ABDli ordu yetkilileri, Çinin geliştirdiği gemisavar füzesinin, Pasifikteki askeri güç dengesinde büyük değişimlere yol açabileceğini belirtti.
ABDnin Pasifik bölgesindeki en üst düzey komutanı Amiral Robert Willard, bölgedeki ABD uçak gemilerine tehdit oluşturan balistik füzenin işlevsel kapasiteye eriştiğini belirtti.
Willardın açıklamaları, ABDnin Pasifikteki askeri gücünü sanıldığı kadar iyi koruyamayacağının bir işareti olarak yorumlandı. Pasifik ülkeleri Çinin bölgede hızla artan askeri gücünden endişe duyarken, kısa bir süre önce Japonya yeni bir savunma planı hayata geçireceğini açıklamış ve bu planın Çinin artan gücüne karşı denge sağlamayı amaçladığını belirtmişti.
Analistler, Dongfeng 21 D füzesinin, ABD uçak gemilerini Çin karasularından iyice uzaklaşmaya zorlayabilecek kapasitede bir teknoloji sunduğunu belirtti. Çin, ABDnin müdahalede bulunmasını istemediği Tayvan Şeridinde nüfuzunu artırmak için Dongfeng 21 D füzesini öne çıkarabilir.
Karadan ateşlenmesi için tasarlanan füze, uyduların yardımıyla uçak filolarını vurma özelliğine sahip. Uyduların yanı sıra, balistik füze hedefini bulmak için insansız hava aracı ve ufuk ötesi radar kullanacak. Uçak gemileri ve bu gemilere eskort eden savaş gemileri ise bu tür bir saldırıya karşı tamamen savunmasız olacak.
Çinin yeni füzesi hakkında bilgi sahibi olan Pentagon, Pasifikteki gücünü yitirmemek için bölgedeki donanma ve hava gücü operasyonlarını daha bütünleşmiş bir konsepte taşımayı planlıyor.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Eylül ayında yaptığı açıklamada, Çinin geliştirdiği yeni nesil füzelerin, uçak gemilerini konuşlandırdıkları bölgeleri yeniden gözden geçirmeye neden olabileceğini belirtti. Gates, Eğer birileri Asyada hedefini yüzlerce kilometre öteden vurabilecek gemisavar kruvazör veya balistik füzeler geliştirirse, gelecekte uçak gemilerini nasıl farklı şekilde kullanabilirsiniz? demişti.
Analistler, Çinin yeni silah teknolojisini bu yıl içinde denemiş olabileceğini anak bu konuda kesin bir delil bulunmadığını belirtti.