AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak Büyükşehir Yasası'nı değerlendirdi.
Konuşmasında Malatya'nın geçmişten bugüne yetiştirdiği siyasetçilerden yapılan yatırımlara kadar bilgi veren Milletvekili Şahin, 2Sağlıkta 15. sırada yer alan ilimizde, sağlık alanında yapılan yatırımlar sonucunda gerek yurt içinden ve gerek yurt dışından gelen hastalara ev sahipliği yapan, en fazla karaciğer naklinin yapıldığı, sağlık turizminin hızlı bir şekilde geliştiğini görmekteyiz. Özellikle devlet muhasebe kayıtlarının tutulduğu ilk şehir devleti olma özelliği taşıyan Aslantepe, Battalgazi, Arapgir, Darende ve il merkezimizdeki tarihi eserlerimizin büyük bir bölümünü restore ederek Nemrut, Aslantepe ve Battalgazi üçgenindeki bütünselliği oluşturup, bölgedeki iç ve dış turizmin ciddi bir şekilde artması için gerekli altyapı oluşturulmuştur. Öğrenci sayısı 30 bini aşan üniversitemizle, Malatya'da sulanabilir tarım arazilerinin artırılması çerçevesinde, Çerkez Yazısı ve Derme Ovalarındaki 161 bin 400 dekar arazi su ile buluşacak. Ayrıca 12.12.2012 tarihinde Sayın Başbakanımızın yapacağı açılışla Boztepe ve Kapıkaya Barajlarımızın açılmasıyla toplamda 157 bin dekar arazinin sulanması ve Yoncalı Barajının bitirilmesi hedeflenmektedir. Malatya ilimiz ekonomide sağlıkta eğitimde ulaşımda alt yapıda, sosyal ve kültürel alanlarda yapılan çalışmalara baktığımızda büyük şehir yasası AK Parti iktidarları döneminde yapılan hizmetlerin taçlandırılmasına vesile olmuştur” ifadelerini kullandı.
“Büyükşehir Yasası görüşülürken milletimizin hafızlarında kalacak birçok olaya tanık olduk” diyen Şahin, muhalefet partilerinin tutarsız olduğunu savunarak şunları aktardı:
“Büyükşehir Yasası Meclis'te görüşülürken milletimizin hafızalarında kalacak birçok olaya tanık olduk. Bunlardan bazıları; 2005 yılında 5302 sayılı Özel İdare Yasası'nın ihdası görüşülürken muhalefet partileri Türkiye'nin üniter yapısına halel getireceğini söylüyorlardı. Şimdi ise yasa görüşülürken karşı çıkanların kendi illerinin de büyükşehir olması için önerge verdiklerine şahit olduk.
Bu düzenleme ile köylerde belediye vergi ve harçları 5 yıl süreyle alınmaması, su ücreti 5 yıl süreyle en düşük su tarifesinin dörtte birini geçmemesi, belediyeler mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımının yapılması, yapılar için geleneksel mimaride tip proje üretilecek ve bu projeler köylülere ücretsiz verilmesi, köylerdeki iş yerlerine ruhsatlandırılması,
büyükşehir olan illerimizde kamu kurumlarının yatırım ve hizmetlerini koordine etmek, izlemek gerektiğinde de sunulamayan hizmetlerin yerine getirmek, afet ve acil durum hizmetlerini sunmak amacıyla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi'nin kurulması ve böylelikle özel idarelerin kaldırılmasıyla boşluk oluşmasının önlenmesi, il imar bütünlüğünün tek elden yapılması ve yürütülmesi, kendi çalışanlarının dahi maaşlarını ödeyemeyecek durumda olan belediyelerin kaldırılması, şehirdeki yaşam kalitesinin en ücra köyde yaşayan Ahmet amca ile Ayşe teyzemizin de hakkı olması, büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin icraatta ve hizmette artırılması, ilçe belediyelerinin yaşamış olduğu ihtilafta Büyükşehir Meclisi'nin yetkili kılınması, bu kanunla tüzel kişiliği kaldırılan köylerde görev yapan geçici ve gönüllü köy korucuları halen görev yaptıkları yerlerde görev yapmaya devam etmeleri ve haklarının aynı şekilde korunması, ulaşım hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için ilgili odanın temsilcisinin katılacağı Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin kurulması, büyükşehirlerin bütçe paylarının ciddi şekilde artırılması, şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payının yüzde 6'ya çıkarılması, ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5'a çıkarılması söz konusu olacak. İlin ve ilçelerin imkan, kaynak ve aklını birleştirecek aynı nitelikteki hizmetlerin tek bir elden yürütülmesi, hizmetlerin daha etkin sunulması gibi sayacağımız birçok yeniliğin bu ülkenin yarınlarına, geleceğine ve gelecek nesillerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bizim gibi zihinsel devrimini gerçekleştirip yönünü geleceğe, yeni ufuklara ve 2023 vizyonuna çevirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yönünüzü geçmişe çevirirseniz bu yasaya karşı çıkmanız çok doğaldır. Çünkü bu zihniyetin 1. 2. ve yapılacak 3. Boğaz Köprüsü'ne, duble yollara, sağlıktaki dönüşüme ve 62 yıldır devrim niteliğinde bizden önce ve bizim dönemimizde yapılan her yeniliğe ve değişime karşı çıkarak geleneksel bakış açısını bir türlü değiştirmediğini görmekteyiz. Bizim muhalefet yeminli mali müşavirler gibi yeminli müzmin muhalefet anlayışını terk ederlerse memleketimiz için daha hayırlı olur.”