Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında Malatya'da ilan edilen 'rezerv alanlar' ile ilgili bilgilendirme toplantısında, vatandaş yine kendini endişelendiren birçok konuya 'aydınlatıcı' yanıt alamadı.
Fahri Kayahan Bulvarı'ndaki Nikah Sarayı'nda yapılan toplantıya, Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, Gayrimenkul Değerleme A.Ş. (GEDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Mehmet Bedestenci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Vatandaşlar Toplantı Salonuna Üst Araması Yapılarak Alındı
İki bin civarında vatandaşın katıldığı toplantı için, Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından geniş güvenlik ve trafik önlemleri alındı. Polis tarafından, toplantı salonuna giren vatandaşların üst aramaları yapıldı.
Toplantıda, yeniden yapılacak yapılar için 'Merkez Dışında Yeni Yerleşim Alanlarında Kamu Eliyle Yapım', 'Hak Sahibinin Kendi Yerinde Kamu Eliyle Yapım', ve 'Kendi Yerinde Vatandaş Eliyle Yapım' olmak üzere üç ana başlıkta bilgilendirme yapıldı.
Toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, rezerv alanlarla ilgili uygulamanın süreci hakkında bilgi vererek süreci şöyle sıraladı:
"Bir uygulama alanlarının belirlenmesi, iki hak sahipliği tespit ve değerleme çalışmaları, üç plan ve proje çalışmaları, dört mülkiyet birliğinin sağlanması, beş riskli yapı tespit süreçleri, altı tahliye ve kira yardımı, yedi inşaat süreci, sekiz dağıtım ve anahtar teslimi, dokuz mahsuplaşma."
'Rezerv Alanlardaki Konutlar Brüt 115 Metrekare Olacak'
Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, bütün rezerv alanlarda yapılacak kalıcı konutların 3+1 brüt 115 metrekare olarak projelendirildiğini belirtti. Yıkılan işyerlerinin metrekare değerine yakın işyerleri yapılmaya çalışıldığını belirten Alp, "İşyerinin önce metrekaresine göre değeri hesaplanır, eski yere en yakın yerden işyerinin verilmesi planlanıyor. Rezerv alanda yapılacak olan yapıların kat yüksekliklerini zemin artı 4 kattan fazla yapamıyoruz. " dedi.
Hakkı Alp, konutlar için kura çekileceğini, ancak işyerleri için en yakın yerden işyerinin verilmesi şeklinde uygulama olacağını sözlerine ekledi.
'2 Yıl Ödemesiz 18 Yıl Vadeli Ödenecek'
Rezerv alanlardaki borçlan durumunun nasıl belirleneceği konusuna da değinen Alp: "Biz rezerv alan içerisinde depremden bir gün önce yapının yıkılmadan, hasar almadan önceki hali için değerini çıkarıp günümüze güncelliyoruz. Vatandaşımızın hakediş bedeli budur. Bina maliyetleri ve indirim oranı sonrasında, kendi evinin bedeli düşüldükten sonra kalırsa üzerine fark alır. Borç çıkarsa, AFAD'ın borçlanması 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli. Bizin rezerv alanlarındaki borçlanmanın da aynı olacağına inanıyorum. Ayrıca konutlarda faizsiz." dedi.
'Yapıları Korumakla İlgili Gayret Gösteriyoruz'
Rezerv alanlarındaki riskli yapı tespit süreciyle ilgili bilgilerden veren Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "Alanın içerisinde az hasarlı veya hasarsız yapılar var. Bu yapılarla ilgili olarak, deprem yönetmeliğine göre yapıldıysa, ruhsatı iskanı var ise biz korumakla ilgili gayret ediyoruz. Eğer ki projeye göre bu yapıları koruyamıyorsak, bina sahiplerini davet edip, haklarını anlatıp, kira yardımı başlatıyoruz. Yıktığımız yere en yakın blokta dairesi, işyeri ile ilgili sözleşme yapıyoruz." dedi.
Alp, rezerv alan içerisinde ayakta kalan yapılarla ilgili olarak: "Eğer iskanı veya ruhsatı yok, az hasarlı veya hasarsızsa bu yapılara riskli yapı tespiti yapmak zorundayız. Az hasarlı veya hasarsız olması demek, yeni olacak bir depremde risksiz olduğu anlamına gelmez. Riskli yapı tespiti yapılan bir bina kendi gayrimenkul değerinden birşey kaybetmez. Riskli yapı tespiti yapmadan bu binalara 'Siz hasarsızsınız, size dokunmuyoruz.' deme şansımız yok." ifadelerini kullandı.
'Rezerv Alan Bilgilerini İl Müdürlüğü ve Belediyelere Gönderdik'
Malatya genelinde resmi ilanı yapılan rezerv alanı ile ilgili bilgileri, geçen ay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile belediyelere gönderdiklerini söyleyen Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "Vatandaşlar, yapılarının rezerv alanına girip girmediğini il müdürlüğünden ve belediyelerden öğrenebilir. Sahada ekiplerimiz çalışıyor. Yeni alanların belirlenmesi gerekirse o bölgelere özel konutlar yapılacaktır. Şu an rezerv alanlardaki merkezdeki sayımız konut olarak yaklaşık 30 bin bağımsız bölümdür." dedi.
Toplanda yapılan bilgilendirmeler sonrasında soru cevap kısmına geçildi.
Kuyumcular Çarşısı Sorusu Cevapsız Kaldı!.
Bir vatandaşın: "Çarşı merkezdeki projede bazı binalar güçlenerek yükseliyor. En son başlanan kuyumcular çarşısı yükselirken, Halep Caddesi'ndeki yerler hiç başlamadı. Aynı projenin içerisinde. Bu binaların tamamı topluca mı açılacak? Yoksa güçlü olanlar güçlendirilmiş olarak çabuk mu açılacak?" sorusuna Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, "Çarşı projesinin içerisinde 'Bazı yerler hızlı gidiyor, bazı yerler yavaş gidiyor' diyorsunuz doğru mu?" şeklinde konuşarak vatandaşın bu sorusuna cevap vermedi.
'Ortaklık Gibi Bir Çalışmamız Yok'
Dükkanların yapılırken metrekaresi düşük olan yerlerde ortaklık yapılacağı iddialarına da cevap veren Alp: "Herkesin dükkanına dükkan yapıp vermek istiyoruz. Metrekare olarak birleştirip vermek gibi bir çalışmamız yok. Dükkanın çalışması daire gibi değil, çok meşakkatli. İcmalleri asıldığında her vatandaşımız kendisinin ne kadar hak edişinin olduğunu görecek. Dağıtımın nereden olduğunu görecek. Bunun için biraz vakite ihtiyacımız var." dedi.
'İdare Mahkemesi Yasal Olmadığını Söylemesin'
Bir vatandaşın 15 günlük tebligatların yasal olup olmadığını sorarak: "Malatya 3. İdare Mahkemesi bu işin yasal olmadığını söylüyor. Tebligat hatası diyor." demesi üzerine Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp: "İdare Mahkemesi, bu Elazığ'da yapıldı, Bu İzmir'de yapıldı, Van'da yapıldı. Yasal olmadığını söylemesin. Bir karar verirsin, hepimiz mahkemenin önünde kuldan inceyiz. Öyle yasal olmadığını söylüyor diye birşey olmaz. Kanun açık." dedi.
Alp, vatandaşın elinde emsal karar olduğunu söylemesine rağmen, kanunun açık olduğu şeklinde sözlerini tamamladı.
Diğer bazı cevaplar..
Toplantıya katılan vatandaşların sordukları sorulara verilen bazı cevaplar ise şöyle:
"-Rezerv alan içiresinde konutu olan bir kişiye, AFAD'dan hak sahipliği çıkarsa ve sözleşme yapılıp o konut alındığında rezerv alan içerisinde kalan arsa payı için bedel alırsınız. Arsanızın bedelsiz bir şekilde alınması gibi durum söz konusu değil.
-Rayiç bedel demek, belediyede yazan emlak beyan değeri demek değil. Rayiç bedel, piyasa değeri demek. Bugünkü alım satım bedelidir. Yani depremden önceki hasarsız halinin bugüne getirilmiş halidir.
-Aynı binada 100 metrakare ve 450 metrekare olduğunu düşünelim. Hak edişler hesaplandı. 100 metrekare evi olan 115 metrekare almak için bir miktar borçlanacak. 450 metrekare evi olan ise 115 metrekareyi bedelsiz alıp, hakediş yetiyorsa yeteri kadar daire alacak. Vatandaş fazlasının bedelini istiyorsa o verilir.
-Rezerv alan içerisinde orta hasar ruhsat aldıysa, ya da biz rezerv alan ilanını sağlamadan binayı yapmakla ilgili ruhsat alındıysa, bu binalarla ilgili bir problem yok. Bu binalarla ilgili resmi dilekçe verilip, bizden de korunacağına dair resmi bir evrak alabilir.
-Rezerv alanlarla ilgili belirleme süreçlerimiz Malatya'da neredeyse tamamlandı. Resmi olarak da gönderdik. Bugünden sonra yeni bir rezerv alan ilanı çok mecbur kalmadıktan sonra bizim ilanımız olmaz.
-Malatya'da 40 alan için ihaleler yapılacak.
-30 bine yakın konut yapılacak ve 3+1 brüt 115 metrekare olacak.
-Rezerv alanı içerisinde arsanız varsa, arsanın bedeli hesaplanıp karşılığında konut alacaksınız.
-Bir alanın rezerv alanı ilan ettikten sonra, orada üretilmesi düşünülen konut yıkılanı karşılamıyorsa, ora rezerv alanından çıkarılıyor. Oradaki vatandaşlar ise AFAD'tan hak sahibi oluyor.
-Bostanbaşı'nın genelinde yıkılan sayı yaptığımızı karşılamıyor. O nedenle rezerv alana giremiyor.
-Bir binadaki yeni yapılan daire sayısı yetmez ise hak sahiplerine yakın yerden kura ile daire verilecek. Herkesin bire bir aynı yerden alması çok zor bir durum.
-Projede yol genişletme çalışmaları var. Genelde yolları genişletmeye çalışıyoruz.
-Saray Mahallesi yapılacaksa hepsi yıkılıp yapılacak. Hiç bir yer (Kışla Caddesi) bekletilmeyecek."
Toplantıya katılan vatandaşların, maddi ve manevi olarak tüm geleceklerini etkileyecek çalışmalarla ilgili doyurucu bilgiye yine ulaşamadıklarını belirtirken, bazı vatandaşların kendilerinin başvurduğu resmi kurumlarla toplantıyı düzenleyenler tarafından farklı açıklama yapmalarından yakındılar.
Bu arada, toplantıdaki yetkililerin, cevap veremedikleri soruları da, ‘not aldırdıkları’ dikkat çekti.
malatyahaber.com