SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ecdat Yadigarı Eserleri Ayağa Kaldırdık"

0
Güncellendi - 2019-05-22 02:53:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya, Elazığ ve Tunceli'de ata yadigarı eserleri eski ihtişamına kavuşturan Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, vakıf mülklerinden aldığı kira gelirleriyle hem tarihe hem de gönüllere dokunarak, vakıf kültürünü ilk günkü heyecan ve titizlikle yürütüyor.

Malatya, Elazığ ve Tunceli'de ata yadigarı eserleri onararak eski ihtişamına kavuşturan bölge müdürlüğü, yaptığı sosyal yardımlarla da dar gelirli ailelere destek sunuyor.

Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasının yanı sıra vakıf kültürünü de yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Ecdadın kurduğu vakıfların iş ve işlemlerini yürüttüklerini anlatan Doğan, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bugün 52 binin üzerinde Osmanlı ve Selçuklu döneminde kurulan vakfı temsil ettiğini ve onların adına işlemleri yürüttüğünü anımsatarak, kendilerinin de bölge müdürlüğü olarak Malatya, Elazığ ve Tunceli'de bir çok tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını vurguladı.

Doğan, vakıfların, tarihi yapıları restore ederek, gelecek kuşaklara aktarmanın dışında vatandaşlara sosyal yardımlarda da bulunduğunu dile getirerek, "Bugüne kadar bölgemizde 80 milyon liralık yatırım yaparak, ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırdık. Ayrıca her ay 717 aileye gıda yardımı, 151 aileye muhtaç maaşı ve 617 öğrenciye burs veriyoruz. Bu yardımlar kapsamında (2003'ten bu yana) yaklaşık 25 milyon lira ödedik. Gıda yardımına 2009 yılından sonra başladık. Sosyal yardımlara yıllık ortalama 3 milyon 500 bin lira harcadık." diye konuştu.

Tarihi yapıların restorasyon ve onarım işlemlerinin 2003 yılından sonra hız kazandığına dikkati çeken Doğan, şöyle devam etti:

"Restorasyonların atağa kalktığı şahlandığı bir dönem. 2003 yılından önceki dönemlerde küçük onarımlar var. Biz 2003'ten bugüne kadar restorasyon ve onarımlara 80 milyon lira harcadık. Bize bağlı illerdeki tarihi eserleri onardık. Tunceli'de Sağman Külliyesi'ni Elazığ Harput ve Palu'da bir çok eseri ayağa kaldırdık, Harput Esadiye Cami, Sivrice Dedeyolu Cami gibi. Malatya'da Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray, Toptaşı Cami, Karahan Cami'yi yeniden ayağa kaldırdık. Arapgir Yeni Cami'de onarım çalışmaları devam ediyor. Malatya'da bugüne kadar 21 eser onarıldı ve 2 eserin onarımı devam ediyor. 23 eserin ise onarım için projeleri çizildi. Bir yandan onarım yapıyoruz, bir yandan da gelecekte onarılacak tarihi yapıların projelerini hazırlıyoruz."

Doğan, her türlü bağışı kabul ettiklerine ve vatandaşların kendilerine çeşitli şekillerde bağışta bulunduğuna değinerek, geçmişten gelen vakıf ruhunun hala insanların kalbinde yaşadığını kaydetti.

Bölgedeki vakıf mülklerinde 900'e yakın kiracının bulunduğunu, yıllık ortalama 4 milyon lira kira gelirleri olduğunu anlatan Doğan, "Mülklerimizden gelen gelirleri, eski eserleri onarmada ve vatandaşlara sosyal yardımda bulunmada kullanıyoruz. Gelirlerimizi tekrardan vatandaşlarımıza aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • malatyali (5 yıl önce)
    Yaptirmakta yaomak kadar önemli Cevdet
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevdet (5 yıl önce)
    Selahattin başkan oturup kalkıp kümbetler, hamamlar, kervansaraylar yaptım diyordu. Devletin resmî organı olan Vakıflar açıklama yapmış devlet yaptırdı diye. Yine Selahattin bey herşeyi üzerine aldığı gibi yine bunlarıda mı alıyor. E şimdi biz kime inanacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dikkatli Okuyun Lutfen (5 yıl önce)Cevdet isimli kullanıcı yorumuna
    ya bu tarihi eserler bi selahattin gurkanin baskanlik yaptigi yerde mi var. butun ilcelerde tarihi eserler var orayi yapsalarmis. :) buralar restore edilirken bu mudur burda bile yoktu. kime ne anlatiyor. kucuk battalgazideyken yapti baskan oralari ilce buyudu tahtali hamam duruyordu askerlik subesi duruyordu oralari yaptirdi. madem mudur bey bu kadar yetenekliymis. ilce buyumeden buralari akil edip kendisi yapsaymis. hadi onu gectim. 13 ilce de baska tarihi eser niye restore ettirmemis.bu resimleri koymus. bunlar gunlerdir. yapilmaya calisilan alginin bir ornegidir. ve mudur beyde buna alet olmustur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kim kimin ne olduğunu iyi biliyor gülen adam Başkanın şimdi daha iyi ve büyük mevkide şimdi de yapsın görelim
    0
    0
    Yanıtla
  • ALPER (5 yıl önce)
    Vakıflar; geçmişe saygı, geleceğe teminattır. Geçmiş tarihimize hürmet eden ve gelecek neslimize emanet olacak olan bu eserlere tüm kalbiyle sahip çıkanlara selam olsun
    0
    0
    Yanıtla