Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak adına merkezi yönetim olarak toplamda 3 trilyon liradan fazla para harcanacağını söyledi.
Deprem bölgesi Malatya’ya bir dizi açılış ve programlara katılmak üzere gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kentteki belediye başkanları, siyasiler, iş adamları ve STK’lar ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Yılmaz, bu yıl ve gelecek yıl ağırlıklı olmak üzere depremin yaralarını sarmak adına 3 trilyondan fazla para harcanacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda bir teşekkür konuşması yapan Başkan Selahattin Gürkan, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ı şehrimizde ağırlamaktan, misafir etmekten büyük onur duymaktayım. Önceki yıllarda bakanlık düzeyinde, Başbakanlık Yardımcılığı ve şu anda Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı yaptığı dönemlerde Malatya ile ilgili işlerde her zaman yanımızda oldu. Bu desteklerinden dolayı Malatya halkı adına bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bugün gerçekleştireceğimiz toplantıda, 6 Şubat 2023 tarihinde büyük bir deprem yaşadık. Asrın felaketi diye tabir ettiğimiz memleketimizde 1237 vatandaşımızı kaybettiğimiz 133 bin bağımsız bölümün yıkıldığı depremin yaşandığı 11 ilden en fazla hasar gören ikinci olan bir deprem şehriyiz. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın şehrimizi ziyaretinin asıl sebebi şehrimizdeki problemleri yerinde görüp incelenmesi ve çözümü noktasında bizzat sorunu yaşayanlardan sorunu dinleyerek ilgili birimlere gerekli talimatları vereceklerdir” dedi.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise, “Depremden dolayı şehrin çok fazla derdi var. Malatya’mıza çok zaman ayırıyor dertlerimizle dertleniyorsunuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
AKP hükümeti döneminde Malatya’ya yapılan yatırımlar hakkında bilgiler aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Malatya’da bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya’ya sizlere selamlarını, muhabbetlerini iletiyorum. "dedi.
Depremin hemen ardından Cumhurbaşkanlığı kararıyla 327 hektar alanın Malatya’da yeni sanayi alanı ilan edildiğini de hatırlatan Yılmaz, “Biz deprem sonrası çalışmaları 3 başlıkta topluyoruz. Birincisi kalıcı konutların inşası ve vatandaşlarımızın çok daha sağlıklı güvenli bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri. İkincisi tahrip olan altyapının inşası. Üçüncüsü de deprem bölgesinin sosyoekonomik olarak yeniden canlanması, eskisinden de daha güçlü bir şekilde üretim, istihdam, ihracat çalışmalarını sürdürmesi. Bu 3 temel başlıkta deprem bölgesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bu kapsamda iş yeri hasar gören, yıkılan küçük sanayi esnafının ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk etapta 714 toplamda 2 bin 400 iş yeri yapılması planlanmış durumda. Tabii bir taraftan da ticaret erbabının ihtiyacı düşünülüyor” şeklinde konuştu.
Kent merkezindeki ticari alanların canlandırılmasının çok önemli olduğuna değinen Yılmaz, “Deprem psikolojisinin atlatılması, yeniden şehrin kimliğine kavuşması açısından çok önemli. Merkezde yine 3 binden fazla konut da yapılmış olacak dolayısıyla merkezde bu projelerimizin hayata geçmesiyle çok büyük bir canlılık olacağını ifade etmek isterim. Çevre şehircilik bakanlığımız doğrudan bu merkezle ilgili çalışmaları gerçekleştirecek” ifadelerine yer verdi.
Malatya ile ilgili yapılan desteklere ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 732 milyon TL tutarında faiz indirimini kullandırdıklarını ifade etti. Kayısının Malatya'nın ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ve yıllık 500 milyon dolar ihracat geliri getirdiğini de kaydeden Yılmaz, “Dünyada da başka rakipler de çıkmaya başlıyor. Çeşitli ülkelerde kayısı yetiştirmeye dönük çalışmalar yapanlar da var. Bizim kayısıdan daha fazla katma değer elde etmemiz lazım. Bunu nasıl yaparız nasıl başarırız bunun yollarını yöntemlerini üniversite sanayi işbirliğinden tutun yerel yönetimlerle üreticiler işbirliği kadar birçok çalışmayla kayısının katma değerini mutlaka daha fazla artırmamız gerekiyor” dedi.
"4 binden fazla konutumuzu yılsonuna kadar teslim etmiş olacağız"
Deprem sonrası Malatya’da 22 bin civarında konutun inşasının devam ettiğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Gerek şehir merkezinde gerek kırsalda yılsonu itibariyle 4 binden fazla konutumuzu yılsonuna kadar teslim etmiş olacağız. Çok şükür açıkta hiçbir vatandaşımız yok hepsi konteynırlar da belli standartlarda ihtiyaçları gideriliyor. En hızlı şekilde hak sahipliği çalışmalarını tamamlama gayreti içindeyiz. Ankara'da güçlü bir koordinasyon yapısı oluşturmuş durumdayız. Bakanlarımıza bakan yardımcılarımıza kurumlarımızla çeşitli kolları koordine ediyoruz. Önümüzdeki dönemde hak sahipliği tam resmileştirildiği zaman kendimizi daha iyi planlama imkanına kavuşmuş olacağız. Hiçbir vatandaşımız dediğim gibi açıkta kalmadı aç kalmadı bütün acil müdahaleler yapıldı şimdi de kalıcı çözümlere odaklanmış durumdayız” şeklinde konuştu.
Bu yıl ve gelecek yıl ağırlıklı olmak üzere depremin yaralarını sarma adına 3 trilyon liradan fazla para harcanacağını da kaydeden Yılmaz, “Bizim şu an bütçemiz mecliste. 2023’de 762 milyar lira yönetim olarak deprem bölgesine kaynak ayırdık. Gelecek yıl için ise 1 trilyon 28 milyar lira ödeneği bütçemize koymuş durumdayız. Bunu deprem illerimizde yine harcayacağız. Dolayısıyla büyük fedakarlıklar yapıyoruz. Ama inşallah bunları tamamladığımızda eskisinden de daha güçlü bir şekilde bu illerimiz yoluna devam edecek” ifadelerine yer verdi.
Malatya’da deprem sonrası 193 bin 741 aileye 10 bin TL destek verildiğini ve bunun da sadece 2 milyar lira tuttuğunu kaydeden Yılmaz, “Taşınma yardımı olarak 1,2 milyar lira vermişiz. Vefat eden 1011 vatandaşımızın ailelerine de hane başı 100 bin TL toplamda 101 milyon TL destek vermişiz. Malatya’daki ticari hayatın canlanması için Malatya çarşısı projesini başlatmış durumdayız. 5 bin yeni iş yeri tasarlanmış durumda. Bunu daha da az önce bahsettiğim şehir merkezindeki projelerle arttırıyoruz. Yerinde dönüşüm projesi çerçevesinde ise ilk temel Malatya'nın kalbi diyebileceğimiz tarihi Bakırcılar Çarşısında atılmış durumda. Toplam 250 bin metrekare alanda kurulacak bakırcılar çarşısının ilk etabında 7 bin 600 metrekare alanda 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edilecektir. Bütün bu çalışmalar koordineli bir şekilde bütün kurumlarımızın katkısıyla sürdürülecek” diye konuştu.
"Malatya, Doğu'nun en girişimci illerinin başında geliyor"
Yılmaz, Malatya'da son 21 yılda yaklaşık 79 milyar liralık yatırım harcaması yapıldığını, 2003'te sadece 36 kilometre bölünmüş yol varken bunun bugün 464 kilometreye çıktığını kaydetti. Yılmaz, Malatya-Hekimhan yolu, Malatya-Elazığ yolu, Kömürhan Köprüsü, Elazığ-Malatya yolu, Battalgazi-il yolu, Arapgir-Divriği yolu, Yazıhan-Kurşunlu yolu, Malatya-Darende Ayrımı-Gölbaşı Beşinci Bölge Hududu yolu, Elazığ-Malatya-Pütürge Ayrımı yolunun tamamlandığını bildirdi.
Malatya Kuzey Çevre Yolu'nun birinci kesimini oluşturan 26 kilometre ve 1244 metre uzunluğundaki 10 köprünün tamamlanarak 2 Nisan 2022'de açıldığını anımsatan Yılmaz, havaalanına yeni terminal binası yapımının da devam ettiğini belirtti.
Yılmaz, şöyle devam etti:
"Malatya'da milli eğitim alanında 1,5 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirmişiz. Derslik sayımızı 4817'den 9448'e yükseltmişiz. Öğrencilerimizin her kademede rahat şekilde eğitim alması için fiziki şartlarımızı oldukça iyi bir noktaya taşımış durumdayız. İnönü Üniversitemize yatırımlar yaptığımız gibi yeni bir üniversite de kurduk, artık iki üniversitesi olan bir şehrimiz haline geldi Malatya. Baraj, sulama, su işleri alanına 4,7 milyar liralık yatırım yapmışız. 14 baraj, 49 taşkın koruma tesisi, 12 sulama tesisi, 10 HES tesisi inşa etmişiz. Çiftçilerimize 2 milyar liraya yakın tarımsal destek sağlamışız ve yine bu süreçte bölgede özellikle sağladığımız huzur, güven ortamıyla yatırım ortamındaki iyileşmelerle, altyapıdaki iyileşmelerle özel sektör yatırımlarında da ciddi hamle yaşandığını görüyoruz. 2002-2022 tarihleri arasında Malatya için 23,3 milyar lira özel sektör sabit yatırım tutarı gerçekleşmiş ve 70 bin 473 kişilik istihdam öngören 1114 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş. Dolayısıyla özel sektörün de çok üst düzeyde harekete geçtiğini görüyoruz. Malatya, Doğu'nun en girişimci illerinin başında geliyor. Bu anlamda da gerçekten Malatya ile iftihar ediyoruz."
Malatya'da enerji alanında da önemli yatırımlar yapıldığı anlatan Yılmaz, 21 yılda 1 milyar liraya yakın maliyetle 230 megavat kurulu güce sahip santraller yapıldığını ve bazılarının inşasının devam ettiğini söyledi.
Merkez ve 9 ilçe doğal gaz kullanıldığını dile getiren Yılmaz, 2024'te Kale ve Arguvan, 2026'da da Pütürge ve Doğanyol'a doğal gaz getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Cevdet Yılmaz, sağlıkta da önemli merkez konumundaki Malatya'da Turgut Özel Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 12 devlet hastanesi, 4 özel hastane, 97 aile sağlığı merkezi bulunduğu bilgisini paylaştı.
Malatya Onkoloji Hastanesinden Battal Gazi Devlet Hastanesine birçok projeyi tamamlayarak hizmete sunduklarını vurgulayan Yılmaz, ildeki tüm hastanelerin toplam yatak kapasitesinin 3485 olduğunu kaydetti.
DEPREM KONUTLARINDA İNCELEME
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya'da yıl sonuna kadar yaklaşık 4 bin kalıcı konutu teslim etmeyi öngördüklerini belirterek, "Bir taraftan depremin tahrip ettiği altyapıları tamir ederken diğer taraftan da rezerv alan benzeri yeni alanlar oluşturduk." dedi.
Yılmaz, Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce bölgesinde yapımı süren deprem konutları alanında incelemede bulundu.
Burada konuşan Yılmaz, Malatya'nın Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde en fazla hasar alan kentlerden biri olduğunu söyledi.
Malatya'nın çok sayıda konuta ihtiyacı olduğuna değinen Yılmaz, şöyle konuştu:
"Burada da şu an itibarıyla 22 bin konutun inşaatı devam ediyor. Onların bir kısmını bu bölgede inceleme imkanı bulmuş olduk. Hızlı bir şekilde yükseliyor gördüğünüz gibi. Yıl sonuna kadar 4 bini aşkın konutun hak sahiplerine dağıtılacağını öngörüyoruz. Diğerleri de peyderpey gelecektir. Hak sahipliği de aşağı yukarı şimdi netleşiyor. Dolayısıyla vatandaşımızı kalıcı bir şekilde bu barınma sorununu çözme noktasında iyi bir duruma taşıyoruz."
Depremzedelerin konteynerlerde yaşamlarını sürdürdüğünü dile getiren Yılmaz, bu sürecin kalıcı konutların yapılmasıyla sona ereceğini vurguladı.
Afetzedelerin kalıcı konutlara kısa süre sonra kavuşacağını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Ama bununla bitmiyor tabii. Altyapı anlamında da ciddi bir çalışma içindeyiz. Bir taraftan depremin tahrip ettiği altyapıları tamir ederken diğer taraftan da burada gördüğünüz rezerv alan benzeri yeni alanlar oluşturduk. Buralara işte yoldur, elektriktir, doğal gazdır eğitim, sağlık hizmeti, bütün bu altyapı sosyal donatıları da taşıyoruz. Bu konularda da gerekli çalışmaları ilgili kurumlarımızla yürütüyoruz. Bir diğer husus ise buraların tabii yaşam ortamı anlamında ve iş ortamı anlamında geliştirilmesi. Bu anlamda da Malatya'da özellikle merkezde çok büyük ölçekli bir çalışma hazırlığı içindeyiz ve devam ediyor."
Depremlerden zarar gören esnaf için de çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Yılmaz, bu sorunların da kısa sürede çözüme kavuşacağını bildirdi.
Kentteki sanayi alanlarını daha da büyüteceklerini söyleyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Daha fazla üretim, istihdam, ihracat imkanları geliştirmeye çalışıyoruz. Çok yönlü bir şekilde vatandaşımızın deprem sonrası yaralarını sarıyoruz. Yaşam ortamını ve iş ortamını daha uygun bir noktaya getiriyoruz. İnanıyorum ki kısa bir süre sonra Malatya eskisinden de daha güçlü olarak ve daha güzel bir ortam sağlayarak yoluna devam edecek. Türkiye Yüzyılı diyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın inşallah öncü şehirlerinden biri Malatya'mız olacak."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, kurum amirleri ve vatandaşlar eşlik etti.
iha- AA- Bülten