İspanya'dan yaş meyve ithalat ve ihracatı ile ilgili 11 kişilik bir heyet Malatya'ya geldi. İspanyolların kayısıyla ilgili kurum ve kuruluşları ziyaret edip, görüş alışverişinde bulundukları bildirildi.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, İspanyol heyetinin ziyareti ile ilgili olarak şu bülteni yayınladı:
"Uluslararası alanda gelişmiş bir enstitü olmak amacıyla emin adımlarla ilerleyen Meyvecilik Araştırma Enstitüsü kayısı üreticisi için çok önemli bir adım daha attı.
İspanyanın Katalunya bölgesinde bulunan ve İspanyada yaş meyve üretiminin çok yoğun yapıldığı Lerida kentinden gelen Catalonia Qualitat adlı üretici birliği heyeti Enstitünün konuğu olarak Malatyadaki yaş ve kuru kayısı tesislerinde incelemelerde bulundu. Merkezi İstanbulda bulunan COPCAnın (Consortium for Commercial Promotion of Catalonia) Türkiye Müdürü Ali Kahvecioğlu liderliğindeki heyet Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünü de ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aldı.
Catalonia Qualitat Üretici Birliği Müdürü Manuel Simon Barbero İspanyadan diğer ülkelere yaş meyve ihracatı ve ithalatı yapıyoruz, Malatyaya da yaş kayısı ihracatı yapabilmek amacıyla bilgi edinmek için 11 kişilik bir grupla geldik dedi.
Enstitü Müdürü Yaşar Zengin ise Kuru kayısıda pazarlama sorunları yaşayan Malatya, son yıllarda yaş kayısı satımı ve ihracatı ile pazar olanaklarını arttırmaya çalışıyordu. Şimdi İspanyol dostlarımızın tecrübeleri ve ilimizdeki ihracatçılarla kuracakları işbirliği imkanları ile Malatyada kayısının pazarlama sorunu kalmayacaktır. Kayısımızı dünyaya satabilmek için elimize iyi bir fırsat geçmek üzeredir. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Enstitü olarak bu fırsata kapı araladığımız için gururluyuz. Kayısının sorunlarının çözümüne dönük çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir diyerek sözlerini tamamladı.
İspanyadan gelen grup incelemelerini Diyar Tarım ve Tat Gıda tesislerinde yaparken, Diyar Tarımın sahibi Alişan Özden Bu hizmet Malatya için yapılan bir hizmettir. İşletmemizin kapıları bu tür faaliyetler için her zaman açıktır. Bu tür fırsatlarla bizleri karşılaştıran Meyvecilik Araştırma Enstitüsü iyi işler yapmaktadır. Her zaman yanlarındayız derken, Tat Gıdanın sahibi Doğan Canbayda yaş kayısı tesislerini gezdirirken Malatyadan ilk yaş kayısı ihracatını yapan firma olarak 2000 ton yaş kayısı işleme kapasitesine sahibiz. Bu tür imkanlar olursa ve yaş kayısı talebi artarsa kapasitemizi arttıracak yatırımlar yapabiliriz dedi.
İspanyol heyet Malatya Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret etti. Toplantı salonunda yaş kayısı ihracatçıları ile buluşan heyet yapılabilecek işbirliği imkanlarını tartışıldığı çok verimli bir toplantıya da katıldı. Ön bilgi edinmek için gelen heyet yaş kayısı ihracatının artmasında Malatya için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Çünkü heyet Malatyada yatırım yapmak yerine, Malatyadaki ihracat yapan firmaların tesisleri üzerinden yaş kayısı ihracatını hedefliyor.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde kayısı üzerine yapılan çalışmalar hakkında Enstitü Müdür Yardımcısı K. Uğurtan Yılmazdan bilgi alan İspanyol heyette yer alan ve Katalunyada Leridada bulunan Gıda ve Zirai Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Simon Alegra ile Catalonia Qualitat Üreticiler Birliği Müdürü Manuel Simon Barbero Meyvecilik Araştırma Enstitüsünden teknik bir heyeti İspanyaya davet etti.
Enstitü Müdür Yardımcısı Yılmaz Bu tarihi bir fırsat demektir. Her zaman soğuk hava deposu varlığının arttırılması gerektiğini söylüyorduk. Şimdi bu fırsatı değerlendirebilirsek ve soğuk hava depolarını da kısa zamanda kurabilirsek Malatyanın kayısı sorununu yaş kayısı ihracatıyla çözeriz. Hatta üretimimizi arttırmak için çaba bile harcamak zorunda kalabiliriz. Artık modern bahçeler kurma zamanı da yaklaşıyor. Dünya bizimle ilgileniyor, bizi keşfediyor. Ama bizde onların isteklerine göre hareket etmek zorundayız. Bunu başarırsak Malatya dünyanın yaş kayısı merkezlerinden birisi olabilir. Kirazda ülke olarak bunu başardık, kayısı da neden yapamayalım diyerek sözlerini tamamladı.."