TARSİMin, kayısıda çiçeklenme döneminin de don sigortası kapsamına almasına ilişkin talebi meclis kürsüsünde 3.5 yıl önce gündeme getiren CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlunun, daha sonra soru önergesine de dönüştürdüğü bu talebe, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Ekerden, dünyada böyle bir uygulama olmadığı gerekçesiyle karşı çıkılmıştı.
Aslanoğlunun, bu konuda 15 Mayıs 2007de TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma tutanaklara şöyle geçmişti:
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) Bir yasayı uygularken, yönetmeliğini hazırlarken o ürünün gerçeğini, o ürünle ilgili gerçekleri de dile getirmek lazım. Bu yasaya, çıkan yasaya ve ve sigorta konusunda Türkiyedeki en büyük desteği Malatya çiftçisi vermiştir. Çünkü, üç sene dili yandı, üç sene. Her sene kayısıyı don götürdü. Malatyada yaklaşık 7 bin poliçe oluşmuştur.
Aman dedi, Benim kayısım yanarsa canım yanıyor. Geçen sene tabii afetten 60 trilyon zarar oldu, sadece bir 12 trilyonla geçirttiniz. Ama, bu sigorta sistemini getirirken çiçek dönemini kapsatmadınız. Ne işe yarar? Eğer bir şeyi sigorta ediyorsanız, Malatya çiftçisi size güvenmiş, bunu sigorta etmişse, çiçek dönemini kapsamıyorsa o sigorta ne işe yarayacak? Niye yasak savıyoruz? Öyle maalesef, yüzde 60 kayısımız yine bu sene yok oldu, rekoltenin yüzde 60ı yandı ve yanan yüzde 60ın da yüzde 70i çiçek döneminde yandı. Yani, güya sigorta yaptırdık! Ne işe yaradı? Şimdi diyor ki sigorta şirketleri: Vallahi biz kayısıyı çiçek döneminin sonunda sigorta yaptık. Çiçek dönemini poliçe kapsamıyordu. Bunu, defalarca burada bağırdık, defalarca sigorta şirketlerine söyledik. Etmeyin, tutmayın. Eğer bir şeyi sigorta ediyorsanız, gerçekçi olun. dedik. Ne oldu? Ne oldu? Yine bu sene, el elde, baş başta. Sigorta şirketleri yanan kayısının yüzde 70inin bedelini ödemeyecek. Peki 2090 sayılı yasayı uygulayacak mısınız? Onu da uygulamıyorsunuz. Ne olacak? Yine aç kalacak bu sene Malatya köylüsü.
Aslanoğlu, konuyu 19 Kasım 2008 tarihinde de Tarım ve Köyişleri Bakanı Ekerin yanıtlaması istemiyle soru önergesine dönüştürmüştü. Aslanoğlunun, Tarım sigortaları kapsamında, çitçilerimizin Don olayına karşı yapılan sigortada özellikle kayısı ürününde çiçek dönemi sigorta kapsamı içinde yer almamaktadır. Tarım sigortaları uygulamasında kayısı ürününü Çiçek Dönemini kapsayacak düzenleme yapılacak mı? şeklindeki sorusuna Ekerin yanıtı tutanaklarda şöyle yeralmıştı:
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI MEHMET MEHDİ EKER Açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski teminatı, çiçeklenmenin son bulup taç yapraklarının dökülmesi yani teknik olarak kürk içi dönemi diye tanımladığımız- ve meyve bağlamasıyla başlamaktadır. Meyve ağaçlarında çiçeklenmenin son bulması yani taç yaprakların dökülmesi ve kürk içi dönemi ve meyve bağlamasıyla sıfır derece santigradın altına düşen hava sıcaklığının doğrudan meyvelere zarar vermesi yoluyla meyve miktarında meydana gelen azalmalar dikkate alınmaktadır. Çiçeklenme döneminde meydana gelen bir don zararından dolayı da üründe ekonomik anlamda miktar ve kalite kaybının tespiti teknik olarak oldukça zordur. Ayrıca sigortacılık tekniğinde teminat çiçeğe değil, üründeki miktar ve kalite kaybına verilmektedir, ki bütün dünyada, sigorta uygulaması yapılan ülkelerde aynı şartlar, aynı standartlar geçerlidir.
Bütün bunlara karşın, kayısıda çiçek döneminin de don sigortası kapsamına alınması daha sonra iktidarın da gündemine girmiş ve geçtiğimiz aylarda yapılan düzenlemeyle, çiçek dönemi de sigorta kapsamına alınmıştı.