Kamuyu yeniden yapılandırmayı planlayan hükümet Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak için Meclisten yetki istedi. KHKlarla Spor, Kadın, Sosyal Yardım ve Ekonomi bakanlıklarının kurulması gündemde, bazı bakanlıklar da kaldırabilecek, kamu personeliyle ilgili her türlü tasarrufta da bulunabilecek.
Muhalefetin Başbakan Erdoğana yönelik tek adamlık ve padişahlık eleştirileri sürerken, hükümet, kamunun yeniden yapılandırılması konusunda TBMMyi devre dışı bırakacak yasa tasarısını dün TBMM Başkanlığına sundu. Tasarı ile, kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda hükümete 6 ay süreyle KHK çıkarma yetkisi verilmesi öngörülüyor.
Tasarı uyarınca, hükümet Meclisten alacağı yetkiyi Kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenmesi, mevcut bakanlıkların birleştirilmesi veya kaldırılması, yeni bakanlıklar kurulması, bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi, yeni bakanlıkların teşkilat, yetki ve kadroları ile taşra ve yurtdışı örgütlenmelerinin esaslarının belirlenmesi amacıyla aldığı KHK çıkarma yetkisini kullanabilecek.
Personel konusunda yetki
Hükümet yetkisi çerçevesinde ayrıca, Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin çahşmalannda etkinliği artırmak üzere, bunların atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usûl ve esaslarına, ilişkin konularda düzenlemelerde bulunmak üzere KHK çıkartabilecek.
Hükümetin talep ettiği yetkinin amacı doğrultusunda, KHKlar yoluyla değişiklik yapabileceği kanunlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu da yer alıyor.
Yeni bakanlıklar geliyor
Tasarı ile Devlet Bakanlığı sayısının mümkün olduğunca asgari tutulması öngörüldü. Tasarıya göre, Bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların Devlet Bakanlarına bağlanması ve ilgilendirilmesi uygulamasına hizmetlerin özelliğinden kaynaklanan zorunluluklar dışında yer verilmeyecek. Tasarı ile şu anda Devlet Bakanlığı eliyle yürütülen aile ve sosyal yardımlar, ekonominin koordinasyonu, iç ve dış ticaret ile gençlik spor alanlarında yeni bakanlıklar kurulması da öngörülüyor. İçişleri Bakanlığının ikiye ayrılması ve Kamu Güvenliği Bakanlığının kurulması da gündemde. Kültür ve Turizm Bakanlığıile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının da ikiye ayrılacağı konuşuluyor. Tasarının yasalaşması halinde hükümet Meclisten aldığı yetki ile 6 ay KHK çıkartabilecek. Bu süreçte çıkartılacak KHK sayısı açısından herhangi bir sınırlama da olmayacak.
Seçimden önce çıkarılacak
Yetki tasarısı AK Partinin, 7 Nisandan itibaren tatile sokmayı planladığı Meclisin öncelikli gündemine de alındı. Buna göre, mini torba kanun teklifi, bir maddesi Genel Kuruldan geri çekilen AYMnin (Anayasa Mahkemesi) yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, yasa dışı dinleme ve basınla ilgili suçlarla ilgili TCK değişikliği öngören tasarı, sporda şiddetin önlenmesine ilişkin tasarı, sağlık hizmetlerini hızlandırmayı öngören tasarı ile birlikte yetki kanunu da tatil öncesi Meclisten çıkartılacak düzenlemeler arasında.
Özal'ın Yöntemi
Belli konularda hükümetlere Meclisi by-pass ederek KHK yoluyla işlem yapma imkanı tanıyan Yetki Yasası uygulaması, Turgut Özalın Başbakanlığı döneminde sıkça başvuduğu bir yöntemdi. Meclisten son olarak üçlü koalisyon hükümeti 2001 yılında yetki almıştı.
30. YETKİ YASASI OLACAK
TBMM tarafından bugüne kadar hükümetlere KHK çıkartabilmeleri için toplam 29 kez yetki verildi. Bunların 22si 1983ten bu yana çıkartılan yetki yasalarıyla oldu. 1983ten sonra çıkartılan 22 yetki kanunundan 10u Anayasa Mahkemesince tamamen, 2si ise kısmen iptal edildi. 2 yetki kanunuyla ilgili açılan iptal davası reddedildi.