SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Pasaport Skandalı' Davasında İlk Duruşma.. "Başkanın Haberi Var"

'Gri Pasaport Skandalı' Davasında İlk Duruşma..
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla 90 kişinin Türkiye'ye dönmemesi üzerine başlatılan ve 1’i tutuklu 3 sanıklı ‘Gri pasaport soruşturması’ kapsamında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, Bingöl-Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı’nın tahliyesine karar verdi.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilenlerin Türkiye’ye dönmemesine ilişkin yürütülen "gri pasaport skandalı" ile ilgili dava görülmeye başlandı.

Malatya 10.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya Bingöl-Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katılırken, tutuksuz sanıklar Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş ile olayın Almanya’daki ayağı olduğu iddia edilen Ersin Kilit mahkeme huzurunda hazır bulundu.

“YURT DIŞINA ÇIKANLARI HİÇ GÖRMEDİM, KARŞILAŞMADIM”
Tutuksuz sanık Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, mahkeme huzurunda verdiği ifadesinde, “Yurt dışı ile ilgili bir programımız vardı. Ali Ayrancı ve Ersin Kilit yanıma geldiler. Ersin Kilit’in yurt dışında şirketi olduğunu ve bu şirketin daveti kapsamında bir grup insanın yurt dışına götürüleceğini söylediler. Durumu belediye başkanımıza anlattım. Bana, “Belediyeye bir yük getirmeyecekse olabilir” dedi. Bana bağlı müdürler konuyla ilgili talimat verdim. Sonradan projenin bir dernek kapsamında yürütülebileceğini söylediler. Bununla ilgili iki kişiyi görevlendirdim. Bir dernek bulundu ama bu derneğe kayıtlar ne şekilde yapıldı, kimler tarafından yapıldı bilmiyorum. Derneğe hiç gitmedim. Dernekle olan protokolü ben imzalamadım. Bana bu konuda bir protokol geldiğini de hatırlamıyorum. Sonra yurt dışına gideceklerle ilgili pasaport işlemleri gerçekleştirildi. Pasaportların çıkarılma süreciyle ilgili de herhangi bir bilgim yok. Proje kapsamında belediye personelleri olarak biz bir gün önceden havayoluyla Almanya’ya gittik. Diğer kişiler ise Ali Ayrancı ve Ersin Kilit’in söylediğine göre karayolu ile geleceklerdi. Onları hiç görmedim. Yurt dışında da karşılaşmadım” dedi.

Karakuş, Almanya’da Nürnberg şehrinde bir belediyeyi ziyaret ettiklerini bir gün sonrada Hannover’de Ali Ayrancı ile bir araya geldiklerini kaydederek, sonrasında Ersin Kilit’in kendisini, Şahin Ö, Hasan D. Nusret A’yı arabasıyla havalimanına bıraktığını anlattı.

Karakuş, Ersin Kilit’in aracında kendilerine Ali Kilit’e borcunun olduğunu yasal sıkıntılardan dolayı Türkiye’ye para getiremediğini söylediğini, hem bu borcun verilmesi hem de Yeşilyurt Belediyesi’ne bağışta bulunularak, belediye personellerinin yaptıkları ziyaretle ilgili ulaşım giderlerinin karşılanması için kendilerine 4 zarf içerisinde 37-38 bin Euro civarında bir para verdiğini, bu paranın 17 bin Euro’sunun Ali Kilit’e gönderildiğini, 15 bin Euro’sunun belediyeye (Emanet Çarşısı) bağış yapıldığını, geri kalanın ise seyahat acentasına verildiğini söyledi.

Yurt dışına giden ikinci grupla ilgili bir bilgisinin olmadığını iddia eden Karakuş, Ayrancı ve Kilit’in kendilerine daha önceden yurt dışı gezisinin birkaç kitle şeklinde olacağını söylediğini anlattı.

“BAŞKANIN PARA BAĞIŞINDAN HABERİ VAR”
Tutuksuz sanık Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, hakimin “İfadenizde, “Dernekle olan protokolü ben imzalamadım” dediniz, bu protokolün altındaki imza sizin mi?” sorusuna, protokolün altındaki imzaya bakarak, “Evet, bana ait” cevabını verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın belediyeye yapılan para bağışından haberinin olduğunu ifade eden Karakuş, “Proje, Ali Ayrancı tarafından bana iletildiğinde başkana anlattım. Ali Ayrancı’yı ben davet etmedim. Ali Ayrancı, ilk kafilenin gidişi öncesi benim il dışında olduğum bir gün belediye başkanımızla görüşmüş. Belediye başkanımız, “Belediyenin kasasından herhangi bir çıkış olmayacaksa problem yok” dedi. Ersin Kilit ve Ali Ayrancı, belediyede benim ve belediye başkanının olduğu ortamda projeler sonrasında belediyeye çeşitli maddi katkılarda bulunacaklarını söylemişlerdi” beyanında bulundu.

“MEHMET ÇINAR, “ALİ AYRANCI’DA GİDERSE İYİ OLUR” DEDİ”
Tutuklu sanık Ali Ayrancı ise hizmet pasaportu ile yurt dışına çıktığını ifade ederek, “Benim onlardan farkım geri dönmemdir. Yeşilyurt Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’u 15 yıldır tanıyorum. Bekir Karakuş ısrar edince geziye bende katıldım. Ersin Kilit’i tanımıyorum. Bekir Karakuş talebi ve ısrarı üzerine kimlik fotokopimi göndermiştim. Gidiş-geliş biletlerini Bekir Karakuş aldı. Yurt dışı talebi Bekir Karakuş’tan geldi. Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Ali Ayrancı’da giderse iyi olur” demişti. Ortada bir suç varsa pasaporttu talep edenlerin, meclis kararı alanların ve pasaportu verenlerindir. Benim meclis kararı alma ya da pasaport verme yetkim yoktur. Ben yurt dışına giden şahıslardan hiçbirini tanımıyorum. Birçoğunun geri döndüğünü duydum” iddialarında bulundu.

“KİMSEYE 40 BİN EURO VERMEDİM”
Tutuksuz sanık Ersin Kilit ise mahkemedeki ifadesinde şunları söyledi:

“2019’un sonunda taziyemiz nedeniyle Bingöl’e gelmiştim. Ali Ayrancı’nın kahvehanesine takılıyordum. Burada Bekir Karakuş ile tanıştık. Bekir Karakuş, “Almanya’ya geldiğimizde bize yardımcı olur musun?” dedi. Ocak 2020’de bizi Malatya’ya davet etti. Belediye binasında üçüncü katta sağ tarafta belediye başkanının odasında bizi görüştürdü. Başkana beni, Almanya’da kendilerine yardımcı olacak kişi olarak tanıttı. Hatta başkan, kayınbiraderlerinin de Almanya’da olduğunu, kendisinin de yazın Almanya'ya geleceğini söyledi. Ben Almanya’dayken İsa Yumuk aradı, kendilerinin bir projesi olduğunu anlatarak, davetiye mektubu istedi. Bana telefonla Yeşilyurt Belediyesi tarafından içeriği yazılmış olan davetiye PDF’si gönderildi, bende imzalayıp, belediyenin resmi e-mail adresine gönderdim. Ben sadece gelenlerin otel masraflarını ödedim. Kimseye 40 bin Euro vermedim. 17 bin Euro verdim, ne az ne de fazlasını vermedim. Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanındayken, “Almanya gezisinin masraflarını karşılayacağım” diye bir şey söylemedim. Belediye çalışanları haricinde bana başka gidecek şahıslardan bahsetmediler. Ben, Yeşilyurt Belediyesi’ne herhangi bir bağışta bulunmadım. Ben bağış yapacaksam Bekir Karakuş’a ihtiyacım yoktur, kendim yaparım. Belediyeye bağış yapmadım. Almanya’daki gezide bisiklet firmasından Bekir Karakuş’un talebi üzerine Yeşilyurt Belediyesi’ne bisiklet bağışı yapılmış gibi göstermelik bir belge alıp verdim. Evrakta firma tarafından Yeşilyurt Belediyesi’ne “170 adet bisiklet bağışı yapılacağı” yazıyordu. Almanya’ya gelen ikinci kafile için ben herhangi bir davetiye göndermedim. Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile görüşürken, Bekir Karakuş’a “Bu işle sen ilgilen” demişti.”

“BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÇINAR PROJE YAPILACAĞI TALİMATINI VERDİ”
Tanık olarak dinlenen dönemin Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, “Ocak 2020’de Belediye Başkanı Mehmet Çınar yurt dışında hayırsever bir işadamıyla proje yapılacağı talimatını verdi. Şubat 2020’de belediye meclis kararı alındı. Başkan, bana projeyle ilgili olarak Bekir Karakuş’un sorumlu olduğunu söyledi. Ersin Kilit, Almanya’da bize 40 bin Euro verdi. Bu parayı 4 kişi üzerimizde taşıyarak Türkiye’ye getirdik. Almanya’da dernek üyeleriyle hiç karşılaşmadık. Ağustos 2020’de belediye başkan vekaleti bendeydi. 24 Ağustos’ta tek sayfalık bir protokol imzaladım. Bekir Karakuş’un yönlendirmesiyle bu protokolü imzaladım. Almanya’da masrafların tamamını Ersin Kilit karşıladı. Ersin Kilit’in Yeşilyurt Belediyesi’ne herhangi bir bağışta bulunup bulunmadığını bilmiyorum. Almanya’ya gidiş-dönüş biletlerinin ne şekilde alındığını da bilmiyorum. İkinci kafileyle ilgili herhangi bir bilgim yoktur. Ben sadece başkanvekili olarak protokolü imzaladım. Almanya’ya giderken belediyeden bize herhangi bir para verilmedi. Bu projeden önce Almanya’ya gitme konusunda herhangi bir gezi planlaması yoktu. Belediyeye bisiklet konusunda da herhangi bir bilgim yoktur” beyanında bulundu.

“ALİ AYRANCI’NIN ELİNDE LİSTE OLDUĞUNU GÖRDÜM”
Tanık olarak dinlenen dönemin Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hasan Deviren ise proje kapsamında bisiklet yollarını incelemek için geziye katıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bekir Karakuş ile Şahin Özer bizden ii gün önce Almanya’ya gittiler. Ben ve Nusret Aslan ise İstanbul’a gittik, burada Ali Ayrancı ile birlikte Almanya’ya gittik. Almanya’da havaalanında sorun çıktı. Burada Almanya’ya gidenlerin listesini Ali Ayrancı’nın elinde gördüm. O listeyi göstererek sorunu çözdü.”

Deviren, derneğe üyelik konusunda kimseyle irtibata geçmediğini ifade ederek, “Dernek üyeliğimi e-Devlet sorgulamasında gördüm. Beni kim üye yaptı bilmiyorum” dedi.

“ÜYELİKLERİ YAPILAN ŞAHISLARIN HİÇBİRİNİ TANIMIYORUM” 
Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Başkanı Mehmet Sait Aytekin ise “Yeşilyurt Belediyesi’nden İsa Yumuk beni aradı ve Bekir Karakuş ile Ali Ayrancı’nın olduğu bir ortamda görüştük. Almanya’da hayırsever bir işadamının çevre bilinci projesi kapsamında insanların yurt dışına gideceğini söylediler. Derneğimizin yurt dışı iznini olup olmadığını sordular. Onunla ilgili bilgiyi aldım. Sonrasında Ali Ayrancı ve yanında genç bir kişi, ellerindeki encümen kararıyla birlikte derneğe geldiler. Derneğe üye yapacaklarını söylediler, ben üyelik yapmayı bilmediğimi söyledim. Üyelikleri kendileri yaptılar. İsa, uzun bir süre sonra tekrar aradı, projenin olumlu olduğunu ifade ederek, “Tekrar yardımcı olur musunuz?” dedi. Bir kez daha geldiler ve aynı işlemleri yaptılar. Uzun bir süre sonra İsa aradı bu yurt dışına gidenlerin dönmediğini söyledi. Soruşturma yapıldı ve para cezası verildi. İkinci kafile için Ali Ayrancı ve yanındaki genç şahıs yeniden derneğe gelip, üye kaydı yaptılar. Bende aynı şekilde karar defterini imzaladım. Üyelikleri yapılan şahısların hiçbirini tanımıyorum” beyanında bulundu.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ 
Mahkeme, 7 aydır tutuklu olan Bingöl-Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı’nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanıklar Ayrancı, Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş ile olayın Almanya’daki ayağı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında yurt dışına çıkış yasağının devamına da hükmetti. Mahkeme, duruşmaya gelmeyen tanık Nusret Aslan’ın zorla getirilmesine ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın da bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Duruşma 25 Mayıs gününe ertelendi.

İDDİANAMEDEN 
İddianamede, sanıklar Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki ayağı olduğu iddia edilen Ersin Kilit’in “Göçmen Kaçakçılığı” suçundan 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • erol (1 yıl önce)
    Hergün binlerce yabancı elini kolunu sallayarak Türkiye ye giriş yapıyor, ne pasaport, ne vize nede soruşturma ! Bizimkiler medeni insanlar gibi ayrıcalıklı pasaportla başka ülkelere gönderiyorlar tebrik edilip plaket verilmesi gerekirken soruşturmada neyin nesi. Ülke böyle yönetilir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yerelli (1 yıl önce)
    Öyle bir hale geldik ki arsızlar ve rantçılar işi kılıfına uydurup sistematik olarak ne kanun, ne ahlak ve ne de edep bıraktılar. Para gelesinde nasıl gelirse gelsin. Bu para için her yol mubahtır. Devletin hizmet gri pasaportuyla ne olduğu belirsiz teröristleri yurt dışına çıkarmak vatana millette ve şehitlerine ihanettir. Bu işin başından, ortasından ve kuyruğundan kim varsa en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Vahameti en şeffaf şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesi artık avrupa da iyi bilinen,tanınan ender belediyelerden biri oldu!
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Aslanbey (1 yıl önce)
    Devletin Makamlarını kullanarak bi insan kaçakçılığı eksikti onuda cümbür cemaat yaptılar
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mümtaz (1 yıl önce)
    Dünyaca ünlü Bi belediyemiz var meşhur olduk başkan harcanıyor buralarda daha büyük yerlere getirilmesi Lazım yol verin Türkiye yi uzaya çıkarsın çırmıktıdan uzaya köprü projesi uzay seferleri başlayacak
    %91
    %9
    Yanıtla
  • OBJEKTIF (1 yıl önce)
    yesilyurt belediyesi baskani soforünü ib.. lise mezunu özel kalem müd. Gostererek memurluk vermistir.siradaki isim is.. Bunca universite mezunu kpss girip atanamazken bol kepceyle memurluk dagit baskan bravo sana babanizin yeri belediye sizede kalmicak !
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Sahipsiz (1 yıl önce)
    Müdürlerine personeline sahip olamayan başkandan ne beklenir ki…
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Adıyaman44 (1 yıl önce)
    Diğer dönem yine belediye başkanı olarak görmek istiyoruz başkanım seni
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Denetci (1 yıl önce)
    Başkan beyin şahsi firması ile belediye şirketi işgem arasında maddi ilişkinin ve borç alıp verme olaylarının incelenmesini istiyorum..Tek pasaport olayı devede kulak
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Bıktık artık gri pasaport haberlerinden
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Gri pasaporttan bıktıysan,Yeşil pasaporta bak.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Çok su götürür (1 yıl önce)
    Şu ifadeleri haberi okuyunca ben Yeşilyurt seçmeni olarak utandım. Memet Çınar utanmış mı acaba? Bu olayların yaşandığı bir belediyede hala başkanlık görevini sürdürüyorsa ne denir ki? Mehmet Çınar bu rezaleti Gerçekten Bilmiyorsa haberi yoksa belediyeyi yönetemediğinden derhal istifa etmeli! Haberi varsa da mutlaka yargılanmalı. Ki haberi var gözüküyor.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Abidin (1 yıl önce)
    Başkanın sadece pasaporttan mı haberi varmış? Başka nelerden nelerden haberi var da sesi çıkmıyor, ya korkuyor ya da.:)
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Malatya ve Malatyalılarla ilgisi olmayan ama Malatya ve Malatyalıların rezil olduğu bir rezalet. Malatyalı olmayan belediye başkanları olursa olacağı budur. Bir sonraki seçimlerde Malatyalı olmayan belediye başkanı ve milletvekili istemiyoruz. Komşu şehirlerde bırakın Malatyalı belediye başkanını müdür barındırmıyorlar.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Fbay (1 yıl önce)
    bu konuyu iki de bir gündeme getirip yaralarımı tazelemeyin. Giden arkadaşlara kim vesile oldu ise ona çok sinir oldum zaten.En çok gitmek isteyipte gidemeyen götürulmeyen nasıl olurda ben olurum diye.dogrusu darıldım.ve en kötüsü böyle bir haberi en son ben duydum.banada yazıklar olsun... kendimi Affedemiyorum...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • mehmet (1 yıl önce)
    Eli kanlı terör örgütü sempatizan ve mensuplarını Para karşılığında yurt dışına PKK yandaşlarına destek için İnsan Kaçakçılığı yoluyla yurt dışına götürenler makamı ne olursa olsun en ağır cezayı almalarını Adaletimiz den tüm şehitlerimiz adına bekliyoruz. Alınan para ve rüşvetin 37000.ERU olmadığı çok büyük miktarlar olduğu ortaya çıkacaktır. Malatyalı olarak kimlere oy vermişiz. Şehitlerimizin kemiklerini sızlattınız. Size verdiğimiz oylar haram olsun.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • habi44 (1 yıl önce)
    bu iş çınarı götürür
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Taner (1 yıl önce)
    Sayın Baskanımızı lekelemesinler
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Tr44 (1 yıl önce)
    Adamlar ekonomiye katkı saglamış ihracat yapmışlar dışarıdan döviz getirmişler madalya verilmesi lazım başkan ve ekibine, neişler dönüyor herkes topu biri birine atmış bakalım bomba kimde patlayacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ufuk (1 yıl önce)
    İşi ehline vereceksin. Belediyeleri vizyonsuz misyonsuz liyakatsiz insanlara teslim edersen bu tür sonuçların çıkması kuvvetle muhtemel.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Suçlular cezasını çekmeli. İbreti alem olmalı.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    30 bin euro ya malatyadan eşşek gitmez kim bilir kaç milyon dolarlar girdi cebe danışıklı dövüş seveyim inananı
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Biri ya da birileri yalan söylüyor ama hangisi :)))
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Başkan Çınar bu durumla daha fazla yıpratılmamalı..Şu an en iyi çalışan belediye başkanı...
    %16
    %84
    Yanıtla
  • yollar da çok güzel ama altından kanalizasyon geçiyor biliyorsun değil mi?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Değilmi?Nereden çıkardılar bunu?Şimdi sırasımı bunun?
    %93
    %7
    Yanıtla