SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İdare Mahkemesi Yasal Olmadığını Söylemesin!"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında Malatya'da ilan edilen 'rezerv alanlar' ile ilgili bilgilendirme toplantısında, vatandaş yine kendini endişelendiren birçok konuya 'aydınlatıcı' yanıt alamadı.

Fahri Kayahan Bulvarı'ndaki Nikah Sarayı'nda yapılan toplantıya, Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, Gayrimenkul Değerleme A.Ş. (GEDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Mehmet Bedestenci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vatandaşlar Toplantı Salonuna Üst Araması Yapılarak Alındı
İki bin civarında vatandaşın katıldığı toplantı için, Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından geniş güvenlik ve trafik önlemleri alındı. Polis tarafından, toplantı salonuna giren vatandaşların üst aramaları yapıldı.

Toplantıda, yeniden yapılacak yapılar için 'Merkez Dışında Yeni Yerleşim Alanlarında Kamu Eliyle Yapım', 'Hak Sahibinin Kendi Yerinde Kamu Eliyle Yapım', ve 'Kendi Yerinde Vatandaş Eliyle Yapım' olmak üzere üç ana başlıkta bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, rezerv alanlarla ilgili uygulamanın süreci hakkında bilgi vererek süreci şöyle sıraladı:

"Bir uygulama alanlarının belirlenmesi, iki hak sahipliği tespit ve değerleme çalışmaları, üç plan ve proje çalışmaları, dört mülkiyet birliğinin sağlanması, beş riskli yapı tespit süreçleri, altı tahliye ve kira yardımı, yedi inşaat süreci, sekiz dağıtım ve anahtar teslimi, dokuz mahsuplaşma."

'Rezerv Alanlardaki Konutlar Brüt 115 Metrekare Olacak'
Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, bütün rezerv alanlarda yapılacak kalıcı konutların 3+1 brüt 115 metrekare olarak projelendirildiğini belirtti. Yıkılan işyerlerinin metrekare değerine yakın işyerleri yapılmaya çalışıldığını belirten Alp, "İşyerinin önce metrekaresine göre değeri hesaplanır, eski yere en yakın yerden işyerinin verilmesi planlanıyor. Rezerv alanda yapılacak olan yapıların kat yüksekliklerini zemin artı 4 kattan fazla yapamıyoruz. " dedi. 

Hakkı Alp, konutlar için kura çekileceğini, ancak işyerleri için en yakın yerden işyerinin verilmesi şeklinde uygulama olacağını sözlerine ekledi.

'2 Yıl Ödemesiz 18 Yıl Vadeli Ödenecek'
Rezerv alanlardaki borçlan durumunun nasıl belirleneceği konusuna da değinen Alp: "Biz  rezerv alan içerisinde depremden bir gün önce yapının yıkılmadan, hasar almadan önceki hali için değerini çıkarıp günümüze güncelliyoruz. Vatandaşımızın hakediş bedeli budur. Bina maliyetleri ve indirim oranı sonrasında, kendi evinin bedeli düşüldükten sonra kalırsa üzerine fark alır. Borç çıkarsa, AFAD'ın borçlanması 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli. Bizin rezerv alanlarındaki borçlanmanın da aynı olacağına inanıyorum. Ayrıca konutlarda faizsiz." dedi.

'Yapıları Korumakla İlgili Gayret Gösteriyoruz'
Rezerv alanlarındaki riskli yapı tespit süreciyle ilgili bilgilerden veren Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "Alanın içerisinde az hasarlı veya hasarsız yapılar var. Bu yapılarla ilgili olarak, deprem yönetmeliğine göre yapıldıysa, ruhsatı iskanı var ise biz korumakla ilgili gayret ediyoruz. Eğer ki projeye göre bu yapıları koruyamıyorsak, bina sahiplerini davet edip, haklarını anlatıp, kira yardımı başlatıyoruz. Yıktığımız yere en yakın blokta dairesi, işyeri ile ilgili sözleşme yapıyoruz." dedi.

Alp, rezerv alan içerisinde ayakta kalan yapılarla ilgili olarak: "Eğer iskanı veya ruhsatı yok, az hasarlı veya hasarsızsa bu yapılara riskli yapı tespiti yapmak zorundayız. Az hasarlı veya hasarsız olması demek, yeni olacak bir depremde risksiz olduğu anlamına gelmez. Riskli yapı tespiti yapılan bir bina kendi gayrimenkul değerinden birşey kaybetmez. Riskli yapı tespiti yapmadan bu binalara 'Siz hasarsızsınız, size dokunmuyoruz.' deme şansımız yok." ifadelerini kullandı.

'Rezerv Alan Bilgilerini İl Müdürlüğü ve Belediyelere Gönderdik'
Malatya genelinde resmi ilanı yapılan rezerv alanı ile ilgili bilgileri, geçen ay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile belediyelere gönderdiklerini söyleyen Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "Vatandaşlar, yapılarının rezerv alanına girip girmediğini il müdürlüğünden ve belediyelerden öğrenebilir. Sahada ekiplerimiz çalışıyor. Yeni alanların belirlenmesi gerekirse o bölgelere özel konutlar yapılacaktır. Şu an rezerv alanlardaki merkezdeki sayımız konut olarak yaklaşık 30 bin bağımsız bölümdür." dedi.

Toplanda yapılan bilgilendirmeler sonrasında soru cevap kısmına geçildi.

Kuyumcular Çarşısı Sorusu Cevapsız Kaldı!.
Bir vatandaşın: "Çarşı merkezdeki projede bazı binalar güçlenerek yükseliyor. En son başlanan kuyumcular çarşısı yükselirken, Halep Caddesi'ndeki yerler hiç başlamadı. Aynı projenin içerisinde. Bu binaların tamamı topluca mı açılacak? Yoksa güçlü olanlar güçlendirilmiş olarak çabuk mu açılacak?" sorusuna Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, "Çarşı projesinin içerisinde 'Bazı yerler hızlı gidiyor, bazı yerler yavaş gidiyor' diyorsunuz doğru mu?" şeklinde konuşarak vatandaşın bu sorusuna cevap vermedi.

'Ortaklık Gibi Bir Çalışmamız Yok'
Dükkanların yapılırken metrekaresi düşük olan yerlerde ortaklık yapılacağı iddialarına da cevap veren Alp: "Herkesin dükkanına dükkan yapıp vermek istiyoruz. Metrekare olarak birleştirip vermek gibi bir çalışmamız yok. Dükkanın çalışması daire gibi değil, çok meşakkatli. İcmalleri asıldığında her vatandaşımız kendisinin ne kadar hak edişinin olduğunu görecek. Dağıtımın nereden olduğunu görecek. Bunun için biraz vakite ihtiyacımız var." dedi.

'İdare Mahkemesi Yasal Olmadığını Söylemesin'
Bir vatandaşın 15 günlük tebligatların yasal olup olmadığını sorarak: "Malatya 3. İdare Mahkemesi bu işin yasal olmadığını söylüyor. Tebligat hatası diyor." demesi üzerine Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "İdare Mahkemesi, bu Elazığ'da yapıldı, Bu İzmir'de yapıldı, Van'da yapıldı. Yasal olmadığını söylemesin. Bir karar verirsin, hepimiz mahkemenin önünde kuldan inceyiz. Öyle yasal olmadığını söylüyor diye birşey olmaz. Kanun açık." dedi. 

Alp, vatandaşın elinde emsal karar olduğunu söylemesine rağmen, kanunun açık olduğu şeklinde sözlerini tamamladı.

Diğer bazı cevaplar..
Toplantıya katılan vatandaşların sordukları sorulara verilen bazı cevaplar ise şöyle:

"-Rezerv alan içiresinde konutu olan bir kişiye, AFAD'dan hak sahipliği çıkarsa ve sözleşme yapılıp o konut alındığında rezerv alan içerisinde kalan arsa payı için bedel alırsınız. Arsanızın bedelsiz bir şekilde alınması gibi durum söz konusu değil.

-Rayiç bedel demek, belediyede yazan emlak beyan değeri demek değil. Rayiç bedel, piyasa değeri demek. Bugünkü alım satım bedelidir. Yani depremden önceki hasarsız halinin bugüne getirilmiş halidir.  

-Aynı binada 100 metrakare ve 450 metrekare olduğunu düşünelim. Hak edişler hesaplandı. 100 metrekare evi olan 115 metrekare almak için bir miktar borçlanacak. 450  metrekare evi olan ise 115 metrekareyi bedelsiz alıp, hakediş yetiyorsa yeteri kadar daire alacak. Vatandaş fazlasının bedelini istiyorsa o verilir.

-Rezerv alan içerisinde orta hasar ruhsat aldıysa, ya da biz rezerv alan ilanını sağlamadan binayı yapmakla ilgili ruhsat alındıysa, bu binalarla ilgili bir problem yok. Bu binalarla ilgili resmi dilekçe verilip, bizden de korunacağına dair resmi bir evrak alabilir.

-Rezerv alanlarla ilgili belirleme süreçlerimiz Malatya'da neredeyse tamamlandı. Resmi olarak da gönderdik. Bugünden sonra yeni bir rezerv alan ilanı çok mecbur kalmadıktan sonra bizim ilanımız olmaz.

-Malatya'da 40 alan için ihaleler yapılacak.

-30 bine yakın konut yapılacak ve 3+1 brüt 115 metrekare olacak.

-Rezerv alanı içerisinde arsanız varsa, arsanın bedeli hesaplanıp karşılığında konut alacaksınız.

-Bir alanın rezerv alanı ilan ettikten sonra, orada üretilmesi düşünülen konut yıkılanı karşılamıyorsa, ora rezerv alanından çıkarılıyor. Oradaki vatandaşlar ise AFAD'tan hak sahibi oluyor.

-Bostanbaşı'nın genelinde yıkılan sayı yaptığımızı karşılamıyor. O nedenle rezerv alana giremiyor.

-Bir binadaki yeni yapılan daire sayısı yetmez ise hak sahiplerine yakın yerden kura ile daire verilecek. Herkesin bire bir aynı yerden alması çok zor bir durum.

-Projede yol genişletme çalışmaları var. Genelde yolları genişletmeye çalışıyoruz.

-Saray Mahallesi yapılacaksa hepsi yıkılıp yapılacak. Hiç bir yer (Kışla Caddesi) bekletilmeyecek."

Toplantıya katılan vatandaşların, maddi ve manevi olarak tüm geleceklerini etkileyecek çalışmalarla ilgili doyurucu bilgiye yine ulaşamadıklarını belirtirken, bazı vatandaşların kendilerinin başvurduğu resmi kurumlarla toplantıyı düzenleyenler tarafından farklı açıklama yapmalarından yakındılar.

Bu arada, toplantıdaki yetkililerin, cevap veremedikleri soruları da, ‘not aldırdıkları’ dikkat çekti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • naci (1 ay önce)
    şehir sahipsiz dedikleri de şehrin sadece isminin medyada geçip geçmemesi olayı gerisi önemli değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Ya nasıl bir iş 2 yıl oldu halen ortada bir şey yok rezerv edin kendiniz yapın yok bırakın biz yapak yok büyükşehir ve battalgazi imarı yüzde 40 a düşürmüş inşaat alanı ni konsol çıkma yok ya bu vatandaş ne yapacak yani debremi mi beklediniz ki engel olasınız geçen yolla 1 buçuk milyona ev yapılırdı bu yıl o paranın üstüne 1 milyon daha koy nasıl çıkacağız bu işin içinde yokmu bu şehrin sahibi hani bir debrem zede mağdur olmayacaktı yani insanlarin hepsi toki ye mi gitsin şehir ne olacak biri söylesin ya o kadar bakanlar geliyor bu sorunları niye kimse anlatmıyor hibe .kıredi güncellenmedi kardeşim bari engel olmayın ki evimizi yapalım büyükşehir battalgazi yerim fırat mah hast caddesi gözde bir yer neden bırakıp toki ye gideyim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Kentsell Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp - II 8. Tek katlı müstakil evi olanı da, apartmanda dairesi olanı da aynı kefeye koyup dayatıyorsunuz. Hal bu ki 250 metrekare arsalı müstakil evi olan bümkiyet sahibinin hakları ile yine aynı metrajda 5 dairesi olan apartmanın daire sahibi hakları aynı mı ? 5 daireli olanın arsa payı 50 metre kare. Neden 250 metrek. arsası olan ile 50 metrek. arsası olan aynı şartları dayatıyorsunuz. 250 metre arsası olanada 1 tane 2+1 ev (borçlu) , 50 metrek. arsa payı olanada 2+1 (borçlu) daire veriyorsunuz. Bu hak ihlali ve kanunsuzluk değil de nedir ? Milletin diline düştünüz arsamıza çullanıyorlar diye, ne yapmaya çalıştığınız gayet açık ve seçik. Yanlış yaptığınızı Sizler de Millet de farkında. Bu işin sonu Hukuku, yargıyı, mahkemeleri kilitler. Kendinize çeki düzen vermeniz ümidi ile...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet arkadaşım düşünceleriniz için varolun.ancak bu hususda sözünüz de bir yanlışlık var.tamam bir vatandaşın arsasının fiyatı ve evinin fiyatı, diğer vatandaşın da arsasının ve evinin fiyatı.bu çok net . Varolan ne ise hesap oba göre yapılır.250 m2 arsanın değeri 5 daireye verilen emeklen kıyas kabul eder mi.bu şekilde o zaman 5 dairesi olan vatandaş ev yapmayıp arsa alıp tek katlı ev yapsaydı 1500m2 arsa alabilirdi.bu düşünceniz biraz sorunlu.diger düşünceler için teşekkür ederim.varolan mülkün değerine göre hesap edilir.maliyet sade arsa değil,5 katlı ev 5 den fazla 250m2 arsa alabilirdi
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Vahit bey saygıyla. Fakat özellikle Çevre Şehircilik İl Md.lüğü, 3.Kat Rezerv Alanda görev yapan beyler ile görüştüm. Tek katlı müstakil evinde olsa, ya da dairende olsa 2+1 daire, ya da 5 Şubat 2023 tarihli bedel ne ise onun parası dediler. Onların yalancısı olurum umarım. Ama malesef memuru da net bir bilgi veremiyor, konuştuğum hiç kimse de.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet abi bizler hepimiz hak neyse adil olan olsun diyen kendi halinde insanlarız.ama maalesef uygulamanın tamamı yanlışlar üzerine inşa ediliyor.hakkımızı aramazsak yazık de değil mi insanlığımıza.naçizane emin olduğunu bir şey var.ranta kurban gitmezsek devletimizin çok kaliteli işler yapacak gücü var ama olmuyor.sorunun kaynağı maalesef insanlığımızda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Kentsel dönüşüm başkanı Hakkı Alp - I 1. Yükseklikler z+4 olacak dedi. Peki 6-7 kat olan yerlerin paylaşımlarını yapabilmeniz için daireleri ve dükkanları değerinin altında metrajlarda küçülteceksiniz demektir. Hani tamamını vereceğiz diyordunuz ? (Hak kaybı) 2. Depremden önceki günün değeri ne ise günümüzdeki değeri ile güncellenecek dediniz. 1 Milyon olan değerin ez 5 katı yani 5 Milyon olması gerekir -ki Siz üzerine fark alınır yani borçlanırsınız dediniz. Belli ki değerini öldüreceksiniz. (Hak kaybı) 3. Alanın içerisinde az hasarlı ve hasarsız binalar var, bu yapıları korumaya çalışıyoruz, iskanı ruhsatı var ise.. Koruyamıyorsak bina sahiplerini çağırıp haklarını anlatıyoruz vs. dediniz. Neden koruyamıyorsunuz ? İnsanların sağlam olan evinlerini yıkıp borçlandırıyorsunuz. İnsanların nasıl geçineceği umurunuzda mı ? (Hak kaybı) 4. Borç çıkarsa, AAD'ın borçlanması 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli. Bizim rezerv alanlarındaki borçlanma da aynı olacağına inanıyorum dediniz. Net bir bilgi sunmayıp ümit etmekle yetindiniz. Faiz ya da tefe/tüfe gibi artışlardan net olarak bahsetmediniz.(Net olmayan bilgi) 5. 15 günlük tebligatı savundunuz. Evim sağlam hasarsız, tebligat geldi 15 gün şçerisinde çıkın denildi. Nereden ev bulacağız ? Tokiler ful dolu, geriye kalan ez sayıdaki Sizlerin bile güvenmediği az hasarlı ve hasarsız evlere biz nasıl güvenip oturacağız. Ayrıca 12 Bin liranın altında kira yok. Oradan oraya taşın eşyalar zaten kullanılmaz hale geldi. Bu insanların %95 i asgari ücretli ya da emekli. Bu adamlar ne alıyorlar ki nereye para yetiştirsin. İnsanlar karnını doyuramıyor ! Bu sürede nasıl çözüm bulsunlar ? Sanki Sizler konut yaptınız, buyrun kardeşim hemen taşının, kiranız da 2-3 Bin dediniz de Millet kabul etmedi ! (Hak kaybı) 6. Mahkemelerin yasal olmadığını söyleyerek Milleti caydırmaya ve yanıltmaya çalışmayın. Keza bu konuda açılmış ve devam eden bir sürü dava var ve Çevre Şehircilik İl Md.lüğünün 1.katında yapılan pazarlıkları bilmeyen yok. Bilerek net bilgi vermiyorsunuz, çünkü insanlar bir ayıkırsa ne yaparız diye aceleci davranıp haklarını hukuklarını gazp ediyorsunuz. Malesef hiç güvenvermiyorsunuz. (Hak kaybı) 7.Konuşmanızın bir bölümünde rezerv alan içerisinde kalan arsalara da daire verilecek ya da parası verilecek, Biz daire almalarını, para almamalarını tercih ediyoruz dediniz. Neden ? Daireleri satamama kaygınız mı var ? İnsanları 18 yıl borçlandırmakmı (tek tip bir hayata mahkum etmek) amacınız ? (Netlik yok)
    %91
    %9
    Yanıtla
  • ALİ (1 ay önce)
    Açıklamalar gayet net. Anlaşılmayacak bir şey yok. Şu da bir gerçek ki devletin yani bu işleri organize eden kurumların işi çok zor. Her vatandaşımızı olabildiği kadar memnun etmek gerekiyor. Allah devletimize güç kuvvet versin.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Konu Vatandaşın memnun edilmesi değil.Konu vatandaşın hakkının verilmesi meselesidir.Deprem oldu hepimiz eski evimiz kadar büyük evde oturmuyacağız bunu biliyoruz.Peki kura çekmek nedir?Neden kura çekilir?Bodrumda oturan ona göre para verdi orada oturuyordu.Ben de 3.katta oturmak için fazla para vermiştim.Şimdi niye kura çekeceğim?Bunun neresini anladınız?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • İyi o zaman hemen sade bir çözüm.rezerv alan dayatmasını kaldırın vak nasıl devletimizin işi kolaylaşıyor.Ali arkadaşım devletin kimseyi memnun etmesi gibi bir zorunluluğu neden olsun ki.rezerv uygulamayı kaldırsın isteyene hayırlı olsun.asıl Yüce Allah vatandaşa zorbalığa maruz kalana yardım etsin.çok mu zor.uygulamaya isteyeni dahil etsin.zaten diyorlar ya herkes istiyor iyi o halde zorlama niye.hakaret eder gibi vatandaşla alay etmek var mı.yazık çok yazık.az empati yapmak çok mu zor.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Arif (1 ay önce)
    Malatya haber, her zaman ki gibi halkın sesi olmaya devam ediyorsunuz çok teşekkür ederim.aslında bir çok konu açıklığa kavuştu.çünkü rezerv alanla alakalı riskli yapının olup olmaması bir şey ifade etmiyormuş.çünkü bizler, idare mahkemelerine dahi ayar verenler olarak sizin malınıza çökeriz diyor.sakın ha bizim zorbalıklarımızla alakalı haksızlığa uğrayanların hak arayışına karşılık vermeyin.hiç bir benzerliği olmayan Van ı İzmir'i örnek vererek akıl dışı bir şekilde adaleti kafa tutuyor.yerinde evinizi yapacağız yalanıyla kurayla yeri yurdu belli olan vatandaşı sağa sola savuracaklar.fiyati belli değil ama her şeyi belli olmuş ne garip ki 9 kural sayıyor ama uygulama kuralsız bodoslama gidiyor.en büyük kural olması gereken isteye bağlı meselesini yok sayıyor.herkes istiyorsa idare mahkemesini niye diline doluyor.madem projeleriniz çok güzel ki, saçma sapan bina görselleriyle topluma sözde yapacakları çok güzel evler yurt ve ofis binaları gibi olacağı ifşa oluyor.neresinden baksanız tam bir aldatmaca halinde kaos içerisinde toplantıyla gaz alınıyor.neti 90 m2 olacak ev için brüt 150m2 deseniz ne olacak tam bir ahlak dışı yaklaşım.her şeyi ama her şeyi belli olan uygulamaların nedense fiyatı tam bir aldatmaca ve gizlilik içerisinde.çünkü ilan edecekleri fiyatlara daha kaliteli ve büyük evler yapılacağını herkes biliyor.ne hoş rezerv alan için,alt yapı sorunumuz,arsa sorunumuz yok diyor ama buna rağmen kazık fiyata rağmen,nasip olur yaşarsak göreceğiz,amaç rant olduğu için Ankara'dan dayatılan vasat evleri oldu bittiyle getirip her şeyi noktalayacaklar.tam bir zorbalığa yanaşır anlayışla halka zulüm bu ülke için daha büyük belaların habercisi olduğunun farkında olan ya da olmayan yetkililer sizlerde suçlusunuz.alt yapı sorunu yok arsa sorunun yok ve fiyatı kazık olacağı kesin olan yapılacak vasat dairelerle rant döngüsü çok.Mahşerde hesap günü hepimiz için azaplı olacak şüphesiz.kaldırın rezerv alan dayatmasını ki görelim sizin insanlığınızı
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Erkan (1 ay önce)
    Yetkililer rezerv alan ile ilgili gayet açık net açıklama yapmışlar.Bu konuda anlaşılmayacak bir şey yok.Gayet aydınlatıcı bilgi vermişler.Daha önceki açıklamalarda zaten bu yöndeydi.Ama içimizdeki bazıları vatandaşın kafasını karıştırmaya devam ediyor.Onların amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Tayfun (1 ay önce)
    Kanun açık diyen başkan kimseyi zorlayarak bir iş yapmayın.madem vatandaş herkes istiyor o halde kaldırın zorlamayı.sizler yasal diyerek nasıl yalan söylersiniz.riskli ilan edilen alan yok.riskli alan ila edebilmeniz için riskli yapıların varlığı yok.bu durumu geçiştirmek için rezerv alan ilan edilen yerlerde depremler sonucu yıkılanlar dahil bütün yapılara bedel ödeyeceğiz diyerek, rezerv alan için olmayan riskli yapılara hayat bahşedip yürütme açık diyecek kadar hakikatten uzak açıklama yapmak ve halkı aldatmak var mı.bu nasıl bir rezillik.kendisi haksızlık yaptıklarını çok iyi bildiğinden birde idare mahkemesine dil uzatıp hakkını aramak isteyenlerin önünü kesmeye çalışıyor.yetmiyor Van ı, Elazığ'ı ve İzmir'i örnek gösteriyor oysaki hiç alakası yok.tamamen çarptırma.Malatya da şuan rezerv alan ilan edeceğiniz riskli yapı mı var.sizler nasıl yalan söylüyorsunuz.gelin tüm adamlarınızla gelin rezerv alanda riskli yapı nerede.sizler önce mahkemeye dil uzatacağınıza önce dayatmayı kaldırın.sizler Ankara'dan dayatma vasat ve kalite seviyesine düşük,alt yapı ve arsa sorunu olmadığı halde oldukça ufak evleri kazık fiyatla bu rezil projeleri milleti mecbursunuz diyerek zorbalıktan vazgeçin.isteyene hayırlı olsun.kim rezerv alan istiyorsa ona saygı duymayan namerttir.ancak dayatmaya karşı çıkanlara saygı duymayanlarda namerttir.birde o kadar rezillik içinde İdare mahkemeleri ne dil uzatmak saygısızlıktır.zorlayarak vatandaşın malına çökün sosnra idare mahkemesine laf edin varmı böyle rezillik.yazıklar olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aziz (1 ay önce)
    Haksızlıklar olduğunu bildiğinden,zoraki olarak insanları rezerv alana dahil ettiğini çok iyi bildiğinden,olmayan risklidir yapılar üzerinden riskli yapı varmış gibi riskli bölge yalanıyla yapmak istedikleri uygulamanın yasal dayanağının olmadığını bildiğinden edep sınırlarını zorlayarak idare mahkemesini diline dolayarak vatandaşın haksızlık karşısında hak aramasına dahi laf etmesi ne denli barbarca iş yapmayan çalıştığını ispatı işte bu sözlerdir.haksızca ve zorbalık yaparcasına zarar gören vatandaşların hak aramasına dahi laf etmeye çalışması tam bir rezilliktir.saydığı kuralları içerisinde isteyen vatandaş rezerv alana dahil olabilir diye bir maddenin olmaması vatandaşa hakarettir.madem halkın çoğu, vasat ve fiyati kazık olacağı için gizli tuttukları bir projeyi istiyorsa onlara rezerv alanla ev yapın.madem kura yoluyla yeri konumu belli olan vatandaşı sağa sola atma derdindesiniz o halde zorbalığı kaldırın.sizler projenin olmayan riskli yapılarını bahane ederek zorlamayla istemeyen vatandaşın mülküne musallat olacaksınız ama idare mahkemelerine de laf edeceksiniz.sizler Ankara'dan rezil,vasat ve fiyatı kazık olacak projeleri överek vatandaşı aldatacaksınız.madem toplumun çoğu rezerv alan istiyor o halde kaldırın dayatmayı ne zorbalık olsun ne de idare mahkemelerin de millet perişan olsun.zaten ekonomik yıkımlarla maddi zorluk içerisinde vatandaşı mahkemelere mecbur etmeyin.az adil ve makul olun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • cebrail (1 ay önce)
    Önceki Çevre şehircilik binasında yapılan toplantıda herkese yerinde kendi arsaları veya hisseleri olduğu toprak üzerinde verilecek denildi.Benim evim yol cepheli önü açıktı.şimdi niye arka cephelere kura ile atılayım kii?ön cephenin değeri ile arka iç cephenin değeri bir mi? İkincisi benim evim 135 metrekare bürüt,şimdi diyorlar 115 metrekare bürüt.niye dairemi küçültüyorlar peki.ozaman önceki evin değeri ile metrekare yi düşürdükleri için yeni yapılacak daireyle maliyetiyle başabaş etsinler ozaman.cebimizden niye para çıksınki.zaten fazladan illaki ev yapıp kendilerini düşünecekler. biran önce rezerv alanlarda yıkımlar başlatılsın,temeller açılsın.kaplumbağa hızı ile ilerliyor herşey.bu ne böyle liyakatsızlık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (1 ay önce)
    Akp yapamaaaaz. Şehri adam akıllı planlayın aynı plansizligin kaosun devam etmemesi lazım vizyoner kimse yok mu Malatya'da ?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Adem (1 ay önce)
    Sayın başkan ve diğer yetkileri sizler ağzında ki baklayı çıkarmakta mahirsiniz ama Yüce Allah ifşanızı sağlıyor.neden mi en önemli kuralı ihlal ederek zıvanadan çıkan bir uygulama olabilir mi.insanların rızasını yoksayarak birde idari mahkeme diline dolayarak neden vatandaşın hakkını aramasına zorbalık yapıyorsunuz.rezerv alan ilan ettiğiniz yerde 30 bin konut yapacaklarını hesab eden sizler,rezerv alan ilan ettiğiniz yerlerde 7-8 bin hak sahibi çıkmaz.sizler daha çok bakir ve arsaların ve müstakil evlerin olduğu yerleri seçerek haksızlığa kılıf bulduğunuzu zannedenler siz kimsiniz ki Yüce Allah'ın yasasına göre Müslümanın canı, malı, kanı Müslümana haram olduğu halde barbarlık edercesine milletinin malını kendi öngörünüze göre asıp kesiyorsunuz.kaldı ki insanların anayasasına göre dahi olmayan riskli yapıları bahane ederek anayasal güvence altına alınan mülkiyet hakkının ırzına geçenler bu şekilde bir gün Mahşerde hesabını vereceksiniz.sizler gaz alma modunda devam ederek saydığınız kuralları dahi çiğneyerek rıza göstermeyenler var mı yok mu demeden projede yapılacak uyduruk konut resimlerini ki sanki ev değil işyeri ofis binası gibi evleri Ankara dan dayatanlar hesab günü hepimizin için çetin olacak.rezerv alanda yeri olupta güçlendirme, yerinde dönüşümle evini yapma ruhsatı alanları muhafazakar edeceğiz ruhsatları geçerlidir diyen sizler ne kadar rezilce yaklaşım içerisindesiniz.bizler binamız için güçlendirme ruhsatı için 2023 12 inci ayda, şayet güçlendirme bilime göre sağlık olmayacaksa 2024 Ocak ayında yerinde dönüşüm ruhsatı başvurusu yaptığımız halde sizlerin rezerv alan dayatması ortada yoktu.şimdi bizler başvurumuzu yaptığımız halde sanki kendi kendimize ruhsatı biz mi verecekmişiz gibi kendi bakanlığının, belediyelerin 5 aydırlı vermediği ruhsatı bizden isteyen siz yetkililer sizler adilseniz insanların sorunlarına kulak verin.sizlerin 5 aydırlı vermediği yerinde dönüşüm başvrumuzun ruhsatına cevap vermeyenler sizler ne kadar da zalimliğe meyillisiniz.daha ne yalan ve yanlış ifadeler.orta da kuyu var yandan geç tarzı vatandaşla alay eden sizlerin rezil yaklaşımınızın iz düşümü, dün salı günü yaptığınız düğün dernek eğlencesi şeklin de ki nikah sarayı eğlencesiyle halimize gülüp çekip gittiniz.sözleriniz o kadar aladatmaca dolu ki.ama isteğiniz kakdar malımıza rızamız olmadan çökün bir gün bu haksızlıklara Yüce Allah'ın cevabı olacaktır.haksızlik karşısında susan dilsiz şeytandır ki haksızlık olduğunu bildiğinden mahkemelik diline
    %100
    %0
    Yanıtla