VDB'NİN 'YAPILANMA MÜCBİR SEBEBE GİRMEZ' YORUMU DOĞRU MU? .. Elazığ'da vergi borcu yapılanma taksitlerinin de mücbir sebep kapsamında değerlendirilirken, Malatya'da Vergi Dairesi Başkanlığı'nın tam aksini ifade eden duyuru yapmasına ilişkin soruyu Yeminli Mali Muşavir ve malatyahaber.com Yazarı Bahadır Altaş, yanıtladı. Altaş, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Elazığ ve Malatya İlleri için ilan edilen mücbir sebep uygulaması halinin, Elazığ ve Malatya’da farklı farklı yorumlandığını doğrulayarak, “Bakanlık tarafından konuya ilişkin uygulama tebliğinin halen yayınlanmamış olması tereddütlere yol açmaktadır. Aksi takdirde borçlarını yapılandıran ve deprem nedeniyle yapılandırılan borçlarının 2020 yılı ilk taksitlerini mücbir sebep hali nedeniyle ödeyemeyen vatandaşlarımız yapılandırmalarının bozulması ile karşı karşıya kalacaklardır" dedi.
Depremin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Elazığ ve Malatya için Hazine Bakanlığınca ilan edilen mücbir sebep uygulaması halinin kapsamına ilişkin bazı çelişkili açıklamalar yapılmasının vatandaşları nasıl etkileyeceği yönündeki soruları yanıtlayan Bahadır Altaş, “Özellikle yapılandırılan borçlarla ilgili bazı vergisel yükümlülüklerin açıklanan mücbir sebep dışında kaldığı yönündeki açıklamalar vatandaşlar açısından yeni mağduriyetlere neden olacaktır. Uygulamanın bu şekilde yapılması halinde ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurması kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
“Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur”
malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş "Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca 24 Ocak 2020 Cuma günü meydana gelen deprem felaketi nedeniyle 25 Ocak 2020 Cumartesi günü yapılan açıklamada Elazığ ve Malatya İllerinde vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Bu açıklamaya eş zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bir başka açıklamada da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya’da SGK prim ödeme süresinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıldığı açıklanmıştı.Bu açıklamalar sonrasında Elazığ ve Malatya İllerinde yaşayan ve depremden dolayı mağduriyet yaşayan mükellefler bir nebze de olsa moral buldular.
Yapılan bu açıklamalardan sonra özellikle yapılandırılan borçlarla ilgili bazı vergisel yükümlülüklerin açıklanan mücbir sebep dışında kaldığı yönündeki açıklamalar vatandaşlar açısından yeni mağduriyetlere neden olacaktır. Uygulamanın bu şekilde yapılması halinde ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı kaçınılmaz olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Elazığ farklı Malatya farklı yorumluyor
Altaş, mücbir sebep konusundaki vergi mevzuatının çok açık olduğunu belirterek, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan açıklamanın giriş bölümünde yer alan vergi kanunlarının uygulaması bakımından cümlesi ile 2.fıkrasında yer alan deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi şeklindeki düzenleme gereğince 6736 sayılı kanun 7020 sayılı kanun ve 7143 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan borçların ilan edilen 3 aylık mücbir sebep süresi içine denk gelen taksitlerinin ödemesinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir." dedi.
Altaş, bakanlık tarafından konuya ilişkin uygulama tebliğinin halen yayınlanmamış olmasının tereddütlere yol açtığını belirterek "Bu konuda edinilen bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığınca Elazığ ve Malatya İlleri için ilan edilen mücbir sebep uygulaması Elazığ'da farklı Malatya'da farklı yorumlanmaktadır. En kısa sürede Elazığ ve Malatya illeri için 3 aylık mücbir sebep uygulama tebliğinin yayınlanması önem arz etmektedir. Aksi takdir de borçlarını yapılandıran ve deprem nedeniyle yapılandırılan borçlarının 2020 yılı ilk taksitlerini mücbir sebep hali nedeniyle ödemeyen vatandaşlarımız yapılandırmalarının bozulması ile karşı karşıya kalacaklardır " uyarısında bulundu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com