SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Herkes Yerinde Dönüşüm İstiyor"

A- A+ PAYLAŞ

22 yerinde dönüşüm ofisinin açılışını Hatay'da yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yerinde dönüşüm projesine e-Devlet üzerinden son bir saat içerisinde tam bin 200 başvuru oldu” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla 22 adet yerinde dönüşüm ofisinin açılışı ve Emek Mahallesi'nde kentsel dönüşüm temel atma töreni Hatay'da gerçekleşti. Programda konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna değinerek, ”Dönüşüm ofisimizin açılışını temsilen burada yapıyoruz. Bir taraftan da Emek, Aksaray mahallelerimizi içeren 464 konutluk binalarımızın temelini atacağız. Biz bir gerçeği hep birlikte kabul edelim. Bu ülke bir deprem ülkesidir. Himalayalardan başlayarak Alplere kadar devam eden çizgi içerisinde dünyanın en riskli beşinci ülkesi olarak bir deprem ülkesi olduğumuzu hep birlikte önce kabul edelim. Bundan sonrası için de ne tedbir varsa bunları alarak önümüze bakalım ve hayatı inşallah böyle yaşayalım. Son depremde de 680 bin konut, 170 bin civarında da iş yeri, depo, ahır gibi yine bizim değerimiz olan bir takım varlıklarımız tamamıyla yok oldu. 850 bin civarında bağımsız birimi hepimizin yapması icap ediyor. Söylemesi çok kolay, 850 bin bağımsız birim. Ama bir tane şurada 50-100 metrelik inşaat yapmaya kalkın, başınızda ne kadar zorluk geliyor görürsünüz. Neredeyse altı tane yeni şehir yapılacak demektir. Bunlar da kolay işler değil. Tabii bunları inşallah hep birlikte yapacağız” dedi.

“Allah izin verirse birçok evi de bir sene içerisinde bitireceğiz”
Bakan Özhaseki, TOKİ tarafından 180 bin inşaatın ihalesinin yapıldığını ve birçok evin inşaatının 1 yıl içinde tamamlanacağını ifade ederek, “Değerli kardeşlerim, en kısa süre içerisinde bizler elbette ki bu hasarları kaldıracağız, yaraları saracağız. Allah izin verirse birçok evi de bir sene içerisinde bitireceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Tabii rezerv alanlarda bulabildiğimiz yerlerde TOKİ marifetiyle binlerce konutluk inşaata başladık. Yani 180 bin civarında inşaatımızın ihalesi yapıldı. Birçok yerde de inşaatlar hızla devam ediyor. Fakat bir taraftan da bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Birincisi şu; özellikle bizim 850 bin konutluk bir rezerv alanımız yok. Hatay için düşünün. 294 bin civarında ya ağır hasarlı ya yıkılmış ya yıkılacak yapımız var. Bunların hepsini bir yere taşıyalım dediğimizde neresi var size göre. Böyle bir geniş alan ne yazık ki yok. Herkes yerinde eğer zeminde bir sorun yoksa evini yeniden de dönüştürmek istiyorlar. Bunun için de bizler kendi içimizde epeyce toplantılar yaptık. En son da bu bölgelerin belediye başkanı 114 arkadaşımızı yani Adıyaman içinde, Hatay içinde, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep civarına gelen bütün arkadaşlarımızı bakanlığımıza davet ettik. Onlara dedik ki 'Eğer zeminde bir sıkıntı yoksa, biz sizlere destek olursak, yerinde dönüştürmek ister misiniz?' Ve gördüğümüz manzara şuydu; herkes yerinde dönüşüm istiyor. Herkes mahallesinde kalmak istiyor, daha sağlam, daha güvenli konutlar yapılırsa bizler burada evlerimizde huzurla otururuz diyorlar. Bunun için de biz bir program hazırladık. Ortalama bir metrekare inşaat maliyeti ne kadar eder diye düşündük ve aldığımız prensip kararı şu; 100 metre kadar için 500 bin lira hibe, aynı zamanda 500 bin lira da kredi. Eğer yüz metreden büyükse kredi miktarı 700 bin liraya çıkıyor. 150 metreden büyükse 800 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. İş yerleri için de 250 bin lira hibe ve 250'den başlamak üzere 500 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. Arkadaşlar kredinin ödeme süresi önce iki sene ödemesiz, sonra da on sene sıfır faiz geri dönüşüm. Yani ortalama neredeyse ayda üç bin lira gibi ödeyecek bir kardeşimiz kredisini ödemiş olacak. Üç sene sonra, beş sene sonra, yedi sene sonra öde. Üç bin lira gibi bir paranın da ayda ciddi bir rakam tutmayacağını ve sizleri de üzmeyeceğini biliyoruz. Büyük fedakarlıklar yaparak bu bölgeleri ayağa kaldırabilme adına bu projeye başlıyoruz” dedi.

Yerinde dönüşüm projesine 1 saat içerisinde bin 200 başvurunun yapıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, “E-devlet üzerinden son bir saat içerisinde tam bin 200 tane başvuru olmuş arkadaşlar. Evet vatandaş buna inanmış. Allah razı olsun. Bizim de sözlerimize itimat etmişler. Bismillah deyip işe başlayacaklar. Önümüzdeki günlerde bu devam edecek diye düşünüyorum. Bizim dört tane kırmızı çizgimiz şu arkadaşlar; bu konuda lütfen vatandaşlarımız açtığımız bu dönüşüm bürolarını ve belediyeleri gelip zorlama yapmasınlar. Birincisi fay kırıklarının ve fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı olmayacak, yaptırmayacağız. İkincisi; zemin sıvılaşması olan yerler var. Hatay'ımızda çok yok ama bazı yerlerde var. Buralarda da ev yaptırmayacağız. Eğer zeminde de yatakları gibi müsait olmayan yerler varsa orada da kesinlikle yapı yasağı olacak. Biz arkadaşlar inşaat yapılırken bundan sonra tolerans olmayacak. Bizim bu başlattığımız proje çok şükür bir ilgi gördü. Büyük bir ilgi oldu ve bugün de burada hep birlikte bismillah diyerek işe başlıyoruz. Bundan sonra sizler yapı dönüşüm ofislerimiz gelerek istediğiniz soruyu sorabilirsiniz veya e-Devlet üzerinden Alo 181 bir hattı üzerinden her türlü sorunlarınıza, sorularınıza cevap bulabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Hatay, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • murattt (1 yıl önce)
    Göreceksiniz hiç kimse Yerinde dönüşüm yapmayacak. Daha 7 yıllık evler hep ağır hasarlı sorumlusu kim başta belediye ve mütahit sayın bakan diyorki bunlar suçlu ama sen yine git bunlara evini yaptır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Evet yerinde dönüşüm ama evlerimizi toki yaptırıp teslim etsin biz ne 500 bin TL hibe nede 500 bin TL kredi istiyoruz çünkü bu para ile ev yaptıramayız inşaat yarım kalır mütahide verecek ek para bulamayız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salih Yılmaz (1 yıl önce)
    Evim Bostanbaşı Mahallesi'nde ağır hasarlı, yerinde dönüşüm değil TOKİ istiyorum. Ankara beni duy.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bu proje işsiz kalan müteahhitlere iş bulmaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bu enflasyon ortamında bugün inşaat maliyeti 1 milyon iken bu rakamlar tamam, ancak bir yıl sonra inşaat maliyeti 2 milyon olursa ne olacak. Kalan 1 milyon nasıl karşılanacak? Sayın bakandan bu konuda bilgi bekliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sayın bakan lütfen yerinde yapın.. özellikle çarşı merkezi.. hatta yollarini daha da daraltin.. bisiklet bile zor geçsin biz raziyiz.. yeter ki malatyali menfaatinden bir şey kaybetmesin.. şehrin gelişimi güzelliği bizi ilgilendirmez
    %75
    %25
    Yanıtla
  • tahir (1 yıl önce)
    15katlı ağır hasarlı, zemin kötü...aynı proje... Yerinde dönüşüm... ve bir yeni deprem... aynı hasar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Herkes yerinde dönüşüm istiyor.ama müteahhit ne isteyecek kimse onu bilmiyor.belediye ne istiyor, çevre şehircilik ne istiyor,..yazın bunu bir kenara çok kişi mağdur olacak...çok kişi evsiz kalacak.... kiracılar mağdur olacak..,
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasbi (1 yıl önce)
    Açıklamanın özeti şu, başınızın çaresine bakın....para yok... ev de yok...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Hasbi isimli kullanıcı yorumuna
    Vallahi doğru alın 1 milyonu başınızın çaresine bakın bu devirde hangi mütahid 1 milyona ev yapar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Toki basından öğrendiğimize göre arsa Devletten 105 m2 lik evleri 1.700.000.00-TL ye ihale etmiş şu durumda Yerinde dönüşüm de Müteahhit 100.m2 2.Milyon ister aynı koşullarda bina için bunun 500.Bin hibe 600.Bin kredi kalan 800.bin ile 1.Milyon arası parayı hangimiz nereden temin edeceğiz hiç bir Banka 600-700-Bin Lira kredin varken ayrıca sana 1.Mlyon kredi vermez verse de taksitlerin 50-60 Bin Lira olur, ödenmesi olanaksız olur.Yerinde dönüşümü Toki yapsın vatandaş Tokiye tek yere borçlansın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MURATTT (1 yıl önce)
    kimse bur şartlarda istemiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yıldırım (1 yıl önce)
    valla sayın bakanım yerinde dönüşümde olsa başka versiyonlarda olsa bizde yani malatya da hiç bişe olmaz. arkadaş selahattin gürkanın yeşilliğe alercisi var galiba fiskıyeli havuzlara alercisi var galiba. kaldırımda giderken ağaçlandırma olmadığı için güneştte kavruluyoruz eskide böyle değildi.. sümerparkta geziyorum onca havuz var hepsine kör tapa vurulmuş yeni devlet hastanenin ordaki göbektteki havuzun suyunu kapatmışlar. kanalaboyu bitiminde havuz var suyu akmıyorr- kesmişler. 2. ordunun karşısındaki havuzun suyu akmıyor.. eyyy belediye bu sıcaklarda bu olurmu allah aşkına insanlar serinlemesinmi yüzünü yıkamasınnmı insanların haricinde havada binlerce kanatlı hayvanlar var sinekler ve arılarıda dahil yaa bunlar su içmesinmi.. yotubede 91 ve 92. yılının malatya vidosuna bakttım her taraf yemyeşil ağaçlıktan şehir merkezi geçilmiyor. her tarafta havuzlar da sular şarıl şarıl akıyor. kapalı çarşının bile üstüne içinde renkli ışıklandırmanın olduğu fıskıyeli havuzlar yapmışlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Aldığınız prensip kararı çok yanlış sayın bakanım, bizleri zor durumda bırakmayın. 150 m2 için 500.000 hibe 700.000 kredi ile hiçbir vatandaş yerinde dönüşüm yaptıramaz. Müteahhitlere soruyoruz, metrekare maliyeti 10.000 ile 15.000 TL arası fiyat veriyorlar. 150 m2 maliyeti 2.250.000 TL. Vatandaş aradaki farkı nasıl ödeyecek? İnsanların parası olsa zaten bu durumlara düşmezlerdi! Kaldı ki biz sadece daire maliyetlerini konuşuyoruz, bunun daha ortak alandaki m2’leri var. İnşaatların başlamasına kadar oluşacak yeni zamlar ve ortak alan maliyetleri ile birlikte toplam maliyet belki 3 milyon lirayı bulacak.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Değerli hemşehrim, devlet afet nedeniyle evsiz kalan vatandaşlarına dilerse Toki aracılığıyla, dilerse hibe artı faizsiz kredi vererek yerinde ev yapabilmesi için destek oluyor.100 m2 ev afet konutları için idealdir diye düşünüyorum.Daha büyük ev yapmak isteyen maliyetine katlanir.Selametle.
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Kernekli (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Benim depremden önce bostanbaşında 220 metrekare evim vardı. Müteahhit, yapı denetim, beton şirketi ve belediye kusurundan dolayı ağır hasar aldı. 8 cm’de bir atılması gereken etriyeler ustanın eli sığmadığı için 16 cm’ de bir atılmış, beton C 35 seviyesinde değil ve zemin uygun olmadığı halde belediye 15 kata ruhsat vermiş, bina projeye uygun değil. Bu kusurlar bana ait olmadığı halde bunun maliyetine neden ben katlanıyorum?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalee (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    100 m2 afet konutları için idealdir demişsiniz evet evim olsun bende razıyım ama devlet 3-4 ay önce 3+1 105 m2 toki evi için müteahhit firmaya 2 000 000 TL ye, 115 m2 köy evi için 3 milyon TL ye anlaştı vatandaşa gelince 500 bin hibe 500-800 arası kredi , çevre şehircilik birim inşaat fiyatı bile 11300 TL burada bir çok sorun var ; 1- Piyasa bir çok müteahhit davalık durumda . 2- Piyasada bir çok müteahhit toplu iş yapacak gücü ve birikimi yok . 3- Tokiler tünel kalıp sistemi ile yapılırken yerinde yapılan yapılar için böyle bir zorunluluk yok . 4- Müteahhitin malzemden çalma riski işi yarıda bırakma riski yüksek , günlük malzeme fiyatları artıyor . 5-Müteahhit için sabit bir kar payı olmalı atıyorum inşaat bedelini yüzde 10-15 kadar . 6-Depremzede insanların verilen destek ve kredi hariç ekstra para ödeyecek birikimi yok. 7-Yerinde dönüşümü yine Toki güvencesi ile devlet yapmalı .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yerinde dönüşum inşaatlarının en erken 3-4 ay sonra başlayabilecegini öngörürsek o tarih itibarı ile metrekare birim fiyatları üzerinden verilecek desteğin güncellenmesi gerekir.Diger türlü hak sahipliğini Toki den yana kullanmak daha mantıklı gibi görünüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynı yer aynı hata (1 yıl önce)
    Aynı yere yapmak yerine dağlık sert zeminler seçilebilir . Malatya buna uygun bir şehir . Beydağları zemini uygundur
    %47
    %53
    Yanıtla