AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın eşsiz mutfak kültürünün marka değerinin ve bilinirliğinin artması için gastronomi alanında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Malatya’nın gastronomi alanında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi için teknik istişare toplantısı düzenlendi. Malatya Fırat Kalkınma Ajansında(FKA) düzenlenen toplantıya AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun yanı sıra kentteki paydaşlarda katıldı.
Çalık burada yaptığı konuşmada, tarihi dokusunun yanı sıra kayısı denilince akla ilk gelen yer olan Malatya’nın zengin yemek kültürüyle de ön plana çıktığını ve gastronomi alanında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi için kentteki kurum ve sektör paydaşlarıyla birlikte çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.
Çalık, tarihi, turizmi, doğası, sanatı, kültürü, gelişmiş ticaret ve ekonomisiyle bölgenin en görkemli ve en zengin şehirlerinden biri olan Malatya’nın tadına doyum olmayan lezzetlerini UNESCO Gastronomi Şehri unvanıyla taçlandırmak istediklerini söyledi.
Malatya’nın daha çok bulgurdan yapılan yemekleriyle bilindiğini ve kentte özgü kiraz yaprağı köftesi, ekşili köfte, analı kızlı, içli köfte, kayısılı gerdan, kağıt kebabı, geleli kebabı, sıkma köfte, patlıcan tava gibi 350’ye yakın lezzetinin yer aldığını anımsatan Çalık, UNESCO’nun tasarım, zanaat ve halk sanatları, film, edebiyat, gastronomi, müzik ve medya sanatları kategorilerinde başvuruları kabul ettiği “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda gastronomi alanında Türkiye’den Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar şehirlerinin olduğunu kaydetti.
FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun ve proje uzmanı İskender Cem Leblebici'nin sunumlarının ardından toplantı basına kapalı sürdü.
Bülten