SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İlk Temelimizi Malatya'da Atacağız"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında ilk temelin cumartesi günü Malatya'da atılacağını açıkladı.

Yerinde dönüşüm çalışmaları için inşaatlara başlanacağını söyleyen Özhaseki, "Cumartesi günü bu projemize dair ilk temelimizi Malatya'da atacağız. Mesela, Hatay Antakya merkezi yıkılmış, Adıyaman merkezi yıkılmış, o merkezleri imar ve inşa edeceğiz. Malatya'nın meydan projesi, Bakırcılar Çarşısı'nın olduğu yerde temel atıp bir de vatandaşın yerinde dönüşümü için hazırlıklarımıza başlıyoruz. Bu merkezler belki bin sene yaşayacak." dedi.

Özhaseki, yıkıma uğrayan şehir merkezlerinin, tarihi dokuya uygun olarak inşa edileceğini vurgulayarak, "Meydanın dışındaki güvenli yerlerde ise Yerinde Dönüşüm Projemizle vatandaşlarımız, her bir safhasını Bakanlığımızın kontrol edeceği süreçle kendi konutlarını, iş yerlerini inşa edecekler. Bu zamana kadar rezerv alanlarda işe başlandı ama şehir merkezlerinde zemin etütleri yapılmakta olduğu için herhangi bir inşa faaliyeti başlamamıştı. Artık şehir merkezlerimizdeki zemin etüdü yapılan yerlerde ilk kazmayı vurarak 'Bismillah' diyoruz. Şehir merkezlerini canlandıracağız, yerel sektörü ki en az 140 alt sektör var, hepsini harekete geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Şehir merkezleri için projeler hazırlandığını anlatan Özhaseki, "Güvenli olan, merkeze yakın yerlerde yöresel mimari dokunun korunduğu inşa faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek oluşturması adına örnek binalar, konutlar inşa edeceğiz. Hatay'da da merkezde yapılaşmaya başlıyoruz. En fazla 5 katlı olacak, zemin artı 4 katı geçmeyecek." bilgisini verdi.

Azerbaycan, Kahramanmaraş'ta deprem konutu inşa edecek
Özhaseki, Azerbaycan'ın Kahramanmaraş'ta afetzedeler için konut yapmak istediğini aktararak, bu inşaatlar için de yerlerin belirlendiğini söyledi.

Deprem bölgesinde konut yapmak isteyen başka ülkelerin olup olmadığına ilişkin soru üzerine Özhaseki, "Uluslararası camiadan yardım ve destek vermek isteyenler var. Afet zamanında da arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları için gelmişlerdi. Yine Suudiler de depremzede kardeşlerimiz için konut inşa etmek istiyor. Onun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Özbekistanlı kardeşlerimiz de depremzede kardeşlerimiz için 400 konut yapmak istiyorlar. Bu konuda da çalışmamızı yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

Kira artışları
Kira ücretlerindeki artışa ilişkin soru üzerine Özhaseki, "Kiraların düşmesinin tek yolu var; fazla konut arzı. Eğer arz talep dengesinde talep lehine bir dengesizlik varsa orada fiyatı tutmada zorlanırsınız. Tabii bunun yanında fırsatçılar var. Devletimiz gerekli düzenlemeleri yaptı, yapıyor. Biz arzı artıracak ve arz talep dengesini sağlayacağız inşallah." dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM BAŞVURULARI..

Bu arada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine 8. günde başvuru sayısı 100 bin oldu. Müracaatlar; 86 bin 838 konut ve 13 bin 162 işyeri şeklinde gerçekleşti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, resmî sosyal medya hesabından ‘Yerinde Dönüşüm’ projesinin güncel rakamlarına dair paylaşımda bulundu.

Deprem bölgesinin inşa ve ihya çalışmalarını hızla gerçekleştirmek için hayata geçirdikleri ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine başvuruların 100 bine ulaştığını ifade eden Bakan Özhaseki, “Deprem bölgesindeki şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracak "Yerinde Dönüşüm" projemize 8. günde başvuru sayısı 100 bini buldu. Bu müracaatların 86 bin 833’ü konut ve 13 bin 167’si iş yeri şeklinde gerçekleşti. Her daim yanımızda olup bizlere güvenini gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz bir ve beraberiz. Şehirlerimizi güvenli bir şekilde inşa ederek eski canlılığına hep birlikte kavuşturacağız.”ifadelerini kullandı.

