SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Pasaport Olayı'nda Her İncelemede Başka Bir Skandal Boyut!

'Gri Pasaport Olayı'nda Her İncelemede Başka Bir Skandal Boyut!
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi’nin yasal imkanlarının kullanılarak, hiç birisi Malatya sınırları içinde yaşamayan 90 kişinin verdikleri para karşılığında yurtdışına kaçırılması sonucu gerçekleşen, adli soruşturma aşamasında sanıkları '3 kişiye indirgenen', Yeşilyurt Belediyesi Başkanı Mehmet Çınar ile olaya dahil olan birçok ismin dava dışı bırakıldığı Gri Pasaportla (Hizmet Pasaportu)  İnsan Kaçakçılığı Skandalı dosyasında,  her yeni incelemede yeni bir skandal boyut ortaya çıkıyor. Malatya'daki mahkemenin, yurt dışına kaçırılanların yurttan çıkış yeri olduğu gerekçesiyle Edirne Adliyesi'ne gönderdiği dava dosyasını inceleyen Edirne Mahkemesi'nin verdiği 'yetkisizlik' kararında, soruşturmanın önceki aşamalarında gündeme gelmeyen '46 kişilik ilk kafile için Valilik oluru alınmadığı' tespiti yapıldı. 

 Valilik olurunun olmadığının ortaya çıkması, Yeşilyurt Belediyesi Başkanı Çınar ve bazı belediyeciler için 3'e karşı 2 oy çokluğuyla, İçişleri Bakanlığı'nın verdiği soruşturma iznini iptal eden ve yapılanlardan Valiliği sorumlu tutan Danıştay 1. Dairesinin iptal kararını da tartışılır hale getirdi. Kararda ayrıca, Yeşilyurt Belediyesinin kaçakçılık için yasal kılıf uydurulan sözde çevre projesi için iş birliği yapılan derneğe üye kaydedilirken usulsüzlük yapıldığı aktarıldı.  

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı kılınarak sözde çevre projesine dahil edilerek, gri pasaport düzenletip Almanya’ya götürülen ve hiçbiri Malatyalı olmayan, Malatya’da yaşamayan 90 kişinin, 17 Şubat 2020'de 46 kişi ve 17 Eylül 2020'de de 44 kişi olmak üzere yurt dışına 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açmıştı.  

Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi, suç yerini yurtdışına kaçırılan 90 kişinin Edirne’den çıkış yaptıkları gerekçesi ile yetkisizlik kararı ile dosyayı Edirne Adliyesine göndermişti. Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi ise 31 Ekim 2022 tarihli kararında; yurtdışına çıkarılan kisilerin hizmet pasaportu çıkartma ve diğer ilgili resmi işlemlerinin Malatya ilinde gerçekleştiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderdi.

-İlk kafile için  “Valilik oluru” yokmuş… 
Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararında dosya kapsamındaki bazı bilgi ve belgelerde kamuoyuna yansıdı. Mahkeme kararında hiçbirinin hizmet pasaportu almaya yetkili kişiler olmadıkları halde Yeşilyurt Belediyesi kullanılarak gri pasaport sağlanarak yurtdışına 2 grup halinde kaçırılan 90 kişi içindeki ilk grupta yer alan 46 kişi için “Valilik oluru” alınmadığı kaydedildi. Mahkeme kararındaki skandal şu şekilde aktarıldı:

“Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 15/04/2021 tarihli yazısında; Yeşilyurt Belediyesi Meclis Kararı ile 17/02/2020 tarihinde 46 kişiye, yine 17/09/2020 tarihinde 44 kişiye Gri Pasaport onayının alınmasına ilişkin yapılan incelemede, 17/02/2020 tarihindeki liste için herhangi bir Valilik Olur'u alınmadığını, 17/09/2020 tarih ve E.16853 sayılı 45 kişiye Hizmet Pasaportu düzenlenebilmesi için alınan Valilik Olur'unun ise yazı ekinde gönderildiği bildirilmiştir.”

Yeşilyurt Belediyesi aracı kılınarak sağlanan ‘hizmet pasaportu- gri pasaportla Almanya’ya gönderilmesi, bu kişilerin Türkiye’ye dönmemesi ile Nisan 2021’de, 'Gri Pasaport Skandalı' olarak Türkiye ve Almanya gündemine oturan ‘insan kaçakçılığı’ skandalına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve belediyede görevli 3 kişi hakkında verilmiş olan “İdari Soruşturma İzni”ni, Danıştay 1. Dairesi, 3'e 2 oy çokluğu ile kaldırılmıştı.  Danıştay kararında tüm sorumluluğun valilikte olduğu ileri sürülmüştü. İlk kafiledeki 46 kişi için Valilik onayının olmadığının ortaya çıkması, Danıştay kararını da tartışmaya açtı.

-İşlem için yapılan dernek kayıtları da..
Yeşilyurt Belediyesinin kaçakçılık için yasal kılıf uydurulan sözde çevre projesi için iş birliği yapılan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne üye kaydedilirken usulsüzlük yapıldığı aktarıldı.  

