Soğuk havalarda kışın ortasına kadar kalabilen ve halk arasında 'Cenne Hurması' olarak bilinen Trabzon hurması Malatya'nın ikliminde de yetişebiliyor.
Tecde Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Karakaplan, bir süredir evinin bahçesinde yetiştirdiği Trabzon humasından yılda kasa kasa ürün aldığını söylüyor. Kanser de dahil olmak üzere bir çok hastalığı iyi geldiği bilinen Trabzon hurmasının faydaları şöyle sıralanıyor;
"A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir".