SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Gerekli Desteklerin Mutlaka Sağlanması Gerekir"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Pütürgeli olan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Malatya'da Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek, yöneticilerle görüştü.

TİCARET VE SANAYİ ODASI..
Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, beraberinde Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay ve il yönetimiyle birlikte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nu ziyaret etti.

Kayısıda yaşanan zirai donun ana gündem maddesi olduğu ziyarette konuşan Başkan Sadıkoğlu, “Üyelerimizi merkeze alarak sektörlerin sorunlarının çözümü noktasında bütün siyasi partilere eşit mesafededir. Bugün Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı ve aynı zamanda Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ı misafir ediyoruz. Konya milletvekili ancak hemşerimiz olduğu için Malatya problemlerini mecliste gündeme getirmesi dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Ayrıca kayısıda yaşanan zirai donu mecliste gündeme getirdiği için de teşekkür ediyoruz. Çünkü kayısı bizim hassasiyetimiz. Malatya'da 50 bin aile kayısıdan geçimini sağlıyor. Ziraat Odalarının yaptığı açıklamalarda da yüzde 80'ninin yandığını ifade ettikleri kayısı, Malatya'mız için aslında ortak gelir düzeyini regüle eden önemli bir enstrüman. Malatya’nın afet bölgesi ilan edilerek kalıcı desteklerin sunulması için çağrımızı bir kez daha yapıyoruz. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacak. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zira ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır” dedi.

Kayısıda yaşanan zirai don meselesini yakından takip ettiğini ve açıklanacak destek sürecinin de takipçisi olduğunu belirten Milletvekili Karaduman ise, “Saadet Partisi Malatya İl Teşkilatı olarak her platformda Malatya'mızın yaşanabilir bir hale gelmesi, Malatya'mızın hak ettiği bir konuma ulaşması bakımından olağanüstü bir çaba ve gayret içerisindeyiz. Son dönemde güncel olarak önümüzde duran kayısı ile ilgili yaşanan don hadisesinden dolayı da çiftçilerimize özellikle son iki yılda yaşamış oldukları ekonomik kaynaklı girdi maliyetlerinin olağanüstü seviyelere çıkması, girdi maliyetlerinin en az yüzde 100'ün üzerinde her kalemde artış yapılması zaten ülkemizde de Malatya'mızda da üretimi olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan bir tanesi. Bunun üzerine bir de kayısıda yaşanan don hadisesi eklenmiş olması hakikaten Malatya ekonomisini çok ciddi bir şekilde etkisi altına alacak. Kayısı ki Malatya'nın en önemli ticaret ve geçim kaynaklarından bir tanesi. Türkiye'deki bütün sektörleri doğrudan ve dolaylı olarak da etkileme kabiliyetine ve kapasitesine sahip. Dolayısı ile hem bu meseleleri konuşabilmek hem de Malatya'mız da özellikle ekonomi, sanayi ve ticaret anlamında yaşanan problemleri masaya yatırabilmek ve bu çerçevede çözüm yollarını ortaya koymak bakımından da bu ziyareti önemli ve kıymetli buluyorum. Burada alacağımız notlarla inşallah Malatya'mızda ticaretle uğraşan bütün üreticilerimizin yaşamış oldukları mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında sürecin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

TİCARET BORSASI
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ı da ziyaret eden Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, kayısıdaki don hadisesiyle ilgili bilgi aldı.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’ın ziyaretinden dolayı memnuniyetlerini dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, zirai don nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticiler için destek istediklerini belirterek, “Malatya’daki kayısı üreticilerimizin yaşamış olduğu bu sorun ve sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de dile getirilerek üreticinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırılması için destek istiyoruz” dedi.

Başkan Özcan, zirai don nedeniyle kayısı üreticilerinin mağduriyet yaşadığını ifade ederek, “Nisan ayı içerisinde özellikle kayısının meyve bağlama dönemi dediğimiz çağla döneminde ayın 13’ünü 14’üne bağlayan gün şiddetli bir soğuk hava dalgası ve beraberinde de bir zirai donla karşı karşıya kaldık. Son 15 gündür bütün Malatya özellikle bu konuyla ilgili çok üzüntü içerisinde. Bütün üreticilerimiz yaşamış oldukları bu mağduriyetin de özellikle kısa bir süre içerisinde yaraların sarılması konusunda kamuoyunda her fırsatta bütün siyasi partilerimize başta iktidar partimizin temsilcilerine daha sonra da muhalefet partimizin temsilcilerine ifade etmeye çalışıyoruz. Malatya’daki kayısı üreticilerimizin yaşamış olduğu bu sorun ve sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de dile getirilerek üreticinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırılması için destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği nedeniyle bölgedeki risklerin arttığını ve üreticinin mağduriyet yaşadığını belirten Özcan, TARSİM’in uygulamış olduğu sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ticaret Borsası olarak son yıllarda kayısıda önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini dile getiren Özcan, “Malatya Ticaret Borsası olarak son yıllarda kayısıda da önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 2020 yılında kuru kayısıda lisanlı depoculuğu hayata geçirdik. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürüne müdahale alımları kararı 2020 yılının Temmuz ayında başladı. Şuanda ihracatta çok önemli bir noktadayız. Bu yıl kuru meyve gurubunda kuru kayısı ihracatında Türkiye 1’incisi olduk” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Malatya’nın önemli geçim kaynağı olan kayısının iklim değişikliğinden dolayı don vurması ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Malatya’mızın en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi kayısı ama bu süreçte özellikle geçtiğimiz zaman zarfı içerisinde yaşanan iklim değişikliğinden de kaynaklı olarak don hadisesi, kayısı üreticilerimizin ciddi anlamda büyük mağduriyetler yaşamasına sebebiyet doğurmuştu. Olağan süreçte ciddi sorunlarla boğuşan kayısı üreticilerimizi ekstra bir yükün altında bırakma noktasına getirmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulda kayısı üreticilerimizin yaşadığı sorun ve problemlerin hükumet tarafından ele alınması, hükumetin kayısıcılara sahip çıkması ve yaşanan mağduriyetleri giderebilmek bakımından yaşanan don hadisesinin de afet bölgesi çerçevesine alınmak suretiyle meselenin ele alınması. Çiftçilerimize ve üreticilerimize gerekli desteklerin mutlaka sağlanması gerekir” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız