Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sürecinde, yeni stadların yapılmasından sonra birçok ilde bulunan eski stadyumların yerinin 'Millet Bahçesi' yapılacağı açıklamalarının ardından, İnönü Stadı'nın bulunduğu alandaki aralarında Atatürk Spor Salonu'nun da bulunduğu tüm binaların yıktırılması işi Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkarıldı. İhalenin 24 Temmuz günü Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde yapılacağı bildirildi.
YIKIM İLANI..
Cumhurbaşkanının, 'Millet Bahçesi' açıklamasının haftalar sonrasında, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yerel basında da yayınlatılan ihale ilanında şöyle denildi:
"Malatya Battalgazi İlçesi Uçbağlar Mahallesinde 3996 Ada ve 17 parsel numaralı 38.587,58 m2 alanda bulunan taşınmaz üzerinde yer alan İnönü Stadyumu, Kapalı Spor Salonu, Turgut Özal Kamp Merkezi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binası, Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ek binasının yıkım işi; yıkım enkazından çıkacak malzemeler karşılığında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereğince açık teklif (açık artırma) usulü ile yapılacaktır. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için ihale günü olan 24.07.2018 günü saat 14.30'a kadar istenilen belgelerle birlikte Malatya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na başvurmaları gerekmektedir.
..İşin süresi 120 (yüzyirmi) gündür... İş bu ihalenin muhammen bedeli 97.381,68 TL+KDV (Türk Lirası) olacaktır, bu işin geçici teminat bedeli muhammen bedelin %3'ünden (2.921,45 TL) az olmayacaktır..."
BATTALGAZİ BELEDİYESİ VE PROJESİ 'DEVRE DIŞI'!..
Cumhurbaşkanının açıklamasının, İnönü Stadı'nın yerini, başından beri İsmet Paşa (Hürriyet) Parkı'ndan başlayıp, yeni yapılan belediye binasına kadar olan bölümle birlikte 'Yeşil Kuşak' oluşturmayı planlayan Battalgazi Belediyesi'nin bu projesini uygulama şansının arttığı değerlendirilmekte iken, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, stadyumun da bulunduğu alandaki tüm yapıların 'enkazı karşılığı yıktırılması' için ihale yapacağına ilişkin ilan, 'Millet Bahçesi' işini Büyükşehir'in üstlenmiş olduğu ve Battalgazi Belediyesi'nin devre dışı bırakıldığı yorumlarına yolaçtı.
Yaklaşık 50 yıllık geçmişi bulunan İnönü Stadı'nın yanı sıra çevresinde bulunan sportif tesis ve idari binaları, İsmet Paşa Parkı'ndan başlayıp, eski Atatürk Kız Lisesi, Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi ile birlikte alıp, burayı 'Yeşil Kuşak Park Alanı' yapmayı öngören projesini 4 yıla yakın bir zamandır Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın ağzından defalarca dile getirilmesi, bu konuda Gürkan tarafından girişimlerin başlatılıp, ilk etapta eski Atatürk Kız Lisesi binasının bu amaçla yıktırılmasından sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski stadyumların yerinin 'Millet Bahçesi' yapılacağı açıklaması, Battalgazi Belediyesi'nin projesinin destek bulduğu şeklinde yorumlanmıştı.
Hatta, Millet Bahçesi açıklamasından sonra, birçok vatandaş çeşitli platformlarda, İnönü Stadı'nın Kapalı Tribünü ile saha zemininin çeşitli sportif, kültürel ve sosyal etkinlikler için muhafaza edilmesi, açık tribünlerinin yıktırılması, ancak Atatürk Spor Salonu ile Kapalı Yüzme Salonu'nun da kentin yararlanmayı sürdüreceği tesisler olarak elde tutulması, alanın geri kalanının 'Yeşil Kuşak'a dahil edilmesi yolunda görüşlerini dile getirmişlerdi.
Malatya İnönü Stadı'nın da bulunduğu spor tesislerinin yeraldığı 38 bin metrekarelik alan, yeni bir stadyum yaptırılması karşılığında TOKİ'ye devredilmiş, TOKİ bu kapsamda İnönü Üniversitesi Kampüsü karşısında 'Yeni Malatya Stadyumu'nu inşa etmişti. İnönü Stadı'nın bulunacağı alanı konut ve ticaret alanı olarak değerlendireceği düşünülen TOKİ'ye karşılık, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bu alanı da kapsayan bir 'Yeşil Kuşak Projesi'ni açıklamış ve kamuoyundan da destek bulmuştu.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi (yenimalatya.com.tr)- malatyahaber.com