SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Güzel Bir Malatya Yapma İmkanı Varken.!" Tepkisi..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojileri Bölümü Başkanı, Öğretim Görevlisi İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, depremlerin yıktığı Malatya'da yapılan imar çalışmalarıyla ilgili şeffaf davranılmadığını, yanlış planlamalarla ilgili çalışmalara başlandığını belirterek, "İnşaat başladı, yapıyorlar, tarih bizi affetmez, tarih bizi yargılayacak." diye konuştu. Aluçlu, zemininde yer altı suyu olan çarşı bölgesinde inşaat için yapıldığı belirtilen fore kazıklarla ilgili de ciddi eleştirilerde bulunarak, "Uzaktan gördüğüm kadarıyla demir donatı yok, sade beton dökülüyor. Teknik anlamda bunun adı fore kazık değil, beton kazık bile değil." dedi.

“VATANDAŞIMIZIN KAFASI ÇOK KARIŞIK..”

Vuslat TV'de Pınar Kantarcı'nın program konuğu olan Aluçlu'nun açıklama ve iddialarından bazı satırbaşları şöyle:

"-Malatya'da kamuoyuna yeterli bilgi verilmiyor, basına sızdığı kadar ile   çözmeye çalışıyoruz. İktidar partisinin yerel yöneticileri şeffaf olacaklarını söylüyorlardı ama bu konularda şeffaf davranılmadığını görüyoruz. Yerinde dönüşüm nerelere uygulayacak maliyeti ne olacak vatandaşımızın kafası çok karışık. Yerinde dönüşümün daha çok konutları ilgilendiriyor. Çarşı merkezi, zaten Emlak Konut yapacak.  Emlak Konut yaptığı için pek bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

-Ama yerinde dönüşümdeki konutlara geldiğimiz zaman vatandaşları bilgi eksikliği var. Yerinde dönüşüm binamız   ağır hasarlı veya yıkılmış ise mevcut imar durumuna uygun olarak aynı şekilde yapabileceksiniz. Diyelim 10 daireli 5 katlı binanız var siz aynı şekilde 10 daire yapabileceksiz . İmar planı değişliği yapılmış ise 5 kat yerine 7 kat olmuş ise  o zaman 2 kat fazla yapacaksınız. Devletten alacağınız hibe ve krediyi de müteahhide vererek belki daha küçük metrekareli daireler tasarlayarak yapılabilecek. Yerinde dönüşüm arsanıza eski haliyle binayı yapmak demek, fakat müteahhidin eski hali ile orayı yapması mümkün değil. Şu an inşaat metrekare birim fiyat 20 bin TL ila 23 bin TL arasında, 100 metrekare inşaat yapacaksınız bunu maliyeti 2 bin 300 TL hibe ve krediden alacağınız miktar müteahhide verseniz dahi 800 bin TL cebinizden çıkacak. Müteahhide bu parayı verseniz dahi inşaatı yapmaz. Müteahhidi inşaatı yapması için ekstradan ya imarda katı artıracaksın yada 10 dairelik binayı 14 daire belki 16 daire    gibi daha küçük daire yaparak, sizin 150 metrekare yerinizi 100 metrekareye düşürerek yapabilir.

İKİ ÜÇ KAT BODRUM YAPILSAYDI..
-Standartlar uygun yapılan yüksek katlı binalarda hiç de öyle depremde hasar alacak mantığı yoktur. Bostanbaşı bizim için özel bir bölge zemin yapısında dolayı oraya yapılan binalar  sıkıntılıydı. Zemin yapısının taşıyacağı yük ilk başta 2 kata imar verildi, daha sonra yüksek katlara izin verildi. Ama standartlara göre perde beton ve iki, üç kat bodrum yapılsaydı bu bölgede bu kadar sorun olmayacaktı. Zemin emniyet gerilmesi çok düşüktü, belediye bir şekilde bunu artırdı bir iken dört, beşe çıkardılar. Böylece yüksek binalar yapıldı. Standartlara uygun yapılırsa buraya gökdelen bile yapabiliriz. Şu anda belediyenin aldığı imar kararıyla zemin artı altı kat yapılabilir, fazlası için imarın değişmesi gerekir.

BU İNŞAATI BELEDİYE DENETLEMEMELİ..
-Merkezde gördüğüm kadarı ile sorunlar var,  fore kazık denilen sistem uygulanmıyor. Uzaktan gördüğüm kadarıyla demir donatı yok, sade beton dökülüyor. Teknik anlamda bunun adı fore kazık değil, beton kazık bile değil. Bunu adı beton dökmek. Demirsiz beton düşük maliyeti anlamına gelir, eğer üzerine yüksek bina yapmayacaksanız varın öyle yapın ama adına fore kazık demeyin. Beton dahi doğru dökülmüyor. 26 metre yüksekten betonu direk boşaltamazsın, özel boru ile betonu çukura dökmeli. Burada beton ömrü kısalıyor. Bu inşaatı Belediye değil Çevre ve Şehircilik veya bir başkası denetlemeli.

-Orta hasarlı binaların güçlendirmesini lisanlı firmalara yaptırılmalı. Lütfen, güçlendirme yapılan binada oturulmaz mantığı vatandaşları kafasını karıştırmasın. Gerçek anlamda, standartına uygun güçlendirmeyle bina eski mukavemetinden iki katı, üç katı, uygulamanın şekline göre beş kata kadar binayı güçlendirebilir. Güçlendirme maliyeti, binanın toplam maliyetinin yüzde 40'nı aşmıyorsa yapılmalı. Zaten belediye encümenin de aldığı kararlar var. Güçlendirme yapılan binaların eski mukavemetinden daha kötü hale getirildiğini gördüğümüz örneklerde oldu. İşte bu kötü örnekler vatandaşlarımızı kafalarında güçlendirilmiş binada oturulmamalı mantığını doğurdu.

BU OLACAK ŞEY Mİ?
-Ben yıllarca anlattım; Malatya’da kentsel dönüşüm merkezden başlayıp çevreye doğru yayılması gerekir diye. Çevrede bulunan konut sayısı ile merkezde bulunan konut sayısında arasında dağlar kadar fark var. Yıllarca yerel yöneticiler, Şehit Fevzi'de 700 tane konut, Turgut Özal'da 168 tane konut yaptıklarını söyleyerek ‘depreme hazırlanıyoruz’ diyorlardı. Bu olacak şey mi? Deprem de Malatya'da 130 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Merkezdeki ana caddede çoğu bina yıkıldı. Caddeyi 26 metreden 30 metreye genişleteceğiz diyorsunuz. Sağlı, solu sağlam binalar var, caddeyi genişletmeniz için bu binaları yıkmak için bu bölgeyi riskli bölge ilan etmeleri gerek. Riskli bölgeler de artık mahkemelerde uzun sürmeyecek 180 günde mahkeme sonuçlanacak.

MUHTARLARLA TOPLANTI YAPIYORLAR, BİZİ ÇAĞIRMIYORLAR
-Duyuyoruz birtakım yerlere teknik geziler düzenliyorlar konudan bihaber kişileri çağırıyorlar, bizleri çağırmıyorlar. Bugüne kadar teknik insanlarla toplantı yapıldığını duydunuz mu? Muhtarlarla toplantı yapıyorlar. On defa muhtarlarla toplantı yapıyorsan, bir defa teknik adamlarla toplantı yap. 6 Şubat için deprem sempozyumu hazırlıyorlar bizi dinleyici olarak bile davet etmiyorlar. Projeyi Amerikalı mühendise ya da Japon mühendise çizdirin ama burada yaşayan teknik elemanlardan da ne kadarını projeye dahil edebilirseniz o kadarını dahil edin. Bizim kaprisimiz yok.

BUNA DUR DEMEK İÇİN ELİMDEN GELEN ÇABAYI HARCIYORUM
-Güzel bir Malatya yapma imkanı varken 4700 işyerinin yıkıldığı yere 10 bin işyeri yapılıyorsa ben buna dur demek için elimden gelen çabayı harcıyorum. Başka hiçbir amacım yok. Oraya konut yapılmayacak diyorlar. ‘Şimdi 15 bin konut yapacağız’ diyorlar bunu da biz yetkililerden öğrenemiyoruz, arka perdede konuşulanlardan öğreniyoruz. Kuyumcular Çarşı'nın yerinde yapılması Malatya için yanlış proje diyorum. 80 'li, 90'lı yıllarda Münir Erkal, kuyumcular çarşısının olduğu bölgeyi kaldırabilmek için yıllarca uğraştı, kaldıramadı. Şimdi elimizde böyle bir fırsat varken biz bu fırsatı niye değerlendirmiyoruz? Versinler bana, ben projesini hazırlayayım, hak kaybına uğramayacak şekilde, onları ikna olacakları şekilde, Malatya’nın geleceğe hazırlaması noktasında projesini çizip kendilerine vereyim.  Siz bu planlamayı yaparken neye göre yapacaksınız, kamunun hakkını düşünerek yapacaksınız. Bizim kimsenin malında gözümüz olamaz zaten, bizim derdimiz Malatya. Bir teknik insan olarak Malatya'nın güzel olması için o alanın olmaması gerektiğini söylüyorum. İnşaat başladı, yapıyorlar, tarih bizi affetmez, tarih bizi yargılayacak."

