SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Turgut Özal Üniversitesi'ne 3 Yeni, 2 Eski Fakülte

0
Güncellendi - 2018-04-23 00:18:38
Turgut Özal Üniversitesi'ne 3 Yeni, 2 Eski Fakülte
A- A+ PAYLAŞ

  • KAMPUS ESKİMALATYA'DA.. 405 akademik, 355 idari kadro.. 2 fakülte ve 2 MYO'da 1744 öğrenciyle başlayacak.. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluşunu da içeren Yüksek Öğretim Kurulu değişiklik tasarısı TBMM’ye gönderildi. İnönü Üniversitesi bünyesindeki Ziraat Fakültesi ile Su Ürünleri Fakültesi ve Battalgazi ve Yeşilyurt MYO tüm varlıkları ve kadroları yeni üniversiteye devredildi. Yeni üniversitenin bünyesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi de kurulacak.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla TBMM’ye gönderildi. Kanun tasarısı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile birlikte 13 yeni ve 2 vakıf olmak üzere toplam 15 üniversitenin kuruluşu ile Yüksek Öğretim Kurulu Kanununda bazı değişikliklerin yapılmasını kapsıyor.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında Ek Madde 181’de Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş maddesi yer alıyor.

- Battalgazi Kampüsünde faaliyete geçecek

Kanun tasarısında göre; İnönü Üniversitesi'ne bağlı iken Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan mevcut faaliyette olan Su Ürünleri Fakültesi ve Ziraat Fakültesi ile Battalgazi ve Yeşilyurt MYO’nun Eskimalatya’daki Battalgazi Kampüsünde (Battalgazi Tacan Yerleşkesi) bulunması nedeniyle, yeni üniversitenin ilk yerleşim alanının bu bölge olacağını kesinleştirmiş oldu. İleriki dönemde ana kampüsün değişebileceği düşünülüyor.

-405 akademik kadro, 355 idari kadro

Kanun tasarısına göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne uygun görünen toplam 405 akademik kadro içinde 55 profesör, 60 doçent, 100 doktor öğretim üyesi, 60 öğretim görevlisi ve 130 araştırma görevlisi bulunuyor.  Tasarıda Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne toplam 345 idari personel ve 10 da döner sermaye personeli olmak üzere toplam 355 idari kadro öngörülüyor.

-Yeni üniversitenin bin 744 öğrencisi var

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne devredilen Ziraat Fakültesi’nin 354, Su Ürünleri Fakültesi’nin 2, Battalgazi MYO’nun 659 ve Yeşilyurt MYO’nun ise 769 öğrencisi olmak üzere toplam bin 744 öğrenci bulunuyor. Ziraat Fakültesi ilk mezunlarını bu yıl verecek.

-5 fakülte, 2 MYO, 1 Enstitü

Kanun tasarındaki “Malatya Turgut Özal Üniversitesi” ile ilgili bölüm ve yeni üniversiteye bağlanan ve yeni kurulan fakülteler ile bağlanan 2 Meslek Yüksekokulu ve 1 Enstitü ile ilgili madde şu şekilde:

“Malatya’da Malatya Turgut Özal Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.

Bu üniversite:

a-İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek rektörlüğe bağlanan Su Ürünleri Fakültesi ile Ziraat Fakültesinden, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden,

b- İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek rektörlüğü bağlanan Battalgazi Meslek Yüksekokulu ile Yeşilyurt Meslek Yüksekokulundan,

c-Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden, oluşur.”

-Fakültelerin ve MYO’ların bütçeleri, demirbaşları, binaları, tesisleri ve kadrolar yeni üniversiteye…

Kanun tasarısı ile İnönü Üniversitesine bağlı iken Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan Su Ürünleri Fakültesi ile Ziraat Fakültesi, Battalgazi MYO ve Yeşilyurt MYO binaları, tesisleri, bütçeleri, demirbaşları ile idari ve akademik kadrolar Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne aktarılıyor ve devrediliyor.

Bu konudaki kanun tasarısındaki madde ise şu şekilde:  “Bu kanunla kurulan, İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek Malatya Turgut Özal Üniversitesine bağlanan  yükseköğretim birimlerinin teşkilatı, mevcut kadroları ve pozisyonları ile birlikte personeli, bu birimlerle ilgili yılı bütçe ödenekleri, bütçedeki ödeneklerin tahakkuka bağlanma yetkisi, bina ve tesisleri, her türlü araç ve gereci, malzeme, döşeme, demirbaş ve taşıtları ile birlikte her türlü taşınır malları başka bir işleme gerek kalmaksızın Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne devredilmiş sayılır.

Mülkiyeti Hazineye ait veya devlet hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan İnönü Üniversitesinden Malatya Turgut Özal Üniversitesine adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bağlanan birimlere Maliye Bakanlığınca tahsis edilmiş olan veya fiilen bunların kullanımında bulunanlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın ve tahsis amacında kullanılmak Malatya Turgut Özal Üniversitesine tahsis edilmiş sayılır.

-2 fakülte ve 2 MYO’nun öğrencileri yeni üniversiteye aktarılıyor

Kanun tasarısındaki öğrencilerin aktarımı ve bazı idari uygulamalar ile ilgili konular ise şu şekilde yer aldı;

-İnönü Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonunda geçerli olmak üzere bu Kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine aktarılmıştır.

-İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonunda geçerli olmak üzere bu Kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesine aktarılmıştır

-İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonunda geçerli olmak üzere bu Kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu’na aktarılmıştır.

-İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Su Ürünleri ile Ziraat Fakülteleri anabilim dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler bu Kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonunda geçerli olmak üzere aktarılmıştır.

-İnönü Üniversitesine bağlı iken adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bu Kanunla yeni kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan birimler 2017-2018 eğitim öğretim yılının sonunda devredilir. Bu birimler için ilan edilmiş öğretim elemanı alımları Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından tamamlanır.

-Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte İnönü Üniversitesi’ne bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne, bağlanan birimlerde kayıtlı bulunan öğrencilere verilecek mezuniyet belgeleri ile diplomalar, öğrencilerin istemesi halinde kayıt tarihlerinde bağlı bulunduğu İnönü Üniversitesi adıyla İnönü Üniversitesi tarafından verilir. Bu konuda çıkabilecek ihtilafları sonuçlandırmaya Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.

-Bu Kanunla yeni kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile İnönü Üniversitesine bağlı iken adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bağlantısı değiştirilen birimlerde uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunlar Yükseköğretim Kurulu tarafından çözülür.

