SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsan Hayatına Dokunan İşler Yapmak İstiyorum"

A- A+ PAYLAŞ

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İÇİN YURT DIŞINDAN DAVET ALDI VE TERCİHİNİ YAPTI.. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda Türkiye'ye 16 yıl sonra ilk kez birincilik ödülünü getiren Malatyalı Öğrenci Feridun Balaban, “Ben ileride akademisyen olmak istiyorum, araştırma yapmak istiyorum, insanların hayatına dokunan işler yapmak istiyorum.” dedi.

34 ülkenin 114 projeyle katıldığı ulusal koordinasyonunu TÜBİTAK'ın üstlendiği Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda Türkiye 16 yıl sonra ilk kez birincilik ödülü aldı.

Malatya TED Koleji ve BİLSEM öğrencimiz Feridun Balaban, fizik alanındaki Fotovoltaik Hücre Yapımı projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandı. Böylece Türkiye’nin 2005 yılından beri katıldığı bu yarışmada ilk kez birincilik ödülü başarısı sağlandı.

Türkiye’ye birincilik ödülünü kazandıran 18 yaşındaki genç bilim insanı Feridun Balaban, İstanbul’da düzenlenecek olan TEKNOFEST’te 2 projesini sunacak.

Balaban, daha önce ise aynı proje ile ABD’de düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda (ISEF) SPIE özel ödül kategorisinde birinciliği elde etmişti.

-“Bu ödül ilk kez Türkiye’ye geliyor”

Genç Bilim Adamı Feridun Balaban, “Bu ödül ilk kez Türkiye’ye geliyor, o yüzden ayrıca bir önemi var. Mutluyum. İlk duyduğumda TÜBİTAK’tan bir yetkili haber verdi. Oradan haberim oldu. Bayağı bir şaşırdım, ilk önce dediler ki, ‘Bir ödül almışsınız’ dedi. ‘Her halde ufak bir ödül’ dedim. Daha sonra baktım birinci olmuşum. Büyük ödülde birinci olmuşum, çok mutlu oldum. Baya bir bağırdım, annemin yanına filan gittim, öyle oldu.” dedi.

-Üniversite eğitimi için Almanya’dan davet aldı ve gidiyor..

Üniversite eğitimi için Almanya’ya gideceğini açıklayan Genç Bilim Adamı Feridun Balaban, “-Liseyi bitirdim, üniversite içinde Almanya’daki Leipzig üniversitesine gideceğim, fizik okuyacağım. Üniversitenin daveti ve kabulü üzerine gidiyorum. Üniversiteyi ilk önce bir araştırdım, beğendim, 1409 yılında kurulmuş.” dedi.

-Arkadaşlarına tavsiyeler…

Lise öğrencisi yaşıtları için projeler için tavsiyelerde bulunan Balaban, “Araştırma projeleri yapmak çok fazla zamanınızı alıyor. O yüzden yapabiliyorsanız 9. ve 10. Sınıfta yapın. Üniversiteye hazırlık döneminde yapmayın, bunların hepsinin size çok fazla katkısı oluyor, Okulda teorik bilgi öğreniyorsunuz, bu projelerle o bilgileri pratiğe geçiriyorsunuz. Daha önce hiç fark etmediğiniz yanları fark ediyorsunuz. O yüzden çok önemli.”

-“İnsanların hayatına dokunan işler yapmak istiyorum”

“Ben ileride akademisyen olmak istiyorum, araştırma yapmak istiyorum, insanların hayatına dokunan işler yapmak istiyorum.” diyerek hedefini anlatan Genç Bilim Adamı Feridun Balaban, ödül aldığı projeyi de şu şekilde anlattı:

“Projenin amacı güneş enerjilerinin verimini arttırmak. Güneş panelinin aynı alanda daha fazla elektrik enerjisini üretmesini sağlamaktı. Bunun için güneş enerjisi panelini üzerine elmas benzeri bir yapı kapladım. Biliyorsunuz elmas çok uzun bir sürede yüksek basınçta toprak altında karbondan kömürden oluşur. Bense bunu oda sıcaklığında atmosferik basınçta ürettim, yeni bir teknik geliştirerek. Bu sayede güneş panelinin üzerine elmas kapladım.”

-“Son yıllarda sadece 3 bin makale okudu”

Feridun Balaban’ın danışman öğretmeni Savaş Zafer Güler ise şunları söyledi:

“Bu aslında bir günlük bir sonuç değil, biz uzun yıllardır Feridun ile çalışıyoruz. Yani Feridun ile 3. sınıftan beri çalışmalarımız oluyor. Bu çalışmalarda Feridun hep gayretli. Şuana kadar son yılarda sadece 3 bin makale okuduğunu biliyorum. Gençlerin telefonları fotoğraflarla falan dolarken veya başka medya şeyleri ile, Feridun’un telefonu makalelerle doluyor. Sürekli araştırıyor ve araştırmaktan yılmıyor ve inatla buna devam ediyor. Bence gençler için çok güzel bir model oldu ve karşılığını da alabildik bu çalışmayla. Feridun gelecekte bence bir Aziz Sancar olacak.”

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: ABD'deki dünya birinciliğinden sonra Avrupa'da da projesiyle birinci olan Feridun Balaban ve danışman öğretmeni Savaş Zafer Güler (Burhan KARADUMAN)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Abdulbasıt ÖZLÜK (2 yıl önce)
    Avrupa'da ve Amerika'da daha birçok bilim insanımız var. Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil ve Feray Özel gibi. İnternetten bu isimler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Burcu pakdil ABD'nin Dallas kentinde heykeli dikilen 10 bilim insanından biri. Bizim kendimizi ve eğitim sistemimizi sorgulamamız gerekir. Eğitimde teorik ve pratik bütünlüğü sorunumuz var. Öğrencilerimizde bilimsel deneylere merak uyandıramıyoruz. Araştırma yöntem ve tekniklerini öğretemiyoruz. Bu anlamda BiLSEM'ler büyük işler başarmaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerli Akıl (2 yıl önce)
    Bu ülke seni yetiştirsin emek versin. git oku ve Alman ekonomisine katkı sun. yetmedi onlara silah yap. onlarda dönüp müslümanları vursun. Kardeşim beyin sana ait. bak burda da işe yarıyor. geliştirmen için Almana ihtiyacın yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen neyin kafasısın arkadaş, git kafanı duvara vur belki at gözlüklerin kırılırda dünyayı görürsün...
    0
    0
    Yanıtla
  • osiyek (2 yıl önce)
    burada zafer hocayı unutmayalım sadece feridunla değil heryıl tubitakta derece alan bir hoca mutlaka ödüllendirilmeli battal kanbay hocaya duyurulur illa meb il binası önünde kendine benzin döküp yakmasımı gerekiyor bir teşekkür edilmesi için proje hocalarına danışmanlık yapsın vede öğrenci yetiştirmeye devam etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (2 yıl önce)osiyek isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen tamam öğrencimiz başarılı tebrikler ama burada öğretmeni çok geri plana atmışlar bu projeye katkı oranını sorarsanız büyük kısmı hocaya aittir zaten Malatya'da tebrikler büyük okullar ve sadece orda ki hocalara yapılır dışarda kalanlara bir selam bile çok görülür
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu başarının temelini Ortaokul Öğretmenleri attı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Git kardeşim git bu ülkeden, bir an önce git. Çünkü bu ülkede ilim bilim yapılmaz artık. Keyfi ve liyakatsız atanan rektörler üniversiteleri eş dost akrabalarını işe alarak çiftliğe çevirdiler. Bizim üniversitelerimizden artık ilim bilim çıkmaz. Bizim ülkemizde eğitim bitmiştir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (2 yıl önce)
    Öncelikle genç öğrencimizi gönülden kutluyorum. Başarılarının artarak devamını diliyorum. Ama bu kadar başarılı bir öğrenci üniversite konusunda biraz yanlış yönlendirilmiş. Avrupa da ve ABD de çok daha iyi üniversiteler varken QS Global World Rankings 2022 sıralamasında 447. olan bir üniversiteye gidiyor. Bizim Boğaziçi, ODTÜ ayarında bir üniversite. Keşke daha iyi bir üniversiteye gitseydi. Yolu açık olsun. Ülkemize donanımlı bir şekilde dönsün.
    0
    0
    Yanıtla