SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Eğitim Bir Sen'den 'Andımız' Tepkisi

0
Güncellendi - 2018-10-20 05:11:45
Eğitim Bir Sen'den 'Andımız' Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Danıştay 8. Dairesinin öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösteren Eğitim-Bir Sen Malatya Şube Başkanı Kerem Yıldırım, “Siyasi irade kararına sahip çıkmalı, eski Türkiye’nin hortlatılmasına geçit vermemelidir” dedi.

Konuyla ilgili sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Kerem Yıldırım, 2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak öğrenci andının kaldırıldığını ve sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini belirterek “Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye’nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak biz de destek vermiştik.” İfadelerine yer verdi.

Ancak buna rağmen Danıştay 8. Dairesi’nin idarenin takdir hakkını hiçe saydığını ifade eden Yıldırım, “Hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında ‘Öğrenci Andını’ kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir. Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir” ifadelerini kullandı.

Danıştay’ın vermiş olduğu karar ile temel hak ve özgürlükleri askıya alarak, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurduğunu öne süren Yıldırım açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, eski Türkiye’nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, tek tipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor; itiraz mercinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz. Bu karar ülkemizde son on beş yıldır insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirilen atılımların ve kazanımlarının idarenin hukuki denetimini yapmakla yükümlü yargı mensuplarınca halen benimsenemediği ve içselleştirilemediğini göstermektedir. Ne yazık ki yargıyı askeri darbelerle şekillendirilen müesses nizamın temsilcisi konumuna indirgeyen eski Türkiye alışkanlıklarının halen devam ettiği görülmektedir. Andımızın arka planında hiçbir bilimsel ve pedagojik gerekçe bulunmadığını 1930’lu yılların totaliter rejimlerine öykünmenin çirkin bir tezahürü olduğunu ortaya koyan bu tespit, bugün dahi geçerliliğini ve canlılığını korumaktadır. Mahkeme, andımızın kaldırılmasının eğitime etkileri ya da andımızın gerekliliği konusunda hiçbir bilimsel gerekçe öne sürememiş, kararını hiçbir bilimsel veriye veya araştırmaya dayandıramamıştır. Oysa ki kararın dayanağı kılınan Milli Eğitim Temel Kanunu ve uzun süredir uygulanmakta oluşunun arkasında eğitim biliminin hangi gereklerinin ve hangi pedagojik formasyon ilkelerin durduğu Mahkemece gözardı edilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının savunmasında, Danıştay’ın söz konusu kararına adeta mesnet oluşturacak bir tarzda öğrenci andının okunmasının fiziki zorlukları dile getirileceğine, Andımız uygulamasının kaldırılmasının haklı gerekçeleri nitelikli bir şekilde yer alabilirdi. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve Milli Eğitim Bakanlığına 2013’te verdikleri bu kararın arkasında durma çağrısı yapıyoruz. Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay’ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır.”

