SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İl Tarım'ın Monilya Raporu.. Hastalık Var, Sebepleri İse..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde, kayısıda çiçeklenme dönemi hastalıklarından biri olan ve ağaçları kurutan monilya hastalığının Malatya’da yaygınlaşmaya başladığına ve çok sayıda bahçeye büyük zarar verdiğine ilişkin üretici iddialarını dile getiren haberimiz üzerine yaptığı açıklamada, monilya hastalığı iddialarının sahada incelendiğini belirterek, hastalığına yakalanan bahçelerin varlığını doğruladı. Açıklamada, hastalığa yakalanan bahçe oranın ise % 1-2 civarında olduğu bildirildi.

Malatya genelinde kayısı üreticilerinden gelen şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucu, konuya esas hastalık etmeni ve kullanılan ilaçların teknik personel tarafından hassasiyetle değerlendirildiği belirtilen açıklamada, teknik personelin kayısı bahçelerinde yaptığı inceleme ve araştırma sonrasına bir rapor hazırlandığı belirtildi.

İki sayfadan oluşan raporda, kayısı bahçelerinde monilya hastalığı düşük düzeyde olmakla birlikte doğrulanırken, kayısı bahçelerindeki ağaçlarda görülen kurumalara ilişkin bulgular 13 maddede sıralandı.

Ne olmuştu?

Kayısı üreticilerinin üye olduğu sosyal medyadaki “Kayısı Akademisi” sayfasında çok sayıda üretici, bahçelerindeki kayısı ağaçlarının kurumaya yüz tuttuğunu, bu durumun monilya hastalığına işaret ettiğine vurgu yapmış, özellikle kullanılan zirai ilaçların artık etksiz hale gelmesinin nedenlerinin araştırılmasını istemişti. Üreticiler,

Üreticilerin bu şikâyet ve talepleri Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com tarafından gündeme taşınmış, Malatya kayısısının yeni bir tehlike ile karşı karşıya olunup olunmadığının Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sahada yapılacak çalışmalarla gün yüzüne çıkarılması gerektiği hatırlatılmıştı.

“Bahçelerin % 1-2’si çiçek monilyası hastalığına yakalandı”

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, sorunu gündeme taşımamızdan sonra, yazılı bir açıklama yaparak, üretici şikâyetlerinin değerlendirildiğini, kayısı bahçelerinde yapılan araştırma ve incelemelerden sonra, bazı bahçelerin monilya hastalığına yakalandığını doğruladı. Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, monilya hastalığına yakalanan bahçe oranınn ise toplam bahçeye varlığına göre % 1-2 arasında olduğunu belirtti.

Kayısı üreticilerinin monilya hastalığına dair şikâyetlerinin incelenmesi ve taleplerinin yerine getirilmesi için teknik personelin sahada inceleme yaptığı ve bu doğrultuda bir rapor hazırlandığı belirtilen açıklamada, rapor sonucu olarak 13 bulgu sıralandı.

Kayısı üreticisinin ihmaline de dikkat çekildi, defalarca kullanılan ilaçların ağaçlarda etkisizlik yarattığı vurgulandı

Çiçek Monilyası hastalığına yakalanan bahçelerde kültürel önlemlerin (budama, bahçe temizliği ve yabancı otlar v.s) yeterince alınmadığı görüldüğü belirtilen raporda, üreticinin ağaçların bakımı için doğru yöntemleri kullanma konusunda da eksiklikleri olduğuna işaret edildi. Rapoırda, bu konuda, “Hastalık görülen bu bahçelerde sonbahar mevsiminde sulamaların aşırı derecede yapıldığı geç sezonda azotlu gübrelerin kullanıldığı; doğal olarak bitkide dayanıklılık ve hastalanma hassasiyetinin arttığı, görülmüştür” denildi.

Zirai ilaçların etkilerinin yansıması için zamanlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekilen raporda, hastalığa yakalanan bahçelerde ilaçlama takvimlenmesinin de doğru yapılmadığı kaydedildi. Raporda ayrıca, ilaçlamalarda aynı etken madde içeren ilaçların üst üste defalarca kullanıldığı, bu durumun da meyve ağaçlarında etksizlik ve direnç oluşturduğu vurgulandı. Hastalık tespit edilen bazı bahçelerde ise hiç ilaçlama yapılmadığının tespit edildiğine dikkat çekildi.

Bordo Bulamacının kullanılmaması hastalığa zemin hazırlıyor

Özellikle sonbaharda yaprak dökümünden sonra koruyucu olarak çok önemli olan Bordo Bulamacı ve bakırlı preparatların üretici tarafından kullanmadığı, bunun da hastalık ve zararlılara zemin hazırladığı kaydedilen raporda, “Bu yıl ilaçlama sezonunda yağışların aralıksız devam etmesi nedeniyle, ilimizin bazı bölgelerinde ilaçlamaların yapılmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün raporunda 13 maddede kayısı bahçelerinde monilya hastalığının nedenleri sıralandı

Monilya hastalığı etmeninin yağışlarla birlikte yayılım gösterdiği kaydedilen raporda, monilya hastalığına karşı her yıl koruyucu önlem almak gerektiği için ağaçlarda çiçeklenme % 5-10 olduğu dönemde 1. İlaçlama, % 90-100 olduğu dönemde 2. İlaçlama olmak üzere 2 İlaçlama yapmak gerektiği hatırlatıldı.

Mücadelenin başarılı olması için ilaçlamaları tam zamanında ve farklı etken maddesi olan ilaçların atılması ve kültürel önlemlerin azami derecede alınmasının da büyük önem arz ettiği belirtilen raporda, çiçek monilyası ile ilgili olarak ilimiz Akçadağ, Yazıhan, Battalgazi, Yeşilyurt ve Kale ilçeleri ve mahallelerinde yapılan  yerinde inceleme ve tespitler şöyle sıralandı:

"1-Söz konusu ilçelerimizde yapılan inceleme ve tespitlerde yer yer çiçek monilyası hastalığına yakalanan bahçeler mevcuttur. Oran olarak % 1-2 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

2- Çiçek monilyası hastalığına yakalanan bu bahçelerde kültürel önlemlerin (budama, bahçe temizliği ve yabancı otlar v.s) yeterince alınmadığı görülmüştür.

3- Bu bahçelerde monilya hastalığının yanı sıra başka hastalıkların mevcut olduğu ve beslenme ile ilgili eksikliklerin bulunduğu görülmüştür.

4- Hastalık görülen bu bahçelerde sonbahar mevsiminde sulamaların aşırı derecede yapıldığı geç sezonda azotlu gübrelerin kullanıldığı; doğal olarak bitkide dayanıklılık ve hastalanma hassasiyetinin arttığı, görülmüştür.

5- Bu üreticilerimizin monilya hastalığı için genelde tek ilaç kullandığı,

6- Üreticilerimizin özellikle 1. İlaçlamada geç kaldığı,

7- Çiçekte ilk ilaçlamanın Çiçeklenmenin % 5-10 olduğu dönemde atılması gerekirken % 50-60'ının açtığı zamanlarda ilaçlama yaptığı,

8- Çiçek monilyası olduğu belirlenen bahçelerin bazılarında hiç ilaçlama yapılmadığı,

9- İlaçlamalarda aynı etken madde içeren ilaçların üst üste defalarca kullanıldığı bunun da meyve ağaçlarında etkisizlik ve direnç oluşturduğu,

10- İlimiz çiftçilerinin büyük kısmının sonbahar ve erken ilkbahar mevsimlerinde şehir merkezinde yaşadığı; ilaçlama zamanlarını tam olarak tespit edemediği, özellikle sonbaharda yaprak dökümünden sonra koruyucu olarak çok önemli olan Bordo Bulamacı ve bakırlı preparatları kullanmadığı, bunun da hastalık ve zararlılara zemin hazırladığı,

1 1- Bu yıl ilaçlama sezonunda yağışların aralıksız devam etmesi nedeniyle ilimizin bazı bölgelerinde ilaçlamaların yapılmadığı,

12- Zamanında yeterli beslenme yapılmayan ve zayıf kalan meyve bahçelerinin hastalığa ve dona karşı hassasiyeti artırdığı,

13- Çiçek monilyası hastalığı bulaşanların büyük kısmının organik üretim yaptığı; bu üreticilerin yüksek maliyetten dolayı bahçelerinde monilya hastalığına karşı ilaçlama yapamadıkları ya da aynı etken madde içeren ilaçları üst üste kullanmalarından dolayı etkisizlik oluşturduğu anlaşılmıştır."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Mustafa Tokmak (4 yıl önce)
    Ben bu bulğulara katılmıyorum sadece bir bulgu doğru ben ilkbahar döneminde domur ilacı ile birlikte 5 ilaç attım yinede monilya hastalığı bulaştı bunun etkeni ise yağmurun çok yağması ilaçların kötü olması bu yıl don olayına oldu ama bunuda tarsim kabullenmek istemiyor yine çiftçiye yüklenmeye başlamışlar zaten kayısı para etmiyor devletide kimse soymuyor biz çiftçiler olarak hep devletin yanında olduk ve oluyoruz sadece çare olmasını istiyor çiftçi burda tüccar yanlıları yorum yapmasın çiftçiler biz bize yeteriz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (4 yıl önce)
    Yorumları ve haberleri dikkatlice okudum il tarıma çifçiler cevap vermiş. Eğer oran yüzde 1 / 2 çıkmazsa rekolte düşüşü çok yüksek çıkarsa (tabi çiçeklenme dönemi dışında bir başka sıkıntı olmamışsa) il tarım yetkilelerinin müfettişler tarafından çok iyi denetlenmesi gerekir. İşte burada görev değerli çiftçilerimiz ve siz basın mensuplarına kalıyor. Lütfen bu haberi ve yorumları silmeyin çünkü yaza gerçek neyse ortaya çıkacak... ve o zaman lütfen çok iyi bir gazetecilik örneği gösterip bu olayı araştırmanızı dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (4 yıl önce)
    Manolya hastalığında etkilenen kaysı bahçelerinin % 1-2 olduğuna ait rapor hazırlayan Tarım elemanlarını tebrik ediyorum.Tarım il müdürünün bunlara acil olarak 10 ay maaş tutarı ikramiye vermesi lazım.Vermiyorsa istifa etmesi lazım.Memlekette kaysı kalmamış herkesin beklentisi emekleri masrafları boşa gitmiş hasar % 2 raporu hazırlamışlar. Vah Malatya vah...
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    kirlangic sakinlerinden mehmet bu isler masa basinda teorik bilgilerle olacak isler degil . bahcede cali cirpi var ondan yanar diye kestirilip atilamaz. organik tarimin yapildigi bolgelerden biriside yesilyurda bagli kirlangic mahallesinde ayni yerlerde 3 bahcemiz bulunuyor. sadece 1 bahcemin agaclari ozellikle kaba asi cinsi agaclarimiz kurudu 25 yillik emegimiz heba oldu. diger bahcelerimde boyle buyuk bir durum sozkonusu degil. bu bahcelerin bakimlari ilaclamalari bahce temizligi ayni anda yapilir. ayni cins ilac kullanilir . buna gore aciklama yapilmasi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerem Efe (4 yıl önce)
    Bahçelerde yağışa göre yıllardır olan bir hastalık ama bu aralar sosyal medyada popüler oldu ve gündeme geldi. Benim bahçemde de yüzde beş civarında dal yanığı var. Çok şükür ki kayısılarım genel olarak çok iyi durumda şimdilik. Doludan fırtınadan afetlerdende Allah esirgeye. Yıllardır tavsiyelere göre piyasadaki ilaçları kullanıyorum. İlaç bayileri ile İlçe tarımın tavsiyelerine uyarak ilaç atıyorum karşılığınıda alıyorum hamdolsun. Şimdilerde komşular Güllüce bulamacı diye kükürtle kireç sıkıyolar bakır yerine çiçeği bi sefer atıyolar onlarda sıkıntı çok tabii. Benim bahçedenn yüzde yirmi daha fazla yanık var gibi. Tedbir bizden takdir Allah dan. Nasipten fazlasıda olmaz hâliyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Öncelikle il tarım olarak ilçe tarımda çalışan yaşlı amcalar ve milleti azarlayan memurları temizlesin bir odada 5 memur var uyumaktan müzik dinlemekten başka birşey yok yazık çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Durumu harika özetlemişsiniz kesinlikle gerçekten çiftcinin derdiyle ilgilenen işi bilen insanlar gelmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    İl ve ilçe tarım bırakın herşeye bahane bulmayı sizde hiç kusur yokmu??? 