Savaş BARIŞ, malatyahaber.com- Vuslat TV

FOTO: Akpınar ile Çevre Yolu arasındaki çarşı bölgesindeki inşaat çalışmalarından…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • MEHMET ÖZBEY (10 ay önce)
    Doğru Söyleyeni Dokuz Köyden kovarlar. Malatya Akpnin tarlasıymış gibi kimseye birşey anlatma birşeyleri izah etme gereği duymuyor.Çünkü kendilerinden başka bilen yok.Gören yok,herkes aptal sanıyorlar. daha çok deprem olur bu kadar adaletsiz bir dünyanın varlığını kurmaya çalışan AKP YÜZÜNDEN
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah Yiğit (10 ay önce)
    Malatya B.Şehir Belediyesi ve İnönü üniversitesi bu ve bunun gibi değerli insanların kıymetini bilmedi ve bilmiyor.Sayın Vehbi Aluçlu yıllarca yırtıldı,çabaladı gerek tarım arazilerinin yerleşime açılmaması için ama baştaki vampirler rant için dinlemediler.2009,2010 yıllarında bahse konu kuzey çevre yolumu, Güney çevre yolumu olsun diye ve sayın Vehbi Aluçlu Güney çevre yolu için çok uğraşmıştı ama olmadı.Kuzey çevre yolu çok daha rant getirdiği için ve bir çok tarım arazisi yok olup gitti. Kim zarar etti,tabiki Malatyalı.Akp nin Malatya belediye başkanları çok zarar verdi Malatyama.Beydağı etekleri boş dururken tarım alanlarını yerleşime açtılar ve halkın evini başına yıktılar. Yeşilyurt Malatya yolunun güney kısmı 2,5 kata imarlı ama yolun altı 15 kata imarlı.Peki noldu.Allahım bunu yapanların yanına koymasın.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Emircan Eren (10 ay önce)
    O değil de yerin 2 metre altında heryerden su fışkırmış... Herkes dikkatle fotoğraflara baksın ne çıkmış Su... Biz üstüne ne yapacağız yine inşaat...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatian (10 ay önce)
    malatya'dan bir cacık olmaz. merkeze yakın bi yerde arsa alıp evini yapacan sadece markete alışverişe gidecen. merkez de merkez. ne merkezi ne çarşısı kardeşim dağıtsana bankaları kuyumcuları avm leri. bir çarşı tecde fahri tarafına, bir çarşı çöşnük tarafına, bir çarşı hastane tarafına vs. çarşı tek orda oldukça trafik sorunu da çözülmez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • cafer CANBAY (10 ay önce)
    Öyle belediye başkanı isterim deli dumrul gibi olmalı yıkılacaksa yıkmalı ne orta hasarı ne az hasarı 6.şubatta buyanı binlece sarsıtıcı deprem olmuş halen devam ediyor malatyanı altı deniz kim yapıyor bu yapıyı kimden cesaret alıyorlar yazık ediyıyorsunuz malatyamıza bilmiyorsanız anlamıyorsanın anlayanları dahvet edin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Öz Malatyali (10 ay önce)
    Bir şehirde vizyon sahibi proje sahibi dik duruşu olan idareci siyasetçi olmazsa böyle olur şehir rantcilara teslim olmuş yazıklar olsun
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (10 ay önce)
    Hadi hakkaniyetle yapılsa mülkiyetlerde (%3-5) küçülme olmuş çok da insanlar buna takılmıyor! Ama özellikle çarşı merkezinde milletin malına çöküyorlar! Sorarım size proje olmadan siz ihaleye girer miydiniz? Öyleyse proje neden tapu sahiplerine gösterilmiyor? Çünkü milletin malına çöküyorlar!!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • hasan (10 ay önce)
    hoca gündemde kalmak için hergün yeni birşeyler deniyor. birgün çıkıp deprem bilimci gibi konuşuyor. birgün falcı gibi konuşuyor 2-3 tane büyük deprem olacak diyor. bu kezde inşaat mühendisliği yapmaya karar vermiş ama bilim adamı gibi değilde sade vatandaş gibi konuşmuş.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • ALİ (10 ay önce)
    Hocamız uzaktan gördüğüm kadarıyla demir yok demiş.Neden temelin yanına gidip yerinde incelemediniz.Farazi ve tahmini durumlar üzerinden yorum yapmasaydınız keşke.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Adamlar her işlerini kendi içlerinde organize ediyorlar. Bilim adamlarına ihtiyaçları yok, değerli hoca. Devir böyle işliyor. Bu yıkıntıların sorumlusu kim, kim, kim?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalee (10 ay önce)
    Yorumları okuyorum beklenti yüksek , kimse demiyor ki beyler deresi viyadüğü yapılırken raylı sistemde konulsun denildi kimse takmadı 2 gidiş 2 geliş yol yaptılar herhangi bir olumsuzlukta trafik kitleniyor , eski yolu da gölet yaptılar , kaldı ki viyadük hatalı yapıldı, yapılan alt geçitler ibretlik , şimdi ahali kalkmış bu insanlardan vizyon bekliyor ,daha çok beklersiniz ...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Abdullah Yiğit (10 ay önce)Malatyalee isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeşim katılıyorum size. Malatyada bir partizancılık birde dincilik kesfeti adı altında milletin manevi değerleri ele alınarak ve şak şakcılarında büyük katkıları ile layikatsız kişilerin başa gelmeleri ile yarım yanlış işler yapılmaktadır. Benim ne işim var AKP. ile CHP. ile veya o parti bu parti ile.Malatya ya mimar müh.,inş.müh.harita müh., gibi tahsilli kültürlü insanların Belediye Başkanları olması gerek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (10 ay önce)
    Bir kaanat önderi gazeteci siyasetci yok mu yaa su şehrin bu vizyonsuz yine aynı şekilde kurulmasına ses çıkaran şehire resmen ihanet bu yapılan şehrin geleceğine hançer adeta
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet (10 ay önce)
    Bu fotoğrafları gören kamu buralara yeni binalar yapmaya karar veriyor TARİH BUNLARI YAZACAK VE İHANET OLDUĞU HEP SÖYLENECEK. Bir karar ile bölgedeki yoğunluk azami AZALTILMALI Çarşı ve MERKEZ kelimeleri unutulmalıdır. Malatya DEPREM sonrası BATTALGAZİ & YEŞİLYURT olmak üzere 2 alt merkez şeklinde planlanmalı. Yeşilyurttada Battalgazidede çok müsait çarşı alanı olabilecek yerler var. Bir kısım MÜLKİYET SAHİPLERİNİN BASKISINDAN ÇEKİNMEYİN CESUR VE KARARLI OLUN. VEHBİ HOCAYI DİNLEYİN BÖYLE DEĞERLER KOLAY YETİŞMİYOR.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    İstanbul da yaşıyorum 6 şubattan beri yazıyorum arada.. sözümün arkasindayim deprem de yıkılan 10 sehirden en kötüsü malatya olacak.. niye mi? İste haber orda.. fore kazık delici makina gelir yanyana yada sırası ile kazık çakilacak yeri önce kaç mt derin delecekse deler.. sonra kazılan yere önceden hazirlanmis bağlanmış hazır demir içine konulur sonra üstüne beton dökülür.. denize dolgu vs hepsini gördük İstanbul da.. boş beton nedir yaa.. curur dökülür bu..yerinde dönüşüm ve yol 30 mt mi olacak.. yine az.. hergun metrobus ile işe gidip geliyorum beylikduzu tarafında... geçen yola baktım.. 4 gidiş 4 geliş yol+ 2 şer serit yan yollar ve ortada giden 2 şeritli metrobus ve kaldırım vs.. yemin ediyorum genişlik 100 mt vardır.. yol böyle açılır.. hadi geçtim kayserinin bir gezin yaa.. bende olsam benim de gözümün yaşına bakmayın.. malatya mizi çok güzel yapın.. yolları 50 mt olsun sokaklar 30 mt olsun.. binalar inci gibi sıralı nizamı olsun.. gezdiğimiz de ohhh be diyelim.. gurur duyalım... rant menfaat uğruna torunlarınıza kötü bir malatya bırakmayın..
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MALATYALI (10 ay önce)
    Yetkililere bir önerimiz var; Kernekte olan derme suyunun fuzuli caddesinden aşağı yapılabilecek bir kanal ile merkezden geçirilip (kernek yüksekte olduğundan kot farkından dolayı su şelaleler şeklinde kendi akarıyla merkeze gelir) yeni cami yanında bir büyük bir gölet yapılsa etrafına oturma yerleri, ağaçlar, çiçekler dikilse ve su tekrar kanal ile çevreyolu altına nakledilse güzel bir çalışma olur diye düşünüyoruz. Umarız dikkate alınır. Vesselam.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • O kadar haklısın ki..ama bunun için vizyon gerekir.. madem şehrin şu şehri yap.. bir ara kanalboyundaki binalari sağlı sollu yıkıp kanalı genisletip Eskişehir deki gibi kayıtlar koyacaklardi.. ne projeler vardı yapilamadi hiç biri..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • zafer (10 ay önce)
    suyu içinde büyuk bir park yapma imkanı varken hatır gönülle tekrar betonlaşma peşinden koşan rant peşinde olan siyasilere yönetiçilere yazıklar olsun emeksizle akpınar arası büyük bir park olabilir bu zihniyet yarın bakırcılar çarşısını demircileri kaynakçıları çarşının ortasına oturtur yazık
    %93
    %7
    Yanıtla
  • depremzede (10 ay önce)
    6 şubat depreminde ilk bakıldığında binaya ağır hasar verildi sonra bina sakini biri itiraz edip tekrardan incelendi orta hasar olduğu tespit edildi tekrar bir itiraz ile bakılması istendi karar yine orta hasar ve şimdi mahkemeye başvurarak az hasara çevrilmeye çalışılıyor şimdi bu bina yaşam alanı olarak ne kadar güvenli olacak hak sahipliği onaylanmadığı için az hasara çevirmek ne kadar sağlıklı olacak insan canı bu kadar ucuz mu oldu bu durum şunu ortaya çıkarıyor deprem oldukça bina kendi kendine iyileşmiş mi oldu kiralık ev ararken evin hasar durumunu mutlaka sorgulayın hangi hasardan döndüğüne bakın mutlaka
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam İçin (10 ay önce)
