SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Felaketin Yaralarının Sarılması İçin Vergi Borçlarının Bir Kısmı Silinmeli"

A- A+ PAYLAŞ

Yaşanan deprem sonrasında vatandaşın biriken vergi borçları ile ilgili değerlendirmeler yapan malatyahaber.com yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Yaşanan bu süreçte vatandaşların kayıpları karşısında devletin de alacağından feragat etmesi gerekir“ dedi.

Altaş “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında depremlerden en çok etkilenen illerden biriside Malatya olmuştur. Şehirde 40 bine yakın bina, 30 bine yakın işyeri hasar görmüştür. Bu durum yaşanan depremin büyüklüğünü ve yaratmış olduğu maddi kaybın boyutunu ortaya koymaktadır. Özellikle şehir merkezinde ekonomik ve sosyal yaşamın felç olduğu dikkate alındığında depremin yarattığı yıkım ve kaybın telafisi çok zor görünmektedir. İnsanlar maddi ve manevi kayıplar yaşamıştır. Yaşanan bu süreçte vatandaşların kayıpları karşısında devletinde alacağından feragat etmesi gerekir.  Çünkü Malatya’nın maddi kayıpları tahmin edilenin çok üzerindedir. Bildiğiniz gibi yaşanan deprem sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kısa sürelerde de olsa 30 Nisan 2024 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilerek vergisel işlemlerin ertelenmesi ve ödenmesi gereken vergilerinde vadesi ötelenmiştir. Yaşanan deprem şiddeti ve kapsadığı alan itibariyle yaşayan herkes için gerçekten bir felaket olmuştur.  Bu felaketin açtığı yaraların sarılması için yürürlükte bulunan kanun maddelerinin işletilmesi ve vatandaşın vergi borçlarının belirli kısmının terkin edilmesi (silinmesi) gerekir.” diye konuştu.

YMM Altaş, yürürlükteki kanun maddelerinin işletilmesi ve vergi borçlarının belirli kısmının terkin edilmesiyle ilgili görüşlerini şöyle detaylandırdı:

“Bilindiği üzere hem vergi kanunumuzda hem de amme alacaklarını düzenleyen kanunda bu konuda düzenleme yapılmıştır. 213 sayılı Vergi Usul Kanunun Verginin Terkini başlıklı 115. maddesinde yangın, deprem, sel, don, kuraklık ve bunlar gibi doğal afetler yüzünden varlıklarının veya mahsullerinin en az üçte birini kaybedenler adına tahakkuk ettirilmiş ve afetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili amme alacakları Cumhurbaşkanı kararıyla kısmen veya tamamen terkin olunur düzenlemesi dışında,   6183 sayılı Amme Alacaklarını Tahsili Usulü Hakkında Kanun’unda Tabii Afetler Sebebiyle Terkin başlıklı 105. maddesinde de benzer bir düzenleme ile varlıklarının veya mahsullerinin en az üçte birini kaybeden mükelleflerin bu âfetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili bulunan vergi borçları ve vergi cezaları Maliye Bakanlığınca zararla mütenasip olmak üzere, kısmen veya tamamen terkin olunur., şeklinde yapılan düzenlemelerle vergi borçlarının ve diğer amme alacaklarının terkinine  ilişkin olarak yasada Cumhurbaşkanı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına ayrı ayrı yetki verilmiştir. Bu konuda bir düzenleme yapılması bölgenin ticari hayatının canlandırılmasında bir zorunluluk olmaktadır. Aksi takdirde depremden etkilenen vatandaşların, yaşanan bu travmayı atlatması çok zordur.”

Altaş sözlerini,  “Depremin üzerinden yaklaşık on bir aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen depremin hemen akabinde vatandaştan toplanan Zarar Beyan Formu veya Zarar Gören Taşınır Bilgi Formu gibi evraklarla ilgili nasıl bir işlem yapıldığının akıbeti bilinmemektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmak vatandaşın hakkıdır. Bunun içinde kanunları verdiği yetki çerçevesinde Cumhurbaşkanı veya Hazine ve Maliye Bakanının yetkisini kullanarak deprem nedeniyle varlıklarını kaybeden vergi mükelleflerinin borçlarının terkin edilmesi için siyasiler başta olmak üzere tüm meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi ve gerekli kamuoyunu oluşturulması gündeme gelmelidir." diye tamamladı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Kadir (11 ay önce)
    Yorum yapmak hiç içimden gelmiyor. İnsanları kıskandırıyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (11 ay önce)
    Devlet deprem bölgelerinden KDV almasın. Araçlardan Vergi almasın, Zaten perişan olmuşuz, Vergi, vermeyelim şu şehirler düzelene kadar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yasin BİKRİYE (11 ay önce)
    Öncelikle 3-5'er aylık olarak yapılan MÜCBİR SEBEP HALİNİN uzatılmasının bir nihayete erdirilerek tek seferde en azından 5 YIL olarak belirlenmesi ve akabinde üretim ve istihdamı teşvik etmek için başta barınma olmak üzere, bina ve ekipman ve SGK ve Vergi teşviklerinin bir paket halinde sadece sektörel değil proje bazlı olarak kabul edilmesinin önü açılmalıdır. KOSGEB vs. aracılığıyla deprem bölgesine finans ve fon sağlanırken süreçlerin hızlı tamamlanmasının önünün açılması gerekir. Elektriği, interneti olmayan şehrimizde her şey normalmiş gibi davranan atanmış ve seçilmişlerle ne kadar zor olduğunu bilsek de sorunlara çözüm bulmanın tek yolunun öncelikle sorunları dillendirmek gerektiği gerçeğinden hareketle STK'ların ve Şehrimizin gönüllüleri ve söylenecek sözü olan herkesi içine katacak bir organizasyonla Malatya için bir SWOT analizi yaparak başlamak mümkün.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (11 ay önce)
    Devlet %20 KDV almasın güçlendirmeden, belediye ruhsat ücreti almasın ve yapı denetim ücret almasın. 400 bin güçlendirme 500 bini geçiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (11 ay önce)
    Bu depremi unutturmamak adına düşünülmüş..Onlarda bir can taşıyordu...Üzülmemek mümkün değil.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Gani (11 ay önce)
    Depremde evim yıkıldı.Eşyalar gitti.Şehir dışına taşınmak zorunda kaldım..2.El aracımda 34 plaka ile başladığı için bırakın vergi affını 2.kere mtv vergisini aldılar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sağlık (11 ay önce)
    İstemeyerekden diyorum.6şubat depremi tek malatyada olsaydı Şimdiye kadar tekrardan ayağa kalkardı ,bütün şehirlerden firmalar gelirdi.ama 11 il o zamana kadar eskiyen binalarda yıkılacak. Bir baktın ömür bitti.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haci Bilen (11 ay önce)
    Depremden sonra konteyner istemişsiniz diye bu güne kadar ne 1 kuruş kura yardımı ne de konteyner verdiler. Ne yaptıklarının farkında bile değiller. Kanun çıkarıyorlar "mukim" yerine "Malik" diyorlar binlerce 44 plakalı olmayan Malatya'da yaşayan araç sahibine vergi salıyorlar. İstanbulda kentsel dönüşüm yapmaya kalkışıyorlar maliyetin yarısı bizden diyorlar. deprem bölgesinde al sana 750.000 işine gelirse diyorlar. Ben şahsen bu yönetimden ümidimi kestim. Beceremiyorlar...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Huzur (11 ay önce)
    Vergi dairesi form alarak eşya parası yardımı yapacaktı. Oda yalan oldu galiba
    %82
    %18
    Yanıtla