuştur. Öncü depremler bize ön bilgi verir. Depremi bilmemize yarayan tek veri öncü depremlerin tek yerde birikmesidir. Biz depremden korunmak istiyorsak  mutlaka sağlam evler yapmak zorundayız ve bilim insanlarını dinlemek zorundayız. 6 Şubat’ta bu felaketi yaşadıysak gelecekte mutlaka bir daha yaşayacağız.

Yeşilyurt fayı doğuya doğru giden bir faydır. Zaman zaman 5- 5,5 büyüklüğünde depremler üreten bir faydır. Yeşilyurt fayı kırılmış ve enerjisini boşaltmıştır. Çöşnük fayı Doğanşehir’den başlıyor, Malatya merkezden Kale’ye kadar uzanmaktadır. Malatya merkezden Kale’ye doğru uzanan 40 kilometrelik kısım kırılmadı. Ve bu fay depremler üretebilir. Malatya- Ovacık fayı ölü bir faydır, yakın gelecekte büyük bir deprem üretmesi çok zordur. Basında 7,4 büyüklüğünde depremler üretebilir şeklinde demeçler vardır. Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Malatya’da deprem öncesi neler yapılmalı, çürük binalar yıkılmalı, zemini çürük yerlere bina yapmadan zemini sağlamlaştırılmalıdır. İnsanlarımıza depreme hazırlık nasıl olur anlatılmalıdır, Japonya’da bunlar ilkokullarda öğretiliyor. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gelecekte vatandaşlarımızı tekrar sıkıntıya sokabilir. Zemini sağlam olmayan binaların güçlendirilmesi pek bir şey ifade etmemektedir.” dedi.

Etkinlik rektör Prof. Dr. Recep Bentli’nin Prof. Dr.  Mehmet Önal’a hediye takdimi ile son buldu.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Prof. Dr. Ömer Aydan (1 ay önce)
    Sayın hocam sözünü ettğiniz fay Malatya için çok daha önemli. Fakat depremselliği hakkında bilgi varmı. Ayrıca M5.9 depremi doğu anadolu fay zonuna 70 derece açı yapan bir başka fay üzerinde olmuştur. Bazı şaklabanalar sapla samanı karıştırıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Mehmet Önal (9 ay önce)
    Sunumumdan ''Hafif olan düşüyor yoğun olanlar üste kalıyor'' bir ifadem yanlış yazılmış. Doğrusu: ''Yoğun olan (gr/cm3) altta kalır, hafif olan üste kalır.'' Gereğini arz ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hocam sunumunuza katıldım. Benim için çok faydalı oldu. Verdiğiniz bilgilere göre bende çevremdeki herkese anlattım ve anlatmaya devam ediyor. Allah sağlıklı uzun ömürler versin hocam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Hocam Yıllarca gerçekleri söylediniz rantçı sizi dün dinlemediki buğün dinlesin acılar biraz unutulsun yine 15 katlı malzemeleri uygun olmayan süslü püslü inşaatlar devam eder.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Serkan (9 ay önce)
    Valla hocam cokkkk güzel anlatmissinizda sizin bilginiz sizi dinleyen veyahut yapan kadar sınırlıdır malesef. Çarşı merkezi evet heryeri şu lakin yine bildikleri gibi yapıyorlar yazık günah değil mi 15 20 yıl sonra hepsi çürüyüp gidecek bizde hep aynı halıyı kaldır altına ser nasıl olsa deseni güzel... anlayana inşallah o sulara bir cozum üretilir ve alttan dediğiniz Afyon gibi başka yerlere aktarilir
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Cengiz (9 ay önce)
    Mehmet Önal hocamız belki de Malatya nin jeolojik yapısını en iyi bilen bilim insanı. Dikkat ettiyseniz sadece çalıştığı bölgelerde ilgili yorum yapıyor bilgilerini sağolsun aktarıyor. Bu süreçte Malatya nin yeni yapılanmasında önerileri alınması gereken değerli bir bilim insanı. Kendisini Sivrice Doganyol depreminden beri takip ediyorum. Hocamıza Malatya nin yeniden imarı konusunda yerel yöneticilerin mutlaka DANIŞMASI gerektiğini düşünüyorum. Alt gecitlerle ilgili söylediklerini nacizane bilgimle gayet mantıklı buluyorum. Alt geçitler yapılırken kullanılan fore kazıklar veya perde beton her neyse Akpınar, Niyazi Mısır ve Sitmapinari çevresinde adeta yapay bir yeraltı havuzu oluşturmuş görünüyor. Bu projeler yapılırken nasıl bunları öngörememisler insan hayret ediyor ve üzülüyor. Yeni Kuzey Çevre Yolu yapimi akabinde altgecitlerin mevcut betonlarından arindirilarak eski haline dönüştürülmesi ve suyun yeraltından veya yerüstünden kanal marifetiyle güney kuzey yönlü deşarj edilmesi gerekir gibi gözüküyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ramazan (9 ay önce)
    Aslında belediye başkanı olacak kişi değerli hocamız ancak kimsenin aklına gelmiyor ne hikmetse
    %74
    %26
    Yanıtla
  • vatandaş (9 ay önce)
    Kıymetli hocam değerli bilgililerinizden dolayı çok teşekkürler inşallah bu belediyeciler bilim insanlarının sözlerine kulak vererek onların danışmanlığında büyük projeler ve imar çalışmaları yaparlar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • ERCAN (9 ay önce)
    Sayın hocam bilimsel verilerden ve araştırma bulgularından yola çıkarak Malatyalılara depremle ilgili bir çözüm üretmesi konusunda danışmanlık yapmıştır.Doğru kernek suyunu hangi akılla düşünüldü orası muama set çekilerek kurutulmaya çalışıdı.Bir hafta sonra hemen yanındaki meşhur şeker lojmanları ve ertunç apartmanın zemininde su çıkmaya başladı.Bir hafta bodrumlardaki sular çekilerek sorun giderilmeye çalışıldı.Belediyenin Akla ziyan bir açılşması idi ve vatandaşa mağduriyet yaşattı.Bu gün hala yer altı sularına yapılan bu çalışmalar olaki ileride yeni mağduriyetler yaşatmaya.İnşallah bilim ve teknik araştırmaların sonucunda bir kent kurma ve bu şehri yeniden ayağa kaldırma ,vatandaşın ağır yaşadığı travmaları hafifletme çalışması olarak ortaya çıkar.Bir malatya lı olarak karamsarlık ve umutsuzluk hissi içinde hareket etmedik.İnşallah bu şehri yönetmeye talip olanlarda geçmişten ders çıkararak bu şehri yönetirler.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Muharrem 44 (9 ay önce)
    Vay anasına heryeri fay hattı ozaman malatya da sadece müstakil eve müsaade verin bina kat imarını iptal edin
    %87
    %13
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Bir bilim insanı ve bu işin uzmanı olarak hocamızın anlattıklarından anlıyoruz ki, geçmişte çok büyük hatalar yapılmış ve hala yanlışlar yapılmaya devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin vebalı o yanlış projeleri yaparak binların altına su doldurup yıkılmasına sebep olanların üzerinedir. Ne yazık ki anlıyoruz ki övünerek şu kadar kazık çaktık zemini sağlamlaştırdık diyenler de yanlış yapıyorlar. Yani bir süre sonra o kazıklar da işlevsiz hale gelerek ilk depremde binaların yıkılmasını engelleyemeyecek. Bu ülkede ve bu şehirde ne kadar bilimden uzaklaşırsan o kadar zarar görürsün. Akıl ve bilim her zaman yol göstercidir. Ancak ne yazık ki şehrimiz uzun süredir akıl ve bilimden nasibini almamış, yöneticilere teslim edilmiştir. Hiç sanmıyorum ancak umarım daha fazla geç kalmadan hocamızı çağırır görüşlerini alarak projelerde revizyon yaparlar. Şehrin bu hale gelmesinde bu akıldan bilimden uzak çapsız yöneticilere oy vererek şehrimize yönetici seçen halkında katkısı vardır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Başefendi (9 ay önce)
    Değerli hocamın çalışmalarını ve emeklerini takdir ediyorum. Diğer deprem uzmanları yaptıkları deprem tahminlerinde olası bir depremin tahmini zaman aralığı, şiddeti ve süresi ile ilgili görüş belirtiyorlar, takip ettiğim kadarıyla kıymetli hocam da her fırsatta Çöşnük fayından bahsediyor. Ancak; bu bölgeyi tanıyan bir uzman olarak olası bir depremin tahmini zaman aralığı, tahmini şiddeti ve tahmini süresi hakkında da bir açıklama yapsa iyi olur diye düşünüyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (9 ay önce)
    Malatya'ya en büyük kazığı Ahmet Çakır ve sivas'tan getirdiği değerli mimarı Zeki Sarılar çakmıştır. Değerli hocam Mehmet Önal 2011'deki bir makalesini okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu. Sonuçta Malatya'nın yetiştirdiği hocam ömrünü malatya'yı incelemekle geçirmiştir. O makale de özetle Malatya'nın 1 derece deprem kuşağında olduğunu söylüyordu bu ise kesinlikle yüksek katlı yapıların yapılamaması kanunen yasak olması anlamına geliyordu. helvacı bey ve avanesi 2 derece deprem kuşağına Malatya'yı alarak yapacağını yapmıştır. Malatya'ya atacağı kaza atmış bu kadar insanın mağdur olmasına sebep olmuştur. Vicdan yoksa veya bu kadar cahilseniz bari bilim adamlarını dinleyeydiniz. Yazık oldu güzel memleketime.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Cemal Akın ve muhteşem ailesini de bu kategoriye almakta fayda var. Tüm kuzenleri, kardeşleri zengin olsun diye itinayla Bostanbaşı, 10 kat ve üzeri imara açıldı. Ben bu insanların hangi yüzle dolaştıklarını, neden ceza almadıklarını, nasıl kendilerini savunduklarını çok ama çok merak ediyorum.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatya 2014'te büyükşehir oldu. Yani 2009'da seçilen ve imarda sorumlu yerel belediye başkanları olan kimse ayrıca Malatya merkez belediye başkanı olan kimse ve daha sonrasında ki belediye başkanları sorunludur bence. Bu dönemde 2009'da Bostanbaşında Hasan Aydoğan vardı hiç kimse bunun ismini söylemiyor çok enteresandır, imar onun döneminde başlamıştır. 2011'de Çakır ve bu adamla beraber hız kazanmış yüksek kata geçmişlerdir. Sonrasında da herkes nemalanmıştır. Bazı şeyleri bile bile atlıyorlar dikkat etmek gerekiyor. Velhasıl ne Bostan kaldı ne başı ne tarla ne karakavak çöplük oldu her yer. Giden canlar da cabası.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mahmut (9 ay önce)
    Malatya'yı hiç bilmeden belediye başkanı yapılan Ahmet Çakır'ın onun gibi Malatya'yı bilmeyen büyük mimar ve imarcı adamı Zeki Sarılar nasıl Kernek'teki suyu betonla kapattılarsa, aynısını şimdi Malatya'yı, jeolojisini bilmeyenlerin çarşı projesinde yapılıyor. Malatya'yı bilenler, Kerneği ve kaynağını bilenler başlarına ne geleceğini biliyorlardı ama Çakır'la Sarılar'a anlatamadılardı. Şimdi Mehmet Önal hoca çok doğru söylüyor. Malatya'nın yeraltı sularını, önünün nasıl kesildiğini anlatıyor. Çevreyolundaki alt geçitler ve buranın fore kazıkları suyun akarını kesmişken, şimdi 10 bin kazık daha çakıp suyun önünü kapatıp sözde sağlam zemine bina yapacaklar. Malatya'nın derdi Malatya'yı hiç bilmeyen adamların eline teslim etmiş olmaktır.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Abdullah (9 ay önce)
    Açıklamada "Bir Belediye Başkanı Kernek Parkında fay kaynağını betonla kapattı diyor."Kim bu Belediye Başkanı? Neden hesap sorulmuyor? Bu nasıl bir ülke arkadaş ya...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (9 ay önce)
    Hocamıza çok teşekkür ediyorum.Anlattıklarından anlıyoruz ki Malatyada bilimin dışında ne varsa deprem öncesinde yapılmış,depremden sonrada bilimsel hiç bir dayanağı olmuyan uygulamalarla devam edilmekte..Mesela Övgüyle bahsedilen fore kazıkların bile 10-15 sene sonra bir işe yaramıyacağını söylüyor. Önce yeraltı sularının iyi drene edilmesi gerektiğini,bu işin uzmanı olduğunu özellikle Afyondan örnek vererek ifade ediyor.Bu nasıl bir planlama? nasıl bir yönetim anlayışı? Hocamız şehrimizde ki 40 km lik çöşnük fayının deprem riskinin var olduğunu söylerken hocamıza göre şehirde yapılanlar hiç umut verici değil ..Bir şehrin geleceği bazı heveslilere peşkeş cekilmemeli.Malatyamıza yazık oluyor..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hikmet (9 ay önce)
    Tespitleriniz doğru lakin "Badel harabül basra" Basra harap olduktan sonra...
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Malatyayayı 40 yıl boyunca karış karış analiz etmiş Sayın hemşehrimiz Emekli Prof.Mehmet Önal beyefendiye 22 yıldır bir yetkili bir gün danışmış fikir almışmı yada görev vermişmı ki,tesbitleriniz doğru ama basra harap olduktan sonra diyebiliyorsunuz?bunu bugün konuşturan erk e, siyasilere bir lafın varmı?söyleyebiliyormusunun? .Gerçeklerin muhakkak bir gün ortaya ortaya çıkması gibi kötü bir huyu var!Gerçekler böyle bir bir ortaya çıkıyor.Sizlerde millete cambaza bak demeye devam edin.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Fikret (9 ay önce)
    40 km fay kırılmadığını dile getiriyor peki bu fay kırılırsa ne büyüklükte bi deprem olur keşke onu da belirtse idi yine de emeğine sağlık hocamızın
    %90
    %10
    Yanıtla
  • M.önala sevgilerle (9 ay önce)
    Hocam emeğinize sağlık...
    %88
    %12
    Yanıtla