Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arguvan'da yapılan Turnam İlgezdi Kültür Kompleksi'nin 28-29 Temmuz'da yapılacak olan 13. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali kapsamında açılışının yapılacağını söyledi.
Basın mensuplarına yapımı tamamlanarak hizmete açılan Turnam İlgezdi Kültür Kompleksi'ni gezdiren başkan Kızıldaş, merkez ve merkezde yapılacak olan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Uluslararası Arguvan Türkü Festivali kapsamında kültür merkezinin açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Kızıldaş, "Bir aksilik olmadığı takdirde CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da açılışa ve festivale katılacak" dedi.
Turnam İlgezdi Kültür Kompleksi'nin çok fonksiyonlu olarak hizmet vereceğini aktaran Kızıldaş, "Battal İlgezdi başkanla görüştüğümüzde buranın bir kültür kompleksine ihtiyaç olduğunu, Arguvan'ın böyle bir şeyi hak ettiğini, geçmişten gelen kültür ve birikimiyle hak ettiğini söyledik. Başkanımızda sağ olsun destek olacaklarını söyledi. Sözünde durarak bu kadar önemli bir güzel bir tesisi Arguvan’a kazandırdı. Ayrıca bu binadan sonra iç tefrişat bölümünde geçtiğimizde başkan iç tefrişatını da yapacağını söz vermişti ama o arada bildiğiniz gibi hassas konu, haksızlığa uğradı ve açığa alındı. Üç defada açığa alınma süresi uzatıldı. Maalesef onlarca müfettiş her gün belediyeyi didik didik etmelerine rağmen şu güne herhangi bir ses soluk çıkmadı. Sadece süre uzatıp götürüyorlar. Böyle bir durum olunca biz de başkandan tefrişatla ilgili bir talebimiz olmadı. Çünkü görevden uzaklaştırılmıştı, hassas ve özel bir durumdu. Sonrasında kendi gücümüzle, olanaklarımızla tefrişat bölümünü yapmak üzere yola çıktık. Malzeme temini ve malzeme tedarik için dolaştığımızda bunu duyan yakın dostlarım arkadaşlarımı buraya yapılan bu binanın, bu projenin ne kadar doğru ve yerinde olduğunu ifade edip, katkıda bulundular. Onlara da teşekkür ediyoruz. İnşallah onlara da açılışta bir plaket verecek onları da katkılarından desteklerinden dolayı plaket vereceğiz. Katkılarından dolayı gerçekten de çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Binanın her santimetre karesinde ciddi bir emek olduğunu dile getiren Kızıldaş, şunları söyledi:
"Böylelikle İnsanlar arasında böyle güzel bir dayanışma ruhunu canlandırmış ve yakalamış olduk. Belediye nezdinde de bu dayanışmayı yeniden canlandırmış olduk. Bu binada Malatya’nın herhangi bir kurumunun katkısı ve desteği yoktur. Gördüğünüz gibi bina Ataşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı. Geri kalan kısmını da biz karşıladık. Bu binanın her santimetre karesinde ciddi bir emeğimiz var. Burayı yapan müteahhit siz olmasaydınız bu binayı biz bitiremezdik dedi. Buraya giren bütün ekiplerin başında belediye başkanlığının ötesinde çavuşluk yaparak binanın bitmesini sağladık. Bu binadaki akustik hiçbir salonda yok. Sahnenin arka kısmına bir akustikle kapladık. Güzel bir salon yaptık. İç mimar kullanmadık. Rakam olarak herhangi bir rakam zaten kullanmadık. Arkadaşlarımızın katkıları büyük oldu demekle yetiniyoruz. O yüzden genel bir maliyet çıkarmadık."
Merkezde konaklama imkanının da olduğunu kaydeden Kızıldaş, "Merkezimiz, otel konseptinde ücretli olarak hizmet verecek. Herkes kalabilecek. Odaları kalabalık gruplar için büyük odalar ve gerektiğinde tek yatağa çeviriyoruz. Binayı Ataşehir Belediyesi kardeş belediyecilik konseptinde yaptı. Tefrişat bölümünün büyük bir bölümünü dostlarım ve arkadaşlarım destek sağladı. Biz talep etmeden kendileri katkı sağladılar. Mutfaktaki mutfak malzemeleri, ıslak zeminde ki malzemeler, aydınlanma direkleri, yataklar, çevre düzenlemeleri dostlarımız arkadaşlarımız buraya katkı olarak yaptılar. Burada bir dayanışma ruhu oluştu. Türkü Müzesi olarak planladığımız projede şu anda festivale gelen misafirlerimiz burada gelip dinlenebilecek ver bir alan olarak düşündük" dedi.
Kızıldaş, merkezde farklı çalışmaların olacağını da ifade ederek, "Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ilçelere uyguladığı özgün bir projesi var. Eğer Malatya Büyükşehir Belediyesi o projeye Arguvan'a uygularlarsa, biz burayı farklı bir amaçla kullanırız. Eğer Büyükşehir bu projeyi yapmaz ise biz burayı Türkü Müzesi olarak kullanmak istiyoruz. Bu projenin uygulanması için Fırat Kalkınma Ajansına da başvuru yaptık. Ön elemeyi geçti. İkinci elemede takıldı. Türkü Müzesi atölye olarak yapıldı. Burada Türkiye'de tek olan Üç telli Cura sazının imalatına yapacağız. Birazda ticari olarak düşüneceğiz. Yok olmak üzere olan bu Cura’yı seri olarak üretmek istiyoruz. Bu cura sadece bu bölgede yapılıyor, Türkiye'nin başka hiçbir yerinde yapılmıyor. Bu projeyi hayata geçirebilirsek festivale yönelik veya farklı amaçlarla Arguvan'a gelen insanlar bu üç telli curayı evinde bulundurmak için Arguvan hatırası diye alıp götürecekler. Bu da ilçemize bir ekonomik katkı sağlayacak" diye konuştu.
Farklı projeleri hayata geçirmek için çalışmaların sürdüğünü anlatan Kızıldaş, "İleriki dönemde turizme katkı olarak bir 'Ozanlar Sokağı' yapmayı düşünüyoruz. Sanat ve sanatla ilgilenen insanların Malatya’ya geldiklerinde Arguvan'a gelebilmeleri için bir neden oluşturmak amacıyla bunu oluşturmak istiyoruz. Gelen misafirlere gezdirdikten sonra akşam da türkü evine götürüp bir Arguvan türkü gecesi düzenleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kızıldaş, Uluslararası Arguvan Türkü Festivali'nin Nazım Hikmet Meydanı'nda yapıldığını anımsatarak, "Nazım Hikmet Meydanı alanında bir Nazım Hikmet heykeli yakışır diye bir Nazım Hikmet heykeli yaptırdık. Bronz döküm bir heykel yaptırdık. Onun açılışını da festivalimizde yapacağız" dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com