Malatya’da açılan Türkiye’nin en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde asırlık fotoğraf makineleri sergileniyor. Müzede bin 890 adet fotoğraf makinesi teşhir edilirken, yaklaşık 3 bin 500 adet ise fotoğraf makinesi ekipman ve aksesuarları da bulunuyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Sanat Sokağı’nda düzenlemesini yaptığı Fotoğraf makinesi Müzesi’nin düzenlenmesi tamamlandı. Müzenin resmi açılış töreni 30 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Müzeyi, ziyaretçiler ücretsiz olarak gezebilecekler.
-En eskisi 1876 yılına ait…
2 katı tamamen eserlerin sergisi için kullanılan müzende tarihi belli olan en eski fotoğraf makinesinın 1876 yılına ait olduğu belirtildi.
Özellikle savaş dönemlerinde güvercinlerin boyunlarına asılan fotoğraf makinesi, su mataralarına yerleştirilmiş 1886 yılına ait fotoğraf makinesi, 1904 yılına ait cep saatine yerleştirilmiş fotoğraf makinesi, özellikle casusluk faaliyetlerinde kullanılan kol saatine ve ayakkabı topuğuna monte edilmiş fotoğraf makinelerinin yanında altın kaplama fotoğraf makineları da sergileniyor.
Müzede fotoğraf makinelerinin yanında el kameraları ve projeksiyon aletleri de bulunuyor.
Müzede 1960 yapımı kısa metrajlı sinema makinesinde bulunuyor ve ziyaretçilere 1960 yapımı Türk filmi izlettiriliyor.
Müze içerisinde ayrıca, fotoğraf makinelarına ait aksesuarlar, film yıkama ve kart baskı laboratuvarı da yer alıyor.
Müzeyi gezenler için “Malatya hatırası” köşesi de bulunuyor ve vatandaşlar burada fotoğraf çektirebilecek.
-“Türkiye’nin en büyüğü, belki de Avrupa’nın…”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi’nin dikkat çeken bir müze konumunda bulunduğunu belirterek, “Özellikle bu alanda bilen insanların yorumları bizleri son derece mutlu etti. Bakıldığı zaman Türkiye’deki belkide Avrupa’daki en büyük müze olduğunu ifade ediyorlar. Bizde böyle bir müzeyi Türkiye’ye kazandırdığımız için son derece mutluyuz.” dedi.
-Yaklaşık 6 bin parça sergileniyor
Çakır, müzede bin 890 adet fotoğraf makinesi ile birlikte3 bin 500 adette fotoğraf makinesi ekipman ve aksesuarlarının da sergilendiğini belirterek, “Bin 890 parçadan oluşan bir koleksiyon müzemiz. Gerçekten bizim müzemizde olup ikinci bir ürün olmayan fotoğraf makinelerimiz var. 1870’li yılların makineları var, körüklülerden başlamak üzere. Birçok alanda üretilmiş, işte o zaman formula 1 yarışlarında özel üretilmiş, olimpiyatlar için özel üretilmiş makinelar veya özel koleksiyonlar var. Bunların yanında casus makinelar var, çok ilginç, su matarasına monte edilmiş veya güvercinin boynuna asılan fotoğraf makineları, ayakkabı topuğuna, saate takılan fotoğraf makineları gibi bakıldığı zaman gerçekten çok farklı fotoğraf makinelarının olduğunu burada görmüş oluyoruz.” Şeklinde konuştu.
-“Avrupa’daki müzelerden daha zengin”
Fotoğraf makinesi Müzesi’nin daha da zenginleştirileceğini ifade eden Çakır şunları söyledi; “Sayısal anlamda baktığınız zaman, içerik anlamda baktığınız zaman her dönemin hem yerli, hemde yapancı üretim olmak üzere gerçekten çok nadide parçaların burada olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir müzeyi Malatya’ya kazandırdığımız için çok mutluyuz. Müzemizi daha da zenginleştirmiş olacağız. Rakipsiz bir Fotoğraf makinesi Müzesini hem Malatya’mıza, hemde Türkiye’mize kazandırmaktan son derece mutluyuz. Bugün Türkiye’de gerçekten en büyük müze olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Avrupa müzelerini gezen arkadaşlarımızın ifadesiyle Avrupa’daki makineların da daha ötesinde, daha büyük bir müze olduğunu ifade ediyorlar.”
Çakır, müzenin koleksiyonerlerin hem yurtiçinde, hem de yurtdışında yapmış olduğu çalışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulduğunu kaydetti.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com