Yeşilyurt Belediyesi'nin, "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" başlığı ile hazırladığı sözde projeye dahil edilerek Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye'ye dönmemesi ile Nisan 2021’de, 'Gri Pasaport Skandalı' olarak Türkiye ve Almanya gündemine oturan Gri Pasaport skandalına ilişkin Malatya'da açılan adli soruşturmanın ilk aşamasında, Yeşilyurt eski belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ile Bingöl'ün Servi Beldesi eski Belediye Başkanı Ali A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Yeşilyurt Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Günnur Tabel'in, birçok şahsa 'gri pasaport' verilmesine aracılık eden Yeşilyurt Belediyesi'nin yurt dışına gitmelerini sağladığı şahıslardan 43'ünün Türkiye'ye geri dönmemelerini Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Nisan 2021 toplantısında gündeme getirmesiyle Türkiye gündemine oturan 'Gri Pasaport Skandalı'na ilişkin adli soruşturma başlatıldı.
Yeşilyurt Belediyesi’nin; ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ adlı kuruluşun, kendisine sunduğu ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında, hizmet (gri) pasaportu çıkarttırarak Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin Türkiye’ye dönmediği yolundaki iddialar üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı adli soruşturma üzerine Malatya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K., Bingöl'ün Servi Beldesi Eski Belediye Başkanı Ali A. ile birlikte toplam 4 şüpheli gözaltına altına alındı.
Soruşturma kapsamında işlemlerin ardından Nöbetçi Malatya Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K., organizatörlerden olduğu öne sürülen Bingöl'ün Servi Beldesi Eski Belediye Başkanı Ali A. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında 2 şüphelinin ise Adli kontrol şartıyla serbest kaldığı öğrenildi.
Yeşilyurt Belediyesi'nden, biri tutuklanan Bekir K. olmak üzere 2 başkan yardımcısının da katıldığı gezi ve skandalın duyulmasının ardından, aynı yöntemle başka bazı belediyelerin de benzer işlemler yaptığı ortaya çıkmıştı.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet çınar hakkında ise İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildiği, ancak soruşturma izni kararına ilişkin yürütmenin durdurulması amacıyla açılan davanın Danıştay aşamasında olduğu öğrenildi.
Ne olmuştu?
Yeşilyurt Belediyesi'nin Nisan 2021’de Meclis toplantısında, CHP'li Meclis Üyeleri'nin verdiği bir soru önergesi ile, Yeşilyurt Belediyesi'nin, belediye ve Malatya ile hiçbir ilişkisi olmayan 43 kişiye yarı - diplomatik Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) sağlayarak, iki belediye başkan yardımcısının yönetiminde Almanya'ya gönderdiği, pasaport sürelerinin dolmasına karşı söz konusu 43 kişinin bir daha yurda dönmediği ortaya çıkmıştı. Bingöllü oldukları belirlenen 43 şahıs Türkiye'ye dönmezken, olayın ortaya çıkmasının ardından Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. görevden alınmıştı.
İlk defa, malatyahaber.com'un yayınladığı haberle Türkiye gündemine giren "Gri Pasaport ve Belediye Eliyle İnsan Kaçakçılığı" skandalının ayrıntıları ortaya çıktıkça, skandalın boyutları da çeşitlenmiş, Almanya'ya gönderilen ve çoğunluğu Bingöllü olan 43 kişinin her birinden 6 bin ile 10 bin Erou arasında değişen para alındığı, parayı verenler tarafından itiraf edilmişti.
Skandala yönelik başlatılan idari soruşturma kapsamında, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet G., Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K., Başkan Danışmanı İsa Y., İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret O., İl Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Müdürü Ahmet C. görevden uzaklaştırılmıştı.
malatyahaber.com