Bir zamanlar Türk futbolunun gözde kulüpleri arasında yer alan, ancak son yıllarda yaşadığı sorunlar nedeniyle eski günlerine dönemeyen ve mücadele ettiği TFF 1. Ligde son sırada yer alan Eskişehirspor’un teknik direktörlüğüne getirilen Cengiz Seçsev, seksenleri hatırlayan Malatyalı futbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim.
Süper Ligde 30 sene oynamış Eskişehirspor teknik direktörlüğüne bir süre önce Cengiz Seçsev getirildi. Son yıllarda yaşadığı ekonomik ve idari sorunlar sebebiyle ligin alt sırasından kurtulamayan Eskişehirspor, özellikle fırtına gibi estiği 60’lı yılların sonu ve 70’lerin başında Türk futbolunun flaş ekipleri arasında yer almayı başarmıştı. O yıllar şampiyonlukları kıl payı kaçırıp üç defa Türkiye ikinciliğiyle yetinen, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanma sevinci yaşamış ve ülkemizi birçok kez Avrupa arenasında temsil eden Eskişehirspor, eski görkemli günlerinden çok uzakta, ayakta kalma savaşı veriyor.
Es-Es geride kalan 24 haftada sadece 1 galibiyet alabilirken 7 puanla ligin son sırasına demir attı. Bu sezonu artık “unutan”, Mustafa Akgören başkanlığındaki yönetim kurulu Yeniden Doğuş adını verdikleri projeyle Eskişehirspor’u gelecek sezon veya sezonlarda toparlayarak eski görkemli günlerine döndürmeyi hedefliyor.
Yönetim, belirtilen projeyi Eskişehirli bir teknik adam olan Cengiz Seçsev’le uygulamak istiyor.
Efsane Malatyaspor Kadrosunda
60 yaşındaki Cengiz Seçsev, şu an amatör kümede oynayan Malatyaspor’la futbolcu olarak büyük bir başarıya imza atmıştı.
1982-83 sezonu Eskişehir Demirspor’dan Malatyaspor’a transfer edilen Seçsev, sarı-kırmızılı formayla 3 sezon top koşturdu. Cengiz’in Malatyaspor’a transfer edilmesini isteyen teknik direktör Nihat Atacan aynı zamanda, efsane Es-Es tribünlerinde atılan “Nihat-Fethi-Ender/Filelere Gönder” sloganının ilk ismiydi.
Futbolculuğunun ilk yılları sol açık oynayan Cengiz, sonraki dönemde sol beke çekilmiş ve Malatyaspor forması altında da sol bek oynamıştı.
1983-84 sezonu Malatyaspor taraftarları için unutamayacakları bir sezon olacaktı. Kurulduğu 1966 yılından beri çoğunlukla 2., bir dönem 3. Ligde oynayan Malatyaspor, o yıllarda adına 1. Lig denen bugünün süper ligine hiç yükselememişti. Ancak bir sezon önce oynanan futbol, şampiyon olan Orduspor ve ikinci İskenderunspor’un ardından elde edilen üçüncülük; büyük başarının geleceği sezon arifesinde dönemin güçlü ekipleri Beşiktaş (1-1) ve Ankaragücü (2-2) ile oynanan özel maçlarda sergilenen futbol, yine 82-83 sezonu Türkiye Kupasında geçilen turlar ve o yılların flaş takımı, Rıdvan Dilmen’li, Boluspor’a “kılpayı eleniş” (içeride 3-1 yenilgi, deplasmanda 2-1 galibiyet) Malatyalılara “bu Malatyaspor’da umut var” dedirtmişti.
