Kaçak veya ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması için çıkarılan İmar Barışı kapsamında Malatya’da başvuruların devam ettiği bildirildi. İmar Barışı’ndan yararlanmak için bugüne kadar 5 bin 500 civarında başvuru olduğu kaydedildi. Malatya, imar barışı için yapılan başvuruların, mevcut yapıların yüzde 6'sını oluşturduğu bildirildi. Bu arada, af için başvuru yapılan 5 bin 500 civarındaki binadan 4 bin 900'ünü ise ruhsatsız- kaçak yapıların oluşturması, Malatya'da imardaki denetimsizlik boyutunu da ortaya koydu.
İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapıların kayıt altına alınmasını içeren imar barışı için başvurular devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Malatya’da şu ana adar mevcut 93 bin binadan 5 bin 500’ü için başvuru yapıldı. Başvuru yapılan 5 bin 500 civarındaki binanın 4 bin 900’unü tamamen ruhsatsız (kaçak) binalar oluşturdu. Diğer 550 civarında bina için de; konsol fazlalığı, çekme mesafesi ihlali, ortak kullanım alanlarının iptali gibi ruhsata aykırı yapılan imalatlar nedeniyle başvuru yapıldı.
Başvuru sayısının beklenenden az olduğu bildirilirken, bazı uzmanlar, "Şu ana kadar başvuru yapanlar, merkezin dışında kalan yerleşim alanlarında bulunan ve genellikle ruhsatlarına aykırı yapılan kısmen de hazineye ait arsalar üzerinde inşa edilen evler için yapılan başvurulardır. Biz bunlara masumane başvurular diyoruz. Malatya’da bunların oranı az değil. Masumane başvuruların dışında kalan bir kesim de hala beklemede." yorumunu yaptılar.
Yine bazı uzman çevreler, "Başvuruların düşük düzeyde kalmasının en önemli nedeni, imar barışının net olarak vatandaşa anlatılamaması. Örneğin, Malatya Merkezde Atatürk Cevatpaşa, Kiltepe,Tandoğan ve Yıldıztepe gibi bir çok bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması için çalışmalar devam ediyor. Bu bölgelerde ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıları bulunan hak sahipleri başvuru yapacaklar mı, yapmayacaklar mı? Yapmazsalar kayıpları ne olacak veya tam tersi, başvuru yaparlarsa kazançları ne olacak? Bu ve bunun gibi sorular, hak sahiplerini ikileme sürüklüyor. Sanırız sürecin tamamlanmasından sonra alınacak verilerle daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.” diye konuştular.
Malatya’da bulunan kayıtlı bina ve bağımsız birim sayıları ile Ağustos Ayının ilk haftası sonuna kadar yapılan İmar Barışı başvuruları ise şöyle:
İl geneli bina sayısı: 93.111
İl Geneli Bağımsız birim sayısı: 332. 012
Başvuru yapılan bağımsız bölümlerin toplamı ve türlerine göre dağılımı da şöyle:
Toplam bağımsız bölüm: 42.036
Konut sayısı: 38.694
Ticarethane: 2005
Tarımsal amaçlı: 1337
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com