Edirne'deki mahkeme kararındaki dernekle ilgili usulsüzlükler şu şekilde belirtildi:  

“Malatya Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün 15/04/2021 tarihli yazısında; Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin 04/03/2018 tarihli Genel Kurul Sonuç Bildirimi'nin gönderildiği, Dernekler Bilgi Sistemi Veri Tabanında yapılan incelemede,

1-31/01/2020 tarih 2020/2 sayı ve üye kaydı konulu Yönetim Kurulu Kararı'nda toplam 52 kişi hakkında üyelik kararının bulunduğu, üye olarak kaydı yapılan kişilerin yazılı olarak üyelik başvurularının bulunmadığı, ayrıca Dernek Üye Kayıt Defterine kayıtlarının yapılmadığı, kararda sadece Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Aytekin’in imzasının bulunduğu, yine bahse konu kararda isimleri bulunan kişilerden İsa Yumuk hariç diğer adı geçenlerin Dernek Bilgi Sistemine kayıtlarının yapılmadığı,

2-09/03/2020 tarih 2020/2 sayı ve üye kaydı konulu Yönetim Kurulu Kararı'nda toplam 41 kişi hakkında üyelik kararının bulunduğu, üye olarak kaydı yapılan kişilerin yazılı olarak üyelik başvurularının bulunmadığı, ayrıca Dernek Üye Kayıt Defterine kayıtlarının yapılmadığı, kararda sadece Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Aytekin'in imzasının bulunduğu, yine bahse konu kararda isimleri bulunan kişilerden Mahkum Karaaslan ve Mehmet Güzel hariç diğer adı geçenlerin Dernek Bilgi Sistemine kayıtlarının yapılmadığı,

3-03/02/2020 tarih 2020/3 sayı "Almanya'dan gelen davetiye ve Yeşilyurt Belediyesi ile İşbirliği Hakkında" konulu yönetim kurulu kararında özetle; Almanya'dan Derneğe davetiye geldiği, bu davete icabet edileceği ve bu kapsamda Yeşilyurt Belediyesi ile işbirliği protokolü yapılacağı, dernek üyelerinden isteyen kişilerin katılmasına karar verildiği, seklinde yazıldığı ancak kararın sadece dernek başkanı Mehmet Sait Aytekin tarafından imzalandığı,

Ayrıca bahse konu derneğe ilişkin Dernekler Bilgi Sistemi Veri Tabanında yapılan incelemede; 03/02/2020 tarih 2020/3 sayılı Yönetim Kurulu Kararı belirtilmek suretiyle derneğe toplam 60 kişinin kaydı yapıldığı, ancak bu kişilere ilişkin herhangi bir yönetim kurulu kararına rastlanılmadığının incelendiği bildirilmiştir.”

Skandala adı karışan derneğin yöneticileri de, buradaki iş ve işlemleri gerçekleştiren belediye görevlileriyle birlikte Malatya'da açılan davaya dahil edilmemişti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    AKP gitmeden hiç bir yolsuzluk dosyası sonuca ulaşmaz. Hele de içinde bir AKP li varsa. Boşuna uğraşmayın. Kendi bakanlığını dolandıranlar hala suçsuz ortalıkta geziyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yerelli (1 yıl önce)
    Yağmur yağdı sel aktı GÖRMEDİM... Sele kapılan gri renkli kaçak fetöcü, teröristleri BİLMİYORUM... Bu skandalı daha önce DUYMADIM... Haberim yoktu. Şu ana kadar yetkimde olduğunu söyleyen olmadı... DİYENE BAK SEN Madem öyle Malatya'da Avukat yok muydu ki taaa Kayseri'ye gidip avukat tutuyorsun? Milleti de enayi yerime koyuyorsun. Hiç bir şey olmamış gibi de sırıtıp gülüyorsun. Artık bilesin ki Mızrak çuvala, Minarede kılıfa, sığmıyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Mehmet başkanımızın suçu yoktur.Suçu olsa idi yargılanırdı.Adalet mülkün temelidir.Sürekli ısıtıp getirmeyin konuyu
    %4
    %96
    Yanıtla
  • Başkanın Kayseri'de kendini aklamaya gitsede milletin gönlünde yargılanması gerekir. Haberim yoktu diyemez. Kişinin attığı imzası şerefi haysiyetidir...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Hasan gec bunlari Valiligin Onayi olmadan Gri pasapor cikartiliyor yetkili belediye baskani sorumlu onlar birak yandasligi
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Bence pasaportları hapse atsınlar onlar suçlu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    Sahtekarlık kapatılıyor. Dünyada eşi görülmemiş bir mahkeme kararı. Suçta esas olan suçun işlendiği yerdir. Almanya ya gidip Türkiye'de Kürt ya da inançları nedeniyle ayırım gördükleri iddiasıyla iltica edenler neden Edirne ilindeki mahkemeye gönderilir? Yok böyle bir yargılama örneği. Oldu olacak Almanya'da hangi kasabadan giriş yaptılar ise topu oraya atsalardı. Ya da Bulgaristan dan geçtiler diye oradaki bir kasabaya. Malatya da savcılık ve mahkemeler görevini yapmamış. Hukuk tarihine geçen bir karar. Edirne ile konunun hiçbir alakası yok. Önerim; kaçakları götüren otobüsün sürücüsünü suçlu göstermeleri. Hatta en iyisi otobüsleri cezalandırmaları. Otobüsleri yediemin parkına çekip 20 yıl kar, yağmur ve güneş cezası verilmesidir.. En mantıklısı budur.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Adem ercan (1 yıl önce)
    Yeşilyurt Belediyesi gerçekten iyi çalışıyor her anlamda 20 yıl Battalgaziden önde. Adamlar her yere park sosyal tesis müzeler konaklar. Çınar başkan çok iyi çalışıyor. Gri pasaport falan hikaye sürekli gündem için yapıyorsunuz.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Mehmet taş (1 yıl önce)
    Giri pasoport falan bilmem de. Adam Yeşilyurta süper yatırımlar yapmış. Dışarda yaşayan bir malatyalıyım. Yeşilyurtu ziyaret ettim bayıldım.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Boztepeli Yusuf (1 yıl önce)Mehmet taş isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen öyle ama gelin görün ki Malatyahaber Yeşilyurt Belediyesi ve Mehmet Çınar Düşmanlığından başka birşey yapmıyor. her yapılan işe bir çamur atıyolar. olan Malatyanın ismine yeşilyurdun ismine oluyo. Malatya haber tam bir çınar düşmanı onun için yeşilyurt Belediyesi ile alakalı olumlu güzel hiç. bir haber bulamazsınız bu sitede
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gel Malatya'da yaşa gel
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    DEĞİŞEN BİRŞEY YOK .olan olmuş götüren götürmüş.yaziyorsunuz ciziyorsunuz herşeyi tüm detayları ile ortaya koyuyorsunuz ama olan ya da değişen bir şey yok demek ki memnunlar bundan
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)
    Ne yazık ki adalet artık bağımsız çalışamıyor . Herkes bu vatanın evladı , unutmayalım ki toprağın altı da var . Terazide tartmadan önce teraziyi silip tozlarını almıyorsak bile zerre toz dan hesaba çekileceğiz . Allah hepimizin yardımcısı olsun at izi it izine karışmış tas kayıp sonumuz sıkıntı.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    Mehmet Çınar gerçekten bir skandal.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hamdi (1 yıl önce)
    AKP milletvekili öznur çalıkın koruma kanatları altına aldığı, skandallarla gündeme gelen Yeşilyurt belediye başkanı mehmet çınar'ın imaj düzeltmek için bir yemek programı için televizyn firmasına 800 bin TL (800 milyar)para ödettiği konuşuluyor. Acaba son televizyon programları için ne kadar para ödendi. Yaptıkları her kötü işin ardından imaj düzeltmek için televizyonlara çıkıyorlar. ama kazık vatandaşa giriyor, şimdilik. Seçim yaklaşıyor. Belediyelerin şirketlerinden çıkan paralar gözetim altına alınmalı. Bunların halka maliyeti her geçen gün dahada artıyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • agacım ne 800 milyonu bizzat belediyenin mali işlerdeki adamı 2 milyonu geçti dedi maliyeti. acun bedava iş mi yapar. jüride aşçılıkla alakası olmayıp işletmeci ve partici olan biri de bir kısmını karşılamış
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)Hamdi isimli kullanıcı yorumuna
    Hamdi güzel yazmışsınız ancak kim kimi nasıl denetleyecek? Kimi kime şikayet edeceğiz. Hakimde, savcıda aynı tarafta. Ortada yapılmış bir suç ve usulsüzlük var. Ancak aylardır, mahkemeden mahkemeye gidip geliyor. Oysa bu suç ortaya çıktığı anda en azından bu işin sorumlusu kamu görevlileri açığa alınmalıydı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Mehmet çınarın adının karıştığı yolsuzluklar ve skandallar Yeşilyurt belediyesine dolayısıyla harcadıkları paralar nedeniyle halka pahalıya maloluyor.Çınar hafta sonunda yine para ödenerek çıkılabilen televizyon kanallarında skandallarını unutturmak için aynı şu işine son verilen milletvekili kardeşi mtü rektörü gibi boy gösteriyordu.Yazıtır günahtır.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Bence adam cebinden harcamıştır,yetim hakkı yemez o ben tanıyorum başkanımı
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)Adnan isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Adnan, hasan,adem Ercan sanırım yeşilyurt belediyesine bu şahsın torpili ile girdiniz ama bu usulsüzlükler elbet gün yüzüne çıkacak cezalılar cezasını çekecek o savunduğunuz başkanı anadolu jet uçağında gördüm adam sanki dünyaları kendi yaratmış bıyıklar badem bir kendini beğenmişlik
    %100
    %0
    Yanıtla