SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Düzeltin Demekten Yoruldum"

A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Kentsel dönüşüm yapılan hiçbir yerde bir elit grubu oluşmamış. Bir çekicilik olmamış. Hep kentsel dönüşüm yapılan yerler gettolaşmış, böyle şehrin kenarında kalmış veya şehrin dezavantajlı gruplarının oturduğu hale, duruma gelmiş” dedi.  

Malatya Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi Nisan ayı 3. Oturumu MASKİ Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Meclis Toplantısında başkanlık eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kentsel dönüşüm ve yeni yapı projeleri hakkındaki tepkilerini ve önerilerini de dile getirdi.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kentsel dönüşümün yerinde dönüşüm şeklinde yapılması gerektiğini söyleyerek, “Kentsel dönüşüm yapılan hiçbir yerde bir elit grubu oluşmamış. Bir çekicilik olmamış. Hep kentsel dönüşüm yapılan yerler gettolaşmış, böyle şehrin kenarında kalmış veya şehrin dezavantajlı gruplarının oturduğu hale, duruma gelmiş. İmar Komisyonundaki arkadaşlarıma da söylüyorum; Kentsel Dönüşüme olan yaklaşımımız; yerinde, kendiliğinde dönüşüm formasyonu içinde yapmak gerekir. Biz Şehit Fevzi ve Beylerbaşında yapılıyor, yukarıya da (Beydağı -Eski İmar İskan evlerinin olduğu bölge) yapıyoruz.  Bizden önce başlandığı için bin tane konut yapılıyor. Çok müdahale etmemize rağmen, TOKİ’nin şu anda yaptığı en iyi konutlar olmasına rağmen, havadar, geniş balkonlara rağmen, oradaki şehir rantına, arsa rantına baksanız oralar oyuğun değil. Battalgazi Belediyesinde iken Tandoğan ve Göztepe’de yerinde dönüşümü benimsedik. Büyük arsalar ihdas ettik, arsa sahipleri kendi aralarında anlaşarak site şeklinde yapılaşma oluştu. O Yeşilçam, Tandoğan o şekilde oluştu. Bu yönetimi benimserken daha doğru bir yöntem olur diye düşünüyorum.” İfadelerini kaydetti.

Malatya’da apartmanlardaki en büyük sıkıntılardan birisinin de standartlara uymayan merdivenler olduğunu belirten Gürkan, “Merdivenleri düzeltin demekten yoruldum, merdivenler 90 derece, ayakkabının yarısı havada kalıyor” dedi.

Gürkan yeni yapı projelerine dikkat edilmesini de isteyerek, “Vatandaşlar bize şikayete geliyor, ‘Başkanım buna nasıl müsaade ettiniz.’ Bu şekilde daha içine girilmemiş evler var. İmar Komisyonu yeni yapı projelerine dikkat etsin. Ben size ‘şunu yapın’ dememişim. Ama doğrusunu yapalım, yeni yapılan bina projelerinde insanın onuruna, fıtratına aykırı olacak yapı formatına izin vermeyin. Haksız raht alanlara bunun faydası da olmaz.  Hiç kimseye faydası olmaz” ifadelerini kaydetti.

-MASKİ’ye GES ve GES için arsa  
Büyükşehir Meclisi’nde MASKİ’nin içmesuyu şebekesinde kullanmış olduğu enerji giderini azaltmak için mevcut bir Güneş Enerjisi Santralinin (GES) devredilmesi kabul edilirken, yine bir GES Krması içinde arazi tahsisi yapıldı. MASKİ’nin özellikle köylerde içmesuyu şebekesinde önemli ölçüde enerji giderinin bulunduğu belirtildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde MASKİ’ye Yaka Mahallesinde bulunan Büyükşehir belediyesine ait olan ve Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve İktisadi İşletmesince işletilen 1 MW büyüklüğündeki mevcut Güneş Enerjisi Santralinin (GES) 25 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmesi kabul edildi.  