Efsane başkan Nurettin Soykan’ın yönetiminde, Atacan’ın teknik patronluğunda (yardımcılığını İsmail Tekin yapıyordu), Cengiz Seçsev’le birlikte, kaleci Çetin Aslan, Melih Üstündağ, Fuat Akyüz, Tümer Uzun, Sefa Tatlıcı, İhsan İdikut, Muzaffer Atacan, Ali Rıza Tunçyürek (merhum), Oktay Çevik, Ferudun Özütok, Hasan Babahasan, İbrahim Okutan, Selim Yetim, Necmettin, Bünyamin Eşmeler, kaleciler Recep Solmaz, Osman Baltürk, Kader Çetin (Beşiktaşlı eski futbolcu Recep Çetin’in abisi), Deniz Şanlı, Cihat gibi isimlerin kadrosunda yer aldığı Malatyaspor, 2. Türkiye Ligi C Grubunu “namağlup” şampiyon tamamlayarak bugünün Süper Ligine yükselecekti.
Malatyaspor 30 maçta sadece 7 beraberlik alırken, kalan 23 maçı galibiyetle kapatacak; iç sahada 0-0 berabere kaldığı Diyarbakırspor ve Mardinspor’u deplasmanda 4-1’lik skorlarla bozguna uğratarak ligin tüm takımlarını yenmiş olacaktı. Malatyaspor, deplasmanda berabere kaldığı 5 takımı ise sahasında yenmişti.
Malatyaspor, bu maçlarda 52 gol atıp 8 gol yerken (+44 averaj) 53 puan toplayacaktı. İkinci sıradaki İskenderunspor, 16 galibiyet ve 8 beraberlikle, 40 puanda kalmıştı. O yıllar galibiyete (2), beraberliğe (1), yenilgiye (0) puan verilen sistem uygulamadaydı. Bugünkü (3,1,0) sistemi uygulansa Malatyaspor 76, İskenderunspor 56 puanla ligi tamamlayacak; yani 16 takımlı bir ligde 20 puanlık fark oluşacaktı.
Malatyaspor’un sadece forvetleri ve orta sahada mücadele eden oyuncuları değil savunması da sezon boyunca çok başarılı bir performans gösterecek; bilhassa İnönü Stadında oynanan maçlarda şampiyona gol atmak marifet sayılacaktı. Lig maratonunda içeride yenilen gol sayısı sadece 2 idi. Biri ilk yarıda oynanan ve 2-1 biten Kırıkkalespor, diğeri ise şampiyonluk kutlamalarının da yapıldığı son maç olan Gaziantepspor (4-1) müsabakasıydı.
Malatyaspor’dan ayrıldıktan sonra önce Elbistanspor’a, oradan Kahramanmaraşspor’a transfer olan defans oyuncusu bu takımla da şampiyonluk yaşayacak ve takımı 1. Lige (Süper) yükselecekti.
DERLEME: Bülent Korkmaz
FOTO ARŞİVLERİ: Bülent Korkmaz- Abdullah Ergün
ARŞİV FOTOĞRAF: Cengiz Seçsev Malatyaspor formasıyla
GÜNÜMÜZ FOTO: Eskişehirspor Teknik Direktörü Cengiz Seçsev (iha)
ARŞİV FOTO: Cengiz Seçsev (ayakta kaleciden sonra sağdan 2.), Başkan Nurettin Soykan ve Teknik Direktör Nihat Atacan'lı kadroyla
ARŞİV FOTO: Ayaktakiler (soldan sağa): Çetin Aslan, Fuat Akyüz, Tümer Uzun, Muzaffer Atacan, Sefa Tatlıcı, İhsan İdikut, Oturanlar: Oktay Çevik, Melih Üstündağ, Ali Rıza Tunçyürek (merhum), Cengiz Seçsev, Ferudun Özütok,
ARŞİV FOTO: Ayaktakiler (soldan sağa): Ali Rıza Tunçyürek, Recep Solmaz, Bünyamin Eşmeler, Sefa Tatlıcı, Fuat Akyüz, Necmettin, Oturanlar: Ferudun Özütok, Muzaffer Atacan, Hasan Babahasan, Cengiz Seçsev ve İbrahim Okutan.
ARŞİV FOTO: Ayaktakiler (soldan sağa): Malik Gençalp, Ali Rıza Tunçyürek, Tümer Uzun, Muzaffer Atacan, Cengiz Seçsev, İbrahim Okutan, Oturanlar: Ferudun Özütok, İhsan İdikut, Selim Yetim, Deniz Şanlı ve Oktay Çevik.