- Cumartesi açılacak Karaciğer Nakli Hastanesi'ne ihtiyacın ancak üçte biri oranında hemşire kadrosu verildiği, bunun hedeflerin gerçekleştirilmesinin önündeki en büyük engel olacağı belirtiliyor.
Dünyanın ilk ve tek olma özelliğine sahip İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Hastanesi, Cumartesi günü üç bakanın katılacağı bir törenle hizmete girecek.
Karaciğer Nakil Hastanesi’nin tam kapasite ile çalışabilmesi için gereken hemşire kadrosunun henüz verilmediği, bu durumun devam etmesi halinde İnönü Üniversitesi’nin belirlediği ‘Karaciğer naklinde dünya birinciliği hedefinin gerçekleştirilmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Hastanenin yapımı ve teknolojik donanımı için bugüne değin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın büyük desteği ile 80 milyon TL’den fazla para harcanmış olmasına karşın, ‘Denizde geçip derede boğulmak’ deyimine örnek teşkil edecek biçimde Karaciğer Nakil Hastanesi’nin yaklaşık 150 hemşire kadrosu ihtiyacının karşılanmaması halinde hastane, ancak % 60 kapasite ile hizmet verebilecek.
Yeni Malatya Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Karaciğer Nakil Hastanesi’nin Malatya ve Türkiye’nin sağlık alanındaki çok özel ve nitelikli yatırımlarından biri olduğunu, hastanenin tam kapasite ile hizmet üretebilmesi için en az 150 hemşire kadrosu verilmesi gerektiğini, ancak mevut durumda verilen hemşire kadrosu sayısının 54 olduğunu açıkladı.
Hastanenin kuruluşunda emeği ve desteği olan herkese şükranlarını sunduklarını belirten Prof. Dr. Ünsal Özgen “Ancak, hastanemizde 152 yatak var, standart şudur: Yatak başına veya hasta başına bir hemşire olması gerekiyor. Sebebi şu: Yoğun bakımlarda, yatak başına birden fazla hemşire olur. Orda 36 tane yoğun bakım yatağı var. Yani en az 150 hemşiremizin olması gerekiyor. Bize verilen kadro ise 54 hemşire kadrosudur” dedi.
‘Bu eksiklik elimizi kolumuzu bağlar’
Karaciğer Nakil Hastanesi’nin hemşire sorunu ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen, hastanenin hemşire eksiğinin Turgut Özal Tıp Merkezi’nin kadrolarıyla telafi etmeye çalışacaklarını, ancak bu çözümün uzun vadede sürdürülebilir olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Özgen, “Diğer teknik elaman ve teknisyenlerde de küçük - eksiğimiz de var ama en önemli eksiğimiz hemşire. Elimizi kolumuzu bağlayan şey hemşire. Şiddetle hemşireye ihtiyacımız var yoksa o kadar kapasite belli bir süre boş kalacak” diye konuştu.
‘Sayın bakanlarımız açılışa geldiklerinde hemşire ihtiyacını bizzat görecekler’
Hemşire kadrosunun tamamlanması için her yıl talepte bulunacaklarını söyleyen ve kadronun tamamlanması halinde 3 yıl içinde karaciğer naklinde dünya birinciliği hedefini gerçekleştirme yolunda sorun kalmayacağını ifade eden Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, “Tabii talep etmek bu kadroyu almak anlamına gelmiyor. Ancak hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz çünkü bakanlarımız açılışa gelecek. Gelip gördüklerinde anlayacaklar ki boşuna eleman istemiyoruz.”
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen’in Karaciğer Nakil Hastanesi’nin hemşire kadrosu eksikliği konusunda yaptığı açıklamalarda öne çıkan başlıklar şöyle:
‘Yüzde yüz kapasite ile hizmet veremeyeceğiz, çünkü hemşire sayımız yetersiz’
“Karaciğer Hastanesi sayın bakanlarımızın da katılacağı bir törenle hizmete sokacağız. Ancak, hemşire kadrosu eksiğimiz nedeniyle hastanemiz yüzde 60 oranında hizmet verebilecek. Çünkü, hemşire sayısının yetersizliğinden kaynaklı olarak yüzde yüz kapasite ile hizmet verme şansımız yok. Birinci sorunumuz hemşire. 100’ün üzerinde hemşireye ihtiyacımız var. 152 yatak var. Standart şudur. Yatak başına veya hasta başına bir hemşire olması gerekiyor. Sebebi şu: Yoğun bakımlarda, yatak başına birden fazla hemşire olur. Orda 36 tane yoğun bakım yatağı var. Sadece 70 civarında yoğun bakım hemşiresi gerekiyor ki 24 saat hizmet vermek için. 12 tane ameliyathane var. Sadece yataktan ibaret değil. Baktığınızda 20’ye yakın hemşire ister. Alın size yoğun bakımlarla ameliyathaneleri açtığınızda 100 hemşire gitti. Bize verilen kadro nedir? 54. Biz bu sayıyı hastaneden takviye ederek açmaya çalışıyoruz. Onun karşılığında burada boşalttığımız servisleri açamıyoruz.
‘Şiddetle hemşireye ihtiyacımız var’
Diğer teknik elaman ve teknisyenlerde de küçük - eksiğimiz de var ama en önemli eksiğimiz hemşire. Elimizi kolumuzu bağlayan şey hemşire. Şiddetle hemşireye ihtiyacımız var yoksa o kadar kapasite belli bir süre boş kalacak. Her yıl talep edeceğiz ama talep etmek bu kadroyu almak anlamına gelmiyor. Ancak hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz çünkü bakanlarımız açılışa gelecek. Gelip gördüklerinde anlayacaklar ki boşuna eleman istemiyoruz.
‘Maliye Bakanlığı’nın da haklı olduğu bir yanı var’
Ama Maliye bakanlığının da şöyle haklı bir yanı var: Türkiye genelinde insanlar gerekli gereksiz talepte bulunuyorlar. Maliye Bakanlığı da kısarak veriyor. Bunların içinde kaç tanesi gerçek talep kaç tanesi fantezi talep bilemiyorlar. Ama sayın bakanlarımız bizde gelip görecekler ve kadro talebimizin gerçekçi bir talep olduğunu bizzat müşahede edecekler.
‘Hemşire sorunu giderildiğinde 3 yıl içinde dünya birinciliği hedefliyoruz’
İnşallah. 3 yıl içinde Karaciğer naklinde dünya birinciliğini hedefliyoruz ama bu biraz da kadromuzu tamamlamamıza ve hastanenin kalan kısmını açıp açmamamıza bağlı. Çünkü onları sınırlayan en önemli unsur, yoğun bakım yatak sayısı ve servis yatak sayısı. Bir ameliyat ettiğiniz hasta 15 ile 45 gün arasında yatıyor. Ameliyathaneniz hızlı çalışması servislerin dolup boşalmasına bağlı. Hastanenin yarısını açabiliyoruz ancak. Tamamını açmadan dünya birincisi olama şansımız yok. Ameliyat etse bile ameliyat sonrası safhalarda hizmet yapacak hemşire yok. Onun için de hemşireye ihtiyaç var.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi