SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Geçmişin İzinde Damascus' Sergisi Açıldı

0
Güncellendi - 2021-12-11 03:47:29
'Geçmişin İzinde Damascus' Sergisi Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ‘Geçmişin İzinde Damascus*’ sergisi Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezinde sanatseverlerle buluşuyor. 10-14 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya devam edecek olan serginin açılışını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptı.

Şam çeliği diye bilinen ve Damascus olarak tabir edilen çelikten, büyük ustalık ve maharet gerektiren kılıç, kama, bıçak, balta ile metal obje üretimi olan sanatın Türkiye’deki tek temsilcisi olan Yusuf Bayyiğit’in hazırladığı eserlerden oluşan ‘Geçmişin İzinde Damascus’ sergisi açıldı. Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen sergi açılışına Başkan Gürkan’ın yanı sıra, Damascus ustası Yusuf Bayyiğit, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay, Genel Sekreter Yardımcıları, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, daire başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Serginin açılışında açıklamalarda bulunan Yusuf Bayyiğit, serginin açılmasına destek veren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teşekkür ederek, güzel bir mekânda serginin oluşturulmasının gurur verici bir duygu olduğunu ve bundan dolayı Büyükşehir Belediyesine yardımlarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ise, “ Türkiye’de damascus çeliği denilince akla gelen Yusuf Bayyiğit’tir. Arslantepe ile ilgili ne zaman kılıç istesek bire bir replikasını yapar ve bizlerde misafirlerimize hediye ederiz. Bu konuda da kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Damascus sanatının kaybolan sanatlar hüviyetine büründürülmemesi için Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerini sürdüreceklerini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Sergimizin yer aldığı mekân farklı bir mekân. 1890 yıllarında yapılan Taşhoran Kilisesi’nde kültür merkezi işlevini yapan bir mekânda güzel bir sergi açıldı. Şam çeliği diye bilenen ve damascus diye tabir edilen, özel bir ustalık mahareti gerektiren bir çalışma. Türkiye’de hatta Yusuf ustadan öğrendiğimize göre dünyada tek olan bir sergi. Bu çalışmaları yapan Yusuf ustamız gibi Türkiye’de de yapan ustamız yok. Yusuf ustamızın yanında çalışan kalfa ve çırakların da yetişerek bu sanatın devam ettirilerek kaybolan sanatlar hüviyetine bunun döndürülmemesi için Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde destek vereceğiz. Serginin açılmasında emeği geçen Yusuf ustamıza, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımıza ve Kültür Turizm İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu.

*Damascus diğer adıyla Şam çeliği tarih boyunca üzerine hikayeler yazılan ve efsanelere konu olmuş bir çeliktir. 6. yüzyılda ortaya çıkmış ve sertliğiyle zırhları deldiği, üzerine düşen bir saç telini bile ikiye böldüğü söylenegelmiştir.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız