Hazine ve Maliye Bakanlığınca, yayınlanan duyuru kapsamında 6 Şubat 2023 – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde deprem tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı bulunan mükellefler için 30 Kasım 2024 tarihinde sona eren mücbir sebep halinin uzatılmaması yüzünden, biriken vergi ve prim borçları nedeniyle iş dünyası tedirgin!
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında ilan edilen mücbir sebep hali son olarak yapılan uzatma Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükellefler için 30 Kasım 2024 tarihinde sona ermişti.
malatyahaber.com yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, mücbir sebep hali ile ilgili belirsizliğin yarattığı tedirginlik, yapılması gereken düzenlemelerle ilgili şunları söyledi:
“Deprem sonrasında mücbir sebep kapsamında ödeme tarihleri ötelenen vergi ve prim borçlarının ödeme vadesi bu ay sonu itibariyle başlamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Eylül ayında yapılan açıklamada mücbir sebep ilan edilen yerlerde bulunan vergi mükelleflerinin ödeme süreleri belirlenen vergi borçlarının, belirlenen ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar, diğer amme borçlarının 31.1.2025 tarihine kadar, mükelleflerin başvuru yapmaları ve gerekli şartları taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın 24 aya kadar taksitlendirilebileceği belirtilmiştir.
Yapılan açıklamadaki gerekli şartları taşımaları ifadesi 6183 sayılı kanunda yer alan teminat ve mali zor durum konusunu içermektedir. Gerekli görülen bu şartlarda mücbir sebep hali ilan edilen yerler için özel bir düzenleme yapılmazsa birçok mükellef bu şartları sağlayamayacakları için çok zor durumda kalacağı gibi sigorta prim teşviklerinin yanmasına ve ödenmeyen vergi ve prim tutarları için aylık %4,5 oranında gecikme zammı ile karşı karşıya kalacaklardır. Özellikle mücbir sebep hali ve borçların tecilinde istenen teminat konusu, deprem bölgesinde faaliyette bulunan vergi ve prim borçları birikmiş mükellefleri teminat verme konusunda zorlayacaktır.
Bu konuda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48 maddesinde yer alan “tecil edilen borçlarının toplamı 50 bin TL’yi aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmaz. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 50 bin TL’sini aşan kısmın yarısıdır. Cumhurbaşkanı bu tutarı on katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye ve alacaklı amme idareleri itibarıyla bu hadler arasında farklı tutar belirlemeye yetkilidir.” cümlesinde yer alan yaklaşık 20 yıl önceki şartlara göre belirlenen bu 50 bin TL’nin güncel değerine uygun en az 250 bin TL olarak yeniden belirlenmesi, ayrıca aynı kanun maddesinin son fıkrasında yer alan cümlenin “213 Sayılı Kanuna göre Maliye Bakanlığınca ilan edilen mücbir sebep hali kapsamındaki amme borçlularının, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihe kadar ödemeleri gereken amme borçları ile mücbir sebep nedeniyle ödeme süreleri ertelenen amme borçlarını teminat aranmaksızın ve faiz alınmaksızın veya yürürlükteki faiz oranından daha düşük faiz oranıyla tecil etmeye yetkilidir.” şeklinde yapılacak düzenleme ile bu sorun çözülebilinir.
1 Aralık itibariyle zaman işlemeye başladı. Ödeme sürelerinin yaklaşması nedeniyle sorun içinden çıkılmaz bir hal almadan gerekli girişimler yapılarak mücbir sebep ile ilgili yapılacak olan kanun düzenlemesine TBMM yapılacak olan görüşme sırasında bu değişiklik eklenmelidir.
Ayrıca, edindiğimiz bilgilere göre mücbir sebep hali ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeyle, 30 Kasım tarihinde sona eren uygulamanın süre uzatımının tüm mükellefler için değil de belirli iş hacmi ve belirlenecek diğer kriterler dikkate alınarak belirli bir mükellefiyet grubu için yapılacağı yönündedir. Bu şekilde yapılacak olan mücbir sebep süre uzatımının iş dünyasının beklentilerini boşa çıkaracağı gibi birikmiş vergi ve prim borçları içinde şok etkisi yapacaktır.”
malatyahaber.com