SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Hızla Başlanan Proje Çok Kısa Sürede Tamamlanacak'

'Hızla Başlanan Proje Çok Kısa Sürede Tamamlanacak'
A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yapılacak olan Arslantepe Höyüğü Karşılama Merkezi Projesinin temel atma töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

Battalgazi ilçesi Bahçebaşı Mahallesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü, Büyükşehir Belediyesinin yoğun girişimleri neticesinde 26 Temmuz 2021 Yılında Dünya Mirası Komitesi’nin genişletilmiş 44. Oturumunda UNESCO Dünya Kültürel Kalıcı Mirası Listesi’ne alınmıştı. 

Bu kapsamda yapılan çalışmalar neticesinde Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret edecek turistler için hemen her şeyin düşünüldüğü modern bir Karşılama Merkezi Projesi Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandı. 

Sinevizyon gösteriminin ardından Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri yaptığı konuşmada, “7000 yıllık geçmişiyle Anadolu’da ilk şehir devletlerinin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Arslantepe Hüyüğü ziyaretçi temel atma töreninde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım. Bu projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, Malatya Valimize ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın refahını ve yaşam kalitelerini artırmak üzere bakanlığımız kalkınma ajanslarımızla birlikte kalkınmanın tüm boyutlarında var gücümüzle çalışıyor, faaliyetlerimizi yerelden ulusala ulusaldan küresele vizyonu ile gerçekleştiriyoruz.  Bakanlığımıza bağlı 26 kalkınma ajansı ve 4 Bölge Kalkınma İdaremiz ile bölgesel potansiyeli ortaya çıkarmayı sağlayacak katma değerli faaliyetler yürütmekte olup çalışmalarımızda temel olarak bölgelerin potansiyelinin azami derecede değerlendirilmesini rekabet güçlerini geliştirerek ulusal kalkınmaya katkılarının artırılmasını bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak ülke genelinde daha dengeli topyekûn kalkınmanın sağlanmasını amaçlıyoruz. 

Büyük bir yıkımla karşı karşıya kalan Malatya’mızın yeniden ayağa kaldırılması için devletimiz büyük bir gayret göstermiş ve göstermeye devam ediyor. Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu coğrafyayı eski canlı günlerinden daha ileriye döndürmek için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Fırat Kalkınma Ajansı vasıtasıyla 6 Şubat tarihinden itibaren son 6 aylık dönemde yalnız Malatya ilimize 16 projede 251 milyon TL destek sağladık. Malatya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz ve bugün temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz Arslantepe Höyüğü tanıtım ve karşılama merkezi projesi de bu önemli projelerden birisi. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Arslantepe Höyüğünde verilen hizmet kalitesini artırmak ve yenilikçi tanıtım uygulamaları ile turizm değerimizin ulusal ve uluslararası arenada ses getirmesi için yürüttüğümüz bu projelerin meyvelerini kısa sürede alacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

6 Şubat tarihinde Malatya’da büyük bir felaketin yaşandığını belirten Başkan Gürkan ise yaptığı konuşmada, “ 6 Şubat tarihinde asrın felaketi diye tabir ettiğimiz bir felaket yaşadık. Malatya’da 1237 vatandaşımızı kaybettik. Ülkemizde 51 binin üzerinde canımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybetmiş olan bütün hemşerilerimize Cenb-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına Sabrı Cemil niyaz ediyorum. Şehrimizde 425 bin bağımsız bölümün 130 bin bağımsız bölümü yıkılmış ve yıkılmakta. Şehrimizin ayağa kaldırılması lazım. 6 Şubat tarihinde Kültür ve Turizm Bakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız saat 10.00’da Malatya’ya gelerek bizim acımızı paylaştılar. Kültür ve Turizm Bakanımız o tarihten bugüne kadar Malatya’nın koordinasyonu noktasında ve deprem yaralarının sarılması noktasında gece gündüz demeden gerek valiliğimizle gerekse bizlerle hep koordinasyon içerisinde oldu.  Sahadaki sıkıntıların Cumhurbaşkanımıza ve bakanlar kuruluna iletilmesinde çok büyük gayretler gösterdi. Bu vesileyle Büyükşehir Belediye Meclisimizde oy birliğiyle Fahri Hemşerilik Beratını taktim ettik. Kültür ve Turizm Bakanımıza şimdiye kadar yapmış olduğu ve Malatya’mıza sağlamış olduğu katkılardan kendilerine Malatya halkı adına müteşekkir olduğumu ve teşekkürlerimi ifade etmeyi borç bildiğimi ifade ediyorum. 

O süreç içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız dört defa Malatya’ya geldi. Malatya’da yıkım ağır olduğundan süreç uzun ama Allah’ın izniyle bununda üstesinden geleceğiz. Hiç kimsenin en ufak bir tereddüttü olmasın. Güçlü bir Cumhurbaşkanımız, güçlü bir hükümetimiz ve güçlü bir koordinasyondan sorumlu bakanımız var. Allah’ın izniyle bunların üstesinden de geleceğiz. 

Malatya M.Ö. 8000 yıllarında Cafer Höyük dediğimiz şimdiki Ağılyazı köyünün bulunduğu ve Karakaya Barajı altında Cafer Höyük’te kurulmuştur. Cafer Höyük’te sel felaketi nedeniyle Orduzu’da Arslantepe mevkiine gelmiştir. 

Malatya’yı sosyal, kültürel ve ekonomik yönden ticari anlamda kalıcı konutların yapılması ile altyapı ve üstyapıların yapılması noktasında da her konuda Malatya’yı ayağa kaldırma noktasında güçlü bir ekip olarak güçlü hükümetimizin desteğini alarak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Malatya’ya gösterdiği özel hassasiyetle ayağa kaldıracağız. Kurulumu gerçekleştirilen 73 Konteyner kentimizde 22 bin km altyapı yapılmıştır. Bu hizmetlerimizin yanında vatandaşımıza su ve altyapı noktasında mağdur etmiyoruz. Günlük 25 milyon sadece bitüm’e para ödüyoruz ayrıca günlük MASKİ Genel Müdürlüğüne 25 milyon para aktarıyoruz. Altyapı, üstyapı, çevre düzenlemeleri ve rutin hizmetlerin yapılması ile ilgili bu paralar harcanıyor. Bunu devletimiz veriyor onun için hiç kimse ye’se kapılmasın” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde Ankara ziyaretleri sırasında Malatya’dan Ankara’ya giden ve orada zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan esnaflarla karşılaştıklarını ve bundan büyük üzüntü duyduğunu belirten Başkan Gürkan, bunun gibi yüzlerce binlerce örneğe hep birlikte şahitlik ettiklerini ve Malatya dışındaki tüm esnafları Malatya’ya getireceklerini söyledi. Gürkan, daha sonra Malatya’yı mazisine layık istikbale hazırlayacaklarını ve bundan hiç kimsenin şüphesi olmamasını dile getirdi. 

Arslantepe Höyüğünün UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasının belki şu anda algılama ve anlama noktasında sıkıntılı olabileceğini ifade eden Başkan Gürkan, “Belki diyebilirler ki ne gereği var 75 milyonluk bir yatırım bu. Bir şehir geçmişiyle birlikte ayağa kalkmazsa o şehrin geleceği ve istikbali olmaz. Biz ne diyoruz ‘kökü mazide olan atiyiz’ diyoruz. Eğer atiye sahip çıkacaksak, maziye sahip çıkmadan atiye sahip çıkma şansınız yoktur. Geldiğimiz günden beri, 2004 tarihinde başladığımız bu görevde; o zaman yanmış, yıkılmış, çökmüş ve bitmiş bir şehir. Onun hüznünü ve onun cenazesinde ağlayan bir kişi olarak ki yazarlar öyle yazarlardı. Bir tane tarihi mirasımız, bir çeşmemiz ayakta değildi. 

Ama Allah nasip etti, o zaman ki yazarlar daha bu tarihe karşı sorumluluğumuzun nasıl bir vebali sorumluluğu üzerimizden atacağız, onları yazmakla kendi günahımızı azaltmış mı olacağız dedikleri bir dönemde Malatya’daki hanlar, hamamlar, kervansaraylar, kümbetler, türbeler, surlar, camiler, kışlalar, çeşmeler, ziyaretler hepsi ayağa kaldırıldı. 

Biz, ‘Malatya insanlık medeniyetinin başladığı şehirdir’ dediğimiz zaman bazıları bunu başka yerlere çekmeye ve bu kadar iddialı bir söze gerek olmadığına dair eleştirilerde bulunuyorlardı. Ancak, UNESCO 26 Temmuz 2021 tarihinde İnsanlık medeniyetinin Arslantepe’de inkişaf ettiğini tescil etti. Bu tesadüfü bir şey değildir. Biraz önce sinevizyonda izlediğiniz gibi uzun bir yolun, meşakkatli bir yolun neticesidir. 

İşte, bir hayalet şehrin tasavvurunu yazmaktan utanıyorum diyen yazarlar  şu anda da aynısını diyemiyorlar. Nasıl ki o harabe bitmiş tükenmiş dediğimiz tarih ayağa kalkmış ise Malatya’da Allah’ın izniyle ayağa kalkacak. Bundan da hiç kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın. Bu şehir şehitlerin şühedaların şehridir. 

Geçtiğimiz günlerde de Kırkkardeşler Şehitliğimizi Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Fırat Kalkınma Ajansıyla birlikte bir gülistan haline getirdik. Hemen yanındaki Usta Şagirt Kümbetini de restore ederek hizmete sunduk” dedi. 

Marcella frangipane ile Frencesca hanımların öğrencileri ile birlikte Arslantepe de iğne ile kuyu kazar gibi buradaki kazı çalışmalarını başlattıklarını belirten Başkan Gürkan, “Arslantepe kazı çalışmalarını 1931 yılında Fransızlar başlattı, ikinci dünya savaşı ile inkıtaaya  uğrayan kazı çalışmaları daha sonra 1961 yılında Roma Üniversitesi tarafından başlatıldı. O zaman Marcella hanım öğrenci idi ve şu an burada kazı halen devam ediyor. Bu kazı dünya insanına şunu öğretti; Malatya insanlık medeniyetinin başladığı yerin ta kendisidir. 

Burada yapılan kazılar ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe kayıtlarının, ilk yerleşik hayatının, mühürleme sisteminin, gümrükleme sisteminin ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin silah olarak, araç gereç olarak kullanılmasının burada zuhur ettiğini göstermiştir. 

Burası sadece Anadolu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti için değil dünya insanlığının ortak mirasıdır. 26 Temmuz 2021 tarihinde UNESCO Genel Kurulunda alınan karar da budur. Yani insanlık medeniyeti Malatya’da Arslantepe’de başlamıştır. İşte bu nedenle tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. 

Bu Karşılama Merkezinde sosyal alanlar, sportif alanlar, müzeler ve bu şehrin MÖ 5000 yılına, 4000 yılına gidip buğday işlemleri ki gümrükleme ve mühürleme işlemleri buğday ve tahılla ilgili gelişmiştir, oradaki yaşantıların simüle edilmesiyle birlikte insanlar o tarihe gidecek. Orada bir tarih turu yaptıktan sonra Evet bu şehre böyle sahip çıkmak gerekir diyecektir” şeklinde konuştu. 

Başkan Gürkan daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un bu ziyaretlerinin Malatya için ayrıca bir önemi olduğunu belirterek, “Yapılacak olan 4 bin 700 adet konutların ziyaret edilmesi ve ordan da temelin atılması için buraya gelmesi Malatya halkı adına övünç verici ve gurur verici bir hadisedir. Şunu açık yüreklilikle diyebilirim ki Kültür ve Turizm Bakanımızın Malatya’ya bakanlığı dışında şahsi olarak büyük bir önem verdiğini biliyor ve kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yaptıklarından dolayı teşekkür eden AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi ise, “Depremin ilk gününden itibaren Malatyalılarla beraber, Malatyalı gibi hissederek yaraların sarılması için gece gündüz demeden Malatyalılarla birlikte hareket eden Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.  

Vali Ersin Yazıcı da yaptığı konuşmada, “Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla bu şehirde zorda olan sıkıntıda olan devletin şefkat ve merhametine ihtiyacı olan herkesin yanında olacağız. Yetim ve öksüzün duasının ne kadar kıymetli olduğunu bilen bir insan olarak bu şehirde depremden dolayı yetim ve öksüz olan çok sayıda insanın duasını almaya geldim. Bu şehre hizmet etmeye bu şehrin insanının teşekkür ve duasını almaya niyetliyim. Böyle bir yerde görevlendirildiğim içinde gerçekten çok memnunum. 

Arslantepe Höyüğü Karşılama Merkezimizin şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.  

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ise konuşmasında, “Arslantepe Karşılama Merkezinin temel atma töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum.

M.Ö. 6000 yıllarından M.S. 11. Yüzyıla kadar iskan gören Arslantepe, Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularını barındırmış, Hititlerden Roma ve Bizansa kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu tarihi alan, yapılan kazılar sonucunda eser zenginliği ile dikkat çekmiş ve bir ‘açık hava müzesi’ olarak ziyaretçilerinin uğrak noktası olmuştur. Arslantepe bu özellikleriyle 2021 yılında 44. UNESCO Dünya Miras Komitesi oturumunda, üstün evrensel değeri de dikkate alınarak Dünya Miras Listesine ülkemizin 19. alanı olarak kaydedilmiştir.

Höyükte 1930’lu yıllardan itibaren gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda; M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500'lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuştur. 

Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe; aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir. İncelendiğinde, sarayın koridor duvarlarının baskı motif ve duvar resimleri ile bezendiği görülmektedir. Binanın çeşitli bölümlerinde çok sayıda mühür baskısının bulunması, idari etkinliklerin yoğunluğunu ve çok sayıda memurun çalıştığını ortaya koymaktadır. 

Bu Höyük, Yakın Doğu'da ilk devlet toplumunun ortaya çıkışına istisnai biçimde tanıklık ederken, 4. Bin yıl Uruk Uygarlığıyla ilişkili olmasına karşın özgün mimari özellikler sergilemektedir. Ziyaretçilerimizin söz konusu alanda genel ihtiyaçlarını karşılamak ve alanın daha nitelikli bir tesis ile bütünleşik hale getirilmesi için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyinin (ICOMOS) önerileri de dikkate alınarak birtakım düzenlemelere gidilmesi zaruri olmuştur.

Bu çerçevede, Höyüğün sınırları dışında, 3.Derece Arkeolojik sit alanında, mevcutta ilköğretim okulu olarak kullanılan yapıların bulunduğu parsellerin kamulaştırılmasıyla ziyaretçi karşılama merkezi yapılması planlanmıştır. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalar sonucunda; yapılması planlanan ‘ziyaretçi karşılama merkezi’ için proje yetkisi ilgili belediyeye verilmiş, Bakanlığımız denetiminde hazırlanan projeler Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca geçtiğimiz yıl onaylanmıştır. 

Söz konusu projelerin uygulamasına yönelik Arslantepe Höyüğü, Karşılama Merkezi Yapımı ve Çevre Düzenleme İşi”ne ilişkin Bakanlığımız, Malatya Valiliği ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 7 Ağustos tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde projenin maliyetinin bir kısmı Fırat Kalkınma Ajansı geri kalan miktarı ise Bakanlığımız tarafından karşılanması kararlaştırılmıştır. Hızla başlanılan bu projenin çok kısa sürede tamamlanacağını inancım tamdır.

Geldiğimiz bu noktada, temelini atacağımız karşılama merkezimizin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.  

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • Turan (1 yıl önce)
    Kıytırık bir temel atma için ne kadar adam toplanmış, ne kadar çok konuşmuşsunuz. Rahmetli Kral Tarhunza iktidarı boyunca bu kadar konuşmamıştır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Neye layıksan
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ömer (1 yıl önce)
    yorum yazan arkadaşlar genel anlamda "turizmin sırası değil" kanaatini dile getirmişler. oysa ki malatyamızın gerek ekonomik gerekse sosyal ve kültürel yönden geri kalıp FAKİR BİR ŞEHİR olmasının temel sebebi yerli ve yabancı turizme kapalı olmasıdır. malatya turizm alanında bu güne kadar maalesef tercih edilen bir şehir olmamıştır. bu güne kadar malatyada yine maalesef yabancı turist görmedik.dışarıdan komşu illerden gelenler malatya ekonomisine katkı sunmadı.turizmin ve insan sirkülasyonunun olmadığı şehirlerde toplum gelişme sağlayamaz. suç oranı artar. insanlar saygısızlaşır kabalaşır.tıpkı günümüzde olduğu gibi.aslantepe bir fırsat.turizmle şehir kalkınır ve bilinir. hatta nemrut için de harekete geçilmeli.büyükşehir statüsü sebebiyle (bu statü kaybedilmezse) malatyaya bağlanmalı. yazacak çok şey var. aslantepe için yapılan yatırım yerinde bir yatırımdır. geri dönüşü muhakkak olur. boşa gitmez.deprem hepimiz için zor fakat bu bağlamında düşünmemek gerek.yatırımı ve turizmi desteklemek gerek.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • aslantepeli (1 yıl önce)ömer isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'nın da Orduzu'nun ihtiyacı beton yığını beton yatırımlar. Beton yığını Yüzakı parkı ( gidin görün) lazım değil, Malatya'ya ihanettir.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kardeş turizm dediğin olay sadece şehre gidip gezmek değil.gelen turist sağlam kalan 3 tane otele mi gidecek.onlaramı mahkum olacak.gelen turist nerede alışveriş yapacak nerede yemek yiyecek.malatyadan ayrılırken üstüne Malatya yazdığı moloz parçasını mı götürecek.elbette turizm iyi bir olay ekonomi ye ciddi katkısı var inkar edilemez.karşılama merkezi daha sade bir törenle temeli atılabilirdi.insanların evleri yıkılmış yarınları yıkılmış bunlar şatafat derdinde.haber derdinde,iş yapıyor görünme derdinde.turizme ağırlık vereceğinize şehre güvenlik önlemi alın, ortalık hırsız,hurdacı,ne olduğu belirsiz kişilerden geçilmiyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Nedim (1 yıl önce)
    Kayıp Vekil, Bakanı ve de kurdeleyi görünce ortaya çıkmış...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    He yav tüm her şey bitti Malatya yerleşti her yer Güllük gülistanlık Malatya halkı refah içinde oh ne güzel dünya birde yumuşak yumuşak demeç veriyorlar Malatya'yı ayağa kaldırıyoruz diye, Malatyalı yemiyor bu lafları ama başka çareleri yok yutkunmaktan başka, hepsi bitti heykel kralın yolunu yapmışlar yeterince heykelleri yoktu bunu da eklediniz her sene yanına gidip hal hatır sorarsanız artık, şu taş devrinden kurtulamadık gitti, olan her zaman olduğu gibi yaralı halka oldu birilerinin cebi kaşınınca işte böyle çapsız İşler yapılıyor, merak etmeyin Malatya milleti de içinden çok sevgi ve muhabbetini gerekli kişilere gönderiyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Yüzyılın felaketi olmuş insanlar evsiz işsiz kalmış memleketi terketmişler nüfus yarı yarıya azalmış ekonomi sıkıntıda siz kalkmışsınız temel atma töreni düzenliyorsunuz bu tür zaman harcayan şeylere ara verilse iyi olur insanlar bir an önce işyeri nin yapılmasını ve evinin yapılmasını bekliyor lütfen biraz daha dikkat
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Küllerimizden doğuyoruz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • mert (1 yıl önce)
    Tam sırasıydı.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Av.Mehmet Korhan Uymaz (1 yıl önce)
    Bence bır karşılama merkezide şehirin giriş noktasına yapın Malatya kazı kentine hoşgeldiniz dersiniz...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Doğrucu Hasan (1 yıl önce)
    Malatya'nın başka meselesi kalmadı da bir turistleri karşılama alanı eksikti! Başkan bey biraz fazla abartıyor. 6 Şubat saat 10 da iki bakanın Malatya'ya geldiğini söylemiş, halbuki depremden günler sonra Başkanı tv.lerde gördük. Bakanlar da iki ay sonra Malatya'ya gelmişlerdi. Malatyanın en önemli sorunu barınma ve şehir merkezinin modern ve fonksiyonel bir şekilde inşa edilmesi gerekmektedir. Devletin imkan ve kaynaklarının heba edilmemesi ve verimli bir şekilde kullanılması gerekir.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatyalı vatandaş (1 yıl önce)
    Çok şükür "höyük karşılama merkezi" yapıldı şehrimize. Hep diyordum bir "höyük karşılama merkezi" yok bu şehirde diye. Bu kadar her şeyi tastamam şehrin "höyük karşılama merkezi" olmadan olur muydu? Neyse ki sayın vekiller ve sayın belediye başkanımız elbirliğiyle hemen onun yapımına giriştiler. Bir de şehirde yer yerinden oynarken ve bunca mağduriyet varken, evlerimize ne temiz ne kirli sular akmazken, iki taşın arasında bir de tören yaptılar. İşimiz gücümüz tören. Çok şükür artık "höyük karşılama merkezi" miz var.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • selim (1 yıl önce)
    ya Rabbim sen bizim akıl sağlığımızı koru, malatyalıların bile şu siyasi iradeye güvenemeyip yerini yurdunu terkettiği bir zamanda, enkaz yığınına dönmüş bir şehre, ki sağlam zamanda bile hiç turistin gelmediği bir yere bir sürü masraf et onuda övüne övüne millete hakaret edercesine bir sürü gereksiz masraf edip birde şu hassas bir ortamda onu pazarla, hiç merak etmeyin gürkan başkanımız sizinde bu şehrinde icabına bakacak, ulusal kanallarda bile hiç yüzü kızarmadan devletin yaptığı binaları bile kendi yapmış gibi anlatan muhterem zat
    %88
    %12
    Yanıtla
  • aslantepeli (1 yıl önce)
    Vatandaşın evi yokken. Yollar altyapı rezil iken. Karşılama merkezinin ne acelesi var. Malatyalı şehri terkederken turist mi gelecek. Bu ne şov şatafat.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • M.e (1 yıl önce)
    İşte budur yaa memleketimizin en acil yapılması gereken bir eksigiydi şimdi bu temel atmayla birlikte Malatyamiz en büyük sorununu halletmiş oldular değerli yöneticilerimiz .browoooo
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Cero (1 yıl önce)
    Bu şehirde çözülmesi gereken en önemli sorumumuz Aslan Tepe Höyüğü başka da bir sorun yok zaten. Bu şahısların öncelik anlayışına hayranım ya. Ne kadar gereksiz iş varsa onu öncelik olarak gören bir ve yaşanalardan bihaber kişiler bir araya gelmiş boş işlerle zaman harcıyorlar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ÜMİT (1 yıl önce)
    Milletin başını sokacak evi yok, acelemiz karşılama yeriydi. Turistler sıraya girmiş, Arslantepeyi ziyaret etmek istiyorlar. Gülerim ağlayacak halime, Depremin devam ettiği bir yere kim cesaret edip gelir, ey akıllılar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Taner (1 yıl önce)
    İnsanlar cadırda konteyner larda bunlar misafir agırlamanın derdindeler bunları bu duruma getiren bizleriz hangi siyasetciyi toplumlarda alkışlamadık yalakalık yapmadık hele bi tepki verelim toplumda bozalım görün neler yapılır ama biz huyumuzdanvazgecemeyiz O zaman biz buna müstehakız carsı temeli n oldu diye hangi gazeteci sordu acaba bakan vekile
    %80
    %20
    Yanıtla
  • maho (1 yıl önce)
    millet çadırda kalıyor siz kalkıp yabancılar için karşılama alanı yapın tebrikler. yazıklar olsun size...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    memelekette cami kalmamış insanlar sokak ortasında namaz kılıyor bu adamlar gitmişler bi toprak tepenin arkasına düşmüşler oraya yapılan inşaatı gördüm belki iki caminin yapılacağı kadar inşaa edilmiş
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Çok şükür bu günlerinde gördük 6 Şubat depremleri gelip geçti insanlar hayatlarını kaybetmedi şehir harabeye dönmedi Gürkan efendinin keşkeleri olmaması biz Malatyalıları çok memnun etti. İhsan kocanın tebessümlerini hiç görmedik yerel başında çünkü kendisinde deprem mağduru olduğunu beyan etti kredi ve konteyner talebi yapmadı. Höyük karşılama yeri Malatya nın en önemli eksiği idi çok şükür onunda temeli atıldı
    %98
    %2
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Karşılama merkezine kimse karşı çıkmaz da insanlar zamanlamasına hayret ediyor haklı olarak. Şehirde her gün dinamitle evler yıkılıyor, sokaklar toz duman, millet konteynerlerde yaşıyor. Buraya zaten turist gelmiyordu, karşılama merkezi olunca da gelmeyecek. Kültür turizminin öznesi olan Arslantepe Höyüğü için Malatya doğru düzgün hiçbir hazırlık yapmamaktadır. Bir turizm destinasyonu hâline getirememişlerdir. Hele depremden sonra bunu yapmaları, hele bu zihniyet varken, daha da zordur. Ne diyelim, karşılama önemli; keşke şehrimiz de böyle güzel karşılasa gelenleri...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    İlimize hayırlı olsun
    %16
    %84
    Yanıtla
  • akpınar esnafı (1 yıl önce)
    yazıklar olsun..önceliğimiz işyeri ve ev olmalı.malatya sahipsiz.akpınar çarşısı neden yapılmıyor.vali beyde sahip çıkmayacak malatyaya
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Eczacı (1 yıl önce)
    Bu merkez yapılsın, o zaman Malatya'nın şahlanmasının önünde hiçbir engel kalmayacak!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Oktay (1 yıl önce)
    Bütün ağır hasarlilar yıkıldı yeni yapilanma başladı. Tabi karşılama merkezi eksik kaldı. İşleri güçleri protokol
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyam (1 yıl önce)
    Sadece temel atmayın!!temeli attıktan sonra geriye kalan kısmıda yapmanız lazım!!ki vatandaşa yaşam alanı olsun!!galiba temelden sonrasını unutuyorsunuz???keşke şu yaşadıklarımız kamera şakası!!veya rüya olsa!!bıktık hepinizden
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Bizim derdimize bak yapılanlara bak millet evinden barkından olmuş nasıl olsa onların barınma sıkıntısı yok şu zamanda turizme değil evlerimize ihtiyacımız var boş işlerle uğraşıyoruz!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Bu temel atma töreni Malatya için ne kadar önemli? Bu temel atma töreninin TV'lerden canlı olarak yayınlanması Malatya için çok mu önemliydi?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Karșılama merkezi, tören alanı, eğlence merkezi, yașam merkezi vs. vs. Osmanlı dönemi lale bahçeleri gibi, halk içerisinde sefalet hakim iken, gariban çocuğuna sabahları bir simit ve bir küçük bir meyve suyu alamaz duruma düșmüș iken beylerimiz lale bahçeleri peșinde, harap bir șehir, nefes almaya metrekare yer yok, artan fiyatlar ve sefalet cabası, bir eksiğimiz karșılama merkezi idi..Selahattin Bașkanımıza bakarsak Malatya da elhamdulillah bișey yok....Galiba gördügümüz manzara hayal ürünü, bașkanımıza göre her șey mükemmel ama benim gördüğüm viran olmuș sehirnheralde hayal ürünü valla kendimden șüphe ediyorum artık büyűklerimizin açıklamalarını dinledikçe..Bazen de inșallah bașkanın anlattığı gibidir herșey diyorum ama nafile...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Bir eksiğimiz karşılama merkezi idi oda yapılıyor tam olacak
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    Yani bu kadar sıkıntının içinde geç kalınmış herhalde evsiz kalmış borçlu kalmış konteynır larda perişan olan tek evi olup yıkılan insanlar Umurlarında değil kışa hazırlık yapıyorlar!
    %93
    %7
    Yanıtla