    Malatyamıza yatırımlar yapılırken oldu bittiye getirilmemeli GELECEĞE YÖNELİK projeler yapılmalıdır. Şehrin daha bir türlü bitmek bilmeyen Kanayan yarası sarılmadı Kuzey çevreyolu bitmedi. Ankara yolundan İNÖNÜ üniversitesine kadar RAYLI SİSTEM yıllardır söylendi ama memleketimiz ne yazık ki geri plana atıldı. Depremden Malatyanın birçok yeri yıkıldı. Bari bunu değerlendirip kimseye Torpil yapmadan geleceğe yönelik bir MİMARİ proje ile yollar 2-3 şerit yapılsa, ELZEM OLAN Meydanlar ve SEMT PAZARLARI her mahallede yapılsa, Özellikle de ciddi bir kanayan yarada MALATYAMIZDA çok katlı OTORPARKLARIN olmaması. İnşaallah yeni gelecek BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE başkanımız bunları gerçekleştirir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BELEDİYE (10 ay önce)
    Bu inşaatı belediye denetlememeli SAYIN ALUÇLU , TDY 2018 e göre tüm projeler denetlendi , C30-I=1.2 , Simetri deprem perdeli sisteme göre tüm statik projeler denetlenirken taslaklar verilmişken bu inşaatı neden belediye denetlemiyor ?? BAKINIZ iyi bildiğiniz gibi 1.4 ve 1.6 güvenlim katsayılarınız varken inşaat kusurlarından bahsedip bu inşaatlar bundan göçtü hesaplanan ve etkiyen ikinci mertebe etkilerden ve gelen deprem ivme şiddetlerinden bahsetmenizi beklerdim bu işin uzmanı olarak , merkeze jet groud tarzı bir uygulama yapılıyor fore kazık değil güçlendirme tam bir fiyasko betonu iyi yapısal hasar almamış , şahkülü standart değerler dışına çıkmayan mevcut projesine uygun her bina belli ivme PGA(deprem etkin yer ivme katsayısına ) göre güçlendirilebilir fakat şuanda alınan ivme katsayıları ve etkiyen katsayılar arasında dağlar kadar fark var bu durumda yüzde 50 sinden fazla el dökümü olan betonların iyi gelme durumu zaman içinde mevcut projesiyle alakası kalmamış inşaatların güçlenme durumu 4 büyük deprem ve binlerce artçının etkidiği plastik şekil değiştirmiş yapı malzemesinin güçlenme durumu ne kadar sağlıklı olacak yönetmelik PGA = 0.336 - etkiyen PGA = 1.90 ( mesafeden dolayı ) , etkiyen en yüksek ivme ölçülen 2.07 iken ne kadar sağlıklı yapılar güçlendirip yada sıfırdan tasarlayabileceksiniz ?? .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hkb (10 ay önce)
    Iddialar cok ciddi , fore kazik iside ciddiyet ve bilgi isteyen bir konudur. cok dikkat edilmeli.. haberin ilk resmini gorunce heryere havuz yapilmis gibi su altinda kalmis temeller..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yahya (10 ay önce)
    Her Malatyalı İbrahim Hocaya neden aday olduğunu sormalı... Sonrada Malatyanın her 5 yılda bir İbrahim Hoca ile hayallerin ötesinde hizmet/kentleşme ile nerelere geleceğine şahit olacaktır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Pütürgeli (10 ay önce)
    Şehirde sesi çıkan bir tane yürekli adam yok olsaydı şehrin yüzyüzilina yapılan bu ihanet olmazdı herkes kendi menfaati çıkarı derdin de o yüzden şehir bir gram gelişmiyor şehrin su dapdar yolları bile rezalet iç içe girmiş halı en basitinden su Söğütlü cami meydan olabilirdi kışla fuzuli gibi şehrin için geniş kurulabilirdi bunlar da Bir Gram vizyon Yok
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kernekli (10 ay önce)
    Şehir dümdüz olmuş Doğanşehir’de depremde zarar gören roma surlarını yapıyorlar. Bostanbaşındaki siteler müşterek tapulu yerinde dönüşüm için %100 başvuru şartı koşuyorlar. Biz %51’i sağladık ama yapamıyoruz. Bostanbaşında arsamız belli parselimiz belli. Malatya’nın en büyük mahallesine bi çözüm yolu açın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adil (10 ay önce)
    Asrın felaketi deprem size şehiri doğru düzgün yeniden yapma imkanı tanımış.Ama bu şehirin karar vericileri bunun altından kalkacak kapasitede değil.Kuyumcular bölümünü oraya yeniden yapmak bu şehire ihanettir.Paralılara boyun eğmektir.Ayrıca Çarşı yerle bir olmuşken niçin Fuzuliyi çevreyoluna bağlamayı düşünmez yeni bir bağlantı yolu kurmazlar.Bunları sokaktaki insanlar konuşuyor ama planı yapanlar d7üşünmüyormu.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tecdeli (10 ay önce)
    Şehre en büyük ihaneti yaptılar yerinde dönüşüm diyerek, fuzuli, kısla akpınar hangi şehrin merkezinde bu kadar dapdar yollar var ya da dapdar meydanlar malatya' İstanbulun köyü gibi oldu bu zihniyetle
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Sahipsiz şehir (10 ay önce)
    Arkadaş gerçekten yazık günah bu şehirde bir tane.mi.cesur babayiğit mert insan yok şehri yine dapdar iç içe beton yığını şeklinde kuruyorlar rant için bu şehrin geleceğine yüzyüzilina yapılacak ihanettir şehri yüz yıla hitap edecek şekilde kurmak çok mu zordu şehir yine hindistan Gibi kurulacak dar sokaklar caddeler dar meydanlar bu şehir bu ihaneti affetmez ve yazık ki sesini çıkarn bir yiğit Yok
    %92
    %8
    Yanıtla