SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Geri Dönün Artık Köylerinize.."

0
Güncellendi - 2017-02-21 03:25:16
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı muhtarların girişimiyle başlatılan ‘Köye Dönüş Projesi’ kapsamında Türkiye'nin en büyük sulama projesi hayata geçirilecek. Proje kapsamında sulama kanallarının yapıldığı bölgelerden vatandaşlara 5 bin TL karşılığında arsa verilerek terse göçün başlatılması planlanıyor.

Malatyalı 3 muhtar hemşerilerinin köylerine dönmesi için harekete geçti. Kale Belediyesinin de büyük destek verdiği proje için Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne başvuran muhtarların çalışmasını inceledikten sonra harekete geçtiklerini anlatan Büyükşehir Belediyesi Mühendisi Mustafa Araç, "Müracaatlardan sonra birlikte köye gittik. En son Aluş'un Karahüseyin Tepesi'nden aşağı indiğimizde Konya Ovası gibi bir arazi gördüm. Projeyi bu alanda iki etap halinde hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Kooperatif kuruldu

Projenin Türkiye'nin sulama alanında önemli projelerinden biri olduğuna dikkat çeken Araç, "Sistemin maliyeti ilk etapta biraz yüksek. Yüzde 50'si için Erzurum Bölge Kalkınma İdaresinden söz aldık. Projenin etüt aşaması tamamlandıktan sonra muhatap bulunması için kooperatif kurulması şart koşuldu. Muhtarlarımız hemen çalışmalara başladı, kooperatif de kuruldu" diye konuştu.

Kooperatifin sulama amaçlı olarak kurulmasını şart koşulduğunu belirten Araç, "3 milyon 64 bin liraya mal olacak projenin yarısı Erzurum Bölge Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak. Kalanı için arazi sahiplerine kooperatifimizin aldığı kararla 25 dönüm sınırlamasıyla kişi başı 5 bin TL MASKİ'nin hesabına yatırılması öngörülüyor. Katılmak isteyen vatandaşlar form doldurarak üye olabiliyor. Son tarih 28 Şubat" ifadelerine yer verdi

Elektrik masrafı yok

Malatya'daki köylerin su sıkıntısını çözecek projenin 6-7 ay içinde tamamlanacağını aktaran Araç, "Projede yenilenebilir enerji kullanacağız. Sistem kendini 7 yılda amorti edecek. Elektrik faturası ödenmeyecek, elektrik kesildi derdi olmayacak. İşletme bakım masrafları da yok. Ayrıca teknik destek için 3-5 kişiye de istihdam sağlanacak" şeklinde konuştu.

Dönüş başlayacak

Suyun getirildiği alanlara vatandaşların geri dönüşünün daha kolay olacağını belirten Mühendis Araç, muhtarların geliştirdiği proje sayesinde metropolde yaşayan çocukların yılda 10-20 gün de olsa köyüne döndürülmesi planlanıyor. Kooperatifin belirlediği alanlara prefabrik de olsa ev yapılması gerektiğini söyleyen Araç, bu sayede köye dönüşlerin artırılmasının hedeflendiğini anlattı.

Proje sorumluluğu MASKİ'de

Proje sorumluluğunu MASKİ'nin üstlendiğini anlatan Araç, "Sistem çalışır vaziyette kooperatife devredilecek, ondan sonra takip ve denetçisi olacağız" dedi. Sistemin detaylarına ilişkin de bilgi veren Araç, "Sistem tamamen barajdan beslendiği için arazilerin yüksek kesimde olması nedeniyle çift pompa yapılması planlandı. Karakaya Baraj Gölü'ne ilk pompamızı koyarak güneş enerjisinden elektrik üreterek, birinci havuzu yapacağız.

Ziyaret Tepesi'ne 600 metreküplük sulama havuzumuzu yapacağız. İkinci pompa istasyonumuzu tekrar o sulama havuzumuzun üzerine yapıp, bin 50 metre ilerde 300 metreküplük ikinci sulama havuzunu yapacağız. Bu alan Karahüseyin Köyü'ne kadar uzanacak" açıklamalarında bulundu.

Su israf edilmeyecek

Tüm arazilerin başına sulama borularının ulaştırılacağını kaydeden Araç, yol güzergahları için boru, malzeme ve işçilik talep ederek, ortalama 20 kilometrelik alana boru döşemeyi düşündüklerini kaydetti. Suyun israf edilmemesi ve başkasının hakkına girilmemesi için çalıştıklarını anlatan Araç, "Kartlı sistem geliştirilecek başkasının hakkına girmemek adına karta yüklenen kontör kadar su kullanılacak. Kontör gittiğinde su kesilecek. İmkanlarınız dahilinde sulama yapılacak" dedi.

Başkan Akdemir'den 'Köye dönün' çağrısı

Köye Dönüş Projesi'ne destek veren Kale Belediye Başkanı Cemal Akdemir, toplantıya katılan Malatyalılara seslendi. Başkan Akdemir, "Kale'de yaşamak çok güzel, toprakla haşir neşir olmak çok güzel. Topraktan geldik toprağa döneceğiz. Hepiniz geri dönün artık köylerinize, sizleri bekliyoruz. Böyle bir proje gerçekleşirse çok güzel şeyler olacağına inanıyorum" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • mar (7 yıl önce)
    köyün artık bir cazibesi kalmamışki insanlar köyüne dönsün.köyde kalan kişinin ne emekliliği nede sağlık güvencesi var,insanlar emeklilik ve sağlık güvencesi için şehre gelip asgari ücrete hayatlarını idame etmeye çalışıyorlar.ürün deseniz para etmiyor.hayvancılık deseniz,zengin işi olmuş.merak etmeyin gün gelecek devlet sen köyüne dön sana maaş verelim diyecek ama kimse gitmeyecek..
    0
    0
    Yanıtla
  • Şevket (7 yıl önce)
    Köye geri dönüş için devletin destek çıkması gerekmez mi? eskiden hayvanını, bostanını içme suyundan artan kısmı ile suluyordu, içmesuyunu ücretsiz içiyordu. fazla bir gideri olmuyordu. Şimdi ise su parayla olunca bunların hiç biri olmayacak. Özellikle köylünün elinde bir tek suyu var o paralı olursa köylüyü köyde tutamazsınız. çünki köylünün nakit girişi yok. bunları ödemesi için düzenli nakit girişinin oması gerekiyor. aynı şekilde elektrikte de öyle. Köylüyü köyde tutmak isteniyorsa suda ücret alınmaması elektrikte de indirim yapılması çok önemli olduğu kanaatindeyim.
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (7 yıl önce)
    keşke köylünün ürettiği çektiği emek,karşılıgını bulsada köylü dönebilse...mazot parası,yok gübre parası.yok su parası yok elektirik ve zirai mücadele masrafları....buna ragmen ürettiği malı pazara sunacagı zaman ,satacagı ürün masraflarını cıkarıp geçinmesine yetseeee.amaa nerdeeee.pazara cıktıgı zaman piyasa ölür mal köylünün elinde kalır.zararıda kendisine can ciğer olur....sonrada cıkıp deriz KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR...bu şekilde efendilik olmaz...insanları aldatmanın bır anlamı yok..tarım politikalarımızı geliştirelim.köylümüz kalkınsın,haklarını arayıp kollayalım...işte ozaman KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ DİR.üretendir.kazanandır Alın teridir...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Köy mü var Malatya da ? Köy adını bile sildiler. Mahalle yaptılar bütün köyleri. Köy isminden bu kadar nefret ediyorlar. Oysa köylü olmak kötü bir şey değil, aksine gurur duyulacak bir şey. Zamanında köy enstütülerini de aynı zihniyet kapattı. Köyler gelişmesin, köylüler cahil kalsın, köyler yok olsun diye, maalesef başardılar. Son olarak da köy isimlerini mahalle yaparak son noktayı koydular. Bravo. Ancak eğitim sistemi olarak dünya da birinci olan Finlandiya nın eğitim sistemi incelendiğinde köy enstütleri eğitim sisteminini örnek aldıkları görülmüştür. Ancak nafile.
    0
    0
    Yanıtla
  • adıyamanlı Abizer (7 yıl önce)
    Mazot olmuş 5 tl ne ekip ne kazanacan.Ektiğin para etmiyorr masrafını kurtarmıyor bizi mal mı görüyon adam
    0
    0
    Yanıtla