SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Günlük 600 Ton Çöp Enerjiye Dönüşecek

0
Güncellendi - 2017-02-08 17:44:33
Günlük 600 Ton Çöp Enerjiye Dönüşecek
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin en büyük çevre entegre projelerinden birisi olan ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Malatya Entegre Çevre Tesisi inşaatı büyük bir hızla devam ediyor.

4 yılı aşkın bir süredir altyapı çalışmaları devam eden ve geçtiğimiz yıl ÇED raporu alınarak resmiyet kazanan Çevre Entegre Tesisi inşaatının 2017 yılı sonlarına doğru bitirilerek hizmete girmesi hedefleniyor. Tesisin hizmete girmesiyle birlikte Malatya genelindeki çöplerden saatte 10 MW elektrik enerjisi elde edilecek.

Çakır: Günlük 600 ton çöp enerjiye dönüşecek

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Entegre Çevre Tesisi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, açıklamalarda bulundu.

Tesisteki çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü kaydeden Başkan Çakır, katı atıkların yarattığı çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve zararsız hale getirilmesinin Belediyelerin en büyük sorumluluklarından bir tanesi olduğunu belirterek, bunların verimli bir şekilde bertaraf edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Malatya’nın çöplerinden 60 bin hane aydınlanacak

Bu konuda Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak 4-5 yıldır çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Çakır, Türkiye genelinde inceleme yaparak, şu anda önemli bir noktaya geldiklerini belirtti. Malatya Entegre Çevre Projesinin Türkiye’de örnek bir çalışma olduğunu kaydeden Çakır özetle şunları söyledi: “Çöplerimiz öncelikle ilçe merkezlerde oluşturulacak 4 merkezde toplanacak. Merkez ve ilçelerle birlikte günlük 550-600 ton katı atık toplanarak öncelikle ön ayrıştırması yapılacak. Daha sonra 3 farklı alanda enerji elde edilecek. Biyogaz reaktörden saatte 3 MW elektrik enerjisi elde edilecek. Gazifikasyon tesisinden ise saatte 4 MW enerji elde edilecek. Düzenli depolama sahası LFG tesisinden de saatte 3 MW olmak üzere burada 10 MW’ı geçen bir enerji elde edeceğiz. Daha önce yaptığımız yatırımda da 2.3 MW enerji elde ediliyor. Genel toplamda baktığımız zaman ise Malatya’nın çöplerinden 12-13 MW’ı bulan bir enerjiyi kazanmış olacağız.”

60 milyonu aşan bir yatırım

Malatya Entegre Çevre Projesi’nin çevresel olarak bakıldığında Malatya’da yaptıkları en önemli yatırımlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Firmalarımızın üstlenmiş olduğu yatırım miktarına da baktığımız zaman 60 milyonu aşan bir yatırımla bu hizmet gerçekleşmiş olacak. Önümüzdeki ay içerisinde resmi temelini atmayı düşünüyoruz. Altyapı çalışmaları tamamlandı. 4 yıldır çalışmalar devam ediyordu ama geçen yıl ÇED raporları alınarak resmi olarak başladı. 2017’nin Ekim ayı itibariyle de buradaki bütün yatırımlar bitirerek hizmete açmayı hedefliyoruz. Burada çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sera kurularak sebze ve kesme çiçek üretimi yapılacak

Malatya merkezin yanı sıra ilçelerde toplanacak olan çöplerden elde edilecek elektrik enerjisi sayesinde, bir taraftan çöplerin düzenli bir şekilde bertarafı sağlanırken, bir taraftan da ülke ekonomisine ve enerji sektörüne önemli katkılar sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca kurulacak olan sera tesislerinde enerji tesislerinin atık ısıları kullanılarak topraksız tarım metoduyla sebze ve kesme çiçek üretimi de yapılacak.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • mert muratoğlu (7 yıl önce)
    Mevcut iktidar ve belediye yönetimiyle farklı siyasi görüşte olsak da, insana ve çevreye yapılan yapılan bu tarz yatırımları taktirle karşılıyorum... Malatya bu konuda örnek şehir olma yolunda ilerliyor... Başkana ve yatırımı yapanlara teşekkür etmek boynumuzun borcu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat altun (7 yıl önce)
    Helal Olsun. Çöpünde adam ölen ülkeden çöpünden enerji üreten ülkeye ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Asena Ulusoy (7 yıl önce)
    Malatyamıza yakışan proje... ümraniyede çöplükten ölen adam ülkesinden çöpte n enerji üreten ülkeyee
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (7 yıl önce)
    Cok guzel yatirimlar bunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (7 yıl önce)
    Malatyamıza ve ülkemize yapılan bu hizmetleri görüşlerimiz ayrı bile olsa görmezden gelmek haksızlık olur. Emeği geçen herkese teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayhan (7 yıl önce)
    Malatya Belediyesinin değerli başkanına ve yöneticilerine böyle bir tesisi ülkemize kazandırdıkları için ne kadar teşekkür etsek azdır. Ülkemizin cari açığını oluşturan en büyük kalem enerji ithalatıdır. Yerli projelerle ülkemizde üretilen her MWe ye ihtiyacımız var. HELAL OLSUN BÜYÜK BAŞKAN. Ayrıca yatırım yapan babayiğitleri de kutlamak lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • kemal (7 yıl önce)
    Böyle yatırımlar hizmet etmek işte helal olsun bu vizyon farkı ortaya koyar
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi Çelik (7 yıl önce)
    Çevrecilik ve tasarruf anlamında güzel bir yatırım eğriye eğri doğruya doğru Başkan Çakırı kutlarım.
    0
    0
    Yanıtla