SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İmar' Faciasının Boyutu.. 4 bin 900 Bina Kaçakmış!

0
Güncellendi - 2018-08-16 21:44:20
'İmar' Faciasının Boyutu.. 4 bin 900 Bina Kaçakmış!
A- A+ PAYLAŞ

Kaçak veya ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması için çıkarılan İmar Barışı kapsamında Malatya’da başvuruların devam ettiği bildirildi. İmar Barışı’ndan yararlanmak için bugüne kadar 5 bin 500 civarında başvuru olduğu kaydedildi. Malatya, imar barışı için yapılan başvuruların, mevcut yapıların yüzde 6'sını oluşturduğu bildirildi. Bu arada, af için başvuru yapılan 5 bin 500 civarındaki binadan 4 bin 900'ünü ise ruhsatsız- kaçak yapıların oluşturması, Malatya'da imardaki denetimsizlik boyutunu da ortaya koydu.

İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapıların kayıt altına alınmasını içeren imar barışı için başvurular devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Malatya’da şu ana adar mevcut 93 bin binadan 5 bin 500’ü için başvuru yapıldı. Başvuru yapılan 5 bin 500 civarındaki binanın 4 bin 900’unü tamamen ruhsatsız (kaçak) binalar oluşturdu. Diğer 550 civarında bina için de; konsol fazlalığı, çekme mesafesi ihlali, ortak kullanım alanlarının iptali gibi ruhsata aykırı yapılan imalatlar nedeniyle başvuru yapıldı.

Başvuru sayısının beklenenden az olduğu bildirilirken, bazı uzmanlar, "Şu ana kadar başvuru yapanlar, merkezin dışında kalan yerleşim alanlarında bulunan ve genellikle ruhsatlarına aykırı yapılan kısmen de hazineye ait arsalar üzerinde inşa edilen evler için yapılan başvurulardır. Biz bunlara masumane başvurular diyoruz. Malatya’da bunların oranı az değil. Masumane başvuruların dışında kalan bir kesim de hala beklemede." yorumunu yaptılar.

Yine bazı uzman çevreler, "Başvuruların düşük düzeyde kalmasının en önemli nedeni, imar barışının net olarak vatandaşa anlatılamaması. Örneğin, Malatya Merkezde Atatürk Cevatpaşa, Kiltepe,Tandoğan ve Yıldıztepe gibi bir çok bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması için çalışmalar devam ediyor. Bu bölgelerde ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıları bulunan hak sahipleri başvuru yapacaklar mı, yapmayacaklar mı? Yapmazsalar kayıpları ne olacak veya tam tersi, başvuru yaparlarsa kazançları ne olacak? Bu ve bunun gibi sorular, hak sahiplerini ikileme sürüklüyor. Sanırız sürecin tamamlanmasından sonra alınacak verilerle daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.” diye konuştular.

Malatya’da bulunan kayıtlı bina ve bağımsız birim sayıları ile Ağustos Ayının ilk haftası sonuna kadar yapılan İmar Barışı başvuruları ise şöyle:

İl geneli bina sayısı: 93.111

İl Geneli Bağımsız birim sayısı: 332. 012

Başvuru yapılan bağımsız bölümlerin toplamı ve türlerine göre dağılımı da şöyle:

Toplam bağımsız bölüm: 42.036

Konut sayısı: 38.694

Ticarethane: 2005

Tarımsal amaçlı: 1337

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • mehmet demirhan (6 yıl önce)
    ye kürküm ye deniyor buna arkadaşlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    Allah Allah! halbuki belediyelerimiz de çok başarılıydı bu konuda :)
    0
    0
    Yanıtla
  • CANANİ (6 yıl önce)
    Kaçak yapılar yapılırken Belediye nerdeydi-Yapı Denetim nerdeydi Allah yardımcımız olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • veli97630 (6 yıl önce)
    madem kaçakmış belediye niye su elektrik vermiş sonra da bunları öde diye fatura çıkarmış
    0
    0
    Yanıtla