İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojileri Bölümü Başkanı, Öğretim Görevlisi İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, depremlerin yıktığı Malatya'da yapılan imar çalışmalarıyla ilgili şeffaf davranılmadığını, yanlış planlamalarla ilgili çalışmalara başlandığını belirterek, "İnşaat başladı, yapıyorlar, tarih bizi affetmez, tarih bizi yargılayacak." diye konuştu. Aluçlu, zemininde yer altı suyu olan çarşı bölgesinde inşaat için yapıldığı belirtilen fore kazıklarla ilgili de ciddi eleştirilerde bulunarak, "Uzaktan gördüğüm kadarıyla demir donatı yok, sade beton dökülüyor. Teknik anlamda bunun adı fore kazık değil, beton kazık bile değil." dedi.
“VATANDAŞIMIZIN KAFASI ÇOK KARIŞIK..”
Vuslat TV'de Pınar Kantarcı'nın program konuğu olan Aluçlu'nun açıklama ve iddialarından bazı satırbaşları şöyle:
"-Malatya'da kamuoyuna yeterli bilgi verilmiyor, basına sızdığı kadar ile çözmeye çalışıyoruz. İktidar partisinin yerel yöneticileri şeffaf olacaklarını söylüyorlardı ama bu konularda şeffaf davranılmadığını görüyoruz. Yerinde dönüşüm nerelere uygulayacak maliyeti ne olacak vatandaşımızın kafası çok karışık. Yerinde dönüşümün daha çok konutları ilgilendiriyor. Çarşı merkezi, zaten Emlak Konut yapacak. Emlak Konut yaptığı için pek bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
-Ama yerinde dönüşümdeki konutlara geldiğimiz zaman vatandaşları bilgi eksikliği var. Yerinde dönüşüm binamız ağır hasarlı veya yıkılmış ise mevcut imar durumuna uygun olarak aynı şekilde yapabileceksiniz. Diyelim 10 daireli 5 katlı binanız var siz aynı şekilde 10 daire yapabileceksiz . İmar planı değişliği yapılmış ise 5 kat yerine 7 kat olmuş ise o zaman 2 kat fazla yapacaksınız. Devletten alacağınız hibe ve krediyi de müteahhide vererek belki daha küçük metrekareli daireler tasarlayarak yapılabilecek. Yerinde dönüşüm arsanıza eski haliyle binayı yapmak demek, fakat müteahhidin eski hali ile orayı yapması mümkün değil. Şu an inşaat metrekare birim fiyat 20 bin TL ila 23 bin TL arasında, 100 metrekare inşaat yapacaksınız bunu maliyeti 2 bin 300 TL hibe ve krediden alacağınız miktar müteahhide verseniz dahi 800 bin TL cebinizden çıkacak. Müteahhide bu parayı verseniz dahi inşaatı yapmaz. Müteahhidi inşaatı yapması için ekstradan ya imarda katı artıracaksın yada 10 dairelik binayı 14 daire belki 16 daire gibi daha küçük daire yaparak, sizin 150 metrekare yerinizi 100 metrekareye düşürerek yapabilir.
İKİ ÜÇ KAT BODRUM YAPILSAYDI..
-Standartlar uygun yapılan yüksek katlı binalarda hiç de öyle depremde hasar alacak mantığı yoktur. Bostanbaşı bizim için özel bir bölge zemin yapısında dolayı oraya yapılan binalar sıkıntılıydı. Zemin yapısının taşıyacağı yük ilk başta 2 kata imar verildi, daha sonra yüksek katlara izin verildi. Ama standartlara göre perde beton ve iki, üç kat bodrum yapılsaydı bu bölgede bu kadar sorun olmayacaktı. Zemin emniyet gerilmesi çok düşüktü, belediye bir şekilde bunu artırdı bir iken dört, beşe çıkardılar. Böylece yüksek binalar yapıldı. Standartlara uygun yapılırsa buraya gökdelen bile yapabiliriz. Şu anda belediyenin aldığı imar kararıyla zemin artı altı kat yapılabilir, fazlası için imarın değişmesi gerekir.
BU İNŞAATI BELEDİYE DENETLEMEMELİ..
-Merkezde gördüğüm kadarı ile sorunlar var, fore kazık denilen sistem uygulanmıyor. Uzaktan gördüğüm kadarıyla demir donatı yok, sade beton dökülüyor. Teknik anlamda bunun adı fore kazık değil, beton kazık bile değil. Bunu adı beton dökmek. Demirsiz beton düşük maliyeti anlamına gelir, eğer üzerine yüksek bina yapmayacaksanız varın öyle yapın ama adına fore kazık demeyin. Beton dahi doğru dökülmüyor. 26 metre yüksekten betonu direk boşaltamazsın, özel boru ile betonu çukura dökmeli. Burada beton ömrü kısalıyor. Bu inşaatı Belediye değil Çevre ve Şehircilik veya bir başkası denetlemeli.
-Orta hasarlı binaların güçlendirmesini lisanlı firmalara yaptırılmalı. Lütfen, güçlendirme yapılan binada oturulmaz mantığı vatandaşları kafasını karıştırmasın. Gerçek anlamda, standartına uygun güçlendirmeyle bina eski mukavemetinden iki katı, üç katı, uygulamanın şekline göre beş kata kadar binayı güçlendirebilir. Güçlendirme maliyeti, binanın toplam maliyetinin yüzde 40'nı aşmıyorsa yapılmalı. Zaten belediye encümenin de aldığı kararlar var. Güçlendirme yapılan binaların eski mukavemetinden daha kötü hale getirildiğini gördüğümüz örneklerde oldu. İşte bu kötü örnekler vatandaşlarımızı kafalarında güçlendirilmiş binada oturulmamalı mantığını doğurdu.
BU OLACAK ŞEY Mİ?
-Ben yıllarca anlattım; Malatya’da kentsel dönüşüm merkezden başlayıp çevreye doğru yayılması gerekir diye. Çevrede bulunan konut sayısı ile merkezde bulunan konut sayısında arasında dağlar kadar fark var. Yıllarca yerel yöneticiler, Şehit Fevzi'de 700 tane konut, Turgut Özal'da 168 tane konut yaptıklarını söyleyerek ‘depreme hazırlanıyoruz’ diyorlardı. Bu olacak şey mi? Deprem de Malatya'da 130 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Merkezdeki ana caddede çoğu bina yıkıldı. Caddeyi 26 metreden 30 metreye genişleteceğiz diyorsunuz. Sağlı, solu sağlam binalar var, caddeyi genişletmeniz için bu binaları yıkmak için bu bölgeyi riskli bölge ilan etmeleri gerek. Riskli bölgeler de artık mahkemelerde uzun sürmeyecek 180 günde mahkeme sonuçlanacak.
MUHTARLARLA TOPLANTI YAPIYORLAR, BİZİ ÇAĞIRMIYORLAR
-Duyuyoruz birtakım yerlere teknik geziler düzenliyorlar konudan bihaber kişileri çağırıyorlar, bizleri çağırmıyorlar. Bugüne kadar teknik insanlarla toplantı yapıldığını duydunuz mu? Muhtarlarla toplantı yapıyorlar. On defa muhtarlarla toplantı yapıyorsan, bir defa teknik adamlarla toplantı yap. 6 Şubat için deprem sempozyumu hazırlıyorlar bizi dinleyici olarak bile davet etmiyorlar. Projeyi Amerikalı mühendise ya da Japon mühendise çizdirin ama burada yaşayan teknik elemanlardan da ne kadarını projeye dahil edebilirseniz o kadarını dahil edin. Bizim kaprisimiz yok.
BUNA DUR DEMEK İÇİN ELİMDEN GELEN ÇABAYI HARCIYORUM
-Güzel bir Malatya yapma imkanı varken 4700 işyerinin yıkıldığı yere 10 bin işyeri yapılıyorsa ben buna dur demek için elimden gelen çabayı harcıyorum. Başka hiçbir amacım yok. Oraya konut yapılmayacak diyorlar. ‘Şimdi 15 bin konut yapacağız’ diyorlar bunu da biz yetkililerden öğrenemiyoruz, arka perdede konuşulanlardan öğreniyoruz. Kuyumcular Çarşı'nın yerinde yapılması Malatya için yanlış proje diyorum. 80 'li, 90'lı yıllarda Münir Erkal, kuyumcular çarşısının olduğu bölgeyi kaldırabilmek için yıllarca uğraştı, kaldıramadı. Şimdi elimizde böyle bir fırsat varken biz bu fırsatı niye değerlendirmiyoruz? Versinler bana, ben projesini hazırlayayım, hak kaybına uğramayacak şekilde, onları ikna olacakları şekilde, Malatya’nın geleceğe hazırlaması noktasında projesini çizip kendilerine vereyim. Siz bu planlamayı yaparken neye göre yapacaksınız, kamunun hakkını düşünerek yapacaksınız. Bizim kimsenin malında gözümüz olamaz zaten, bizim derdimiz Malatya. Bir teknik insan olarak Malatya'nın güzel olması için o alanın olmaması gerektiğini söylüyorum. İnşaat başladı, yapıyorlar, tarih bizi affetmez, tarih bizi yargılayacak."
Savaş BARIŞ, malatyahaber.com- Vuslat TV
FOTO: Akpınar ile Çevre Yolu arasındaki çarşı bölgesindeki inşaat çalışmalarından…