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

49 yorum yapılmış

  • muzaffer hoca (5 yıl önce)
    daha 3 gün önce moldova ziyaretinde , cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan '' biz 300 milyonluk türk ailesinin mensubuyuz '' dedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (5 yıl önce)
    Niçin delegelerin %80 I o tarafa geçti yeni anladık.Kimse sizin yonetiminizi istemiyor.Seçim olmadan istifa edin.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (5 yıl önce)
    siz sendikacılar hangi üyenin düşüncesini sordunuz olumsuz yönde açıklama yapıyorsunuz biz sonuna kadar Danıştay 8. Dairesinin kararını destekliyoruz NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.....
    0
    0
    Yanıtla
  • AYŞE (5 yıl önce)
    Andımız gelmelidir.sivil toplum kuruluşu olmak toplum düzenini ülkenin kimliğini yok saymak için olmaz.sivil toplum kuruluşları ülkemiz için çalışmalı.bir cemaat.din .ve kişisel çıkarlar için olmamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Genç osman (5 yıl önce)
    Reis açıklama yapsın yarın,bu karar olumlu oldu biz yanildik desin,açıklamayı yapan bu vatandaşlar evet zararın neresinden dönersek kâr dir der geçer gider Allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Kadıoğlu (5 yıl önce)
    1979 lar da 1980 ler de yaşadıklarımızı bugün aynısını yaşıyoruz bu ülke kırk yıldır düşünce olarak zihniyet olarak bir adım ileriye gitmemiş bu kafalar sayesinde ne yazık ki bu kafalar ülkenin geleceğini hazırlıyorlar ; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası derki bu ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk dür, şimdi soruyorum bu baylara " Türküm doğruyum çalışkanım yasam büyüklerimi saymak küçüklerimi korumak yurdumu milletimi özümden çok sevmektir" sözleri nerenize battı da bu kadar çok tepki gösteriyorsunuz .
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (5 yıl önce)
    Hukuka saygılı olduğunuzu soyluyordunuz.Ne oldu.Bu kadar tepki niye anlamadık.Andımız sizin için uygun değil.O ant dürüstler için.Doğru ve dürüst olan sahip çıkar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (5 yıl önce)
    Niye tepki gosterdiginizi anlamadım.DOĞRULUK kelimesi zorunuza mi gitti.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (5 yıl önce)
    sırf dostlar gazetede görsün mantığıyla yapılmış hareket.Eminim bin pişman olmuşlardır
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    okul idarecileri görevlendirmeleri ve öğretmen atamalarındaki sözlülere ve hak yemelere karşı çıktığını görmedik etrafını sarmış bir avuç insanı idareci yapmaktan başka ne iş yaptınız üyeleriniz arasında bile adil olamadınız sonunda üyeler dersinizi verdi ben olsam giderayak toplantı bile yapmazdım bu yönetimi gönderen bütün üyelerimizi saygıyla selamlıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • aras (5 yıl önce)
    Arkadaş benim bildiğim ilk Hdp nin karşı çıkması lazımdı.Bakıyoruz ilk bakanlar ve memur sen karşı çıkıyor.Kardeşim daha milliyiz yerliyiz demeyin allah aşkına.Görün artık kardeşim sizde artık ya.
    0
    0
    Yanıtla
  • can (5 yıl önce)
    Neye karşısınız siz? Türk olmaya mı, doğru olmaya mı, çalışkan olmaya mı ? Bi de utanmadan toplumun büyük bölümünün mutabakatı ile diyorsunuz. şuradaki yorumları bi okuyun bakalım toplumun büyük bölümü ne diyor. Yazıklar olsun sizin gibi eğitimcilere. NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • ATAKAN (5 yıl önce)
    ALIN SİZE YANDAŞLARIN GERÇEK NİYETİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    idareci alımlarında öğretmen alımlarında torpile adam kayırmaya kul hakkı yemeye çıtınız çıkmaz yakında gidiyorsun oradan ben olsam açıklama bile yapmazdım. bu sendikayı etrafındaki bir avuç insana hizmet eder hale getirdin herkese mavi boncuk dağıttınız sizi gönderen bütün eğitim birsen üyelerine sonsuz teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (5 yıl önce)
    Pazartesi istifa ediyorum sendikanızdan. Hdp tepki göstermeden siz tepki gösterdiniz. Diyecek söz yok. Yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    'NE MUTLU TÜRK'ÜM'' Anlamayanlar için bir daha hatırlatalım Bu coğrafya da ''Ne mutlu Türk'üm ''demek emperyalizme hizmet değil ,küresel canavara vurulmuş en büyük darbedir.(Ülkü Sancar)
    0
    0
    Yanıtla
  • KASIM (5 yıl önce)
