Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçtiğimiz hafta Adıyaman'a yaptığı gezi sırasında ziyaret ettiği Nemrut Dağı'nda yaptığı ve Malatya tarafını eleştiren açıklamalarına tepki geldi. Malatya Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) Başkanı Yaşar Karaaslan, Mimarlar Odası Temsilcisi Abdurrahman Yavuz, Turizm Tanıtma Derneği yöneticisi Ali İhsan Öztürk ve Tarihçi- Yazar Orhan Toğrulca'nın da katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, Adıyaman tarafında bakana yanlış bilgi verildiğini, Nemrut'a ilişkin tahribatın Adıyaman tarafından yapıldığını söyledi.
Karaaslan'ın açıklaması şöyle:
Anadolu insanının uygarlığa verdiği değerin en önemli göstergelerinden biri olan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü UNESCOnun çok yerinde bir kararla Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Nemrut dağı, şimdi görkemli tarihinin anılarıyla baş başa, gökyüzünü seyrederken bazı rantiyeci ve siyasi çevrelerce istismar edilmeye çalışılıyor. Bu istismar, Kültür ve Turizm Bakanını yanıltmaya kadar varmıştır. Nemrut Dağı, yani Commanege Krallığı Ne Malatyanın ne de Adıyamanın tek başına sahipleneceği bir kültür mirası değildir. Bu alan önce Malatya ve Adıyaman, sonra Türkiyenin daha sonra da insanlığın ortak malıdır.
Basına yansıdığı kadarıyla çiçeği burnunda Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günayın , " ..Nemrut Dağı zirvesine Adıyaman bağlantısı için ciddi bir kaynak ayrılmış ve bu kaynak doğru kullanılmış gözüküyor. Belli bir mesafeye kadar yolun yapılması ve yolun sonraki kısmının yaya olarak çıkılması çok doğru. Buranın bir takım korumalardan yararlanabilmesi için böyle bir mesafenin konulması gerekiyor. Diğer yönden (Malatya kastediliyor) yol çalışmasının heykellerin eşiğine kadar gelmesini çok yanlış buluyorum. Adıyaman tarafından gelen yol gibi belli bir mesafede kalması gerekiyor. Bu yolu bu tepeye kadar çıkartanlar hakkında açılmış olan bir soruşturma var. Bunun arkasını takip edeceğim" ifadeleri eğer doğruysa gerçeği yansıtmaktan çok çok uzaktır.
Çünkü; Kültür Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından Malatya Valiliğine B.16.0.KTV.4.01/02.05/3 2397 sayılı ve Adıyaman İli Kahta ilçesi, Nemrut Dağının kuzey yönüne açılan yola ilişkin Konulu yazısında özetle Adıyaman ili, Kahta ilçesi, Nemrut Ören yerinin içerisine kadar resmi iş araçları ve dinamit kullanılarak yol çalışması yapıldığı hususunun değerlendirildi Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kurulunun 289. toplantısında 27.09.2001 gün ve 4325 sayılı karar alınmıştır. Söz konusu kararda 1. Derecede Arkeolojik Sit alanı ve Koruma alanı içerisinde izinsiz inşaii ve fiziki müdahalede bulunanlar hakkında yasal soruşturma açılması istenmiş olup konuya ilişkin yasal süreç halen devam etmektedir . İfadeleri yer almaktadır.
Yazının sonunda ise .. 1. Derecede Arkeolojik SİT alanı içerisinde 3386 sayılı yasayla değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma kanununa aykırı uygulamaların derhal durdurulması, konunun ilgili Müze Müdürlükleri uzmanlarınca ivedilikle incelenmesi, bu süreç içerisinde söz konusu alanda inşai ve fiziki herhangi bir uygulamada bulunulmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim ifadeleri yer alıyor.
Bu demektir ki Sayın Bakanın Malatya ile ilgili değerlendirmeleri gerçeği tam olarak yansıtmıyor, Adıyaman bölümünde de SİT alanında önemli tahribatlar yapılmış ve sorumlular hakkında yasal işlemler başlatılmıştır.
Hedeflerimizin arasında; Dünya Kültür Mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması başta olmak üzere, bölgeyi ziyarete gelen turistlere en iyi ve kaliteli hizmet sunma yarışı yaşanması gerekirken;
Gözünü rant bürümüş bazı işadamlarının üç beş kuruş uğruna ve insanların Milliyetçilik duygularını okşayarak prim yapmak isteyen siyaset cambazlarının ortak değerleri hiç sayan ve aynı coğrafyayı paylaşan, ortak yaşam kültürüne gelenek ve göreneklerine sahip ayrılmaz bir bütünün parçaları olan iki ilimizi karşı karşıya getirme çabalarının bir ürünü olarak değerlendirdiğimiz ve bu açıklamayı onaylamıyor ve şiddetle kınıyoruz."