Ankara, AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Gecekondu çarşıları yerinde dönüşüm temelini mi atacakmış bakan? Yine şehri planlamaya acemice başlandı. Bu işler planla programla olur. Bu işler gecekondu yapar gibi olmaz. Yok mu Malatya da vizyon sahibi bir yönetici? Şehrin gelecek yüz yılında trafik, ulaşım ve otopark sorunu yaşamayacak bir planı yapacak şehir plancısı yok mu belediyede?
    0
    0
    Yanıtla
  • HÜSEYİN (1 yıl önce)
    Sayın bakanım Orta hasarlı binaların akibeti hala belirsiz performans tespiti yapılan binanın Belediyede çevre şehircilikten afat tan onayları yok üniversite onaylanmıyor şimdi kışa üç ay kaldı güçlendirme ile ilgili kredi belirsiz hak sahipliği neye göre yapılacak merak ediyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Malatya Merkez carsi projesi labirent gibi. islerligi yok yazik. En cok kuyumcular Ile cevre Yolu arasi karmasik.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Devletimiz mutahitle anlaşmasını yapsın TOKİ gibi yerinde dönüşüm yapsın vatandaş çok mağdur olur öyle
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Malatya Merkez carsi projesi sogutlu cami, cevre Yolu arasi labirent gibi. Yazik.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Malatya Merkez carsi projesi labirent gibi. Sogutlu camiden cevre Yolunu bulamazsin. Yazik oluyor malatya ya
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Buğün geri dönüşüm yerinde bir bilgi verenle görüştüm devlet 1 milyon lira verecek siz mütahidle 1milyona olur,2 milyon olur yapım konusunda anlaşıp sözleşme imzalayacaksınız 1 milyon üzeri fark olursa onu siz vereceksiniz devlet o anlaşma üzeri para talep edildiğinde müdahil olacak ve inşaatın yapım aşamasında denetimini yapacak. Bu şekilde yerinde dönüşüm zor olur konuşulan mütahidler 1 milyona ilave 800 bin 1 milyon arası para istiyorlar, düşünün olmayan bir milyonu nereden bulup vereceğiz. Bu şekilde yerinde dönüşüm işine talebin fazla olmayacağını tahmin ediyorum, bakalım göreceğiz belkide ben yanılırım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Carbon (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşümün hikaye olduğunu devlette millette biliyor bu işin 10 sene süreceğini bilen hükümete bahaneler lazım 500 bin hibeyle zemin artı 4 kat ile Bostanbaşı şimdiden başlamadan bitti hiçbir şekilde yerinde dönüşüm olmaz rezerv konutları da yeterli değil kısaca millet perişan bir şekilde en az 5 sene sürünecek
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Carbon isimli kullanıcı yorumuna
    Gerçekten işimiz çok zor 6 ay direndim şehri terk etmeme konusunda, mayıs ayına kadar direnebilirmiyim bilmiyorum evim eşyam la birlikte yok oldu gitti ne ev var nede ev eşyası en kötüsü devam eden inşaatlar la ilgili haberleri okuyunca inşaat alanlarını görünce ümitlerim gittikçe azalıyor hele birde aklımla alay geçilen yerinde dönüşüm projesi varki projenin özeti alın 1 milyonu mütahid ile anlaşma yapın fark olursa siz ödeyin inşaatların kontrolünü devlet yapsın diyorlarki bu işin sonunda magduriyetler yaşamaktan korkuyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • koray (1 yıl önce)
    Genç ve dinamik müdürümüze başarılar diliyoruz. Bu dinanizmi ile şehrimize çok şey katacaktır.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Sayın bakan iyi güzel de, 500+500 bir milyon ev maliyeti öngörülmüş. Bu enflasyon ortamında o rakam iki milyon olduğunda vatandaş Tefe Tüfe artışına göre kalan bir milyonu nasıl ödeyecek? Vatandaşın önünü görmesi lazım. Kervan yolda düzülür hesabı ile bu işler olmaz. Az para değil. 7500 tl emekli maaşı alan vatandaş bir milyonu tefe tüfe artışına göre nasıl ödeyecek? Bu konulara bir açıklık getirin ki vatandaşta ona göre önünü görsün, borcunu bilsin. Ona göre başvursun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deprem (1 yıl önce)
    Değerli basın mensuplarına kamu adına Sayın bakana bu yerinde dönüşüm projesinde vatandaştan ek para istenecekmi yoksa evleri devlet yaptırıp daha sonra yıllar içindemi parası ödenecek sorusunu sormalarını ve bizlere yardımcı olmalarını rica ediyorum.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Medya gücüyle proje o kadar güzel anlatılıyorki bir kimse sayın bakana verdiğiniz 1 milyona evler yapılabilir mi yapılamaz inşaatlar yarım kalırsa ilave parayı devletmi verecek eğer devlet vermezse vatandaş bu zor günde nereden kimden para bulup mütahidlere verecek diye sormuyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murattt (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm 1 ay geçsin herkes iptal edecek TOKİ hak sahipliğini isteyecektir. bu şekilde bu şartlarda kimse kabul etmez.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)Murattt isimli kullanıcı yorumuna
    Onların da derdi o zaten millet malını yerinde yapsın kimse tokiden yer istemesin. Kime yapılıyor o evler peki? O köy evleri kime yapılıyor. Akp li zenginlere yapılıyor güvenle otursunlar diye. Siz anlamadınız halen
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Milletin parasımı kaldıki, olanında bu zor parasız günlerde bitirdi, kim nasıl 1 milyon paraya yerinde mütahid bulurda ev yaptırabilir, insanların çoğu yerinde dönüşüm için cebinden para vereceğine inanmıyor devletin verdiği paralarla evinin mütahid tarafından yapılacağına inanıyor bu projede evlerimizi yerinde toki yapıp bizlere verse bir sorun olmaz doğrusuda budur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Murattt isimli kullanıcı yorumuna
    Murat bey nasıl kabul edelim 80,90 yılları yaşadım o zamanlar yapı kooparatifleri vardı sizi ev bin liraya mal olacak 1 yılda bitecek diye üye yaparlar evler yedi sekiz yıl sürer maliyet arttı diye bin değil o binler ödersiniz kooparatif yönetim kurulu inşaatı yarım bırakır kaçar gider binlerce yıkılan yuvalar mağdur aileler ortada kalırdı, yukarıda yazdıklarımı 60 yaş üstü kuşak çok iyi bilir, şimdi 61 yaşına kadar eşyası ile birlikte bir evim vardı ev 2.depremde yıkıldı ne evim nede eşyam var ben evimin toki tarafından yapılıp bana teslim edilmesini beklerken bana deniyorki 1 milyon verelim git mütahid bul 1 milyon üzeri maliyeti sen karşıla evini yaptır ben nereden kimden para bulup mütahide ödeyeceğim olması gereken nerede yapılırsa yapılsın evlerimizi devletimizin yapması ve bizlere teslim edilmesidir.
    %100
    %0
    Yanıtla