SON DAKİKA
SON DEPREMLER

GES İle 35,5 Milyon TL'lik Tasarruf Sağlandı

GES İle 35,5 Milyon TL'lik Tasarruf Sağlandı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesinde 120 dönüm arazide kurulan 5,3 megavat gücündeki güneş enerjisi santraliyle Turgut Özal Tıp Merkezinin elektrik ihtiyacının 5'te 1'i karşılanırken, 2015'ten bugüne kadar 35 milyon 500 bin liralık tasarruf sağlandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün daha da artarken İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde 1 Şubat 2015'te üniversite hastanesinin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ve 21 bin 177 panelin bulunduğu güneş enerji santrali, üretimini aralıksız sürdürüyor.

Günlük ortalama 24 bin, aylık 700 bin, yıllık ise 8 milyon 200 bin kWh enerji üretimi yapılan santral, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli sağlık üslerinden Turgut Özal Tıp Merkezinin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.

Bahar ve yaz aylarında daha fazla üretimin yapıldığı santralden 2015'ten bugüne kadar yaklaşık 60 milyon kWh enerji üretilirken, 35 milyon 500 bin liralık tasarruf sağlandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine, günümüzde tüm insanlığın en önemli konusunun iklim değişikliği olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin hem kurumların hem de herkesin özen göstermesi gerektiğini belirten Kızılay, üniversite olarak yeşil kampüs çalışmalarını 6 yıldır yoğun ve sistematik bir şekilde yürüttüklerini ifade etti.

- "Çok önem verdiğimiz bir konu"

Kızılay, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusuna büyük önem verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Yenilenebilir enerji kaynağı olarak kampüsümüzde 5,3 megavat gücünde güneş enerjisi santralimiz var. Bunun dışında üniversitemize bağlı bazı noktalarda da güneş enerji santrallerimiz var. En büyüğü 5,3 megavat gücündeki santralimiz. Bu santralimiz hastanemizin elektrik ihtiyacının yüzde 20'isini karşılıyor. Bu kadar büyük bir santral olmasına rağmen hastanemizde o kadar çok enerjine ihtiyacımız var ki bunun anca 5'te 1'ini karşılayabiliyoruz. Buradan enerji üretimi çok önem verdiğimiz bir konu. Yakında üniversite kampüsümüzde 5 megavat gücünde yeni bir güneş enerji santrali için proje çalışması başlattık. Onu da hayata geçireceğiz."

Yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalarının aralıksız sürdüğünü dile getiren Kızılay, kampüsteki tüm birimlerdeki enerji hatları ve trafoları yenilenerek enerji tasarrufunun sağlanmasını noktasında çalışma yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Kızılay, kampüslerindeki enerji üretimi ve tasarrufu noktasında büyük aşama kaydettiklerini ifade ederek, "Güneş enerji santrallerimizden şimdiye kadar ürettiğimiz enerji, tasarruf ettiklerimizle belki 40 milyonu aşmıştır." dedi.

- "Karbon ayak izini en aza indiriyoruz"

Kızılay, sadece yenilenebilir enerji konusunda değil su kaynaklarının verimli kullanılması ve tasarrufu, atık yönetimi gibi konularda da çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, sözlerini, "Amacımız üretmekten önce tasarruf etmek, karbon ayak izimizi azaltmak, fosil yakıtları en aza indirmek. Dolayısıyla kampüsümüzde karbon ayak izini en aza indiriyoruz. Üniversitemizde tasarrufa yönelik yeni projeleri hayata geçirdik. Yürüttüğümüz bütün çalışmalarda amacımız geleceğe çevremizi, kampüsümüzü, şehrimizi, dünyamızı nasıl daha iyi devrederiz, bırakabiliriz." diye tamamladı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Serkan (2 yıl önce)
    Orayi bir keresinde ziyaret ettim .resimdeki arkadaş çok çalışkan ve iyi birisidir.normalde 3 kişinin yapacagı işi tek başina yapiyor...helal olsun böyle gençlere ..güneş paneline gelince çok zahmetlidir.. ama tasarruf saglar
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    Bu güneş santralını hangi rektör yaptırdı? Yaptıran rektör bir teşekkürü hakketmiyor mu?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ayıp ama (2 yıl önce)
    Sayın editör bu güneş panellerinin kimlerin emeği oldunu rektör hocamız unutmuş keşke siz değinseydiniz ÜNSALÖZGEN hocanın çabalarıyla şirket kurulup ziraat bankasından 18 trilyon kredi kullanarak yapıldı .Beş yılda kendini amorti eden yatırım borcu bitmiş yani.Gerçi açıldı dönemdede bu proje ye ne basın nede siyasiler tarafından ilgi görmemişdi .Aynı tarihte üniversitenin karşısındaki keşolarda 100 panelin açılışına bütün siyasiler gitmişdi ünivertede yirmi üç bin panel var bunları vizyonu devlet sevgisi olanların sayesinde üniversiteye kazandırıldı keşke Prof Dr Cemil çelik ve Ünsal özgene de tşk etseydi kendinin çorbada tuzu bile yok bukadar vefasızlık olmaz gidenin arkasından herşey silinmez
    %80
    %20
    Yanıtla
  • esra (2 yıl önce)
    paneller 7-8 sene sonra yeniden değişmesi gerekiyor bir sürü maliyet elekrik faturası ödense daha karlı
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Batuhan (2 yıl önce)esra isimli kullanıcı yorumuna
    Solar paneller 20 yıl ürün 30 yıl verim garantili
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Bir satıcı zaten öyle der 20 yıl ama 2 sene sonra kullanıcı hatası garanti kapsamında değil garanti dışı malzeme gibi kelimeler duyulur
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz KARACA (2 yıl önce)
    Emeği geçenlerin eline sağlık.
    %56
    %44
    Yanıtla