Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “6 Şubat 2023 depremleri öncesi ve özellikle sonrası tetiklenmiş bağımsız depremlerin ve zaman zaman öncesi küçük depremlerin olması gayet normal. Yani eski bir zayıflık düzlemi olan Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde bu tür küçük depremlerin olması, bu fayın 7.0 ve üzeri deprem üreteceği anlamına gelmez. Yer bilimci ve deprem bilimci olmayan biri tarafından Malatya Fayına paralel dediği 3. alana karşılık gelen bölgede 1121 gibi 7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır.” dedi.
Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede Malatya ve bölgede 7 ve üzeri deprem olacağı şeklindeki açıklamaların ve değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı ve bilimsel verilerden uzak olduğunu savundu.
“Hayali deprem büyüklükleri ve korku depremleri üretilmeye devam edilmektedir”
Dr. Demirtaş, “Bilindiği üzere, 90 km uzunluktaki D-B gidişli sol yanal doğrultu atımlı Çardak Fay Zonu üzerinde 06 Şubat 2023 günü 13:24'de Mw=7.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Çardak fay zonunun doğu ucu (Nurhak-1) üçlü fay kesişim/açılmalı büklüm bölgesi; batı ucu (Göksun-2) D-B doğrultusundan KKD-GGB'ya yön değiştirme/ açılmalı büklüm bölgesi olup, her iki bölge çok geniş pürüz alanı oluşturduğu için artçı depremler bu iki bölgede yoğunlaşmaktadır. Ekinözü/Elbistan ile Darende arasında KD-GB yönünde yoğunlaşan 3. bölge ise; bu alandaki eski zayıflık düzlemlerini oluşturan kısa kırıklar üzerinde olan tetiklenmiş bağımsız depremleri oluşturmaktadır. Bu kesimde de zaman zaman 1.0 ila 4.0 aralığında küçük depremler olmaktadır. Bu üç yoğunlaşma bölgesinde 6 Şubat 2023 ana şokundan bu yana, giderek azalan bir şekilde artçı ve tetiklenmiş bağımsız depremler olmaya devam etmektedir. Bu üç bölgede zaman zaman 4.0 ve üzeri artçı deprem olunca; fay segmantasyonu, fay geometrisi, fay kinematiği, deprem tehlike parametreleri vb. konularında uzman olamayan birileri tarafından hayali deprem büyüklükleri ve korku depremleri üretilmeye devam edilmektedir.” İfadelerini kaydetti.
“Korku depremleri üretmenin hiçbir anlamı yok”
Dr. Ramazan Demirtaş şu değerlendirmeleri yaptı:
“Her 4.0 ve üzeri olan artçı deprem sonrası, 3.5 milyon yıl önce aktivitesini yitirmiş Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun 3 bin yıldır kırılmadığı ve çok yakın gelecekte M7.2/7.4 gibi deprem üreteceği şeklinde somut veriye dayanmayan ve geçerliliği olmayan açıklamalar yapılmaktadır. Türkiye Diri Fay Haritasına göre 3 parçadan oluşan 175 km uzunlukta Malatya Fayı ve 2 parçadan oluşan 135 km uzunluktaki Ovacık Fayı üzerinde son 4 bin yılda tek bir 7.0 ve üzeri deprem kaydı bulunmamaktadır. Normal de aktif ise, bu 5 parçanın her birinin son 4 bin yılda 7.0 ve üzeri deprem üretmesi gerekirdi. Neden üretmiyor? Çünkü 3.5 milyon yıl önce Doğu Anadolu Fay Zonu oluşunca, Malatya-Ovacık Fay Zonu aktivitesini kaybetmiştir. Yani son 3.5 milyon yıldır deprem üretmiyor. Diyecekler ki, o zaman Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde olan küçük depremler neden oluyor? Çok basit Malatya-Ovacık Fay Zonu 3.5 milyon yıl aktivitesini kaybetmekle birlikte, eski bir zayıflık düzlemi olduğu için, 6 Şubat 2023 depremleri öncesi ve özellikle sonrası tetiklenmiş bağımsız depremlerin ve zaman zaman öncesi küçük depremlerin olması gayet normal. Yani eski bir zayıflık düzlemi olan Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde bu tür küçük depremlerin olması, bu fayın 7.0 ve üzeri deprem üreteceği anlamına gelmez. Öyle olsaydı, eğer 3 bin yıl deprem tekrarlanma aralığı olsaydı, son 4 bin hatta 10 bin yıl içerinde, 5 parçadan oluşan fay üzerinde 7.0 ve üzeri en az 5 ya da en az 10-15 deprem olması gerekirdi. Olmadığına göre korku depremleri üretmenin hiçbir anlamı yok.”
“7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır”
Dr. Ramazan Demirtaş açıklamalarını şöyle tamamladı:
“06 Şubat 2023 depremlerinden bugüne geçen 16 aylık sürede, Çardak Fay Zonu'nun 1 ve 2 ; ve 3 nolu alanda:
5.0 <M<6.0 = 37
4.0 <M<5.0 = 375
3.0 <M<4.0 = 2120
2.0 <M<3.0 = 10500
1.0 <M<2.0 = 22000 olmak üzere 1.0<M<6.0 toplam 35 bine yakın artçı/bağımsız tetiklenmiş deprem oldu. Görüldüğü üzere 35 bin depremin olduğu Çardak Fay Zonu'nun 1 ve 2 nolu fay kesişim/açılmalı büklüm bölgesinde artçı depremler ve Afşin-Darende arasında uzanan 3 nolu alanda eski zayıflık düzlemi olan kısa kırıklar üzerinde bağımsız tetiklenmiş depremlerin olması gayet normal. Bu üç bölgede zaman zaman bu tür küçük artçı/bağımsız tetiklenmiş depremler olmaya devam edecek. Yer bilimci ve deprem bilimci olmayan biri tarafından Malatya Fayına paralel dediği 3. alana karşılık gelen bölgede 1121 gibi 7.5 büyüklüğünde bir deprem uydurmadır.”
malatyahaber.com