Geçtiğimiz Mart ayının başlarında Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komiteside bir oy farkıyla kabul edilen Ermeni soykırımını tanıyan 252 numaralı karar tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda ele alınacağı bildirildi. Tasarının, o tarihten bu yana Ermeni diasporasının kampanyasıyla baskı altında tutulan Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi tarafından, önümüzdeki saatlerde Genel Kurulun gündemine alınacağı belirtildi.
Bu gelişme hem Ankarada hem de Washingtonda tepkilere neden olurken, Obama yönetiminin Kongre nezdinde girişimlere başladığı açıklandı. Ancak tasarı dünkü oturumda gündeme gelmezken meclisin bir sonraki oturumun salı günü olduğu öğrenildi.
Pelosinin, uzun süredir Temsilciler Meclisinde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği bildirildi. Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. Bu nedenle, Pelosinin başkanlık koltuğunu Türk dostu Cumhuriyetçi John Boehnere devretmeden önce tasarıyı acilen meclise taşımayı düşündüğü ifade edildi.
Washington: Şiddetle karşıyız
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına şiddetle karşı olduklarını söyledi. Crowley, günlük basın toplantısında, bir soru üzerine, tasarının meclise gelmesi olasılığından haberdar olduklarını kaydetti. Bu tasarıya şiddetle karşıyız diyen Crowley, iki ülkenin ortak tarihlerini ele almalarının en iyi yolunun, normalleşme sürecinden geçtiğine inanmaya devam ettiklerini ifade etti.
Türkler seferber oldu
Bu arada, Türkiyenin Washington Büyükelçiliğinin de tasarının Temsilciler Meclisine gelmesi ihtimaliyle ilgili olarak Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre nezdinde yoğun temaslarda bulunduğu bildirildi. Edinilen bilgilere göre, Büyükelçilik, ABDdeki Türk kuruluşlarıyla da konuyu istişare ediyor.
Türkiyenin Washington Büyükelçisi Namık Tan da, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına karşı, tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu söyledi. Tan, sosyal paylaşım ağı twitterdan, ABDnin 1915 yılı olaylarını soykırım olarak tanımasını isteyen tasarının, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından gündeme getirilebileceğine ilişkin haberlere dair yaptığı açıklamada, Ermeni örgütlerinin 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisinde bugün (dün) - yarın (bugün) oylanması için kampanya başlatıldığını belirtti. Tan, Tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden eminim dedi.
Bu arada, ABDdeki Türk kuruluşlarının da, Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisine gelme ihtimali karşısında harekete geçerek, Amerikan yönetimi ve Kongre üyeleriyle temaslarda bulunduğu haber verildi.
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinch (Övünç) de bunun Ermeniler tarafından yapılan bir son dakika denemesi olduğunu söyledi.
Türkiye - ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu da, ABD yönetiminden ağırlığını kullanarak bunu engellemesini beklediklerini ifade etti. Tasarı meclisin dünkü oturumunda gündeme gelmedi.
ENGELLEYİN
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısı konusunda Amerikalı mevkidaşı Hillary Clintonı arayarak, tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesini istedi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, dün gece Clintonı arayan Davutoğlu konunun ciddiyetine dikkati çekti. Davutoğlu, bu tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesi gerektiğini de vurguladı.
Clintonın da Türkiye - ABD ilişkilerine verdikleri önemi bir kez daha dile getirdiği ve bu konuda ABD yönetiminin tutumunun değişmediğini, tasarının gündeme gelmemesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirttiği öğrenildi.
Erdoğana bilgi verdi
Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konyadaki Şeb-i Arus törenlerini izlerken salondan bir süre ayrılarak Clinton ile telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu daha sonra törenin yapıldığı salona dönerek elindeki notu gösterip Başbakan Recep Tayyip Erdoğana görüşmeye ilişkin bilgi verdi.