    ilkokullarda okutulan andımız ,1932 yılında yazılmış ,83 yıl boyunca türkiye genelinde okullarda okutulmuş. andımızın okutulmasından kim rahatsız olur bölücüler kim rahatsız olur araplaşmayı kabullenmiş olanlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (5 yıl önce)
    Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene! Andımızın hangi ifadesi sizi rahatsız ediyor? Mesele Türklüğe itiraz ise uniter devlet yapısında Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan ve vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk olarak tanımlandığını bilmeyecek kadar cahil misiniz? Almanyalıya Alman, İngiltereliye ingiliz, fransalıya fransız dendiği gibi Türkiye vatandaşına da dünyada Türk denir. Bence, bundan rahatsız iseniz başka ülkenin vatandaşlığına geçin. Üniter devlet yapımız bunu gerektirir. Andımız vatandaşlık bilincinin, vatan, millet sevgisinin gelişmesi için gereklidir. Milleti o, bu diye ayırmaktan ayrıştırmaktan vazgeçin lütfen. Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkarak ve yücelterek ancak ilerleyebiliriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    Bunlar AKP li değildir, kriptolardır Yarın bir yol ayrımında kimden yana olacaktır belli olmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (5 yıl önce)
    Sosyal medyaya bakınca andımıza en çok karşı çıkan malum örgütle aynı şeyi savunmaktan hiç hicap duymuyor musun başkan? hadi onların bölücülüğünü biliyoruz siz neyi savunuyorsunuz bir anlatın hele. Rabbim kimseyi bölücülerle aynı fikri savunacak duruma getirmesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizam-ı alem (5 yıl önce)
    Türk kelimesinin kendisini bu vatana ait hisseden Türk, Kürt, Çerkez, Ermeni, Laz herkezi kapsadığını, bunun ırkçı bir ifade olmadığını anlamayanlar en iyi ihtimalle cahildirler. Ama diğer bir ihtimalde bölücüdürler ve ırkçılığın alasını yapmaktadırlar. Türk kelimesine bu kadar allerjisi olanların, bosna savaşında boşnaklara eziyet ederken müslüman boşnaklara bu topraklardan yok olacaksınız Türkler diyen Sırp komutandan farkları nedir acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • öğretmen (5 yıl önce)
    Okullarda öğretmenlerin dolapları izinsiz açılıp korsan kitap yani kaynak kitap aranır çıtınız çıkmaz öğretmen rezil edilir sesiniz çıkmaz müfettiş sınıfa dalar kaynak kitap varmı der muhbir öğrenci arar sesiniz çıkmaz velisi delisi herkes eğitim uzmanı sesiniz çıkmaz sizin ATATÜRK le cumhuriyetle Türk olmakla ne zorunuz var be
    0
    0
    Yanıtla
  • Alattin bey. (5 yıl önce)
    yazıklar olsun.ne dediğinizin farkındamısınz.Zenci,koreli,çinli İrlandalı Amerikalıyım diyor.hemde gururlanarak.bizimkiler TÜRK üm demeyi kendilerine yakıştıramıyolar yazıklar olsun.peki nesiniz siz????
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandas (5 yıl önce)
    1932 yılında Milli egitim bakanı olan,1933 yılında Andımız'ı yazan Reşit Galip ezanı Türkçelestiren kişidir.Öğrenci andı bu anlayışın sembolüdür.Mesele okunup okunmaması değil,vesayet odaklarına kapı aralamamaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • <Türkçe okusan ölürmüsün.ne demek vesayet kafası ya.Türküz kardeşim biz.Reşit galip gayet ii yapmış.en azından millet anlamını öğrenmiş.Çoğu çocuklar camiye gidiyorum kuran öğreniyorum diyo.soruyoruz anlamı ne.çocuk suratımıza aval aval bakıyor.anlamını öğrenemedikten sonra Türkçesini bilmedikten sonra
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    türk gibi davranmadiktan sonra türk gibi çocuklar yetistiremedikten sonra sabah akşam andimizi söylesek ne olur söylemesek ne olur.oyle tuhaf bir tartismaki bu neresinden tutsanız elinizde kalıyor okullarda eğitim kalmamış üniversite sınavında binlerce sıfır çeken ogrencimiz var biz hala andimizi tartışıyoruz yıllarca başörtüsü yasağı uyguladık yasak kalktı devlet yıkılıdi mı hayır e andımız okuyunca herşey duzelecekmi yada okumayınca duzelecekmi çok saçma sapan bir tartismabu
    0
    0
    Yanıtla
  • seher (5 yıl önce)
    Halen bu sendikaya üyeliği devam eden milliyetçi vatansever arkadaşlar gözlerini acmalilar. Makam mevki imtiyaz peşinde koşanlar anlamaz tabi andimizdan. Keşke öğretmeni ilgilendiren konularda da bu sendika böyle adimlar atsa. Ne mutlu Türküm diyene.. Bağımsız yargı kararını vermiştir!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Sayın Eğitim Bir Sen; Çocuklarımızın eğitime başlarken "TÜRKÜM, DOĞRUYUM, ÇALIŞKANIM" demelerinin nesinden raharsız oluyorsunuz? Bu rahatsız kafa FETÖ kafasıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (5 yıl önce)