1.monilyadan etkilenen bahçelerin oranı %35 2.ilaçlama dönemlerinde üreticiyi yeterince bilgilendirmediniz.3.piyasada onlarca çeşit ilaç var bunlar nerde üretiliyor nasıl üretiliyor Malatyaya nasıl getiriliyor laboratuvar da testleri kontrolleri yapılıyor mu meyve ağaçlarına faydalımı zararlı mı denetimleri yapılıyor mu 4.alanlarda bahçelerde çiftçiyle birlikte görelim sizi uygulamalı olarak üreticinin yanında olun.5.bu memlekette bir kayısı var allah vergisi kıymetini bilin elden gidiyor haberiniz olsun üretici ağaçları kesmeye başladı 6.köylü milletin efendisidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Fehmi KÜTAN (4 yıl önce)
    Hoca yine masa başında üretilen bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum bahçemde eksiksiz bir mücadele yapmama rağmen güz ilaçlaması erken bahar ilaçlaması ilk çiçek ve ikinci çiçek üçüncü ilaçlama yapmamıza rağmen monilyaya engel olamadım özelikle kaba aşı çeşidinde yıkıcı olmakla birlikte Hacıhalil çeşidindede etkili oldu ayrıca mevcut meyvelerde dökülme devam ediyor Akçadağ Karapınar mahallesinde yüzde kırk elli oranında monilya etkili olmuştur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza bozkurt (4 yıl önce)
    RAPOR İLE GERÇEKLER UYUŞMUYOR! Cumhuriyet Örnek Mahalesinde eksiklik bahçelerin bakımı ve ilaçlamalar zamanında yapılmıştır ???? Malatya Yeşilyurt İlçesi Cumhuriyet örnek,Kırlangıç,ışıklı,oluklu Mahallelerindeki kaysı ağaçları teknik talimata göre ilaçlandığı halde ağaçlarda %90 oranında kuruma meydana gelmiştir. Oysaki ;kayışı Malatyamızın milli gelir kaynağıdır.çiftçiler tomur döneminde tomur ilacını,çiçek döneminde 2 çıçek ilacını ve çil ilacını zamanında attığı halde kaysı ağaçlarında yoğun bir şekilde meyve olmadığı gibi kurumalar vardır.Bu Zarar ve sebepleri ile ilgili İl - İlçe Tarım Orman Müdürlüğünü,nede Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde tık yok. İlgili kuruluşların kurumanın,hastalığın sebebini araştırmak,sebebini belirlemek ilgili kuruluşların görev ve sorumluluğudur.Masa başında Yağmurda dolayı Monilya hastalığı oluşmuştur diye geçistirilemiyecek oranda çiftçilerin zararı büyüktür. Bu güne kadar hiç bir kamu görevlisinin o mahalle çiftçileri ile teması dahi olmamıştır.Koruyucu İlaçlama yapıldığı halde hastalığı ,ilaçların niye önlemediligi ilaçlarda numune alarak gerekli raporların alınmasını şikayete bağlı kalmadan kurumlar araştırmalıdır.çiftçilerle tek tek görüşerek bilgiler alınarak rapor şeklinde kamuoyuna açıklanmalıdır.sorun çiftçilerde değil Malatyada satılan zirai ilaçların işlevini yapmalarında kaynaklanmıştır.Yada ilaçlama konusunda yeni tesbitler ve yöntemler konusunda çiftçilere gerekli bilgilendirme ve araştırmalar yapılmalıdır. ÇEVRE mahallelerle beraber 500 'ün üzeri de çiftçı maddî ve manevi zarar görmüştür. büyük ekonomik kayıp sözkonusudur.Kaybolan aynı zamanda Malatyanın Türkiyenin ekonomik değeri ve döviz kaynağıdır. SORU : Koruyucu ilaçlamaya rağmen Yaygın ağaç kurumaları(monilya)'nın sebebi nedir.İlgıli kamu görevlileri kullanılan ilaçların merdiven alti,sahte yada ilaç firmaların ilaç kalitesinde herhangi bir düşüs olup olmadığını yada Malatya kayısı sına gem vurmak istiyen komplolarımı?,? müracaata bağlı kalmadan araştırmalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kes kopyala yapıştır. Bu metin tanıdık geldi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    Herşeye bahane bulmuşlar maşallah 1.zarar gören bahçe oranı yüzde 1degil %30 2.tarım il ve ilçe müdürlukleri üreticiyi zamanında bilgilendirmedi 3.ilaç firmaları etkisiz kalitesiz ilaçları çiftçiye satıyor denetleyen kontrol eden test eden laboratuvar da inceleme yapan yok 4.özellikle monilya hastalığı kross denilen ilacı atan çiftçilerin bahçesinde mevcut 5.üretici sahipsiz bir yıllık emek boşa gitti 6.kayısı ağaçları kesilmeye başlandı 7.çiftçi korunmalı desteklenmeli çünkü milletin efendisidir.
    0
    0
    Yanıtla