SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gelinciktepe'ye Konut Yapılması Sorusuna, "Çok Zor Bir Soru" Yanıtı

Gelinciktepe'ye Konut Yapılması Sorusuna,
A- A+ PAYLAŞ

Dünyada bürokratik sisteminin ilk başladığı yer olarak da  bilinen ve UNESCO Dünya Kalıcı Miras listesine giren Arslantepe Höyüğünde yapılması gereken proje ve çalışmalarının bürokratik iş ve işlemlere takıldığı belirtiliyor. Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli Orduzu’da Arslantepe Höyüğünün karşısında bulunan Gelinciktepe’nin TOKİ konutlarıyla yapılaşması için değerlendirilmesi sorulduğunda “Çok zor bir soru” şeklinde yanıt verdi.  

ERTV’de Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu Hülya Kaya İle Güne Bakış Programına konuk olan ve 27 yıldır Arslantepe’deki kazı çalışmalarında görev alan  Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ilginç açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

“Müze doldu, şimdi yeni bir müze yapılmalı” 
Malatya’ya yeni bir müzenin kurulması gerektiğini ifade eden Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli “Malatya’ya şimdi bir müze gerekli. Ama tek sorunları söylemek istemiyorum, güzel şeylerden başlamak istiyorum. Arslantepe’de kazılar 1961 yılında (İtalyan ekibinin başlama tarihi) başladı. Bu dönemde Malatya’da müze yoktu. Eserler Ankara’ya Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne gönderiliyordu. Eser çok iyi korunmuş ve bugün ziyaretler o eserleri görebiliyorlar. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü eserlere demek ki eserlere çok iyi baktı diye düşünüyorum. Arslantepe’de kazılar devam etti, Malatya’da başka kazılarda vardı o dönemde, 1970’yı, 1980’li yıllarda müze yapıldı. Güzel bir müze. Tabiki 40 yıl oldu ve müze doldu, şimdi yetersiz biraz.” ifadelerini kaydetti.

“Çalışıyoruz ve eminim yavaş yavaş birkaç yıl sonra her şey olacak” 
Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Arkeoloji yönetimi veya arkeolojik eşyaları sergilemek kolay bir şey değil. Arslantepe Höyüğü ile yapılacak olan projelerin hepsi programda var; bir karşılama merkezi, yeni bir müze. Çalışıyoruz ve eminim yavaş yavaş birkaç yıl sonra her şey olacak. Şu anda karşılama merkezi ile başladık, diyorum. Malatya İl Kültür Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile beraber proje üzerinde çalışıyorlar. Biz araştırmacıyız, biz tepede çalışırız, yöneticiler karşılama merkezi yapıyorlar ve yavaş yavaş kesinlikle oradan başlayacağız.” dedi.

Hülya Kaya’nın “Zamanımız var mı? Çünkü UNESCO Kalıcı Dünya Miras Listesine girmenin belirli kriterleri var. Girdik, o kriterler devam ediyor. Belirli çalışmaları yapmadığımız takdirde bizi atabilirler, böyle de bir durum söz konusu diye biliyoruz doğru mu?” şeklindeki sorusuna Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Var. Ama çalışıyoruz. Yani ben arkadan bakıyorum iş devam ediyor. Yavaş, tabiki bürokrasi var. Sorunlar var, ekonomik krizler var. Ama yavaş yavaş, ben her hafta, her gün biraz kat kat iş görüyoruz.” şeklinde cevap verdi. Kaya’nın “Hızlanması lazım” sözüne ise Prof. Dr. Restelli, “Evet” diyerek karşılık verdi.  

Hülya Kaya, “Hızlanması lazım, anladığım kadarıyla siz söylemiyorsunuz, ama sizin de beklentiniz bu, hızlandırılması gerekiyor. Bürokrasinin ilk kurulduğu yerde bürokratik engel olmamalı” esprisine karşılık Prof. Dr. Restelli, araya girerek “Evet” dedi.

Gelinciktepe’ye TOKİ konutları yapılması sorusuna manidar yanıt
Arslantepe’de çıkartılan ancak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenen heykellerin birer kopyalarının yapılması ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Heykeller için aynı yerden taş aldık. Gelinciktepe, tam Arslantepe’nin karşısında bir tepe var, taşlar oradan. Hititler de oradan almış, bizde heykellerin kopyalarını yapmak için oradan aldık.” dedi.