Meclis’te Yaka Mahallesinde mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesine ait olan arazi GES yapılmak üzere 25 yıl süreyle bedelsiz olarak MASKİ’ye verilmesi de kabul edildi. MASKİ’nin söz konusu araziye kısa sürede GES kuracağı ve hazırlıklarını tamamladığı belirtildi.  

-“Kat artışına izin verilmesi doğru değil”… 
Mecliste İlyas Mahallesinde mevcut planda ayrık nizam 4 kata müsaadeli olan 5482 ada 1 Nolu parselin (Sanayi Sitesi) 5 kata çıkarılması maddesi, adadaki diğer parsellerdeki yapıların 5 kat imarlı olması nedeniyle kabul edildi. Bu maddenin görüşülmesi esnasında Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, imar komisyonuna, “İnşallah doğru karar almışsınızdır” diyerek kat artışına izin verilmesinin doğru olmadığını düşündüğünü söyledi. Bunun üzerine Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Geçmişte O Adada ki birçok parsele 5 kat yapılaşma izni verilmiş. Bütünlüğü sağlamak için biz de o parsele 5 kata izin verdik.” şeklinde bilgi verdi.  

-Yatılı okul alanı kampüs okullar kampusu oluyor… 
Eğitim tesisi alanı fonksiyonunda olan Uçbağlar Mahallesindeki Cengiz Toper Ortaokulu parsele “Orta Okul Alanı” ibaresinin eklenmesi teklifi kabul edilirken, Eskimalatya’daki mevcut Yatılı Bölge Okulu’nun bulunduğu alana  “Ana-ilk-orta ve lise okul alanı” planın yer aldığı kampüs planı değişikliği de kabul edildi.  

-ŞKÖ alanı için “Millet Bahçesi” teklifi… 
Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi alanının TOKİ tarafından “Millet Bahçesi” yapılabilmesi için imar planı değişikliğinin hakkındaki İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı teklifi ile birlikte bazı imar planı değişikliği teklifleri ile ilgili gündem maddeleri İmar Komisyonuna havale edildi. 

malatyahaber.com 

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • garip (2 yıl önce)
    sayın başkanım Malatya hasan bey caddesindeki yıkımı yapılan eski binanın yeni binaya yapışan beton kalıntıları çevre ve şehir görüntüsüne çirkin ve rahatsız görünüm sağlıyor o kalıntılar itfaiye veya vinç yardımı ile hilti ile ayırtlama yapılıp çirkin görüntü ortadan kalkar şehre yakışır görüntü olur umarım sizde görmüşsünüzdür göstereceğiniz ilgi için teşekkür ederiz
    0
    0
    Yanıtla
  • necdet (2 yıl önce)
    ben anlamıyorum bu meseleleri ya. daha geçen seneye kadar bülent tüfenkçi ile selahattin başkan şehitfevzi yerinde kentsel dönüşüme karşı çıktınız. engellemek için ne gerekiyorsa yaptınız. mahalleliyi örgütlediniz ya. madem öyle niye engellemeye çalıştınız madem.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Trübüncü (2 yıl önce)
    Tribünlere oynamayı ne zaman bırakacaksın Gürkan bey? Belediye nin başında sen değil misin? Muhalefet gibi konuşma tarzı eskilerde kaldı sanıyorduk. 1 km lik işleyen yola yeniden asfalt dökmek, kaldırım taşlarını yenilemek büyük bir olaymış gibi bir de bunun için milletin parasıyla adını da dev harflerle yazdırıp reklam yapmak ayıp değil mi? Bir de sağlam olan ve birkaç yıl önce dikilen aydınlatma direklerini neden yeniledin? Şehrin her köşesinde sizin ve diğer başkanların fotoğraflarını ve isimlerini görmekten gına geldi!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Belediyenin reklam panolarında, belediye başkanların adları hep ön planda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa evc (2 yıl önce)
    Başkan kentsel dönüşüm konusunda gerçekçi doğru şeyler söylemiş..Ada bazlı toplulaştırma yapılarak otoparkı yeşil alanı olan binalar üretilmeli..
    %100
    %0
    Yanıtla