SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Radikal Teknik Hatalar Yapılmış Durumda.."

A- A+ PAYLAŞ

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası başlatılan imar ve inşaat çalışmalarının 'vasatın altında bir projeyle' gerçekleştirildiğini, dönüşü olmayan çok radikal teknik hatalar yapıldığını öne sürdü.

Fidanel, Bülent Yalvaç'ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Bİ'KENT Dergisi'nde "Kötü Günler Geride Kaldı, Daha Kötü Günler Bizi Bekliyor" başlığıyla yazdığı yazıda saptamalarını ve eleştirilerini şöyle aktardı:

"6 Şubat depremlerinden sonra çarşımızın ayağa kaldırılması adına yapılan birçok toplantıya katıldık. Kent hafızasını ve kültürünü yaşatarak doğru bir planlama yapılması adına sayısız önerilerde bulunduk. Diğer illerde olduğu gibi Malatya’da da yerel paydaşların önerileri dikkate alınmadan hızlıca ve üzerinde düşünülmeden hazırlanan projeler uygulanmaya başlandı. Bu hafta belediyeler, STK'ler, akademisyenler ve teknik meslek odalarıyla çarşı merkezde yapılan inşaatların incelenmesi adına bir gezi düzenledik.

Bakanlarımızın Malatya ziyaretlerinde bu şantiyelerin bir bölümünü birkaç defa görme şansımız olmuştu. Bu haftaki gezimizde daha detaylı bir inceleme yapma imkânımız oldu. Yoğun olarak Mimarlar Odamızın üyesi mimarlarımızla gezi esnasında ve sonrasında değerlendirme yapma şansımız oldu. Netice olarak ilk günden beri dile getirdiğimiz konuların kesinlikle dikkate alınmadan ezbere ve hak sahipliği dâhil hiçbir hassasiyet gösterilmeyen bir projenin hayata geçirildiğini teyit etmiş olduk. Vaziyet planı üzerinden gidersek birbirine çok yakın yüksek katlı blokların varlığı, yolların ve yeşil aksların düşünülmeden yapılması, Malatya kültürüne uzak iç avlulu dükkânlar, ihtiyacın çok çok altında hazırlanmış küçük dükkânlar, blokların arasındaki 3-4 metrelik kot farkları, yaklaşık 15-20 merdiven basamaklarıyla ulaşılabilecek sayısız dükkân....

Yani neresinden bakarsanız bakın vasatın altında bir projeyle karşı karşıyayız. Biz mimarların gördüğü hataların birçoğunu esnafımız veya vatandaşımız göremeyebilir. Cinayete şahit olan kişinin üzerindeki korku ve psikolojik baskı tam olarak omuzlarımıza çökmüş durumda. Dönüşü olmayan çok radikal teknik hatalar yapılmış durumda. Her şeye rağmen ölü bizim deyip cenazeyi kaldırmak zorundayız. Elimizi eteğimizi çekmemiz işleri çok daha kötü bir noktaya taşır endişesiyle bu alanların cephelerinin ve sokak projelerinin bir ucundan tutup öneri geliştirmemiz gerektiğini biliyoruz. Yapılan yanlışı ne kadar düzeltsek o kadar kârdayız. Bu alanları inşa eden Emlak Konut, teslim yapıldıktan sonra çıkıp gidecek ama biz Malatyalılar olarak bu alanın içinde yaşayacağız. Bu sebeple sonuna kadar mücadele verip en azından cephe ve sokak projelerindeki önerilerimizi uygulatana kadar yüksek sesle her yerde dile getirmeye devam edeceğiz.

Özellikle iki konu bizleri ciddi sıkıntıya sokacak.  Birincisi, mülkiyet hakkı. Eskiye nazaran çok küçük metrekarelerde dükkânların yapıldığını biliyor ve görüyoruz. Esnafımız teslimlerden sonra yeni dükkânını metraj ve konum olarak kabul etmeyebilir. İkincisi ise düzayak yapılmayan dükkânlar. Birkaç basamaklı dükkânın bile esnafın işlerinde problem yaşattığı ve düzayak dükkânların yapılması gerekirken 15-20 basamaklı dükkânların yapıldığını sahada gördük. Benim gözüme ilk çarpan ve şok etkisi yaratan problem, bu iki konudur. Bu durumdan kimsenin haberi yok maalesef. Bu yüzden diyorum ki kötü günler geride kaldı, daha kötü günler bizi bekliyor!

Akıllara gelen bir başka problem ise bu blokların inşaatları bittikten sonra sokak çalışmaları, kaldırımlar, yeşil örtü ve alt yapı gibi işlerin Büyükşehir Belediyesine bırakılması. Böyle bir durumla karşılaşırsak ciddi bir kaos olur. Belediye, bu hatalı projenin müsebbibi olarak görülür ve mağdurlar belediyenin kapısını aşındırır. Böyle bir durumla da inşallah karşılaşmayız.

Bir diğer önemli konu, felaket tellallığı yapan kişiler. En ağır travmaları yaşayan Malatya'mızla alakalı konuşurken üç sefer düşünüp bir sefer konuşmamız gerekirken hiç düşünmeden beş sefer konuşan yaygaracıları görüyoruz. Yakın tarihte Doğanşehir’de meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremden sonra Sayın Prof. Dr. Naci Görür, Malatya’yı 7'nin üzerinde bir deprem beklediğini söyledi. Bu açıklamasının ardından tüm şehir bir anda sessizliğe büründü. Âdeta 6 Şubat’ta yaşadığı depremin dejavusunu iliklerine kadar hissetti.

Elbette Sayın Naci Görür'ün ilmini, bilgisini, tahminlerini sorgulamıyorum. Teknik olarak haklı mı, haksız mı; bunu da bilemem. Haklı da çıkabilir, çok şiddetli bir deprem meydana gelebilir de. Ancak bunu açıklarken hassas ve korku içerisinde yaşayan bir halkın yüzüne bir anda gelişigüzel şekilde söylemesi doğru değil. İnsanların paniklemesi bile şehrin tümüne etki edebiliyor. Esnafın işlerine bile bir anda tesir ediyor. Bu yüzden her doğru her yerde, her istenildiği gibi söylenmemeli; diyorum. Konunun muhatabı olan herkesi daha dikkatli olmaya davet ediyorum."

Bİ'KENT Dergisi

FOTOĞRAFLAR: Malatya il merkezindeki imar ve inşaat çalışmalarının son görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Selçuk (7 saat önce)
    6 Şubat Depremleri memleketimiz ve diğer bölge illeri için gerçekten tam bir felaket oldu. Şehirlerimiz enkaza dönüştü ve kentlerimizin neredeyse tamamının hafızası silindi diyebiliriz. Maddi ve manevi anlamda yıkıma uğradık. Ancak yaşam devam ediyor ve etmek zorunda. Peki bu felaketi fırsata çevirme şansımız varken bunu kullanabildik mi? kocaman bir hayır diyebilirim. Sıradan bir vatandaş olarak gözlemlediğim ve takip ettiğim kadarıyla ucube bir yapılaşma, rant baskısıyla yapılan planlamalar yapılmakta maalesef eski tas eski hamam söylemiyle uyuşmakta ve çocuklarımıza ve torunlarımıza hiçde iyi olmayan bir şehir bırakacağız galiba. Kent hafızası olarak Yeni (Teze ) Cami ve Kapalı Çarşının yerinde olması, diğer alanların ise kent meydanı olarak planlanması gerekirdi. Ancak yıllarca kaldırılması için mücadele edilen köhne döküntü çarşı ve dükkanların şehrin uygun yerlerine taşınması ve planlanması gerekirken kent hafızası diyerek yine eski yerlerinde ucube yapıların yaratılması bizim hiç bir şeyden ders almadığımızı göstermektedir. Yazık, yazık ve çok yazık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hekimhanli Fatih (8 saat önce)
    Malatya da cesur bir kamuoyu ve şehrin geleceğini düşünen bir kitle yok çoğu etliye sütlüye dokunmaz sadece kendi menfaati ve rantini düşünür kaldı ki böyle olduğu için şehir şuan bu halde yazık ki ne yazık Malatya bitmiştir şimdi halay değil helva dağıtın yalandan da şimdi konuşmayın sızın bir gram inandıriclignz yok bu şehirden ne köy olur ne kasaba çünkü dik duruş sahibi insanların şehri değil Rize Trabzon kayseri konya adana ya bakin şehirde ne projeleri yapıyorlar siyasetçiler yanlış yapsa sokağa çıkamıyor burada vur oynasin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (9 saat önce)
    Atın bakalım işkembeden. Sizi gidi oda !!! başkanları siziiiii.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı Rıza (16 saat önce)
    Radikal teknik hatalar yapılmışsa neden radikal önlemler almak için çalışmadınız? İnşaatlar başlamadan önce projeyi incelemeniz ve yanlışlarını düzeltmek için her platformda eleştirmeniz gerekirdi. İş işten geçtikten sonra eleştirmek bir şey değiştirmez. Malatya'nın tüm STK'ları ve Odaları daha modern ve güzel bir çarşının yapılması için Malatyaya sahip çıkmaları gerekirdi. Yerel yöneticiler sizi kaale almıyorlarsa Cumhurbaşkanına kadar gidebilirdiniz. Bu saatten sonra kimse sizi dinlemez.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Çok haklısınız Rıza bey, bunlarda aynı maç bittikten sonra oturup saatlerce maç yorumu yapanlar gibi... Şunu oynatsaydı, yok bu oynamamalıydı gibi... Ya da hakemin saniyede verdiği kararı, pozisyonu tekrar tekrar ileri geri izleyerek yorum yapmak gibi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Barut (20 saat önce)
    Ya son bir yıldır ilk defa çarşı merkezinde bir dolaşayim .şu akpinarda nasıl bir rant yapmışlar akpinarin her yerini yikmislar bir palmiye iç camasircinu birde çalik eczanesini yikmamislar o nasıl bir torpil .demek reise bir oy veren bunlar diğerleri.......
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (21 saat önce)
    Sayın Mimar birazda Malatya'yı bu hale getiren siyasileri ve yapı hatalarından bahsedin!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Recep (22 saat önce)
    Malatya esnafına bu da çok. Kusura bakmayın. Devlet iyi kötü birşey yaptı çıkardı ortaya. Yarın esnafın bu binaları ne hale getirdiğini göreceğiz.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Zafer (23 saat önce)
    Yunus Emre Bey, hiç kafanızı yormayın. Malatya esnafı(istisnalar kaideyi bozmaz) genel olarak simetriyi, tertibi, düzeni umursamaz. Eski yerlerimizde işyerimiz olsun,çarşının merkezi olsun der. Yani anlayacağınız Emlak konut bu kafaya uygun yerler yapmış. Böyle başa böyle traş.Eski bir reklamda dediği gibi HAYIRLI TRAŞLAR. Kendi düşen ağlamaz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • cafer (1 gün önce)
    çarşı iyi olmamış ancak vatandaş esnaftan daha çok tepki veriyor malatya esnafıda kusura bakmasın hak ediyor yani müstehak sadece üzüldüğüm kuyumcu lobisi alel acele kendilerine göre bina diktirdiler arkası öyle geldi dedim ya hak ediyor malatyamızın esnafı yazıklaar olsun
    %95
    %5
    Yanıtla
  • malatyalı (1 gün önce)
    ilk günden beri malatyalı hiç kimse bu projeyi beğenmedi.basın,meslek odaları,mimarlar odası sokaktaki vatandaş ,esnaf dahil herkes bu projenin yamukluğundan ,berbatlığından bahsetti.peki kim kabul etti.1-belediye 2-iktidar vekilleri 3-akp partizanları 4-bakanlık 5- bakanlığa bağlı mimarlar 6-malatyalı olmayan 7-hiçbir şeyden haberi olmayanlar.sonuç:önümüzdeki 100 yıl boyunca dalga konusu olacak bir çarşımız var artık.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Adil (1 gün önce)
    Az cesur olsaydınız az şehrin geleceğini düşüneck omurganız cesaretiniz olsaydı en baştan konuşurdunz şimdi iş bitmisken konuşmak sadece tribüne oynamaktır şehrin yüzyılına ihanet edildiği zaman konusacktinz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • ahmet (1 gün önce)
    laf nasıl dönüp naci hocaya gelmiş anlamadım doğrusu. gözümüzü korkutsun ki önlem alalım.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • kadir (1 gün önce)
    cidden meslek grupları temsil noktasında sınıfta kalıyor :))
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Yavuz (1 gün önce)
    Malatya da enson konuşacak insanlar mimarlar ve mühendisler dir deprem öncesi Malatya mimarî kes kopyala deprem sonrası mühendislik yerle bir ve utanmada birde akıl veriyorlar
    %85
    %15
    Yanıtla
  • malatya (1 gün önce)
    7 üzeri deprem riski var yok her durumda Malatya da olması gereken yüksek bina yapılmaması ve binaların sağlam zeminlere yapılmasıdır. bunda taviz olmamalı. sorumlu kişiler binaların denetimini ve sağlam zeminlere yönlendirmeyi yapmalı. halkın güvenliğinden sorunlu olan kurumlar bundan sorumludur ve taviz vermemeliler. Beydağı etekleri gibi sağlam kayalık yerleri özendirmeliler altyapısını yapıp projeler geliştirmeliler. Zemini sağlam olmayan çarşı merkezi gibi yerlerin yapı denetimi ve bina yüksekliklerine dikkat etmeliler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 gün önce)
    Çok geç kalmış bir açıklama... Malatya deyimi ile bayram geçtikten sonra kına yakılmaz!
    %91
    %9
    Yanıtla
  • hasan (1 gün önce)
    Mimarlar odası başkanımızın tespitleri. Dükkanlar küçükmüş, bazılarında merdiven varmış girişlerinde. Allah'ını seversen bunu Malatya da bizim gibi cahiller dahil kime sorsan söyler. Sizin makamınızdan beklediğimiz, Özgün mimarili ve yaşanabilir bir şehir için gerekli olan tespitler. Bireysel menfaatler ve hak sahipliği gibi tespitleri bırakın BAŞKALARI YAPSIN. Yüzlerce yıl kullanılacak bir şehir yapılıyor . Mimar odasına bak.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Cem Y. (1 gün önce)
    Prof. Dr. Naci GÖRÜR' ün tahminlerinin ya da çıkarımlarının doğruluğunu bilemem fakat bu yönde bir tahmini varsa neden saklasın/gizlesin. "...her doğru her yerde, her istenildiği gibi söylenmemeli..." ne demek. İnsan hayatını ilgilendiren bir konu bu.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bilal (1 gün önce)
    Allah Devletimize milletimize zeval vermesin. Yeni çarşı eski halinden güzel en azından..
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Türkiyenin en güzel çarşısı!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Hasan (1 gün önce)
    Niye böyle olmuş diye üzerine daha çok tez çalışması yazılır. Bence bu resmi Reis geldiğinde takdim edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 gün önce)
    Sizler ve sizin gibi oda,dernek,yerel gucler bu duruma ve bu gibi durumlara yeterince tepki verip yapici onerilerde bulunuyor musunuz? Sesinizi yeterince duyurmaya calisiyor musunuz? Gec kalmadiniz mi? Malatya her anlamda sinifta kaliyor maalesef...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hekimhanli (1 gün önce)
    Sizde bir gram cesaret ve onur olsa en baştan sesiniz çıkardi malatyayi yüzyılın ihanetini yapıp şehre betona gömdüler şimdi işler bitmiş kahvedeki dayılar gibi yorum yapıyorsunuz az cesur olsaydınız ve şehre ait bir vefaniz olsaydı şehrin böyle betona gömulmesine yüzyılın en kötü planı ile kurulmasına sesiniz çıkardi şimdi yalandan yorum yapmayın malesef Malatya sahipsiz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ali (1 gün önce)
    Yeni çarşıyı Gördükçe kafayı yiyorum
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Esnaf (1 gün önce)
    Özellikle ic avlulu dükkan tamamaen safsata Bu iş sadece sire pazarına birde eski hal yarar başka da sınıfta kaldilar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 gün önce)
    Mimarlar odası başkanı 2 dron kaldırıp tepeden baktirsaydiniz anlardınız. Hatta burdan sunulan haber yayinlarinda dahi görsel resimleri sunulduğunda görüp engel olabilir, eylem yaptırabilir mahkemelere verebilir artık ne yapılmasi gerekiyorsa yapabilirdiniz... çok geç kaldınız.. binaların açılışı geldi.. Ya tekrar yikilacak yapılacak yada boynunu büküp kabul edilecek.. ama bizler burdan baş baş bagirdik hani yol? Hani kaldırım? Hani simetrik düzen ve konum? Hani otoparklari? Hani tramvay payları.. ooo say say bitmez.. siz demi göremediniz yorumlarimizi:-)
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Eylem mi (1 gün önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Bu halk ve eylem öyle mi :) eleştir ama bu çok saçma eleştiri. 10 kişi toplansa karşısına polis getiriyor,eleştiri yap içeri atıyor, şuan demleniyorlar ama her an seni terörö ilan ettirip halka sosyal olarak linçletebilirler.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mimarhaydar (1 gün önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ben de sizin gibi daha inşaatlar başlamadan görsellerden kötü bir projenin ortaya çıkacağını ve bu projeyi uygulamak Malatyaya ihanet olacağını belirtmiştim. Ama uyarılarımı kimse dikkate almadı. Bu saatten sonra bu yamuk ve yanlış projeyi düzeltmek mümkün değil. Depremden sonra daha güzel bir proje yapmak mümkün idi, maalesef daha kötü bir proje ile karşılaştık. Mimarlar odası da iş işten geçtikten sonra eleştirmek bir şey değiştirmez.
    %75
    %25
    Yanıtla