    Sizi rahatsız eden Türk olmak mı, doğru olmak mı yoksa çalışkan olmak mı sayın başkan? nasıl bir turnusol oldu bu karar, ne kadar gayrı milli unsur varsa iyot gibi açığa çıktılar. Türk olmaktan utanıyor musunuz acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (5 yıl önce)
    bu adam gitmedi mi daha.hüseyin söylemez hocam koltuğu boş bırakmamak gerek...
    0
    0
    Yanıtla
  • Memet (5 yıl önce)
    Siz gidin öğretmenin verilmeyen zammıyla uğraş.memur perişan önemli değül.inadına ne mutlu türküm diyene.unutmayın ATATÜRKÜN kurduğu ülkede öğrwtmensiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • öğretmen (5 yıl önce)
    Eğitim neden gelişmiyor anlıyorum bunlarla eğitim ilerlemez .çağdışı eğitimle geriledik
    0
    0
    Yanıtla
  • Naci (5 yıl önce)
    Andımızda kötü bir ifade yok. Ben, Türküm ve bundan gurur duyuyorum demek, ırkçılık değildir. Bizden öncekiler de okudu, yıllarca okullarda biz de okuduk, bizim çocuklarımızda okudu. Ne Mutlu Türk'üm diyene...
    0
    0
    Yanıtla
  • Suleyman Kahraman (5 yıl önce)
    Sendika Başkanı Kerem Yıldırım Milliyeti olmayanın vatanı da olmaz. Dün FETÖ nün peşinden bugün Adnan Hoca nın peşinden koşar. Son tahlilde VARLIĞIM TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN.
    0
    0
    Yanıtla
  • recai (5 yıl önce)
    Bu ülkede 72 milletten insan yaşıyor her gün cikipta Türk olmayan kişilere bu andı okutmak saçmalıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (5 yıl önce)recai isimli kullanıcı yorumuna
    72 milleti sayarmısınız Recai bey..
    0
    0
    Yanıtla
  • Maho ağa (5 yıl önce)recai isimli kullanıcı yorumuna
    72 milletin tek ismi var. Türkiye... Zoruna gittiyse buyur isteğin yere git.. Ne.mutlu Türk'üm diyene
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)recai isimli kullanıcı yorumuna
    İşte o 72 milletin adı Türk. Kimse kimseyi inkar etmiyor, bu ülkede yaşayan herkez bu ülkenin sahibidir, eşittir, değerlidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • HASAN (5 yıl önce)
    KEREM YILDIRIM , SEN KİMSİN , SEN NESİN, MAHKEMELERİN KARARLARINA KARŞI ÇIKIYORSUN.HUKUKA SAYGI DUYMUYORSUN. SEN ÖĞRETMENSEN ÖĞRETMENLİĞİNİ YAP. İNGİLİZ İSEN İNGİLİZİM DE. ARAPSAN ARABIM DE. TÜRKSEN TÜRKÜM DE.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay Paşa (5 yıl önce)HASAN isimli kullanıcı yorumuna
    Sen kimsin birader..Bahsettiğin adam sivil toplum kuruluşunun başkanı..Basına demeç vermeyecekte ne yapacaktı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (5 yıl önce)HASAN isimli kullanıcı yorumuna
    Acaba öğretmenlik yapabilir mi? Bir de onu araştırmak lazım. Oldu bitti, bu sendika işlerine de karşıyım zaten. Çünkü; Güzel yurdumda bu tür kişiler memur haklarını arayıp takip edeceklerine ne hikmetse siyasetten kafalarını kaldıramıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalee (5 yıl önce)
    ANDIMIZ Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene !
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (5 yıl önce)
    3600 ne oldu ondan bahset biraz. Milli bilinç bırakmadınız gençlerde
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Dün FETÖ tarafından uygulamaya konulan projelere şimdi kimler sahip çıkıyor, belli oluyor. Sizler Milli ve yerli olmazsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    Bunlar mı Milli Bunlar mı yerli Alayı gayri milli Yazıklar olsun Ey AKP'li seçmen ey MHP'li seçmen gerçeği gör
    0
    0
    Yanıtla
  • torpilsiz vatandaş (5 yıl önce)
    Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ...Saygı ve özlemle anılıyoruz.Allahım ülkemi ic ve dıs düşmanlardan koru amin
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (5 yıl önce)
    Bırakın bu boş söylemleri.Ben de Eğitim bir sen liyim.ama andımız ın kaldırılmasına karşıym.Çokmu zorunuza gidiyo Türk üm Doğru yum...... demek.Boş işler le uğraşmayın Eğitim camiasının hayrına olacak bişler yapın.Bu sendika ya bu davranış hiç yakışmyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    BAŞKAN andımız da kötü olan ne idi.neden kalksın.Türkte kürtte bunu söyledi...Hepimizde ahlaklı bir nesil olduk.Şu son 18 yıla bakın gençler hangi ahlakta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (5 yıl önce)
    Siz kendi kendinize degil baştakilerin aklıyla hareket ediyorsunuz. Bu kadar gereksizse sizin için bırakın söylensin NE MUTLU TÜRKÜM demekmi zorunuza gidiyor
    0
    0
    Yanıtla