SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hedefimiz Malatya'yı Tanıtmak"

A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 17- 20 Eylül'de 2’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Melita’dan Malatya’ya Kültür, Sanat, Tarih, Arkeoloji, Turizm, Gastronomi ve Moda Günleri etkinliği için basın toplantısı düzenlendi. 

MABESEM Konferans Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay, Turgut Özal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Aladağ, Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, ilgili kurum müdürleri ile basın mensupları katıldı. 

‘Hedefimiz Malatya’yı tanıtmaktır’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Valisi Hulusi Şahin, “900 sene önce yapılmış bir fethin kutlamasını yapıyoruz. Anadolu’dan bütün dünyaya bir mesaj vermektir. Bir medeniyet ihdası, bir medeniyet tasavvuru. Bunun içerisinde Yahya Kemal Beyatlı’nın söylediği gibi ‘Ne harabi ne harabatiyim, kökü mazide olan atiyim’ bir medeniyet kucaklaması yapıyoruz. Arslantepe bu topraklarda onu da vurgulayarak bir fetih günü etkinlikleri yapacağız. Son dönemlerde yapılan etkinliklerde belediye başkanlarımızın teveccühleri ile beraber valilik çatısı altında bir düzen içerisinde bakanlıklarımızın da talimatları doğrultusunda yapmaya gayret ediyoruz. Valilik bu işlerde bir çatı, bir koordinasyon pozisyonunda ve hep beraber yapıyoruz. Yapılan işlerde dağınıklığı önlemenin en önemli parçası. Bu duygularla hareket ediyoruz. Malatya’daki tüm etkinlikleri bu çerçevede değerlendirmeye gayret ediyoruz. Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe’den sonraki ivmesini kesinlikle unutmayalım. Gerçekten çok büyük mesafe kat etti. Hem tanıtım anlamında hem de turizm anlamında. Arslantepe’nin de benzeri bir etkiyi Malatya’ya yapacağını düşünüyoruz. Kendiliğinden olmaz, bu tür çalışmaları yapmamız gerekiyor.

Hedefimiz Malatya’yı tanıtmaktır. Onun için sadece valiliklerin, belediyelerin çalışması yetmez. Bütün Malatyalılarında bir gönül elçisi olarak çalışması gerekir. Ancak topyekûn bir çalışmayla başarılı olabiliriz. Son dönemdeki bütün çalışmalarda amiral gemisi rolünü üstlenen tüm süreçleri yürüten, yön veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan oldu. Fetih gününde şimdiye kadar eksik kalan, geçen yıl Malatya’da gerçekleştiren yine kendisi oldu. Bu çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. 

‘Bir şehrin, bir insanın tanıtımı geçmişiyle önemlidir’

Geçmişini bilmeyenin gününe ve geleceğine hükmedemeyeceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da yaptığı konuşmada, “Bir şehrin bir insanın tanıtımı geçmişiyle önemlidir. Bir aile geçmişiyle kendisini temayüz ettirir, teraki ettirir. Şehirlerde, devletlerde, milletlerde öyledir. Geçmişini bilmeyen gününe ve geleceğine hükmedemez. Bizim milletimiz 5 bin yıllık geçmişi tarihi olan bir millettir. Milletler tarihini incelediğimizde hakikaten bizim milletimiz kadar tarihte parlak sayfası olan ve çirkin işlere bulaşmamış bir millet yoktur. O dönemde Avrupa topluluklarına bakıyoruz lordlar var, asiller var, soylular var, köleler var, şatoların içerisinde kontların hizmetinde olan avam diye tabir edilen insanlar var. Ortadoğu kavimlerine bakıyorsunuz yine orda soylular, asiller, cariyeler, köleler var. Peygamberimiz öncesi döneme baktığımızda diri diri çocuklarını kuma gömen zihniyetler var. Bizim milletimizin tarihine baktığımızda Kağan’ın yanında hatunun, Han’ın yanında hatunun oturduğu ve isimlerin bile verilirken başarı ön koşuluna bağlanan ehliyet ve liyakat ile isim verildiği bir millet geçmişi, millet kültürü görüyorsunuz. 

Şehrimizin geçmişine baktığımızda, hakikaten güzel şeylerle dolu. Şehrimizin tarihine baktığımızda ilk yerleşim yerinin şuandaki Battalgazi İlçemize bağlı olan Ağılyazı Mahallemizin Karakaya Barajının altında kalan Cafer Höyüktür. Cafer Höyükteki kazıları o dönemde Prof. Dr. Ufuk Esin bu çalışmaları yapmıştı. O çalışmaların sempozyumunu da Battalgazi Kervansaray Buluşmalarında yaptık ve kitapçık haline de getirdik. Fakat Karakaya Barajının altında kaldığı için yerleşim yerinin tarihini tam anlamıyla kazılarla inceleme fırsatımız olmadı. 1931 yılında Fransızlar tarafından başlanan Arslantepe kazıları 2.Dünya Savaşı sonrasında inkıtaya uğraması ve 1960 yılında tekrar başlaması sürecinde İtalyanların süreci başlatarak günümüze gelen bir dönem var. Yapılan kazılarla bulunan bulgularda Arslantepe’nin ilk medeniyetin başladığı yer olduğu karşımıza çıkıyor. İlk devlet hayatının, ilk bürokrasinin, ilk muhasebe kayıtlarının, ilk saray devletinin gümrükleme işlemlerinin yapıldığı, ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirinde silahla araç gereç olarak kullanıldığı bir medeniyet adresini görüyoruz Arslantepe’de. Onun içindir ki biz Malatya’yı tarif ederken; ‘İnsanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri’ diye tarif ediyoruz” dedi.

“Şehrimize hizmet etmek vebali sorumluluktur”

Arslantepe Höyüğü’nün 2021 yılında UNESCO tarafından asıl listeye alındığı belirten Başkan Gürkan, “Arslantepe’nin tescilinin gerekçesi de ilk medeniyetin, ilk bürokrasinin, muhasebe hayatının, gümrükleme işlemlerinin ve medeniyetin başladığı yer olarak göz önüne geliyor. Malatya, insanlık tarihi açısından ve Türk - İslam tarihi açısından da önemli bir merkezdir. Burada yaşamak şereftir. Yaşadığımız şehri bihakkın yaşamadığımız zaman da vebaldir. Yani vecahat ile vebal arasında bir tercih yapacaksak Malatya’da yaşamanın hakkını kamu görevlileri olarak, vatandaşlar olarak vermemiz lazım. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda dizilerde; Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı/ Düşün altında binlerce kefensiz yatanı/Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı/ Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı. Evet, bu cennet vatanın her karış toprağı şehit ve şüheda kanlarıyla doludur. Bu vatanın her karış toprağı sahiplidir. Şehrimize hizmet etmek vebali sorumluluktur. Hakkıyla hizmet edilirse vecahate talip olunur. Biz bu şehrin şehr-ül emini olarak milletimiz bize bu teveccühü göstermiş, Yeşilyurt’ta Mehmet Çınar, Battalgazi’de Osman Güder bu şehrimize hizmet etme şerefine nail olmuşlardır. Valimize şehrimizin mülki amiri olarak görev tevdi edilmiş gelmiş ve görevini yapmış bu bir şereftir. 

Türk-İslam tarihi olarak baktığımızda 1071’den önceleri Anadolu’nun fethi süreci Malatya’da Malatya sancağında başlamıştır. Malatya serdarı Hüseyin Gazi, Hasan Gazi, Emir Ömer, Peygamberimizin sahabelerinden Abdulvahap Gazi Hazretleri, Ahmet Turan Gaziler ve Battalgazi bu şehrin korunması noktasında ve Anadolu’nun fethi noktasında önemli görevler ifa etmişlerdir. Biz bunlara minnettarız. 650 yıllarında Malatya sancağı aktif bir sancak. Emeviler döneminde 654 yılında fetih edilmiş İslam ile müşerref olmuş bir beldedir. Daha sonraki süreçte Battalgaziler, Hüseyingaziler, Emir Ömerler bu şehirde fetih destanları yazmaya başlamışlar. 900’lü yılların sonunda Malatya Bizans egemenliğindedir. 1071 yılında Alparslan’nın Malazgirt’e tekrardan gelmesi Ahmet Gümüştekin Danişmend Gazi’nin de burada Malatya’nın fetih süreci 18 Eylül 1101 yani bu yıl 921. Fetih yıl dönümünü kutluyoruz. Dolayısıyla Melita’dan Malatya’ya kültür, tarih, arkeoloji, sanat, gastronomi buluşması bütün bu tarihi değerlerin günümüz insanına taşınması ve günümüz insanıyla geleceğe taşıma amacına matuftur. Değişik birçok kültürel etkinlikler olacak. 2005 yılında başladığımız sürece Arslantepe’nin önce aday listeye, daha sonra da asıl listeye girmesi ve tarihi eserlerimiz ayağa kaldırılmıştır. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı Malatya halkı adına ifade etmek istiyorum. Yine o dönemlerde bunun için çalışanlara, şu anda Anayasa Komisyonu Başkanımız olan, Tokat Milletvekilimiz olan ve o dönemde Vakıflar Genel Müdürü olan Yusuf Beyazıt’a teşekkür etmek istiyorum. Şu anki Genel Müdürümüz Burhan Ersoy’a, bir önceki genel müdürümüz Adnan Bey’e devlette devamlılık esastır anlayışıyla süreçteki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yerelde de tarihi eserlerimizin bakımı ve ayağa kaldırılması için verdiği desteklerden dolayı Battalgazi Belediye Başkanımız Osman Güder’e, tarihi konaklarımızı lezzet konağı şeklinde düzenlenmesi ve gastronomi noktasında büyük gayret gösteren Yeşilyurt Belediye Başkanımız Mehmet Çınar’a teşekkür ediyorum. Bu konuda bize mihmandarlık eden, önderlik eden Sayın Valimize de sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşmasının Malatya’mıza, ülkemize ve bütün kültür severlere insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

‘Arslantepe’yi gündemde tutmak için büyük çabalar sarf ediyoruz’

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise yaptığı konuşmada, “Kadim medeniyetlerin inkişaf ettiği, buluştuğu ve bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir toprak parçasına sahibiz. Bunun da belli bir bedeli ve değeri var. Arslantepe hepimizin üzerinde titrediği 2014 yılında Sayın Başkanımızın çalışmaları neticesinde geçici listeye alındı ve daha sonrasında beraber yapmış olduğumuz çalışmalarda 2021 yılında kalıcı listeye alınması Malatya için çok önem arz etmekte. Arslantepe buluşmaları sayesinde burada bulunan tarihi, medeniyeti kültürü açığa çıkarmak ve bu eserleri ne kadar insanlığa mal edebilirsek o kadar anlam kazanır. Arslantepe’yi gündemde tutmak için büyük çabalar sarf ediyoruz. İnşallah Sayın Valimizin ve Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle Arslantepe’yi layık olduğu yere taşımak, aslında önemli bir değer biz onun altını doldurma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Malatya’da bulunan değerleri açığa çıkarmak özelde Malatyalıların bu değerlerin farkına varması daha sonra ulusal ve uluslararası anlamda insanlığa tanıtmak için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah Malatya’mızı layık olduğu yere taşımak için üzerimize düşen görevi yapacağız” dedi. 

‘Malatya her yönüyle dört başı mamur bir şehirdir’

Bu tür organizasyonların Malatya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, “Uluslararası Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşmaları adı altında Fethin anısına yapılan programdan dolayı başta Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şehrimiz gerçekten çok güzel bir şehir. Malatya her yönüyle dört başı mamur bir şehirdir. Şehrimizi maalesef bu şehirde yaşayanlar insanlarımız dahi tanımıyor, bilmiyor merak etmiyor. İnsanlarımızın meraklarını artıracak organizasyonlar yapmaktayız. Birçok değerimiz var bu değerlerimizin kıymetini başta biz bileceğiz. Son yıllarda kenarda kıyıda kalmış birçok tarihi eser ayağa kaldırıldı. Gastronomi noktasında büyük gayret ve çabalarımız bulunmakta. Ayrıca bölgemizde bulunan tarihi eserlerin restorasyonunun yapılmasının şehre ayrı bir değer kattığına inanıyorum. İnşallah yapacağımız bu uluslararası organizasyon bundan sonra yapacağımız organizasyonlara bir altlık oluşturacak ayrıca insanımız kendi değerlerine sahip çıkmayı öğrenecek ve destek verecek. Geçen yıl ilki gerçekleştiren Uluslararası Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşmaları başarılı geçti. Geçen yılki tecrübe bizi ileri noktalara taşıyacaktır. Birlikte daha güzel, birlikte daha güçlü ve birlikte geleceğe daha da umutlu olduğumuzdan hemfikiriz. Sayın Valimiz bizlere ekstra bir dinamizm ve güç kattı.  Bu organizasyonda emeği geçen Sayın Valime, Büyükşehir Belediye Başkanıma ve Battalgazi Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından basın mensuplarından gelen sorularda yanıtlandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • adıyamanlı (2 yıl önce)
    merak etmeyin malatyayı çok güzel tanıtıyorsunuz. bunun için ekstra çalışmanıza gerek. şeri pazarında halay çekenler belediyelerden gri pasaportla yurt dışına kaçanlar. bacısını kardeşini rektör yapanlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • bulent (2 yıl önce)
    Yazıklar olsun..haram olsun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tahir (2 yıl önce)
    Sayın Valim, keşke bu insanlarla yanyana çok bulunmasanız... Siz devleti temsil ediyorsunuz, bunlar zaten yakında ters takla atarak kaybolacaklar....
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Kayısı adam (2 yıl önce)
    Sayın valim , en sol köşede oturan yeşilyurt belediye başkanı zaten Malatya yı insan kaçakçılığı ile tanıttı sizin emek harcamanıza gerek yok. Sayın valim tribüne oynuyor oradakiler , siz onlardan üstsünüz lütfen ezdirmeyin kendinizi hep önde dik güçlü durmaya devam edin . Onlar ile aynı masa da bile oturmayın ağırlığınızı koruyun sizi seviyoruz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Diğer dönem Büyükşehir belediye başkanı o adam sen dert etme
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gökhan (2 yıl önce)
    Bu şehirle yapılan hiç bir şey beni zerre ilgilendirmiyor. Kendi yandaşlarıyla sefalarini sursunler biz işsizlik ve enflasyonla mücadele etmeye devam edelim
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Bunlardan bir fayda göremezsin sayın vali bey hep türbüne oynuyanlar Nemrut dağının ismini anmayan Kültür müdürü. Belediye başkanları bu şehri tanıtamazlar
    %70
    %30
    Yanıtla