Arslantepe kadar önemli bir höyük olduğu değerlendirmeleri yapılan, ancak deprem sonrası TOKİ Konutları inşa edilen Gelinciktepe ile ilgili olarak Hülya Kaya’nın, “Orada çeşitli tepeler var, çok şey söylenir. Sizce oralarda bir şey var mı, yok mu? TOKİ Gelinciktepe’ye ev yaptı, doğru bir şey miydi?” şeklindeki sorusuna Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Çok zor bir soru. Çünkü çok zor soru soruyorsunuz” demekle yetindi.

Araya giren programın diğer konuğu Arkeolog Varlık İndere, “Gelinciktepe’de bir arkeolojik sit vardı, onun çevresi korundu bildiğim kadarıyla, tescillenmişti çünkü. O korundu” dedi.

Konuşmasına devam eden Prof. Dr. Restelli, “Hayat devam ediyor. Seçmek zor. Çok önemli bir şey söylemek istiyorum;  Arslantepe çok önemli bir yerdir, Arslantepe’nin çevresini korumak zorundayız. Kayısı bahçelerini korumazsak sonra Arslantepe de kötü olacak.” dedi.

“Size teşekkür etmek istiyorum, Malatyalılara ve Türklere, herkese” 
Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Siz bize teşekkür ettiniz, ama bende size teşekkür etmek istiyorum, Malatyalılara ve Türklere, herkese. Belki herkes bilmiyor, ama siz de bizimle çalışıyorsunuz. Biz burada çok rahat çalışıyoruz. Gerekli olan tüm talep ve ihtiyaçlarımız kurumlar tarafından hemen karşılanıyor. Bu kazı o kadar iyi ve o kadar rahat devam etti, çünkü bütün problemler çözülüyor. Kültür Bakanlığından son kişiye kadar ben teşekkür etmek istiyorum.  Çünkü Arslantepe Kazılarına beraber çalışıyoruz.” 

malatyahaber.com- ER TV

KAPAK FOTOĞRAFI: TOKİ Konutları inşa edilen Gelinciktepe'nin Arslantepe Höyüğü'nden görünümü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Asalaet (1 yıl önce)
    Bu millet çok saf ya, kardeş odaya Toki yaptılar çünkü önce orayı kazıdılar.kim kazıdı ne aradı bir düşünün, dedim ya çok saf olmayın, hep neden tarihi yerler kazılıyor. Yoksa tarih düşkünümüyüz. Aslında eskimalatya insanı bunu iyi biliyor. Onlara sorun...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Kadın söyleyecek kelime bulamamış. Herhalde arkeolojik sit alanına konut yapan tek ülke biziz. Sanki başka yer yokmuş gibi bilerek isteyerek Malatyanın değerlerini yok etmek, çirkinleştirmek, değersizleştirmek için bu şehri var güçleri ile çalışıyorlar. Bilmiyorum Türkiye düşmanları istese bu ülkeye bu kadar zarar verebilirmiydi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Samil (1 yıl önce)
    Yesili dogayi ve tarihi yikmaya kaybetmeye yemin etmisler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yusuf (1 yıl önce)
    Dünya'nın hiçbir yerinde böyle bir arkeolojik yerin karşısına bu tür binalar yapmazlar. Maalesef bizde yapıldı. Aslantepe başlı başına bir turizm markası olabilecek bir yer ama vizyon lazım.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Çocukken gelinciktepe denilen yere haftasonları giderdim..yaşım 11 veya 12 idi..sene 93..geçenlerde bir gittim ne gideyim..ne hale getirmişler oralaları inanamadım..toki yapacak başka bir yer bulamadınız mı? Allah aşkına yok muydu başka bir yer?Aslantepe höyüğüne çok yakın ve kayısı bahçelerinin bulunduğu bu kasaba ya toki yapmanın ne anlamı var? Neden oradaki dokuyu bozdunuz..neden? Kime söylüyorum ki? Bozulmadık ne kaldı ki güzelim ülkemde..yazık diyorum sadece yazık
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    1930 yılından beri kazıyorlar, peki bu kazanlar kim?, İtalyan, Fransız, Alman...Niçin kazıyorlar? Siz inanıyor musunuz ki bunlar Malatya için, Türkiye için çalışıyorlar. Bir an önce bunların anlaşmalarının feshedilmesi ve Ülkemizde bulunan Arkeologların devreye sokularak ücret karşılığında çalıştırılması gerekir...VeSSelam...
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Höyük (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Maşallah buna da şükür iyi ki tüm höyüklere TOKİ yapılmalı dememişsin.. hele bi sakin ol soluklan :))
    %73
    %27
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    bu düşüncelerden acilen kurtul.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Aslında bunlar Malatya’yı ve kayısıyı ele geçirmek istiyor, senin haberin yok ! :)))
    %80
    %20
    Yanıtla