SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İngiliz Tarihçi Arslantepe Belgeseli Çekiyor

İngiliz Tarihçi Arslantepe Belgeseli Çekiyor
A- A+ PAYLAŞ

İngiliz tarihçi, yazar ve yayıncı Bettany Mary Hughes Malatya Arslantepe Höyüğü ve Arkeoloji Müzesinde çekimler yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) işbirliğiyle Türkiye’ye gelen Hughes ve ekibi çekimlerine 15 Nisan 2022 günü başladı.

Arslantepe çekimlerine sabahın erken saatlerinde başlayan ekip, güneşin doğuşuyla birlikte höyüğü, ovayı ve Fırat’ı görüntüledi. Arslantepe’nin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesine vesile olan Saray Kompleksinin ardından, Arkeoloji Müzesine geçilerek höyükte ortaya çıkarılan eşsiz eserler Hughes’ın anlatımıyla görüntülendi.

Türkiye’nin Hazineleri (Treasures of Turkey) adıyla önümüzdeki sonbahar BBC ve Channel 4 kanallarında yayınlanması planlanan belgesel, Sandstone Global isimli şirket tarafından çekiliyor. Çekim ekibinde Anna Thomson yönetmen, Timothy James Knight ile Timothy John Boylen kameraman, Olivia Rowan Hansen prodüktör yardımcısı olarak görev yapıyor.

Arslantepe ve müze çekimlerinin ardından ekip, Çırmıhtı’da kiraz bahçesi gezdi. Kiraz çiçeklerine “bayıldığını” söyleyen Hughes ve ekibi, kiraz üreticisi Gökhan Gök’ün bahçesinde fotoğraf çekimi yaptıktan sonra Çelikhan üzerinden Adıyaman’a hareket etti.

Ekip Nemrut Dağı çekimlerinin ardından Şanlıurfa’ya geçerek Göbeklitepe, Karahantepe arkeolojik alanlarını, şehir merkezindeki dini merkezleri, müzeyi, son olarak da Gaziantep Zeugma’yı filme alacak.

Hughes’ın daha önce hazırladığı belgeseller National Geographic’de yayınlanmıştı. Hughes’ın belgeselleri şu anda tarih kanalı Viasat History’de yayınlanıyor.

Arslantepe için Önemli 

TGA’nın girişimiyle Arslantepe’nin Hughes’ın çekim programına alınması, geçen yıl Dünya Miras Listesine alınan Arslantepe’nin tanıtımı açısından önemli bulunuyor. 

Hughes, sadece İngiltere’de değil Dünyada tanınan bir belgesel hazırlayıcısı. Uzmanlık alanı klasik tarih olan Hughes’ın klasik antik dönem ve mitoloji konularının yanı sıra İstanbul tarihi üzerine yazılmış bir kitabı da bulunuyor. 2019’da İngiliz Kraliyet Onur Nişanı alan deneyimli tarihçinin çektiği belgeselin BBC gibi dünyanın en önde gelen bir yayın kuruluşunun belgesel kanalında yayınlanacak olması Arslantepe’deki “hazinelerin” yüz milyonlarca kişiye ulaşması anlamına geliyor. 

Çekim ekibinde görev yapan kameraman Timothy Knight ise İngiltere’nin en iyi belgesel kameramanları arasında gösteriliyor. 

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Gurbet (2 yıl önce)
    Arslantepenin öneminin bir tek biz farkinda degiliz.Urfanin reklaminin yuzde biri bile yapilmadi.
    %100
    %0
    Yanıtla