Battalgazi Belediyesi tarafından hizmete sunulan Tahtalı Hamam Müzesi, ziyaretçilerin akınına uğruyor. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Malatya’ya kazandırılan Tahtalı Hamam Müzesi’ni açıldığı günden bugüne yaklaşık 16 bin kişi ziyaret etti.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın girişimleri sonucu restore edilerek hamam müzesi olarak hizmete sunulan Tahtalı Hamam Müzesi, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Türk Hamam kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla restore edilerek hamam müzesine dönüştürülen Tahtalı Hamam’da, Türk hamam kültürünü yansıtacak bütün objeler yer alıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık’ın katılımı ile açılışı gerçekleştirilen Tahtalı Hamam Müzesi’ni açıldığı günden bu güne yaklaşık 16 bin kişi ziyaret etti. Tahtalı Hamam Müzesi’ni ziyarete gelen Battalgazi Polat, “Hamam, yeniden bana tarihi yaşattı. Malatya'nın eski hamamlarına gitmişliğim var. Belediye Hamamı şimdiki adı çarşı hamamı, yıldız hamamı, işçiler kahvesinin oradaki hamama gidiyorduk. Çocukken tabi annelerimizle giderdik. Dellekler vardı, kadınlara kızıyordu, büyük çocukları yanında getirdikleri zaman. Dolmalar, köfteler yapılırdı, hamamda yenilirdi. Çocuktuk annelerimizle giderdik. Benim çocukluğumun güzel bir kültürüydü. Battalgazi Belediye başkanımızdan Allah razı olsun çok güzel yaptı burayı. Herkes geziyor ve beğeniyor. Bizlere eski tarihimizi yaşattı. Bende Battalgaziliyim ismimde Battalgazi” dedi.
Müzeyi gezen vatandaşlardan Selahattin Peker’de, “Hamamı ilk olarak gezdik. Burada bir taziye vardı, o vesile ile hamamı görelim dedik. Güzel olmuş emeği geçenlere teşekkür ederiz. Eski hali yıkık, dökük çok harabeydi. Başkanımız bu işlere çok önem veriyor. Tarihi eserleri ayağa kaldırıyor. Battalgazi'de Şifa Hamam var orayada giderdik zamanında. Artık hamamlara giden o kadar kalmadı. Önceleri gidiyorlardı, şimdi herkesin evinde hamam var. Burada eski dönemlerimizi, anılarımızı hatırladık. Bizlerde yemek götürürdük yanımızda, ama ekseri bayanlar kısır yapar ve köfte gibi yemekler hazırlayıp götürürlerdi” diyerek, Tahtalı Hamam Müzesi ile hamam kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tahtalı Hamam Müzesi’ni çok beğendiğini belirten Recep Köme ise, “Küçükken hiç gelmedim buraya. Ailece tabi gitmiştim başka hamama, Eskimalatya'daki hamama. Oradaki ortamda aynı bu şekildi. Her şeyi yapıp götürürlerdi, eğlenirlerdi. Buranın eski şekli tabi iyi değildi, yeni şekli daha iyi. Bu hale gelmiş, memlekete hizmet kazandırılmış, ne mutlu Selahattin Gürkan'a” diye konuştu.
Tahtalı Hamam Müzesi ile ilgili arılarının olduğunu belirten Mübeccel Yağmurlu’da, “Burada anımız çok, anlatmayla bitmez. İlk defa geliyorum, buranın çocuğuyum ben. Burada büyük bir havuz vardı, su akardı pınar gibi. İki oda vardı, biri hahamcının, diğeri müşterininkiydi. Girişte 3 oda vardı, soyunma odalarıydı. Gelin olacak kızlar buraya gelin olacağı zaman gelirlerdi bizim zamanımızda. Gelin hamamı yaparlardı, hamamcı bahşiş alırdı. Burada anılarımız çok, anlatılacak gibi değil” ifadelerini kullandı.
Son olarak müze ile ilgili değerlendirmede bulunan Yaşar Yağmurlu ise, “Bundan bir süre evvel burası tam bir viraneydi ve elden çıkmış bir durumdaydı. Sağ olsun kim yaptıysa, kim ilgilendiyse, eski halinden yüz misli, dört dörtlük daha güzel bir duruma getirmişler. Emeği geçenlere teşekkürler. Eskiden çocukken buraya biz gelirdik, bayanların hamamıydı, erkeklere değildi burası. Boyum biraz uzun olduğu için kardeşimi alırlardı, beni almazlardı. Bende ağlayarak eve geri dönerdim. Bu anlattığım benim yaşım 74, yani 7-8 yaşlarındaydım. Bu süre zarfında da burası baya bir yıpranmıştı, viraneye dönmüştü. Burayı görünce hayrete düştüm, çok değişmiş. Battalgazi Belediye Başkanı olsun diğer emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun” dedi.
Bülten