Yeşilyurt Belediyesi'nin, "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" başlığı ile hazırladığı sözde projeye dahil edilerek Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye'ye dönmemesi ile Nisan 2021’de, 'Gri Pasaport Skandalı' olarak Türkiye ve Almanya gündemine oturan Gri Pasaport skandalına ilişkin Malatya'da açılan adli soruşturmanın ilk aşamasında, Yeşilyurt eski belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ile Bingöl'ün Servi Beldesi eski Belediye Başkanı Ali A.’nın ardından Almanya’da organizatör konumunda olan Ersin K.'nın da tutuklandığı öğrenildi. Bu arada, dosyada ise gizlilik kararı alındığı, olayda şikayetçi taraf olan CHP’nin avukatlarının bilgi talebi ise “Gizlilik kararı nedeniyle” karşılanmamasıyla ortaya çıktı.
CHP DAVA DOSYASINA ULAŞAMADI!
Yeşilyurt Belediyesi’nin; ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ adlı kuruluşun, kendisine sunduğu ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında, hizmet (gri) pasaportu çıkarttırarak Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin Türkiye’ye dönmediği yolundaki iddialar üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı adli soruşturmada ilk aşama tamamlandı. Buna göre; Malatya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınarak Nöbetçi Malatya Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ve Bingöl'ün Servi Beldesi Eski Belediye Başkanı Ali A.’nın ardından Almanya’da olayın organizatör konumunda olan Ersin K.’de tutuklandı.
Soruşturma kapsamında tutuklanan 3 ismin dışında Yeşilyurt Belediyesinde çalışan ve dosyayla ilgisi bulunan bazı görevlilerin de ifadesinin alındığı ve adli kontrolle serbest kaldığı öğrenildi.
Gri Pasaport skandalı nedeniyle şikayetçi olarak soruşturmaya taraf olan CHP Malatya İl Başkanlığı avukatlarının, soruşturmayla ilgili tutuklamalar olduğu yolundaki haberi malatyahaber.com'daki haberden öğrenmesinin ardından Adliyeden bilgi talebinde bulunduğu, ancak dosyada gizlilik kararı bulunması nedeniyle bu taleplerinin karşılanmadığı öğrenildi.
Yeşilyurt Belediyesi'nden, biri tutuklanan Bekir K. olmak üzere 2 başkan yardımcısının da katıldığı gezi ve skandalın duyulmasının ardından, aynı yöntemle başka bazı belediyelerin de benzer işlemler yaptığı ortaya çıkmıştı.
Öte yandan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında ise İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildiği, ancak soruşturma izni kararına ilişkin yürütmenin durdurulması amacıyla açılan davanın Danıştay aşamasında olduğu öğrenildi.
ALMANYA'DAKİ AVUKATIN İDDİALARI..
Bu arada, tutuklanan ve olayın Almanya’daki organizatör konumunda bulunduğu öne sürülen Ersin K.’nın Almanya'daki avukatı Mahmut Erdem’in, bazı basın yayın kuruluşlarına yansıyan açıklamasında, “Müvekkilim Ersin K., Malatya’ya ifade vermeye çağrılmış. Ondan önce iki kişi tutuklanmış. Kendisi gidip ifade vermiş ve tutuklanmış. Oradaki iki kişi, Ersin’in üzerine ifade vermiş. Ersin 40 bin Euro para aklamakla suçlanıyor. Türkiye’deki yetkililer bize yeterince bilgi vermiyor. 29 belediye bu işe karışmış. Ben Alman basınına da açıkladım. Türkiye’deki gazeteler de oradan alıp yazmış. Bir kara koyun kesilmesi gerekiyordu bu olayda. Bu da Ersin oldu. Birilerinin üzerine suçun yıkılması gerekiyordu, burada da olan budur.” dediği kaydedildi.
Ersin K.'nin avukatı Mahmut Erdem'in, 3 gün önce de aşağıdaki iddiaları Sözcü Gazetesi'nde yer almıştı:
* “Bu pasaportları veren makam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bağlı. Gerçek suçlular onlar ve AKP’li belediyelerin kurdukları sistemdir. Müvekkilimi kandırmışlar. O basit bir inşaat işçisi.
* Müvekkilim Alman vatandaşıdır. Türk yargısı onu, gri-hizmet pasaportu ile adam kaçırmakla suçluyor. Oradaki hükümet, suçunu örtmek için müvekkilimi tutukladı.
* Türkiye'de 29 belediye bu olaya karışmıştı ve 2018 ile 2021 yılları arasında her gün bir otobüs dolusu insan gönderiliyordu. Bunu sadece benim müvekkilim yapmış olamaz.
* Adil bir yargılama olacağını sanmıyorum. Alman vatandaşı olan müvekkilimin serbest bırakılması için girişimleri başlattık.”
malatyahaber.com- sozcu.com.tr