SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hayali Deprem Büyüklükleri ve Korku Depremleri Üretiliyor!"

A- A+ PAYLAŞ

Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “6 Şubat 2023 depremleri öncesi ve özellikle sonrası tetiklenmiş bağımsız depremlerin ve zaman zaman öncesi küçük depremlerin olması gayet normal. Yani eski bir zayıflık düzlemi olan Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde bu tür küçük depremlerin olması, bu fayın 7.0 ve üzeri deprem üreteceği anlamına gelmez. Yer bilimci ve deprem bilimci olmayan biri tarafından Malatya Fayına paralel dediği 3. alana karşılık gelen bölgede 1121 gibi 7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır.” dedi.

Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede Malatya ve bölgede 7 ve üzeri deprem olacağı şeklindeki açıklamaların ve değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı ve bilimsel verilerden uzak olduğunu savundu.

“Hayali deprem büyüklükleri ve korku depremleri üretilmeye devam edilmektedir”

Dr. Demirtaş, “Bilindiği üzere, 90 km uzunluktaki D-B gidişli sol yanal doğrultu atımlı Çardak Fay Zonu üzerinde 06 Şubat 2023 günü 13:24'de Mw=7.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Çardak fay zonunun doğu ucu (Nurhak-1) üçlü fay kesişim/açılmalı büklüm bölgesi; batı ucu (Göksun-2) D-B doğrultusundan KKD-GGB'ya yön değiştirme/ açılmalı büklüm bölgesi olup, her iki bölge çok geniş pürüz alanı oluşturduğu için artçı depremler bu iki bölgede yoğunlaşmaktadır. Ekinözü/Elbistan ile Darende arasında KD-GB yönünde yoğunlaşan 3. bölge ise; bu alandaki eski zayıflık düzlemlerini oluşturan kısa kırıklar üzerinde olan tetiklenmiş bağımsız depremleri oluşturmaktadır. Bu kesimde de zaman zaman 1.0 ila 4.0 aralığında küçük depremler olmaktadır. Bu üç yoğunlaşma bölgesinde 6 Şubat 2023 ana şokundan bu yana, giderek azalan bir şekilde artçı ve tetiklenmiş bağımsız depremler olmaya devam etmektedir. Bu üç bölgede zaman zaman 4.0 ve üzeri artçı deprem olunca; fay segmantasyonu, fay geometrisi, fay kinematiği, deprem tehlike parametreleri vb. konularında uzman olamayan birileri tarafından hayali deprem büyüklükleri ve korku depremleri üretilmeye devam edilmektedir.” İfadelerini kaydetti.

“Korku depremleri üretmenin hiçbir anlamı yok”

Dr. Ramazan Demirtaş şu değerlendirmeleri yaptı: 

“Her 4.0 ve üzeri olan artçı deprem sonrası, 3.5 milyon yıl önce aktivitesini yitirmiş Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun 3 bin yıldır kırılmadığı ve çok yakın gelecekte M7.2/7.4 gibi deprem üreteceği şeklinde somut veriye dayanmayan ve geçerliliği olmayan açıklamalar yapılmaktadır. Türkiye Diri Fay Haritasına göre 3 parçadan oluşan 175 km uzunlukta Malatya Fayı ve 2 parçadan oluşan 135 km uzunluktaki Ovacık Fayı üzerinde son 4 bin yılda tek bir 7.0 ve üzeri deprem kaydı bulunmamaktadır. Normal de aktif ise, bu 5 parçanın her birinin son 4 bin yılda 7.0 ve üzeri deprem üretmesi gerekirdi. Neden üretmiyor? Çünkü 3.5 milyon yıl önce Doğu Anadolu Fay Zonu oluşunca, Malatya-Ovacık Fay Zonu aktivitesini kaybetmiştir. Yani son 3.5 milyon yıldır deprem üretmiyor. Diyecekler ki, o zaman Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde olan küçük depremler neden oluyor? Çok basit Malatya-Ovacık Fay Zonu 3.5 milyon yıl aktivitesini kaybetmekle birlikte, eski bir zayıflık düzlemi olduğu için, 6 Şubat 2023 depremleri öncesi ve özellikle sonrası tetiklenmiş bağımsız depremlerin ve zaman zaman öncesi küçük depremlerin olması gayet normal. Yani eski bir zayıflık düzlemi olan Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde bu tür küçük depremlerin olması, bu fayın 7.0 ve üzeri deprem üreteceği anlamına gelmez. Öyle olsaydı, eğer 3 bin yıl deprem tekrarlanma aralığı olsaydı, son 4 bin hatta 10 bin yıl içerinde, 5 parçadan oluşan fay üzerinde 7.0 ve üzeri en az 5 ya da en az 10-15 deprem olması gerekirdi. Olmadığına göre korku depremleri üretmenin hiçbir anlamı yok.”

“7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır”

Dr. Ramazan Demirtaş açıklamalarını şöyle tamamladı: 

“06 Şubat 2023 depremlerinden bugüne geçen 16 aylık sürede, Çardak Fay Zonu'nun 1 ve 2 ; ve 3 nolu alanda: 
5.0 <M<6.0 = 37 
4.0 <M<5.0 = 375 
3.0 <M<4.0 = 2120 
2.0 <M<3.0 = 10500 
1.0 <M<2.0 = 22000 olmak üzere 1.0<M<6.0 toplam 35 bine yakın artçı/bağımsız tetiklenmiş deprem oldu. Görüldüğü üzere 35 bin depremin olduğu Çardak Fay Zonu'nun 1 ve 2 nolu fay kesişim/açılmalı büklüm bölgesinde artçı depremler ve Afşin-Darende arasında uzanan 3 nolu alanda eski zayıflık düzlemi olan kısa kırıklar üzerinde bağımsız tetiklenmiş depremlerin olması gayet normal. Bu üç bölgede zaman zaman bu tür küçük artçı/bağımsız tetiklenmiş depremler olmaya devam edecek. Yer bilimci ve deprem bilimci olmayan biri tarafından Malatya Fayına paralel dediği 3. alana karşılık gelen bölgede 1121 gibi 7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Malatyali (6 ay önce)
    Bu rapora göre 6 Şubat sonrası 5 ila 6 arası 37 deprem olmuş ben bukadar deprem hatırlamıyorum ama sonuçta blilmsel rapor buda aslında mevcut (hasarsiz, az ve orta hasarli) yapı stogumuzun 6 üzeri ve 7 üzeri depremleride saydığımız da yaklaşık 40 dan fazla büyük depremi atlattığı ki bu da sağlam olduğunun en büyük kanıtıdır ,çürük olanların yıkıldığını ve bu saatten sonra yerine çürük bina yapılmayacağını da hesaba katarsak olası bir 7 üzeri depremde çok büyük yıkım olmayacağını inşallah dusunuyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYALI (6 ay önce)
    Depreme dayanıklı sağlam zeminlere tünel kalıp sistemi ile sokak ve cadde aralarının geniş olduğu binalar inşaa ettikten sonra depremden korkmamalıyız. Çözüm basit
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Taylor (6 ay önce)
    Depremin olma zamanı belli olmadığına göre, Biz nasıl hasarsız ve can vermeden atlatırız ona bakmak lazım. Devlet;Siyasiler, Bakanlar;Yerel Yönetimler, Kuruluşlar, herkes buna hazırlıklı ve planlı olması gerekir. Lakin, Yerel Yönetimler bunlara hazırlanmak kalıcı çözümler yerine lüzumsuz işlerle şov peşindeler..06 Şubattan ders çıkartık mı ? bence yok .
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (6 ay önce)
    Ne olacağını kimse bilemez, Ancak Rabbim bilir, peșpeșe 7.5 ve 7. 6 yıda hiç bir bilim adamı tahmin dahi edemedi. Ne olursa olsun artık aklımızı bașımıza alıp sadece konut ve diğer yapılarda doğru olmak değil her ișimizde doğru, düzgün ve dürüst olmalıyız.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • mertens (6 ay önce)
    Önceki bilgilere göre Malatya -Ovacik hattında 2500 yılda bir, kırılma olduğu, son 10 bin yılda ise 4 defa kırıldığı anlaşılıyordu.....yaklaşık 50-60 yıl öncesine kadarda ölü fay olarak biliniyordu....Tunceli üniversitesi de sanırım Taylan hoca araştırma yapıp ABD li bilim adamlarınca da dergide yayınlanmıştı......eeee şimdi bunların hepsininin üstünü, Ramazan hoca çizmis oldu bu açıklamayla....benim vatandaş olarak düşünceme göre 2020 sivrice-2023 Pazarcık tan sonra bu bölgelerde ortalama 7-8 yıl içinde yine bir 7 civarı deprem olabileceğidir....özellikle Aşağıda Adana -Hatay kısmı ,,yukarıda ise Tunceli ve doğusu Bingöl olmak üzere Kayseri'nin guneyi ihtimal olabilir.......biz her zaman hazır olalım..gerisini Allah a bırakalım
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Ali Malatyalı (6 ay önce)
    Hayali deprem büyüklükleri ile korku depremleri üretiliyor ideası da neticede bir iddiadır. Her iki iddiadan hangisine toplum olarak daha çok ihtiyacımız var, İhtiyacımıza göre birini seçmemiz gerekirse; gerçekten depremden korkmaya ihtiyacımız var. Çünkü toplum olarak balık hafızalıyız, bilime inanmada, aklımızı kullanmada zafiyetlerimiz var. Ayrıca Türkiye bir deprem bölgesi yine depremle ilgili bilinmeyenler ve bilinenlerin dogrulukları ile ilgili de bilimsel olarak yetersizlikler var. Bu anlamda ileride depremin büyüklüğünün ne olacağının tesbiti sadece bilimsel bir degerlendirmedir. Aksi ispat edilinceye kadar gecerlidir. 6 Subat 2023 depremi bunu bize gosterdi; bilim insanları Türkiy'de 7.5 üzerinde deprem olmayacağını değerlendiriyorlardı. Yapı stokları da buna göre oluşturuldu. Yeterli olmadığı. Demek ki daha çok deremden korkmaya ve bilime, aklımızı kullanmaya ve tabiki en çok da vicdanımızın sesine kulak vermeye ihtiyacımız var.
    %72
    %28
    Yanıtla