SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnafımız Ayakta Durmaya, Şehrimizi Aydınlatmaya Çalışıyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Depremin ardından geçen iki yılda, devletimizin desteğiyle yaralar sarıldı, halen sarılmaya çalışılıyor.  İlk günden itibaren şunu söyledik, şehrin tekrar ayağa kalkabilmesi için önce ticaretin ayağa kalkması gerekiyor. İlk günden itibaren esnafımıza şehri terk etmemelerini çağrısında bulunduk.  Bugün depremin 2. Yıldönümü, ama halen 1 işyeri teslim edilmiş değildir.” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin’in 6 Şubat depremlerinin 2. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajı şu şekilde:

“6 Şubat 2023'te yaşadığımız ve asrın felaketi olarak tarihe geçen depremin üzerinden iki yıl geçti.

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Yaralı kardeşlerimize ise şifa temenni ediyorum.

Deprem sürecinde bir bütün olarak yanımızda olan ülkemizin dört bir yanında kapılarını depremzedelere açan, büyük bir dayanışma gösteren milletimizin bir ferdi olmaktan, aynı anda 11 şehirde yaşanan asrın felaketi karşısında dimdik duran devletimize, hükümetimize, devlet idaremize sahip olmaktan bir kez daha onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.  Milletimiz ve devletimiz var olsun.

Bu büyük afet, sadece şehirlerimizi ve binalarımızı değil, yüreklerimizi de derinden sarsmıştır. 6 Şubat depremlerinde yitirilen sadece hayatlar olmadı, yıkılan sadece evlerimiz, dükkanlarımız, çarşılarımız olmadı. Çocukluğumuzun, gençliğimizin yaşadığımız hatıralarımızın, hikayelerimizin nakış nakış yazıldığı geçmişimizi, hanelerimizi, sokaklarımızı, caddelerimizi, mahallelerimizi yitirdik, şehrimizi kaybettik.

Malatya, büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Malatya adete çöktü. Çarşımız tamamen yok oldu. Kadim mahallelerimiz artık yoktur. Şehrimizle anılan caddelerimiz silindi. Binlerce işyeri yıkıldı. Esnafımız, sanatkârımız, tüccarımız, sanayicimiz, işçimiz, çiftçimiz, binlerce Malatyalı bu felaketin izlerini hâlâ taşıyor. Ekmek teknelerimiz enkaza dönüştü.

Malatya’nın esnafı ve sanatkarı, her türlü zorluğa rağmen ayağa kalkmak için mücadele etti, ediyor. Şehrini terk etmeyerek, ışığı ile bu kenti en karanlık günlerde bile aydınlatan esnaf ve sanatkarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Depremin ardından geçen iki yılda, devletimizin desteğiyle yaralar sarıldı, halen sarılmaya çalışılıyor.  İlk günden itibaren şunu söyledik, şehrin tekrar ayağa kalkabilmesi için önce ticaretin ayağa kalkması gerekiyor. İlk günden itibaren esnafımıza şehri terk etmemelerini çağrısında bulunduk.  Bugün depremin 2. yıldönümü, ama halen 1 işyeri teslim edilmiş değildir. Halen binlerce esnafımız konteynerlerde ayakta durmaya, şehri aydınlatmaya çalışıyor. Resmi rakamlara göre en az 120 bin Malatyalı şehri terk etti, biz bu sayının en az 200 bin ve üzeri olduğunu görüyoruz. Konutlar yapılırken, işyerleri aynı hızla ilerlemedi. Malatya bu süreçte çok büyük bir sermaye ve iş gücünü kaybetti.  Daha fazla zaman kaybetmeden işyerlerinin yapımı hızlandırılmalı ve teslim aşamasına geçilmelidir.

Esnafımızın ayakta kalabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı var. Özellikle kalıcı işyerlerine taşınırken finansman desteği, kredi kolaylıkları ve vergi muafiyetleri gibi konuların öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Çökmüş bu şehirdeki esnafın 2023 ve 2024 yılı prim ve vergileri silinmelidir.

Bizler, Malatya esnafı ve sanatkârları olarak her zaman olduğu gibi bugün de dayanışma içinde olacağız. Şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye devam edeceğiz.

Acımız hala taze, yüreğimizde derin bir yara var.

Asrın felaketinin ikinci yıldönümünde, bir daha böyle acılar yaşanmamasını diliyorum. Allah, milletimizi her türlü afetten korusun.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız