SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Elde Kayısı Kalmadı, Ortada Taban Fiyat Yok!"

0
Güncellendi - 2021-08-26 01:43:06
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Üreticinin elindeki kayısının büyük kısmı el değiştirmiş, Eylül ayı gelmiş, Toprak Mahsulleri Ofisi halen alım fiyatını açıklamıyor. Dünyada başka örneği yok” dedi.

Ağbaba, haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada,kayısı başkenti Malatya’nın doğal felaketler yetmezmiş gibi bir de AKP’nin akıl dışı politikalarıyla kayıplar yaşadığını belirterek, “Hasat başlamış ortada kayısı rekoltesi yok. Görünen o ki çiftçi ürünlerini sattıktan sonra rekolteyi açıklayacaklar” diyerek, TMO’nun alım fiyatını açıklamamasını eleştirmişti. Aradan 2 ay geçtikten sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin halen taban fiyat açıklamaması üreticilerin tepkilerine sebep oluyor.

"TMO ÜRETİCİ İÇİN DEĞİL,TÜCCAR İÇİN EMEK HARCIYOR"

Ağbaba konuyla ilgili yaptığı yeni açıklamada, üreticilerin hem geç açıklanan rekolte rakamı ile hem de henüz açıklanmayan taban fiyat ile mağdur edildiğini belirterek, “Üreticinin elindeki ürünün yüzde 30’u el değiştirdikten sonra rekolte açıklandı. Mayıs ayında yaşanılan don, şiddetli rüzgar, çiçeklenme döneminde yağan yağmur vs gibi arka arkaya gelen doğal felaketler nedeniyle rekolte düşük beklenirken geçtiğimiz yılın rekoltesine yakın bir rekolte açıklanması dikkat çekerken, eldeki ürünün çok büyük bir kısmı el değiştirmesine rağmen halen taban fiyatın açıklanmaması ise kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Başta fındık olmak üzere çok sayıda tarım ürününü alımı yapan TMO hasat başlamadan taban fiyat açıklarken konu kayısı olunca sessizliğe gömülüyor.Hasat bitmiş, ortada taban fiyat yok. Dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem uyguluyorlar.Anlaşılan o ki TMO üretici için değil, tüccar için emek harcıyor ” dedi.

"ARTAN MALİYETLER GÖZÜNÜNE ALINARAK TABAN FİYAT AÇIKLANMALIDIR"

Rekolteye müdahale edilmesinin ardından üreticinin beklediği fiyatın altında bir fiyat açıklanmasını kabul etmeyeceklerinin altını çizen CHP’li Ağbaba şu ifadelere yer verdi; “Üretici maliyetleri son yıllarda olağanüstü artmış durumda. Gübrenin çuval fiyatı 190 liradan 330 liraya kadar yükselmiş. Elektrik fiyatları üreticiyi çarpıyor.Mazot fiyatlarında çok ciddi artış var. Sulama suyu fiyatları üretici için çile olmuş durumda. Artan bütün maliyet unsurlarını göz önüne alınarak bir fiyat açıklanması gerekir ki üretici mağdur olmasın.Piyasada oluşan fiyatın altında açıklanacak hangi rakam olursa olsun üreticilerin o rakamı elinin tersiyle itecekleri bilinmelidir.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ben chp sevmem veli agbabayı da sevmem adam doğruları konuşunca en azında adama hak verin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)
    Veli AĞBABA haberi var ve malatyahaber.com un sevgili takipçisi TUNCAY yorum yapmamış. Merak ettim şimdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • A.kadir (2 yıl önce)
    Vergi tabani kamu dahil 25 se ciktigi halde verilen yas meyvedeki %8 lik kota da hesaba katildiginda 34lira 825 kurus a tekabul eder biz butun isciligi gectik parasini odedigimiz halde yararli kullanamadigimiz sulama birligi suyu yuzunden zaten muzdaribiz misir carsisinda 110 liradan ithal mallar islem gorurken dunyada en degerli onlar icin 3 cu bizim icin ata yadigari olan kiymetlimiz! Pek degerli kiymetliler yuzunden söndurme noktasina gelmistir.isyan degil hakli sebep pancara donuste yok karar sizlerin tabi.vesseleam
    0
    0
    Yanıtla
  • RAMAZAN 44 (2 yıl önce)
    kayısı fiyatları çok ucuz 40 tl nin altı maliyet
    0
    0
    Yanıtla
  • En az 150 kurtarirmi yine kurtarmaz.200 liradan aşağı olmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • birisi (2 yıl önce)
    üretici zaten satış fiyatını açıklamış kimse ellerinden zorla almıyor.ateş pahası olmuş kaysıya ulaşmak artık zor
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)birisi isimli kullanıcı yorumuna
    Çiftçiyi ve kayısı ticaretini bilmediğiniz ortada. Ne yazık ki işler sizin dediğiniz gibi olmuyor. Fiyatı çiftçi belirle(ye)miyor. Uzun uzun anlatmaya da gerek yok size. Keşke dediğiniz gibi olsa en azından çiftçi rahat diyebilirdik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Seninde pek haberin yok galiba tonu ortalama 30₺ den giden başka kaç tane tarım ürünü var???
    0
    0
    Yanıtla
  • Senin de hiç haberin yok. Dünyada kurutmak için 5-6 kere el değen kaç tane tarım ürünü var? Sirkele, topla, ser, tekrar topla, çekirdekten çıkar, tekrar ser ve tekrar topla. Hadi bakalım var mı böyle bir tarım ürünü? Bu işlerin hepsi ayrı birer yömiye hesabıdır. Ama tonu bundan pahalı ürünler var. Mesele Antep fıstığı, fındık gibi. Tonu 60-100 lira arası. Bir de bu bir ton kuru kayısı için kaç ton yaş kayısı gerektiğini biliyormusun? En az üç buçuk - dört ton. Hadi bakalım hesap et de görelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mmmalatya , " ton " demeyeydin iyiydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Laf olsun torba dolsun. Çiftçinin elinde kaysı kalmadı. Adamın ihtiyacı var satmak zorunda. Eğer fiyat açıklanacak ise zamanında yapılmalı. Kaysı tüccarın eline geçtikten sonra açıklasan ne olacak.
    0
    0
    Yanıtla