-Yeşilyurt MYO öğrencileri unutulmuş

Bu arada, kanun tasarısında Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan Yeşilyurt MYO’nun öğrenci aktarımı ile ilgili madde yer almadı. Bu maddenin gözden kaçmış olabileceği düşünülüyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Yasa tasarısındaki Malatya Turgut Özal Üniversitesi açıklamaları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Tolgahan (6 yıl önce)
    Bilinçsizce yorum yapan arkadaşlar yeni üniversite olmadan önce burada yan gelip yatıp maaş alan personeller devlet e değilde şahsına çalışan insanlarla dolu şuan burası inşallah bundan sonra yan gelip yatma devri bitti şuan hepimiz canla başla çalışıp buradaki rezalet i düzeltmeye yeni bir düzen kurmaya çalışıyoruz Allah korkusu olur insanda bazı personeller ve hocalarımız. Hariç onlar da gerçekten emekci insanlar ama çıkarcı insanlar yüzünden bu hale gelmiş bazı öğrenciler de gelmek istemiyordu buraya gelişmek geliştirmek çalışmak kötü birşey mi ??? Yan gelip yatanlara maaş vermeyecek artık Bu Devlet !!
    0
    0
    Yanıtla
  • naz şen (6 yıl önce)
    malatya turgut özal ünv özelmi ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan.tugay4 (6 yıl önce)naz şen isimli kullanıcı yorumuna
    Hayır devlet
    0
    0
    Yanıtla
  • Emine guler (6 yıl önce)
    Gidin bakın ne var orda boş bir iş çoğu bölüm öğrencisi dahi yok bilesiniz yazık oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • ayşe güner (6 yıl önce)
    boş işler 15 senede yaptıkları bu oldu tam fiyasko
    0
    0
    Yanıtla
  • ayşe güner (6 yıl önce)
    senelerdir bunun içinmi ugraşıldı o kadar mezun olup boş gezen insan varken ne gerek varkı inönü üniversitesi yetiyordu tabela degiştirmeyle bu işler olmaz yazık sadece
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (6 yıl önce)
    Gönül isterdi ki Turgut Özal üniversitesi bir teknoloji en azından bir teknik üniversite olsun bu haliyle her üniversitede bulunan işsizler ordusu üreten bir üniversite görünümünde oluyor teknik ağırlıklı bölümler yok bu bölümlerin de olması lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şeyma (6 yıl önce)
    Yeni üniversiteyi yapiyosunuz iyi hoş ama siz bu kadar öğrenciyi okutup mezun olarak bırakıyorsunuz insan önce bi işsizlige çare bulmalı.. milleti okumakla oyalıyorsunuz bende mezunum hala iş bulamadım ne mühendisler işsiz daha siz de üniversite açıyorsunuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • İnönü ziraat öğrencisi (6 yıl önce)
    Çok güzel olmuş.Ben orada öğrenim görmekteyim.Kuş uçmaz kervan geçmez yerlerdi.Boş arazi çok fazla.Orayı değerlendirirler artık.Orası ziraat olmasına rağmen ben ağaç sayısını yeterli bulmuyorum.Bence o topraklara seralar yapmak yerine ağaç dikmek daha uygun olurdu.Inşallah şu ulaşıma da bi çare bulurlar.Şu hayatımın baharında otobüslerde can vermekten çok korkuyorum.Bu arada yeni binamızın eksikleri çok fazla.Umarim ona da bi çare bulurlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • eray (6 yıl önce)
    nedir bu inönü düşmanlığı anlayamadık gitti yapacaksan arazimi yok Turgut Özal ın adına yakışır sıfırdan yerleşke yap mevcudu ikiye böleceksen yapma daha iyi
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    yine ben yaptım olduğu mantığı ile yanlış bir karar. stadyum, devlet hastanesi, kadın doğum hastanesi hep yanlış yere yapıldı. en ideal yer beylerederesi tarafıydı. oraya yapmadınız bari çarmuzu, yeşiltepe tarafına yapaydınız da o bölgeler kalkınaydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • gençlik grubu (6 yıl önce)
    Teşekkürler Battalgazinin evladı milletvekilimiz sn MUSTAFA ŞAHİN gerçekten sessiz sedasız tuttuğunu kopardın ve ilimize , ilçemize devasa bu eseri kazandırdığın için Allah sizden razı olsun. sorun çözmede başarılarınızı ve ilimize kazanımları sessiz sedasız halledip iş bitirmene hayranız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayhan Karakuş (6 yıl önce)gençlik grubu isimli kullanıcı yorumuna
    Yav he he. Teşekkür edecekseniz Fatih Hilmioğlu'na ve Selahattin Gürkan'a yapın. O kampüsü Malatya'ya kazandıran o iki isimdir. Fatih Hilmioğlu'ne sevmezsiniz ama onun temelini attığı Battalgazi kampüsüne üniversite kuruyorsunuz. Cemil Çelik'i de sevmezsiniz, ama onun yaptırdığı binalarda olmasaydı bugün Turgut Özal Üniversitesi'ni nereye kuracaktınız? Mustafa bey, memleketi o kadar seviyorsa 16 yıldır AK Parti'nin içinde, il başkanlığı yaptı ve halen milletvekili. Neden SU sorununu şimdiye kadar çözemedi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilal (6 yıl önce)
    O tabelanin degisecegi tasarida belliydi. Bun dan sonra temelin nereye esilecegini konusalim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 yıl önce)
    Bu üniversitenin Malatya'nın batı yönüne beylerderesi tarafına yapılması iyi olur mallatya boylece gelişir diyorum lütfen Malatya'nın önünü tikamayin.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir sözen (6 yıl önce)
    malatyaya ikinci üniversite elbetteki güzel bir teşebbüs, ancak yeni üniversiteye mevcut üniversitemizden yeni birimler aktarmak yerine,bitirenlerin iş bulacağı,ülke ekonomisine katkı sağlayacak yüksek teknoloji vb içeren dünyada gelecek vadeden yeni birim ve fakülteler oluşturulsa daha iyi olurdu.
    0
    0
    Yanıtla